19. 04. 2017.

KREMAST I VEOMA SOČAN KOLAČ - MLIJEČNE KOCKE





Odličan i brz kolačić koji će te uvijek rado praviti svojim najmilijima. Mliječne kocke će vam se prosto topiti u ustima zbog svojih nevjerovatno mekih korica i sastojaka. Možete ga uvijek pripremiti kada vam dolaze gosti ili za neku drugu prigodu, jer vas neće osramotiti. Uvjerit ćete se u njegove kvalitete prvom prilikom kada ga probate.




Sastojci za kore – pleh 30 x 20 cm:

6 celih jaja
6 kašika šećera
5 kašika brašna
2 kašike kakaoa
3 kašike ulja
50 ml hladne vode
1 prašak za pecivo ( 10 gr )
200 ml mlijeka za prelivanje kore




Krem:


1l mleka
8 kašika gustina ili brašna, šta imate
5 kašika šećera
100 gr šećera u prahu
200 gr margarina ili slatka pavlaka ukoliko nemate, ali u ovo slučaju dodajte i šećer u prahu



Preliv:

100 gr crne čokolade
100 gr mliječne čokolade
3 kašike ulja
10 kašika mlijeka



Priprema:

Zagrijati rernu na 200 stepeni. Ulupati pjenasto bjelanca uz dodavanje šećera. Doliti vodu i opet mutiti. Dodavati jedno po jedno žumance, pa u mlezu sipati ulje.

Na kraju dodati brašno, kakao i prašak za pecivo i sve sjediniti varjačom ili žicom za mućenje. Istresti u obložen pleh i staviti da se peče. Smanjiti temperaturu rerne na 180 stepeni. Peći biskvit oko 20 minuta zavisno od rerne. Ako niste sigurni pred kraj kad mislite da je kora gotova testirajte čačkalicom, ukoliko izadje suva kora je gotova. 

Pomiješati brašno ( gustin ), šećer i 200 ml mlijeka, a ostatak mlijeka staviti da provri. Kada mlijeko provri zakuvati umućenu masu i miješati dok se ne zgusne. Skloniti sa vatre da se potpuno ohladi.
 Margarin sobne temperature penasto umutiti sa šećerom u prahu pa im dodati pola ohladjenog krema, umutiti pa dodati ostatak i opet umutiti. Ukoliko ne želite da dodate margarin ulupajte 250 ml slatke pavlake, da bude čvrsto pa je dodajte ohaldjenom kremu i sve umutite, ne brinite neće biti rijetko nego fino kremasto. 


Staviti sve sastojke za preliv i otopiti, mešati da se sjedinte. Preliv treba da je redak. Ako vam je gušći, jer sve to zavisi od čokolade, dodajte još malo mlijeka, nekoliko kašika i ostavite da se hladi. 

Dok se hladi malo se zgušnjava ali je i dalje redji. Ohladjenu koru presecite vodoravno da se dobiju dvije tanke korice pa ih prelijte sa mlijekom, obe ravnomjerno svuda. Nanesite pola krema na koru pa preko nje pola preliva. 

Ostavite u frižider 10 minuta, da se taj preliv malo stegne. Za to vrijeme na drugu koru nanesite ostatak fila. Kada izvadite prvu koru iz frižidera na nju stavite drugu koru koju ste namazali i onda na nju opet preli. 

Stavite sve u frižider nekoliko sati.

brzikolaci.com / bakina-kuhinjica.blogspot.ba

NESTAJE U TREN OKA - POSNA TORTA SA ČOKOLADOM



Jednostavna posna torta sa čokoladom, sa kombinacijom raznog voća u sebi oduševit će vas i vašu porodicu svojim nevjerovatno osvježavajućim okusom, jednostavno estaje dok trepneš. Toplo vam ju preporučujemo jer se zaista nećete pokajati ukoliko se odlučite napraviti je.

Sve tri kore:
300 gr brašna
250 gr šećera
1 prašak za pecivo
prstohvat sode bikarbone
3 kašike džema od kajsija ili nekog drugog, ovisno šta više volite
100 gr mljevenih oraha
300 ml kisele vode
4 kašike kakaoa


Krem:
1l vode
3 pudinga od vanile ili čokolade (posni)
1 kašika brašna
100 gr posne čokolade za kuhanje
200 gr posnog margarina
3 kašike šećera
50 gr šećera u prahu

Još:
300 gr posnog šlaga, šlag krema od čokolade, vanile, koji imate, kisela voda za mućenje šlaga

Priprema:

Za koru sve sastojke umutiti. Može mikserom a i ne mora, dovoljna je samo žica.

Obavezno u veliki pleh od rerne stavite papir za pečenje pa tek onda ulijte smjesu za kore. Nisam sigurna da samo pouljeno i posuto brašnom se neće zalepiti. Pecite izmedju 20 i 25 minuta na 200 stepeni.


Kora će biti lepljiva i možda će delovati nepečeno ali je pečena, pipnite je, nećete se opeći. Ako je prepečete ivice će biti tvrde, pa ako vam se to deci odsecite ih, ali će onda torta biti manja. Za fil pomešajte šećer, puding, brašno i 200 ml vode i umutite.

Ostatak stavite da provri. Kad provri zakuvajte i mešajte dok se ne zgusne, a zatim sklonite sa vatre, dodajte čokoladu, mešajte dok se ne otopi pa ostavite da se hladi. Kada je fil mlak stavite u frižider da se dodatno ohladi i više stegne.

Umutiti margarin sobne temperature sa šećerom u prahu pa im dodati ohladjen puding i umutiti. Umutiti i šlag sa hladnom kiselom vodom.

Staviti 150 ml kisele vode pa ako je pregusto dok mutite polako dodavajte više, nisam tačno izmerija jer sam i ja tako radila, dosipala.

Biskvit presjecite na tri uske trake jednake širine. Sječete po široj strani.

Filovanje:

kora 1, fil od čokolade, šlag, kora 2, fil od čokolade, šlag, kora 3 i ostatak od fila i šlaga.

Dobro ohladiti kako biste mogli poslužiti. Za lakše filovanje tortu složite u uski kalup, držati u zamrzivaču nekoliko sati pa onda okrenuti. Ostaviti sat vemena na sobnoj temperaturi da otpusti pa služiti.

domacirecepti.net / bakina-kuhinjica.blogspot.ba

ODLIČNOG OKUSA, BRZ I VEOMA JEDNOSTAVAN - POSNI KOLAČ S ORASIMA



Prelijep kolačić s orasima, a usto još posni, koji će vas oduševiti svojom jednostavnošću i još prijatnijim kusom, kojeg vam neće biti dosta. Nije vam potrebno puno vremena da ovaj kolačić predočite u djelo, a iskreno se nadamo da hoćete, jer će vam se zaista dopasti.


Sastojci:

100 gr mljevenih oraha
100 gr šećera
10 kašika bilo kojeg negaziranog soka
150 gr brašna
250 ml kisele vode
1 kesica praška za pecivo
150 gr posnog šlaga
150 ml kisele vode
50 gr blendiranih oraha, a mogu i mljeveni


Priprema:
Soku dodati šećer i mešati da se otopi.
Dodati kiselu vodu.
Pomiješati brašno, mljevene orahe i prašak za pecivo i dodati prethodnoj smjesi i sve dobro izmutiti.

domacirecepti.com / bakina-kuhinjica.blogspot.ba

ODLIČNA VIJEST ZA SVE GRAĐANE - NOVI ZAKON DONOSI PENZIJU SVIM GRAĐANIMA KOJI NAVRŠE 65 GODINA IAKO NEMAJU RADNOG STAŽA




Država planira da uvede penzije i za one koji nemaju dana radnog staža.

Nacionalna penzija - penzija za starije od 65 godina koji nemaju dovoljno staža da bi ostvarili starosnu penziju ili ga uopšte nemaju pa u starosti nemaju nikakvih primanja - mogla bi u Hrvatskoj da se uvede 2021. godine.


Plan je da se obuhvate osobe koje su najmanje 15 godina živjele u Hrvatskoj i nemaju nikakvih drugih izvora prihoda.

Kako piše "Jutarnji list", to proizlazi iz predloga Strategije socijalne zaštite za starije osobe za period od 2017. do 2020. godine, koju je Ministarstvo demografije, porodice, mladih i socijalne politike uputilo u javnu raspravu.



Prema planu aktivnosti, u poslednjem kvartalu 2018. godine trebalo bi da bude dovršena sveobuhvatna analiza stanja, do kraja 2019. utvrđivaće se kriterijumi za obuhvat potencijalnih korisnika, imovinski i dohodovni cenzus, kao i parametri za izračunavanje visine nacionalne penzije, a do poslednjeg kvartala 2020. planira se uspostavljanje zakonodavnog okvira.

U 2021. bi, dakle, mogla početi isplata nacionalnih penzija.

U Hrvatskoj u riziku od siromaštva živi oko 17% populacije od 25 do 55 godina i čak 26% osoba starijih od 65 godina.

Najveći izazov biće određivanje optimalnog iznosa nacionalne penzije, koji bi morao biti veći od socijalne pomoći (maksimalno 900 kuna za samca), a opet manji od najmanjeg mogućeg iznosa penzije.

kurir.rs / jutarnji.hr

ŠOK! Mladenci iz Beograda otišli da zakažu VENČANJE i još ne mogu da se oporave od ONOGA što su im rekli

mlada
Taksa za izlazak matičara na teren u Beogradu iznosi 12.092 dinara, dok je taksa za venčanje u opštini 300,00 dinara. Velika razlika. Neko će reći da je venčanje u restoranu luksuz, ali imamo li mi luksuz da pustimo da nas pojede bela kuga?!


U vreme kada u Srbiji na 1.000 ljudi umre 15 osoba, a rodi se tek devet beba, i kada je vrlo izvesno da ćemo kako zbog niskog nataliteta uskoro postati zemlja penzionera, treba da se zapitamo radimo li sve što možemo da podržimo mlade da osnuju porodice i smanjimo preveliku razliku između nataliteta i mortaliteta u našoj zemlji.


Mladi bračni par Jovana i Marko iz Beograda ispričali su s kojim problemom su se susreli kada su želeli da organizuju venčanje o kom su godinama sanjali. Njih dvoje su želeli da proslavu naprave u jednom restoranu na reci u Beogradu ali su im se snovi srušili kada su saznali koliko para trebaju da daju za izlazak matičara na teren.

- Odlučili smo da napravimo svadbu u restoranu na reci. Zvali smo negde oko 50-ak gostiju i hteli smo da matičar dođe u restoran. Međutim, morali smo da se venčamo u opštini, jer nam je taksa za izlazak matičara koja iznosi 12.000 bila preskupa.


Oboje radimo, i zarađujemo po 35.000 dinara, i za nas je ta cena bila previsoka – priča Jovana.

- Malo iritira kada sa svih strana slušate kako treba pomoći mladima, a na kraju ne možete sebi da priuštite venčanje kakvo želite. Mi nismo pravili ogromnu svadbu sa 500 gostiju, već malo veselje za 50 prijatelja i rođaka, ali želeli smo da nam taj trenutak bude svima lep. Ipak, to je propalo jer nam je stvarno bilo puno da damo toliko para – dodaje Marko.

U vreme kada prosečna plata u Srbiji iznosi manje od 47 hiljada dinara, taksa za izlazak matičara na teren u Beogradu iznosi 12.092 dinara, dok je taksa za venčanje u opštini 300,00 dinara, a to je baš velika razlika. Neko će reći da je venčanje u restoranu luksuz, ali imamo li mi luksuz da dozvolimo da nas zbog sitnih zadovoljstva koje usrećuju ljude pojede bela kuga?!

Ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović je na pitanje portala SrbijaDanas.com veruje li da bi umanjenje takse pomoglo da Beograd kao višemilionski grad ima više brakova rekla da tu procenu ne zna egzaktno, ali da „jeste za svaku svaku vrstu podrške da se mladi vole i za Srbiju“.

S druge strane od uprave Grada Beograda kojima smo postavili isto pitanje "da li veruju da bi smanjenje takse doprinelo da u Beogradu bude više sklopljenih brakova", dobili smo odričan odgovor.

- Ne smatramo da bi broj sklopljenih brakova bio veći da je manja cena koštanja usluge izlazaka matičara na teren – kaže se u odgovoru grada Beograda.

U Beogradu, koji broji više miliona stanovnika, tokom 2016. godine sklopljeno je tek 9661 brak, od čega 2996 na terenu.

Jasno je da mesto na kome ćete izgovoriti sudbonosno „da“ neće promeniti vašu odluku da provedete život pored nekoga, ali može promeniti Vaš odnos prema željama i verovanjima da možete sebi priuštiti jednom u životu „luksuz“ koji staje manje od sto evra. A ako to ne možete, kako onda da verujete da možete podići dete? Možda je to odgovor na pitanje zašto se malo ljudi odlučuje da ima decu, a naročito da ima više dece.  

Pišite nam u komentarima ako smatrate da uprava Grada Beograda treba da pomogne svojim sugrađanima i izađe im u susret time što će bar smanjiti ove takse!



Popularni članci

 

BAKINA KUHINJICA Template by Ipietoon Cute Blog Design