09. 04. 2017.

PRIJE NEKOLIKO GODINA SAM OTIŠAO SA CUROM U AUSTRIJU, BILI SMO KOD NJENE SESTRE



Prije osam godina otišao sam za curom u Austriju, spakovao sam stvari, uzeo pasoš i otišao sa njom. Tamo smo došli kod njene sestre, imao sam 400 eura u džepu i znao sam samo 10 riječi njemačkog.



Pet dana nakon toga sam se zaposlio na građevini, a ona kao frizerka par dana poslije mene. Mislisli smo da nam je super krenulo. Poslije mjesec dana njena sestra nam je dala ključeve od svog stana za koji je renta bila plaćena za šest mjeseci da se priviknemo i osamostalimo.



Dvije godine kasnije već smo savladali jezik i oboje smo uspjeli da se zaposlimo u struci. Ja radim kao medicinski tehničar, a ona kao tehničar u laboratoriji.

ZA SAMO 15 MINUTA PRIPREMITE ČOKOLADNI KOLAČ KOJI JE ODUŠEVIO MILIONE LJUDI


Potrebni sastojci:
Za biskvit:
  • 2 šolje brašna
  • 2 šolje šećera
  • Malo soli
  • 4 kašike kakaa
  • 200 g maslaca
  • 1 šolja kipuće vode
  • ½ šolje mlaćenice ili nemasnog jogurta
  • 2 jaja
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • 1 kašičica vanila ekstrakta



Za glazuru
  • ½ šolje naseckanih oraha
  • 175 g maslaca
  • 4 kašike kakaa
  • 6 kašika mleka
  • 1 kašičica vanila ekstrakta
  • 400 g šećera u prahu
Priprema:
U posudu za mućenje sipajte šećer, brašno i so. U posudi na šporetu sipajte maslac i ostavite da se otopi, zatim dodajte kakao, sipajte kipuću vodu i ostavite da prokuva 30 sekundi, mešavinu sipajte u brašno i ostavite da se prohladi. U posebnu posudu sipajte mlaćenicu ili jogurt, jaja, sodu i vanilu pa sve dobro umutite zatim dodajte ostalim sastojcima i mešajte da dobijete jednoličnu smesu. Testo sipajte u veliku tepsiju koju ste prethodno podmazali i pecite u rerni zagrejanoj na 175C, 20 minuta.


Dok se kolač peče pripremite glazuru. U posudi otopite maslac, dodajte kakao i promešajte, sklonite sa vatre, dodajte mleko, vanilu i šećer u prahu, mešajte da se svi sastojci sjedine. Na kraju umešajte naseckane orahe i prelijte preko toplog kolača. Ostavite da se hladi pa secite na kocke i poslužite.

Fotografija Mala kuhinja - Veliki užitak.
Fotografija Mala kuhinja - Veliki užitak.
Fotografija Mala kuhinja - Veliki užitak.

OTAC JE VLASNIK VELIKE PRIVATNE FIRME, I JAKO SE TEŠKO U NJOJ ZAPOLSITI BEZ JAKOG FAKULTETA...


Otac mi drži veliku privatnu firmu, u njoj ne može da se zaposli neko ko nema neke jake falkutete, i nije imao prije radno iskustvo. Jedna žena već peti put dolazi da se zaposli, i žali se mome ocu kako nema njena porodica šta da jede i traži mjesto čistačice.



U tome trenutku dokle moj otac nju odbija ja sam se zatekao tu i pitao je “Biraš li poziciju najbolju u firmi ili svoju porodicu?”. Odgovorila je porodicu. Rekao sam joj da sutra ujutro dodje na posao kao menadzerova druga sekretarica.



Otac mi je rekao kako to nije pametna ideja i da je to zahtjevan posao, ali sam mu odgovorio da takođe nije pametna ideja kupit meni nova kola kad sam već jedna slupao. Juče je dobila stalan ugovor.

ispovesti.rs / gricko-recepti.com

NE TREBA VAM NI PEĆNICA NI MIKSER: NAPRAVITE OVU FANTASTIČNU TORTU


Potrebno:
  • 500 ml mlijeka
  • 500 ml vrhnja za šlag
  • 12 žlica gustina (cca 110g)
  • 1 vanilin šećer
  • 10 dag čokolade za kuhanje
  • 10 dag bijele čokolade
  • 4 žlice šećera
  • kutija piškota ili manje pakiranje pettit keksa u varijanti za tortu ili kolač


Priprema:
Pomiješati mlijeko i vrhnje za šlag pa od te količine oduzeti oko 2 dl za pomiješati sa gustinom i šećerom. Ostatak tekućine staviti kuhati pa kad zavrije ukuhati razmućeni gustin. Krema se relativno brzo zgusne te ju nije potrebno dugo kuhati, cca. 2-3 min.
Kuhanu kremu podijeliti na dva dijela. U jedan dio umiješati natrganu čokoladu i miješati energično da se čokolada otopi a u drugi dio dodati bijelu čokoladu pa također dobro promiješati.
Na dno kalupa za torte složiti piškote umočene u mlijeko ili pettit kekse pa odmah premazati prvo tamnom a potom i bijelom kremom. Možete ako želite stavljati naizmjence pa ćete dobiti mramorni efekt.


Ostaviti tortu na u hladnjaku da se dobro rashladi i uživati u svakom zalogaju. Uz ovaj bi fini desert idealno pasao voćni preljev ili slatko od višanja ili šumskog voća, što ja osobno ovaj put nisam imala prilike isprobati jer se torta prebrzo pojela.

Fotografija Jednostavni domaći recepti.
Fotografija Jednostavni domaći recepti.
Fotografija Jednostavni domaći recepti.

PRIJE GODINU DANA MOJ MUŽ JE DOŽIVIO SAOBRAĆAJNU NESREĆU




Prije tačno godinu dana moj muž je doživio saobraćajuku. Taj dan nikada zaboraviti neću.

Jesenje jutro, kišovito pijemo jutarnju kafu, uživamo sretni, beba u stomaku, kojoj se radujemo i željno je iščekujemo.

Negdje oko podne ga zovu da hitno treba doći u preduzeće da nešto potpiše. Oblači se i meni kaže da ga čekam spremna da idemo na romantični ručak, BRZO ĆE DA SE VRATI.

Cijeli dan ga spremna čekam, sati već lagano prolaze, ne zove me niti se javlja na moje pozive.

Posle već tolikog čekanja, u meni se budi neki bijes, i već sam jako ljuta na njega.

U 20 sati, zvoni telefon. Zove  MOJA SVEKRVA, uplakanog glasa govori da je DEJAN imao saobraćajku, i da je u bolnici u kritičnom stanju.

Zovem taksi, stižem u bolnicu kod njega, a on onako teškim promuklim glasom kaže:

“LJubavi, vol…”

Zadnjih 9 slova koje je izgovorio i više ga nema među nama na ovome svijetu.

Od tada nema ni mene, psihički, da nema bebe koja se rodila prije 5 jeseci, ne bi bila tu više niti fizički.

hotgamecritics.blogspot.com

Popularni članci

 

BAKINA KUHINJICA Template by Ipietoon Cute Blog Design