09. 04. 2017.

Bakina torta

desert
Sastojci:
Za koru:
3 jajeta
150 g putera
150 g šećera
100 g čokolade
120 g mljevenih badema



2 kašike ulja
1 kašika brašna
kora od 1 limuna

Za fil:
120 g pečenih lješnjaka
150 g šećera
5 dl slatke pavlake
2 kesice šlag fiksa
Priprema:

Kora:
1. Bjelanca odvojiti od žumanjaka pa ih umutiti u čvrst snijeg.
2. Puter i šećer pjenasto umutiti, dodati žumanjke i sve dobro izmiješati.
3. U umućenu masu dodati čokoladu izrendanu na krupno rende, mljevene bademe i rendanu koru limuna, te promiješati. Na kraju dodati snijeg od bjelanaca i polako promiješati varjačom.
4. Pripremljen kalup za tortu nauljiti i posuti brašnom, pa sipati masu i peći je 60 minuta u zagrijanoj rerni na 180 °C.

Fil:



1. Pečene lješnjake oguliti a zatim krupno samljeti.
2. Šećer otopiti na umjerenoj temperaturi kako bi se dobio svijetli karamel, a potom umiješati sjeckane lješnjake. Pripremljenu masu izliti na papir za pečenje i ostaviti da se ohladi.
3. Stvrdnutu masu izlomiti i grubo isitniti električnom sjeckalicom.
4. U slatku pavlaku umiješati šlag fiks te mutiti mikserom dok se ne dobije čvrst šlag.
5. U pripremljen šlag dodati izmrvljen šećer s lješnjacima i dobro izmiješati.

Finalni postupak:
1. Pečenu koru ostaviti da se ohladi pa je premazati pripremljenim filom.
2. Gotovu tortu dekorisati po želji.

SLANI KEKSIĆI TOLIKO UKUSNI DA ĆETE IH POŽELJETI SVAKI DAN


Sastojci:
za tijesto:
  • 150 g butera
  • 200 g tvrdog sira (gauda i sl.)
  • 1/2 čaše (od 180 g) pavlake
  • 1 kom žumance
  • 1/2 kašičice soli
  • 1 kašičica slatke mljevene paprike
  • na vrh noža bibera
  • 1/2 kašičice praška za pecivo
  • 230 g brašna



još:
  • 1 kom žumance
  • 1 kašika ulja
  • 50 g susama

Priprema:
1.
Buter sobne temperature umutiti, dodati žumance, so, papriku, biber i pavlaku pa umutiti, sir izrendati na najsitnijoj strani rende pa izmiješati sa smjesom. Brašno pomiješati sa praškom za pecivo pa zamijesiti tijesto.
2.
Tijesto istanjiti u pravougaonik 35 x 25 cm, premazati sa 1/2 žumanceta, posuti susamom, prevrnuti tijesto i sa druge strane premazati žumancetom i posuti susamom.

Tijesto isjeći na trakice željene širine


3.
Isjeći i vodoravno da se dobiju kockice ili ukoso da se dobiju rombovi
4.
Isječene keksiće prenijeti u pleh obložen papirom za pečenje sa manjim razmacima između njih
5.
Peći na 200 C da blago porumene, ne smiju potamniti
6.
Pečene ohladiti i uživati grickajući ili uz prilog po želji

Fotografija Mala kuhinja - Veliki užitak.
Fotografija Mala kuhinja - Veliki užitak.

VOZIO MUJO MERCEDES 200 NA SAT I ZAUSTAVI GA POLICAJAC



Vozio Mujo Mercedes 200 na sat i zaustavi ga policajac. Mujo da li si ti normalan kad voziš 200, zgazićeš nekoga.



Gospodine – reče Mujo:

Žurim jer sam izbo taštu nožem pa da je bacim u reku, eno je u gepeku.
Stoj ne mrdaj – reče policajac i pozva policijsku stanicu za pojacanje.



Ubrzo dođe marica i još par inspektora otvoriše gepek i ne nađoše ništa, a na to će Mujo:
Eto, još će da izmisli i da sam vozio 200 na sat!

kreativan.novi.ba

PRIJE NEKOLIKO GODINA SAM OTIŠAO SA CUROM U AUSTRIJU, BILI SMO KOD NJENE SESTRE



Prije osam godina otišao sam za curom u Austriju, spakovao sam stvari, uzeo pasoš i otišao sa njom. Tamo smo došli kod njene sestre, imao sam 400 eura u džepu i znao sam samo 10 riječi njemačkog.



Pet dana nakon toga sam se zaposlio na građevini, a ona kao frizerka par dana poslije mene. Mislisli smo da nam je super krenulo. Poslije mjesec dana njena sestra nam je dala ključeve od svog stana za koji je renta bila plaćena za šest mjeseci da se priviknemo i osamostalimo.



Dvije godine kasnije već smo savladali jezik i oboje smo uspjeli da se zaposlimo u struci. Ja radim kao medicinski tehničar, a ona kao tehničar u laboratoriji.

ZA SAMO 15 MINUTA PRIPREMITE ČOKOLADNI KOLAČ KOJI JE ODUŠEVIO MILIONE LJUDI


Potrebni sastojci:
Za biskvit:
  • 2 šolje brašna
  • 2 šolje šećera
  • Malo soli
  • 4 kašike kakaa
  • 200 g maslaca
  • 1 šolja kipuće vode
  • ½ šolje mlaćenice ili nemasnog jogurta
  • 2 jaja
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • 1 kašičica vanila ekstrakta



Za glazuru
  • ½ šolje naseckanih oraha
  • 175 g maslaca
  • 4 kašike kakaa
  • 6 kašika mleka
  • 1 kašičica vanila ekstrakta
  • 400 g šećera u prahu
Priprema:
U posudu za mućenje sipajte šećer, brašno i so. U posudi na šporetu sipajte maslac i ostavite da se otopi, zatim dodajte kakao, sipajte kipuću vodu i ostavite da prokuva 30 sekundi, mešavinu sipajte u brašno i ostavite da se prohladi. U posebnu posudu sipajte mlaćenicu ili jogurt, jaja, sodu i vanilu pa sve dobro umutite zatim dodajte ostalim sastojcima i mešajte da dobijete jednoličnu smesu. Testo sipajte u veliku tepsiju koju ste prethodno podmazali i pecite u rerni zagrejanoj na 175C, 20 minuta.


Dok se kolač peče pripremite glazuru. U posudi otopite maslac, dodajte kakao i promešajte, sklonite sa vatre, dodajte mleko, vanilu i šećer u prahu, mešajte da se svi sastojci sjedine. Na kraju umešajte naseckane orahe i prelijte preko toplog kolača. Ostavite da se hladi pa secite na kocke i poslužite.

Fotografija Mala kuhinja - Veliki užitak.
Fotografija Mala kuhinja - Veliki užitak.
Fotografija Mala kuhinja - Veliki užitak.

Popularni članci

 

BAKINA KUHINJICA Template by Ipietoon Cute Blog Design