12. 04. 2017.

NAJDJELOTVORNIJI PROTIV NEUGODNOG KAŠLJA - SIRUP OD LOVOROVA LISTA




Lovor list mu daje poseban ukus i ton slatkoće i gorčine, limun mu dodaje svoju posebnost kiselosti, a šećer je onaj koji sve to na kraju “povezuje” i s vodom nosi kroz naše tijelo.


SASTOJCI

– 6 listova lovora
– 2,5 dcl vode
– 6 kašika šećera (smeđi)
– 1 limun

PRIPREMA

Prokuhajte vodu, dodajte lovor i kuhajte poklopljeno od 6 do 10 minuta.

Izvadite listove lovora, sipajte u posudu u kojoj ćete pripremati sirup, pa dodajte šećer i iscjedite limun.


Dobro promješajte i sačekajte da se sav šećer istopi i ujednači. Uzimajte po kašičicu nekoliko puta dnevno.

Prvi dan možete uzimati po kašičicu uvijek kada se javljaju intenzivni napadi kašlja. Nadamo se da će vam ovaj mali receptić pooći protiv neugodnog kašlja.

narodnilijek.com / receptizapet.blogspot.ba


URADITE OVO I VAŠI PEŠKIRI ĆE BITI MEKANI I KAO NOVI A NE KRUTI I OTRCANI



Vjerovatno vam se desilo da vaši nekada tako meki i mirišljavi peškiri postanu kruti, a pored toga, dobiju i neugodan miris. Međutim, otkrit ćemo vam jedan trik pomoću kojeg će vaši peškiri biti ponovo kao novi.


Prije nego vam otkrijemo o čemu je riječ da napomenemo da se peškiri otrcaju od tvrde vode i deterdženata koje svakodnevno koristite.

Prvi savjet je da prilikom pranja ne trpate previše u veš mašinu veša, jer mašina ne može da odradi kako treba proces, te temeljito opere svaki komad odjeće koji se u njoj nalazi.

Stavite svoje peškire u mašinu i dodajte pola šolje bijelog sirćeta i limunovog soka, koji će preporoditi vaše peškire ali i očistiti mašinu i ubiti nepotrebnje mirise koji se u njoj sakupljaji, pa sigurno već nekoliko godna, ako ne i više.


Nakon što operete u sirćetu, upalite mašinu opet, sada sa vodom isperite.

Pokušajte, nećete se pokajati, i naravno preporučite ovu metodu i vašim prijateljima.

uspesnazena.com

MUJO SE VRATIO KUĆI NAKON ŠTO JE TRI GODINE PROVEO U ZATVORU



Mujo se vraća kući nakon tri godine zatvora, kad u dnevnoj sobi kraj Fate – kolijevka s malom bebom. Mujo protrlja oči i u nevjerici ispali:



– Fato, bona, šta je ovo?

Fata mirno odgovori:

– Beba, bolan, na šta ti liči Mujo?

Mujo bijesno nastavi:

– Pa jesmo li se dogovorili da ‘š bit’ poštena dok sam ja u zatvoru? Čije je?

Fata slegne ramenima:


– Moje, bolan, čije bi bilo....,a vala moglo je i tvoje bit’ da s’ bio pošten.



humor.ba / komicnistatusi.com

ŽENA SAM ALI MISLIMIM DA SMO SVE ŽENE U PRINCIPU…



Žena sam, ali mislim da smo sve žene u principu izuzetno glupe. Kad sam počela živjeti sa mužem, koji je inače divan, pažljiv i sve to, ja sam iz nekog razloga automatski sve kućanske obaveze preuzela (kuhinja, pranje, čišćenje, i sve ostalo što ide uz to), iako oboje radimo i to u istoj firmi.



Nekih mjesec dana i onda jednog dana dok sam kuhala ručak i slgala veš shvatim da on sjedi i odmara, gleda tv, a oboje smo zajedno u isto vrijeme došli sa posla.

Rekla sam da tako više ne mogu i da sam umorna, nakon čega mi je on rekao da sam sama tako odabrala i da mu nije problem da sve poslove dijelimo.

Ja kuham on pere. Stan cistimo zajedno pa se... :)).



Ja sam nekako došla pameti, ali mnoge, mnoge žene nikada ne shvate da nisu robinje muškarcima niti bilo kome drugome i da “ženski” poslovi nisu samo ženski, već da ih mogu i MORAJU raditi i muškarci, sve je stvar dogovora i međusobnog poštovanja i razumijevanja.

ispovesti.rs

BRZO SE PRAVI, A JOŠ BRZE SMAŽE - MILERAM TORTA ZA 30 MINUTA



Mileram torta, od koje vam voda curi na usta. Tako je osvejžavajuće sočna, da vas naprosto hipnotiše svojim okusom. Nije komplikovana za napraviti, a oduševit će apsolutno sve koji je probaju, pa čak i one koji nisu baš veliki sladokusci. Nadamo se da ćete iskoristiit naš receptić i da će se upravo ova toerticca vec ove sedmice naći na vašoj trpezi :)))


SASTOJCI

Tijesto

– 25 daglatkog brašna

– 10 dag šećera

– 1 paketić praška za pecivo

– 1 paketić vanilin šećera

– 8 dag maslaca

– 1 jaje



Fil

– 1/2 l mlijeka

– 2 vrećice pudinga od vanilije

– 20 dag šećera

– 80 dag milerama (ili masnog kiselog vrhnja)

– voće

– preljev za tortu


PRIPREMA

Od navedenih sastojaka zamijesiti prhko tijesto i ostaviti u frzideru do 45 minuta. Zatim ga razvaljati i staviti na dno i stijenke okruglog kalupa, prethodno namazanog margarinom i posutog brašnom.



NAPOMENA

Ako vam je tijesto previše suho, mrvi se, dodajte kašiku kiselog vrhnja, malo maslaca. U mlijeku skuhati puding i šećer, skinuti s vatre i u vrelo istresti mileram.

Odmah sipati u kalup, preko fila staviti voće po želji, može biti doista svako voće i kombinacija svih vrsta voća.

Pecite nekih 70 minuta u pećnici zagrijanoj na 170 stepeni. Dobro ohladiti, najbolje preko noći i tada preliti preljevom za torte.

novi.ba / bakina-kuhinjica.blogspot.ba

Popularni članci

 

BAKINA KUHINJICA Template by Ipietoon Cute Blog Design