18. 04. 2017.

ČESTO IDITE NA PRETRAGE - OVO SU SIGNALI KOJI UPUĆUJU NA RAK DEBELOG CRIJEVA




Nakon što ste smanjili rizik od oboljenja kroz promjene životnih navika, najvažnije je podvrgavati se redovnim kontrolama kako postajete stariji.

Posjetite liječnika ako imate bilo koji od sljedećih simptoma, a koji traje duže od dva tjedna:


Promjene u stolici, kao što je iznenadna začepljenost ili proljev bez nekog očitog uzroka.

Vrlo tamna, mahagoni crvena ili svijetlocrvena krv u ili na stolici.

Stalna neugodnost u trbuhu.


Neuobičajeno “tanka” stolica.

Hitan, bolan osjećaj da trebate isprazniti stolicu.

Osjećaj nepotpunog pražnjenja crijeva nakon izlaska iz nužnika.


Neobjašnjiv gubitak tjelesne težine, anemija ili umor.

Neki od navedenih upozoravajućih simptoma mogu ukazivati i na druga oboljenja ili ne moraju značiti ništa ozbiljno, ali samo liječnik može o tome prosuditi.

Načini smanjivanja rizika

Smanjite unos masnoća u organizam. Od ukupne količine dnevno primljenih kalorija neka na masnoće otpadne 25 posto ili manje od toga.


Smanjite unos crvenog mesa. Nadomjestite ga sa peradi (bez kože) i ribom.

Jedite barem dva puta dnevno voće i 3-4 puta povrće.

Svakog dana konzumirajte hranu bogatu vlaknastim komponentama



Redovito jedite povrće, kao što je kupus, prokulica, cvjetača.

Uključite u svoju prehranu redovite obroke bogate kalcijem (salata, mahunarke, grah, grašak).

Prebacite se na one mliječne proizvode koji ne sadrže masnoće ili ih sadrže malo, a u isto vrijeme su bogati kalcijem.


Hodajte pola sata dnevno.

Ako imate prekomjernu tjelesnu težinu, smanjite je do pet kilograma od vaše idealne težine.

Ako ste stariji od 40 godina, redovno posjećujte svog liječnika radi testova za rano otkrivanje bolesti.

Redovni pregledi – najbolja prevencija


Nakon što ste smanjili rizik raka debelog crijeva kroz promjene životnih navika, najvažnija sljedeća mjera koju možete poduzeti je podvrgavati se redovnim kontrolama kako postajete stariji. Čak 85 posto pacijenata kod kojih je rak uočen u svojoj ranoj fazi preživljavaju već poznati period od pet godina. Međutim, taj postotak pada na 55 kad se rak već počeo širiti. To je vrlo dobar razlog da odlazite na redovne kontrole.

Osim toga, postoji još jedan dobar razlog. Kontrole također mogu otkriti polipe (izrasline slične tumoru) na unutrašnjoj stijenci debelog crijeva. Mnogi polipi su dobroćudni. Neki pak, poznati kao adenomatozni polipi, mogu se pretvoriti u zloćudne, nakon što narastu do određene veličine. Taj proces traje barem pet godina. Budući da današnje metode pretraga mogu utvrditi polipe mnogo prije tih promjena, liječnici imaju odlične šanse zaustaviti rak debelog crijeva prije nego što uopće i nastane.


Tko se treba podvrći pregledu što se tiče raka debelog crijeva? Svatko tko ima velik rizik, a to znači svatko od nas, prije ili kasnije. Ipak, glavne rizične grupe su:

Ljudi stariji od 40 godina. To je dob kad neki ljudi počinju dobivati polipe premda su stvarni slučajevi raka rijetki. Nakon 50 godina starosti preporučuje se stroži pristup kontroli, jer 93 posto svih slučajeva raka debelog crijeva pojavljuje se u ljudi koji su prošli tu dob.


Ljudi s obiteljskom poviješću raka debelog crijeva. Ako je tu bolest imao netko bliži u obitelji (roditelj, brat ili sestra, tetka, stric, djed ili baka), vaš se rizik povećava tri do četiri puta. U ljudi s kroničnim ulcerativnim kolitisom ili Crohnovom bolešću rizik od raka je posebno visok ako se te bolesti razvijaju u vrijeme djetinjstva, ako traju duže od 10 godina ili zahvaćaju čitavo debelo crijevo. Ovisno o ozbiljnosti tih oboljenja, rizik je kod tih bolesnika 5 do 11 puta veći nego kod zdravih ljudi.

Ljudi kod kojih su prethodno bili dijagnosticirani polipi ili rak debelog crijeva. Oni trebaju ići na redovite kontrole radi eventualnog ponovnog javljanja tih oboljenja.




RECEPTIZAPET.BLOGSPOT.BA

BIO JE NASILNIK I TUKAO NAS JE SVAKI DAN, TAKODA SAM JEDNOG DANA POBJEGLA SA SVOJE DVIJE KĆERKE



SVAKI DAN nas je tukao, nisam mogal više izdržati, polupila sam svoje dvije kćerke i napustiala ga za sva vrmeena.


Radila sam dugo u jednoj obližnoj pekari, gdje me je  i šef svaki dan fizicki maltretirao i ponižavao kako je stigao.

Kćerke su sada već odrasle i prelijepe, i dok smo šetali po gradu, naišla sa na svog projatelja iz škole, kojeg već dugo vremena nisam vidila.


Nakon nekog vremena mi smo ušli u neku vezu, mislila sam da sam konačno našla pravog čovjeka za sebe.

Jednog dana sam otišla malo počistiti iza kue i skloniti neki korov i tamo vidim njegov auto. Unutra vidim moja kćerka snjim u autu, i to u zagrljaju i još se ljube. i pozdravljaju.


Odlazi on a ćerka ulazi u kuću, ja čekam par minuta i ulazim u kuću bijesna kao ris. Očitam lekciju ćerki a ona me još laže i govori kako ju je samo povezao iz škole i ništa više.

Moja majka to jest njena baka ju je branila i govorila da pričam gluposti.


Udarila sam je po glavi i počupala iz bijesa a posle mi bilo i krivo što sam to uradila jer nijedan muškarac u mom životu nije vrijedan toga a i sama sam se jedva izborila da pobjegnem od čovjeka nasilnika.

ispovesti.rs

UKUSAN I BRZ KOKAČIĆ - GRIZ KOCKE KOJE SE NE PEKU



Ukusan i veoma brz kolačić koji se ne peče. Oduševit će vaše ukćane, kao i najzahtjevnije goste. Možete ga napraviti za svaku prigodu, i vjerujte da vas neće razočarati. Nadamo se da ćete ga u skorije vrijeme praviti, jer ćete se odmah zaljubiti u njegov nejverovatan okus.


Za podlogu:
1/2 l vode
1/2 l mlijeka
20 dag šećera
20 dag grisa
10 dag čokolade


Za kremu:
1 l mlijeka
4 pudinga od vanilije
10 žlica šećera (može i više ako volite slađe)
15 dag margarina
2 dl vrhnja za šlag (hulala, hole ili neko slično)


Za čokoladnu glazuru: 
15 dag čokolade,
3 žlice ulja,
5 dag margarina,
2 žlice šećera u prahu,
5 žlica mlijeka


Priprema:
Za podlogu skuhati gris u kombinaciji vode i mlijeka sa šećerom. Kada se gris zgusne umiješati natrganu čokoladu, dobro promiješati dok se čokolada ne otopi i dok sva smjesa ne postane jednolično čokoladna.

U lim srednje veličine premazan maslacom smjestiti polutekuću smjesu od grisa. Za kremu zakuhati oko 7 -8 dl mlijeka a ostatak mlijeka pomiješati s pudingom i šećerom. Skuhati pudinge na klasičan način.


Ohladiti uz miješanje kako se ne bi stvorila korica na pudingu. U ohlađeni puding umiješati mikserom izrađen margarin i čvrsto tučeno vrhnje za šlag.

Kremom premazati podlogu od grisa. Sve dobro rashladiti i nanijeti čokoladnu glazuru koja se napravi tako da se otopi čokolada pomiješana sa uljem, margarinom, šećerom i mlijekom.



receptizapet.blogspot.ba

MUŽ I JA IMAMO NAVIKU DA KADA BILO KOJE OD NAS DVOJE


Muž i ja imamo naviku da kada bilo koje od nas dvoje rano ustane napravi kafu i probudi ovo drugo, i tada razgovaramo o tome šta ćemo raditi taj dan, navečer, kada dođemo kući, također, napravimo kafu i ispričamo jedno drugom kako nam je prošao dan i šta smo radili.

Imam roditelje za koje sam jako vezana, ali mi je on i majka i otac, i brat i sestra. Mislim da je najveća sreća za svaku ženu pronaći osobu koja će ju voljeti više od svega, braniti, poštovati, voljeti nesebično i istinski.

Volim svoga muža najviše na svijetu!

ČOVJEK KOJEG SU ŽENA I DJECA OSTAVILI PRIJE 10 GODINA I OTIŠLA S DRUGIM




Čovjek kojeg su žena i djeca ostavili prije 10 godina, jer je žena pronašla drugog muža, svake godine sam u kući dočekuje Uskrs, Božić… Da stvar bude još gora, nema vode, mora ju grijati na peć da bi oprao suđe, a struje pogotovo, uslovi za život su nikakvi..

Jutros smo ga ja i moja obitelj posjetili, ušli smo u kuću, osim prljavih stvari po podu i velikog nereda od kojeg se nije moglo hodati, zatekli smo ga u sobi kako drži album svoje djece u rukama i plače…

Srce mi je puklo od tuge.. Zato sam odlučila doći kasnije s mamom i sestrom i zajedno mu nekako pomoći da i on osjeti što je Uskrs nakon toliko vremena.. Očistili smo mu cijelu kuću, nemate pojma koliko se čovjek zahvaljiv'o..

Na pitanje koje mu drugi postave: ,,Kada ćeš vidjeti svoju djecu?.”. On odgovori: “Na jednom mjestu, sigurno hocu, tko zna kada…”.. Volite se narode, Blagdani su tu da se okupi obitelj, da se pokaže koliko obitelj vrijedi, budite sretni sto imate djecu, roditelje, cijenite to....

Popularni članci

 

BAKINA KUHINJICA Template by Ipietoon Cute Blog Design