18. 04. 2017.

BRZ I JEDNOSTAVAN KOLAČ KOJI SE NE PEČE - NUTELLA KOLAČ S KEKSOM




Nutela i keks su savršen spoj koji svi volimo, i rado jedemo kada god imamo priliku. Baš zbog toga morate da probate ovaj super brzi, kremasti kolač. Za pripremu ove poslastice vam ne treba rerna ni iskustvo u pravljenju kolača




Sastojci:

3 šoljice slatke pavlake,

2 kašike šećera,

1/2 kašičice cimeta,


2 kašičice vanile,

1/2 šoljice NutelE, ili nekog sličnog krema

15 komada keksa  “petit beurre” ili oreo, sviježe jagode...




Priprema:

1. U posudi izmiješajte slatku pavlaku, šećer i vanilu i sve zajedno dok ne dobijete ujednačenu kremastu smjesu



2. U smjesu dodajte Nutelu pa je lagano umiješajte dok se u potpunosti ne poveže sa smjesom.



3. U kalup slažite keks tako da pokrije cijelo dno, ako je potrebno odlomite komadiće da popunite praznine.




4. Na keks nanesite krem u debljem sloju i ravnomjerno ga rasporedite.



5. Na krem složite još jedan sloj keksa pa ih ponovo prekrijte kremom.




6. Posudu prekrijte folijom i stavite u frižider preko noći.



7. Kolač izrežite na kocke i poslužite.



receptizapet.blogspot.ba

17. 04. 2017.

GRIZETE LI NOKTE I KOZU OKO NOKTIJU, SMJESTA PRETANITE, A EVO I ZAŠTO




Neki ljudi grizu kožicu veoma nesvjesno, neki to rade od djetinstva pa jednostavno ne mogu prestati.

Postoje i oni koji su opterećeni time i grizu sve dok im prsti ne počnu znacajno krvariti.



Ovo ponašanje je povezano sa poremećajem ANKSIOZNOSTI.Mnogi misle da ovo izgleda veoma lose , ali isto tako misle da nije opasno.

Međutim griženje noktiju može da se lako transformirati u DERMATOFAGIJU, koja u ekstremnim slučajevima, može da napravi trajnu štetu i može da bude veoma opasna.

Rane oko vaših noktiju dozvoljavaju bakterijama sa ruku da uđu u vaše tijelo i mogu da izazovu upale na prstimaa.



Ako dugo grizete kožicu oko noktiju dolazite do tačke kada nećete

moći vratiti prste u normalni polozaj.GRIZETE LI KOZU OKO NOKTIJU? Prestanite odmah, a evo i ZASTO!


ljepotaizdravlje.com / kurir.rs

ODLIČAN KOLAČIĆ ZA IZNENADNE GOSTE OD SAMO 3 SASTOJKA



Brz i jednostavan kolač od tri sastojka za nenadane goste :)) Ovaj kolačić možete bez problema poslužiti vašim gostima bez obzira na svoju jednostavnost. Nadamo se da ćemo vam pomoći ukoliko vam se gosti najave u posljednji čas.

Bit ć vam potrebno:
280g  nutella
10 kasika brasna
2 jaja

Način pripreme:
1.Lagano izlupajte jaja (moze viljuskom) a potom dodajte nutelu. Sjedinite!
Dodajte kasiku po kasiku brasna ne prepunu, ravnu, i izmjesajte da nema grudvica.


2.Kalup za madeleines premazite sa malo putera i sipajte smjesu u udubljenja po jednu kasiku, ne prepunu.
Ubacite kalup u zagrijanu rernu i pecite ne duze od deset minuta. Izvadite kalup, ostavite 3-4 minuta da se prohladi, vadite madeleines i slazite na tacnu.
3.Od ove smjese ispade 18 madeleines!
Ako niste premazali kalup puterom, nema veze, lagano se vade samo je potrebno nesto malo duze da se rashlade. Po zelji, mozete lagano posuti secerom u prahu.

KREMASTA ESTERHAZI ŠNIT TORTA




Kremasta torta, koja vam se prosto topi u ustima. Odlična je za svaku priliku, naročito ukoliko su vaši gosti malo zahtjevniji. Stoga, preporučujemo vam  da je već danas probate, i uvjerite se u sve njene čari, koje vas neće ostaviti ravnodušnim.



Sastojci:



70 grama ljesnaka,przenih,mljevenih

60grama badema,bez opne
5 bjelanaca
250 grama kristal secera
500 ml mlijeka
4 zumanca
4 vrhom pune kasike gustina
400 grama putera

Za preliv
250 – 300 grama secera u prahu par velikih kasika svejze iscjedjenog soka limuna
oko 50 grama otopljene cokolade sjeckani ljesnak ili badem za pokrivanje torte sa strane

Upustvo za pripremu:
1.Prvo ispecite ljesnake,dok su jos vruci staviti ih u kuhinjsku krpu i trljati ih da se skine opna.Ohladiti ih i samljeti.

Samljeti i bademe.Dok su jaja jos hladna odvojiti bjelanca od zumanaca i ostaviti bjelanca na sobnoj temperaturi oko pola sata da se ugriju.

Zumanca ostaviti na stranu ili u frizider,polovina zumanaca se kasnije upotrebe za pravljenje

Kada su se belanca ugrejala poceti sa miksiranjem prvo polako da se formira meka pjena pa posle polako dodavati secer u par navrata i povecati brzinu miksiranja da bude sredjna brzina.

Kada se utrosi sav secer i sam postane ne suvise cvrst dodati mjesavinu badema i ljesnika u par puta,dobro izmijesati i smjesu sipati u tepsiju koja je lako namazana puterom i oblozena papirom za pecenje.

Velicina tepsije je 42×32 cm,odnosno to je tepsija iz rerne.Peci oko 15 min.na 170 C,odnosno dok se ivice lako zarumene.Kada je kora pecena ostaviti je da se hladi ne skidajuci papir za pecenje.Mora se paziti da se kore ne prepeku jer ce onda pucati.

Fil se pravi tako da pola zumanaca izmutim sa pola kolicine secera,u zumanca dodam gustin i sve polako razredim sa mlekom da se dobije smesa kao za palacinke.Ostatak mleka zakuvam sa ostatkom secera,i tako kipuce mleko sipam preko umucenih zumanaca,sve dobro izmesati i onda vratiti na vatru da se kuva,oko dva min.

Skinuti sa vatre i ohladiti.U posudi za miksiranje mutiti puter sobne temperature da postane penast a zatim dok se puter miksira manjom brzinom dodavati polako ohladjeni skuvani.

 U toku miksanja dodati par kasika ruma ili konjaka,vec prema ukusu.Kada je postao pjenast podijeliti ga na pet jednakih djelova,ja ih sve vazem da pudu iste tezine.

Sa prve kore skinuti pazljivo papir,premazati je ravnomerno,skinuti papir sa druge kore,pazljivo je staviti preko tako redom.

Staviti tortu u ftizider najbolje preko noci. Otopiti cokoladu na pari i sipati je u plasticnu kesicu pa je ostaviti na stranu da se prohladi.

Sipati prosejani secer u prahu u ciniju i polako dodavati sveze iscedjen i procedjen sok od limuna.

Gustina dobijenog preliva treba da bude tako da kada se umoci kasika u njega pokrije donju stranu kasike,ako je preliv redak on ce da se sliva i kasika ce da se providi,onda treba dodati jos secera,ako je gust nece se lepo rasporediti po kasiki i u tom slucaju treba dodati jos malo soka.

Pripremljeni lom preliti tortu,izravnati je duzim nozem a zatim makazama napraviti mali otvor na kesici sa cokoladom i crtati linije po prelivu a zatim možete cackalicom praviti sare.

receptizapet.blogspot.ba

VISOK PRITISAK JE VAŠ NAJVEĆI TIHI UBICA, RIJEŠITE GA SE I SNIZITE, JEDNOSTAVNIM TRIKOM



Posljednjih godina, opće je poznato, kako sve više osoa obolijeva od visokog pritiska, kako starijih, tako i onih koji su mnogo mlađi.

Usljed svakodenvnih obaveza, različitih poslova koje obavljamo, međuljudskih odnosa, pa tako i hrane, sve više osob ima upravo ovaj problem, visok pritisak.


Većina nas ode ljekaru, dobijemo terapiju i pridržavamo se, te nam manje-više bude relativno bolje. Međutim, ukoliko ne biste željeli bacati svoj novac, te dodatno opterecavali jetru, savjetujemo vam da koristite prirodnu terapiju.

Ukoliko cak i sumnjate u to da je riječ o visokom krvnom pritisku, pojedite malo bijelog luka ili progutajte cimet u prahu.



Te dvije namirnice trenutačno će sniziti visoki krvni pritisak, ali svakako odmah potražite i liječničku pomoć. Bolje spriječiti nego izljeciti, stoga redovito provjeravajte krvni tlak ako se ne krećete dovoljno, ako ste pod stresom, nezdravo se hranjujete…



Može se javiti i zamucenost vida, bolovi u prsnom košu, bolovi u lijevoj strani vrata ili lijevoj ruci i jako udaranje srca.


narodnamedicina.info

Popularni članci

 

BAKINA KUHINJICA Template by Ipietoon Cute Blog Design