13. 04. 2017.

OVAJ ČOVJEK CIJENI SVOJE RADNIKE KAO DA SU DRAGO KAMENJE, DAJE IM I 13,14,15 PLATU




U našoj regiji, uglavnom slabo da neko ima riječi hvale za svoga šefa, odnosno vlasnika firme u kojoj radi, jer se svi oni uglavnom ponašaju kao robovlasnici prema svojim radnicima, koji rade za najmizernije minimalce.

Međutim, Nebojša Matić iz Srbije je nesvakidašnji poslodavac i biznismen, a sudeći po onome što radnicima daje i što od njih dobija, i jedan od najboljih direktora. Posao je počeo devedesetih u očevoj garaži u Lajkovcu, a danas njegova kompanija “Mikroelektronika” izvozi u više od 140 zemalja širom svijeta.

Za ovakve rezultate Matić najviše zahvaljuje svojim radnicima. Na njih ukupno 86 gleda kao na drago kamenje i ljude koji su u njemu probudili najbolje.

“Ova firma je dobra jer dobri ljudi rade u njoj. Možeš biti vlasnik i direktor koliko hoćeš, ali si nula bez sposobnih i marljivih ljudi. Suština je u druženju. Prvi čovjek firme mora da brine o svojim zaposlenima. Ja moje i volim, zajedno radimo, smijemo se, družimo, pecamo, jer ako su oni zadovoljni, posao ide naprijed.

A kad imaju problem, rješenje je komunikacija, ne novac, jer motivacija se postiže samo pričom. Zaključio sam i da je svako od nas lud tri dana u pola godine i da ga tada ne treba dirati”, priča Matić, koji je 2012. dobio priznanje “Blic preduzetnik”.

U “Mikroelektronici“, koja se bavi proizvodnjom alata za mikrokontrolere koji se nalaze u telefonima, automobilima, frižiderima, doskora je četiri puta godišnje dijelio bonuse. Radnici su dobijali i 13, 14. i 15. platu.

“Sada sam to promijenio u povišicu. Godišnje plata raste i do 100 posto. Odlučio sam i da ih “natjeram” da imaju po troje, četvoro djece. Obećao sam da ću im mjesečno davati po 200 eura za treću i po 400 eura za četvrtu bebu. Nije to veliki trošak, djeca su najbolja stvar. Ja imam kćerku, a moja žena se često našali kako sam umio da napravim mnogo toga, ali ne i drugo dijete”, kaže Matić.

Za dobre ljude se lako vezuje. Djevojka kod koje je godinama kupovao kafu došla je da kuha kafu i u “Mikroelektronici“. Danas je Matić školuje za knjigovođu, a na pitanje nove koleginice Milice šta će da popije, kaže: “Kafu ako te ne mrzi da je napraviš”.

blogs.ec.europa.eu

DIRNULO JE MNOGE - PRIČA KOJU BI SVI TREBALI PROČITATI, OSOBITO ŽENE




Mlada žena koja se tek udala jednog je vrelog ljetnjeg dana došla u posjetu svojoj majci. Sjela je u fotelju i dok je pila ledeni čaj, započele su priču o životu, o braku, o odgovornostima i obavezama zrelih ljudi.

Majka je zamišljeno promućkala kockice leda u svojoj čaši i onda je jasno i trezveno pogledala svoju kćerku.



”Nemoj nikad zaboraviti svoje prijateljice!”, rekla je.

“One će ti biti sve važnije, kako budeš postajala starija. Koliko god budeš volela svoga muža, koliko god budeš voljela svoju djecu, one će ti ipak biti potrebne. Sjeti se da povremeno izađeš negdje sa njima, da se i dalje družiš sa njima. I zapamti da tvoje prijateljice nisu samo prijateljice, one su i tvoje sestre, tvoje kćeri i ostali tvoji rođaci. Biće ti potrebne druge žene. Ženama su uvek potrebne druge žene!”


“Kakav blesav savjet “, pomislila je kćerka.

“Zar se nisam upravo udala? Zar nisam upravo zakoračila u svijet parova?

Za ime Boga, ja sam udata žena, odrasla! Nisam neka šiparica kojoj su potrebne prijateljice! Moj muž i moja porodica svakako će biti sve što mi je potrebno da moj život dobije pravi smisao.”

Ali, ipak je poslušala svoju majku i nastavila da održava kontakte sa svojim prijateljicama.

Kako su godine prolazile jedna za drugom, ona je polako počela da uviđa da je njena majka, ustvari, tačno znala šta govori. Kako vrijeme i priroda donose promene u životu svake žene, prijateljice ostaju najveći oslonac za nju.

U svojim 40-im, evo šta je naučila:
Vrijeme prolazi.
Život se događa.
Distanca razdvaja.
Djeca odrastaju.
Ljubav bledi.
Srca se slamaju.
Poslovi dođu i prođu.
Karijere se završavaju.
Roditelji umiru.
Kolege zaboravljaju usluge.
Muškarci imaju svoj svijet.


Ali, prijateljice ostaju uz tebe, ma koliko vremena i kilometara bile daleko od tebe. Prijateljica nikad nije toliko daleko da ne može biti uz tebe, kada je potrebna.

Dok budeš morala ići tim usamljenim putem koji se zove život i kad budeš morala ići sama, tvoje prijateljice će biti tu, pored puta, navijajući za tebe, moleći se za tebe, trudeći se oko tebe, zalažući se za tebe i čekajući te na kraju puta širom raširenih ruku. A ponekad će čak i prekršiti pravila zbog tebe.

vasbalkan.com


SPREČAVA MOŽDANI I SRČANI, REGULIŠE PRITISAK I MENSTRUACIJU, LIJEČI MAMURLUK, POVEĆAVA KOŠTANU MASU...




Jeste li znali da ako jedete najmanje 3 banane dnevno, možete značajno smanjiti rizik od moždanog udara ili srčanog udara?

Prema britanskim i talijanskim znanstvenicima, trajate jednu bananu za doručak, jedna za ručak i jedna u večernjim i one će vam satima osigurati dovoljno kalija kako bi se smanjio rizik od krvnog ugruška u mozgu za 21%.


2011. Izvješće, objavljeno u časopisu Journal of American College of Cardiology, upućuje na to da moždani udar u većim slučajevima može se spriječiti ili čak smanjiti zbog razine kalija koje se nalaze u nekim namirnicama, uključujući banane, riba, špinat, i leća.

Istraživači su otkrili da je dnevni unos kalija od oko 1600 mg može smanjiti rizik za moždani udar. Prosječna veličine banana sadrži oko 500 mg kalija i tri dnevno može sniziti krvni tlak i pomaći u pravilnom funkcionisanju mozak i živčanih funkcija.


Uz značajno smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara, konzumiranjem tri banane dnevno (ekvivalent 1.500 miligrama kalija) Prednosti su brojne:

1. Smanjuje depresiju
2. Regulira krvni tlak
3. Tretira zatvor
4. Liječi mamurluk
5. Povećava koštane mase
6. Pomaže u borbi sa stresom
7. Pušenje, pomože tijelu da se oporavio od učinaka povlačenja nikotina.
8. PMS, regulira menstruaciju i ublažava bolove
9. Anemija, bogate željezom pa liječe anemiju
10: Pomažu kod vitkijeg struka

deme.info / bakina-kuhinjica.blogspot.ba

ZNAMO DA SE STAVLJA NA RANE I ZAUSTAVLJA KRVARENJE, ALI DA LI ZNATE ŠTA JOŠ SVE LIJEČI OVA BILJKA




Postoje li biljke koje srećemo svaki dan – prolazimo li pokraj njih, a da pritom uopće nismo svjesni koliko su ljekovite i korisne?

Naravno da postoje, jedna od njih je i ženska bokvica. Više puta se desi da je vidimo pokraj puta, nekad je i zgazimo, ili uopće na nju ne obraćamo pažnju – potpuno je ignorišemo i negdje je u svojoj glavi pohranjujemo kao najobičniji korov i tako se prema njoj i ophodimo.

Vjerujte da je to potpuno pogrešno. Kada bi se samo neki od nas malo više angažovali, saznali bismo svi da su bokvica i med idealna kombinacija za želudac i snažan imunitet – što sve više potvrđuju i doktori zvanične medicine.

Ovim tekstom ćemo se potruditi da vas uvjerimo u potpuno drugu stranu priče, jer je bokvica kao lijek izuzetna, te da njeno vrijeme u fitoterapiji i prirodnoj medicini tek dolazi.

Ostanite sa nama da biste saznali kako se pravi sirup od bokvice, koji je fenomenalan borac protiv svih vrsta infekcija, naročito ukoliko se kombinuje sa medom.

Ljekovitost bokvice i sastav

Svaka domaćica zna da je salata neophodan dio svakog obroka, što zbog živih materija koje unosimo u organizam, zbog vitamina, dragocjenih minerala i svega toga što nam pomaže da budemo zdravi.

E sad, ako nemate vremena da prošetate do vaše pijace, kako biste nabavili sezonsku zelenu salatu, svježu rukolu, kupus i slično, vi skoknite do vašeg dvorišta ili obližnje šume i naberite malo svježe bokvice. Ne samo što će to biti ukusna salata, već i izuzetno zdrava.

Iako će vam najvjerovatnije svojim izgledom djelovati kao obični štetni korov, u pitanju je veoma korisna biljka. U našoj narodnoj medicini najčešće su se koristili bokvica i med za liječenje želuca. Takođe bokvicu su koristili spolja za oblaganje rana i čireva po koži, te za razne upale i otoke, dok se ljekovit čaj ili sirup koristio za lakše iskašljavanje i izbacivanje šlajma, rastvaranje sluzi, protiv čira na želucu, kao i kod upale bešike.

Istraživanja novijeg datuma pokazuju da bokvica i med imaju snažno delovanje na krv i sistem krvotoka, te na bubrege i jetru. Upravo zbog ovih zdravstvenih prednosti se govori da vreme bokvice kao lijeka tek dolazi.

Da rezimiramo kod kojih se sve bolesti može upotrebiti bokvica kao lek:
kod hroničnog kašlja,
bronhijalne astme,
bronhitisa,
drugih plućnih oboljenja i komplikacija,
čira na želucu,
čira na dvanaestopalačnom crijevu,
hemoroida,
uboda insekata,
vaginalnih infekcija,
produžene menstruacije i krvarenja,
ekcema i dermatoza,
povreda i opekotinama,
bubuljica i akni na koži,
upale bešike i infekcije mokraćnih kanala.

Koliko vrsta ima ova biljka?
Postoje tri vrste ove biljke i sve su samonikle: ženska bokvica koja ima latinski naziv Plantago Major, poznata kao širokolista, muška(uskolista) – Plantago Lanceolat i srednja – Plantago media. Iako sva tri tipa imaju isti hemijski sastav, u narodu se dosad ponajviše upotrebljavala širokolista, jer ona predstavlja idealno prirodno sredstvo za prvu pomoć u slučaju svih vrsta rana i povreda, kao i u popularnoj smesi koju čine bokvica i med.

Sve tri vrste biljke se koriste u našoj narodnoj medicini. List bokvice se može koristiti potpuno svjež kao obloga za saniranje rana nastalih od uboda insekata, samo ga malo zgnječite i prislonite na mesto uboda. Na isti način liječi opekotine i udarce.

U nekim delovima Balkana bokvica kao lijek se primjenjuje na slijedeći način: Stavite svjež list bokvice iznad upaljača, malo ga oprljite pa ga tek onda prislonite na mjesto uboda, opekotine ili rane. Ova biljka sadrži dragoceni alantoin – to je supstanca koja stimuliše rast ćelija, te su vjerovatno zbog toga bokvica i med toliko cjenjeni u narodnoj medicini. Samostalno se koristi za liječenje najrazličitijih kožnih oboljenja.

Zahvaljujući alantoinu, kao i drugim dragocenim supstancama, ženska bokvica kao lek se koristi i za obnavljanje unutrašnje sluzokože, pa se često od nje prave lijekovi protiv čira na dvanaestopalačnom crijevu i želucu, u te svrhe najbolje je da sakupite svježe listove ove biljke.

Ispitivanjem je utvrđeno da ona ima izuzetno dobra antibakterijska svojstva, tako da je ovo narodno-tradicionalno vjerovanje dobilo i naučnu potvrdu. Svež sok (sirup) isceđen iz listova ove dragocene biljke koristi se veoma često za lečenje obolelog želuca i creva. Svakako najbolja kombinacija su bokvica i med u omjeru 1:2 u korist meda. Samo jedna supena kašika dnevno, može vas riješiti svih tegoba i muka..

Kako se koriste bokvica i med za želudac
Da biste dobili ovaj izuzetni prirodni lijek za želudac i crijeva, najprije svježu bokvicu dobro operite nad jačim mlazom vode, kako biste uklonili svu prljavštinu, zemlju i ostale nečistoće, jer ona obično raste na zapuštenim – prljavim mjestima.

Nakon pranja, trebate je sitno iseckati, samljeti (poslužiće i mašina za meso) ukoliko nemate blender. Na kraju sve stavite u sokovnik i dobro promešajte i iscedite tečnost. Sirup od bokvice sa medom je posebno ljekovit i za tu namenu koristite isključivo pravi domaći, prirodni med, jer on je ubjedljivo najboljeg kvaliteta, a ovaj sirup ga svakako zaslužuje. Stavite duplo veću količinu meda u odnosu na čist sirup..

Bokvica i med kao lijek se doziraju tri puta na dan i to po jednu supenu kašiku. Za uzimanje ovog lijeka najbolje je da nabavite drvenu kašiku. Ovaj ljekoviti sok, najbolje da čuvajte u frižideru i nemojte ga uzimati na potpuno prazan stomak, ako vas muče želudačne tegobe.

Također, ako se zajedno koriste bokvica i med za želudac najbolje efekte ćete postići sa medom koji je dobijen sa hladnom preradom. Tada će doći do još boljih rezultata, jer sam med koji je hladno prerađen ima izuzetno djelovanje na brojne bakterije u želucu i našim crijevima, sa bokvicom je još bolji tandem. Koristite ovaj narodni lijek samo nekoliko dana i odmah ćete osjetiti olakšanje.

Sok od bokvice sa medom, ako se dozira prema uputstvu imat će izvanredno djelovanje. On će na čudesan način da zacijeli i regeneriše sluznicu želuca i njega sve više prihvataju i ljekari zvanične medicine.

čaj napravljen od jednakih dijelova kantariona i slatkog korjena, liječenje će biti još uspešnije i brže.

Danas znamo da bokvica i med nisu jedino korisni kod organa za varenje, već i da postižu izvanredne rezultate kod bolesti respiratornih organa, za tu namjenu koristi se ljekoviti čaj.

Kako napraviti čaj od bokvice protiv kašlja
Od sušenih listova bokvice pravi se čaj, a od svježih se izvlači ekstrakt tj. sirup koji čisti disajne organe od nagomilane sluzi, smiruje nadražaj i pomaže nam da iskašljemo sadržaj koji se nalazi u našim bronhijama i plućima. Kombinacija ova dva lijeka je više nego dobra. Bokvica i med se takođe jako fino slažu u čaju.

Recept za čaj
Malu kašičicu do vrha punu osušenim listovima bokvice prelijte sa dva i po decilitra, tek provrele vode, poklopite i stavite na stranu neko vrijeme da odstoji. Dobro ga procijedite i pijte do 3 puta tokom dana. Ujutru će vam pomoći za bolje izbacivanje nagomilanog šlajma, te ga tada obavezno upotrijebite.

Također, biljka bokvica se posebno preporučuje ljudima koji pate od bronhitisa, naročito u kombinaciji sa bršljanom i majčinom dušicom. Ove tri biljke zajedno čine jednu fantastičnu mješavinu za liječenje pomenute bolesti i ako imate takvih problema, obavezno je probajte.

Blagotvorni čaj od bokvice može biti odlična prva pomoć i kod uporne vaginalne infekcije. U tu svrhu prave se blage i tople obloge koje se koriste za spoljašnje i unutrašnje čišćenje i sapiranje.

Uzeti pola kafene kašičice osušene i sitno nasjeckane bokvice i preliti sa proključalom vodom (1 dl). Kada se malo prohladi natopiti tampon sa čajem i koristite za intimnu njegu.

Sirup od bokvice recept sa šećerom
Da bismo napravili lejkoviti sirup od bokvice koji pomaže za bolje iskašljavanje šlajma kod prehlade kao i kod bolesti kakve su bronhitis, katar pluća, astma trebaće nam nešto više strpljenja – ali ono se na kraju svakako isplati.

Za početak pronađite odgovarajuću teglu koja se dobro zatvara, te u nju redajte listove bokvice, na koje se dodaje red smeđeg šećera, pa opet bokvice i tako naizmjenično sve do vrha. Smjesa se dobro nabije, zatvori i drži na ujednačenoj temperaturi tri mjeseca, najbolje zakopana u zemlji. Nakon 90 dana iscedite dobijeni sirup od bokvice i pijte ga svakodnevno.

Bokvica u trudnoći da ili ne?
Iako se bokvica i med navode kao potpuno neškodljiva kombinacija, koju mogu koristiti djeca, starije osobe, dojilje i trudnice, za ovaj prirodni lijek ipak budite na oprezu i konzumirajte ga tek nakon konsultacija sa fitoterapeutom ili vašim ljekarom tj. nakon njihovog odobrenja.

Ako vam česte migrene i snažne glavobolje ne daju mira, iskoristite ljekoviti sirup od bokvice tako što ćete ga namočiti na gazu i prisloniti na glavu kao oblogu. Da se oslobodite brojnih zanoktica, zgnječite nekoliko listova od svježe ženske bokvice (širokoliste) i stavite ih na zagnojeni nokat. Već drugog dana možete proveriti rezultate, oni će vjerovali ili ne biti iznenađujuće dobri. Širokolista će upiti sav gnoj i saniraće upalu.

Nikako ne smijemo zaboraviti ni sjeme bokvice, za koje je ustanovljeno da sadrži veoma korisnu supstancu, koja je veoma korisno za osobe koje pate od hemoroida.

Uz ljekovito sjeme preporučuje se i kombinacija bokvica i med, koji će također doprinijeti boljem varenju.

Također, bokvica kao lijek se sve češće koristi za izradu melema protiv ekcema, kao i njen svjež ekstrakt koji je koristan za sve tipove problematične kože(akne, bubuljice i sl.). Kako njen list sadrži fitoncide – supstance koje pomažu stabilizaciji stanja na koži.

Priroda nam nudi izobilje zdravlja, dovoljno je samo osvrnuti se oko sebe – bokvica i med su izvanredna kombinacija!

narodnilijek.com / bakina-kuhinjica.blogspot.ba / zenstvene.com

BRZE I UKUSNE STARINSKE OBLATNE GOTOVE ZA SAMO 15 MINUTA



Nezamjenjljive oblatne, koje su uvijek dobrodošle u naš dom. Djeca ih vole, a Boga mi i mi odrasli :)) Ovo su oblatnice po starom receptu, koje će vam se veoma dopasti, te vas vratiti nakratko u djetinjstvo. Ne moramo vam ništa previše govoriti o njihovom okusu, sve vam je poznato, na vama je samo da ih danas napravite za svoje najmilije... :)))


Potrebno je:

-200 gr karamela od lješnika
-500 gr šećera
-2 dcl mlijeka
-250 gr putera ili margarina
-300 gr mljevenog keksa
-1 veće oblatne


Priprema:
U posudu staviti sjeckane karamele, 500 gr šećera i 2 dcl mlijeka.

Kuhati na tihoj vatri da se karamele i šećer istopi. Dodati puter da se istopi. skinuti sa vatre i dodati mljeveni keks. Izmiješati i toplom masom filovati oblande, opteretiti nečim teškim filovane oblatne i ostaviti da se ohlade. Isjecite na štanglice, i uživajte u njihovom okusu :))

faktor.ba / bakina-kuhinjica.blogspot.ba

Popularni članci

 

BAKINA KUHINJICA Template by Ipietoon Cute Blog Design