09. 04. 2017.

10 MINUTNI KEKS KOLAČ SA KOKOSOM

Fotografija Jednostavni domaći recepti.

Potrebno je:
  • 800 gr petit beurre keksa



Za fil:
  • 2 litra mleka
  • 300 gr šećera
  • 3 kesice vanilin šećera
  • 200 gr gustina
  • 200 gr kokosa
  • 2 dcl slatke pavlake
  • 100 gr bele čokolade
Za ukrašavanje:
  • 100 gr šlag krema u prahu
  • 1,5 dcl mleka
Priprema:
Skuvati fil. U posudu staviti 1,5 litar mleka, vanilin šećer i 300 gr šećera da se kuva. Umutiti gustin sa 5 dcl mleka dodati u vruće mleko i kuvati dok se ne zgusne, dodati kokos, slatku pavlaku, kuvati još par minuta i dodati belu čokoladu da se istopi.
Masu malo prohladiti i filovati keks toplim filom.


Kolač ima 4 reda keksa i 4 reda fila.
U pleh veličine 25×35 cm poredjati keks ( ne potapati ga ni u kakvu tečnost), preko staviti sloj fila, keks sloj fila, tako redom, na kraju staviti sloj fila.
Ostaviti preko noći da se ohladi i keks omekša od fila.
Umutiti 100 gr šlag krema u prahu sa 1,5 dcl mleka i premazati kolač.

Fotografija Jednostavni domaći recepti.
Fotografija Jednostavni domaći recepti.

KARAMEL TORTA SA KEKSOM

KARAMEL TORTA SA KEKSOM
Potrebno:
2 pakovanja keksa (600 gr)
200 gr šećera u prahu



250 gr margarina
1 L mleka
3 kesice pudinga od vanile ili karamel
9 kasike šećera
400 gr belog slag krema
400 ml kisele vode
 i jos:
100 gr krem šlaga
200 ml kisele vode

Priprema:
Skuvati puding sa mlekom i 9 kasike šećera. Ostaviti da se potpuno ohladi, mešajuci s'vremena na vreme. Posebno umutiti margarin sa šećerom u prahu, pa ga sjediniti sa ohladjenim pudingom. Šlag krem umutiti sa kiselom vodom.



Na tacni poredjati keks 5x5, premazati jedan sloj pudinga, pa jedan sloj krem slaga. Redjati dok ne utrošite sve sastojke, (kod mene 4 reda keksa). Zadnji sloj takodje premazati pudingom i krem slagom.  Posebno umutiti 100 gr krem šlaga sa kiselom vodom, pa premazati celu tortu i ukrasiti po zelji. Keks nije potrebno natapati mlekom, dovoljno je napraviti tortu jedan dan ranije.

Bakina torta

desert
Sastojci:
Za koru:
3 jajeta
150 g putera
150 g šećera
100 g čokolade
120 g mljevenih badema



2 kašike ulja
1 kašika brašna
kora od 1 limuna

Za fil:
120 g pečenih lješnjaka
150 g šećera
5 dl slatke pavlake
2 kesice šlag fiksa
Priprema:

Kora:
1. Bjelanca odvojiti od žumanjaka pa ih umutiti u čvrst snijeg.
2. Puter i šećer pjenasto umutiti, dodati žumanjke i sve dobro izmiješati.
3. U umućenu masu dodati čokoladu izrendanu na krupno rende, mljevene bademe i rendanu koru limuna, te promiješati. Na kraju dodati snijeg od bjelanaca i polako promiješati varjačom.
4. Pripremljen kalup za tortu nauljiti i posuti brašnom, pa sipati masu i peći je 60 minuta u zagrijanoj rerni na 180 °C.

Fil:



1. Pečene lješnjake oguliti a zatim krupno samljeti.
2. Šećer otopiti na umjerenoj temperaturi kako bi se dobio svijetli karamel, a potom umiješati sjeckane lješnjake. Pripremljenu masu izliti na papir za pečenje i ostaviti da se ohladi.
3. Stvrdnutu masu izlomiti i grubo isitniti električnom sjeckalicom.
4. U slatku pavlaku umiješati šlag fiks te mutiti mikserom dok se ne dobije čvrst šlag.
5. U pripremljen šlag dodati izmrvljen šećer s lješnjacima i dobro izmiješati.

Finalni postupak:
1. Pečenu koru ostaviti da se ohladi pa je premazati pripremljenim filom.
2. Gotovu tortu dekorisati po želji.

SLANI KEKSIĆI TOLIKO UKUSNI DA ĆETE IH POŽELJETI SVAKI DAN


Sastojci:
za tijesto:
  • 150 g butera
  • 200 g tvrdog sira (gauda i sl.)
  • 1/2 čaše (od 180 g) pavlake
  • 1 kom žumance
  • 1/2 kašičice soli
  • 1 kašičica slatke mljevene paprike
  • na vrh noža bibera
  • 1/2 kašičice praška za pecivo
  • 230 g brašna



još:
  • 1 kom žumance
  • 1 kašika ulja
  • 50 g susama

Priprema:
1.
Buter sobne temperature umutiti, dodati žumance, so, papriku, biber i pavlaku pa umutiti, sir izrendati na najsitnijoj strani rende pa izmiješati sa smjesom. Brašno pomiješati sa praškom za pecivo pa zamijesiti tijesto.
2.
Tijesto istanjiti u pravougaonik 35 x 25 cm, premazati sa 1/2 žumanceta, posuti susamom, prevrnuti tijesto i sa druge strane premazati žumancetom i posuti susamom.

Tijesto isjeći na trakice željene širine


3.
Isjeći i vodoravno da se dobiju kockice ili ukoso da se dobiju rombovi
4.
Isječene keksiće prenijeti u pleh obložen papirom za pečenje sa manjim razmacima između njih
5.
Peći na 200 C da blago porumene, ne smiju potamniti
6.
Pečene ohladiti i uživati grickajući ili uz prilog po želji

Fotografija Mala kuhinja - Veliki užitak.
Fotografija Mala kuhinja - Veliki užitak.

VOZIO MUJO MERCEDES 200 NA SAT I ZAUSTAVI GA POLICAJAC



Vozio Mujo Mercedes 200 na sat i zaustavi ga policajac. Mujo da li si ti normalan kad voziš 200, zgazićeš nekoga.



Gospodine – reče Mujo:

Žurim jer sam izbo taštu nožem pa da je bacim u reku, eno je u gepeku.
Stoj ne mrdaj – reče policajac i pozva policijsku stanicu za pojacanje.



Ubrzo dođe marica i još par inspektora otvoriše gepek i ne nađoše ništa, a na to će Mujo:
Eto, još će da izmisli i da sam vozio 200 na sat!

kreativan.novi.ba

Popularni članci

 

BAKINA KUHINJICA Template by Ipietoon Cute Blog Design