08. 04. 2017.

MILKA TORTA….NASTALA KOMBINACIJOM NAJLJEPŠI MILKA TORTI


SASTOJCI za jednu koru (potrebne su četiri kore):
6 belanaca
6 kašika šećera
100 g mlevenih oraha
1 kašika brašna

Fil 1:
12 žumanaca
200 g šećera


3 kašike brašna
3 kesice pudinga od vanile
1 l mleka
400 g Noisette milke
250 g margarina

Fil 2:
12 žumanaca
200 g šećera
3 kašike brašna
3 kesice pudinga od vanile
1 l mleka
400 g bele milke
250 g margarina

Još:
750 g krem šlaga
750 ml vode

PRIPREMA:
Za koru, zagrejati rernu na 200 stepeni. Pripremiti pleh 40×33 cm (veliki pleh od električnog šporeta) i u njega staviti pek papir. U jednom tanjiru izmešati mlevene orahe i brašno. Belanca i šećer umutiti u čvrst sneg.

Ostaviti mikser na stranu i dodati orahe i brašno. Izmešati ručno. Masu sipati u pleh i peći na 200 stepeni 15 minuta. Ne prati viljuščice od miksera. Žumanca od prve i druge kore staviti u jednu činiju, poklopiti i staviti u frižider, isto uraditi sa žumancima od treće i četvrte kore. Na isti način pripremiti još tri kore. I kada završite sa pripremom četvrte kore ne morate da perete viljuščice već ih iskoristite za pripremu fila.

Za fil 1, žumanca i 100 g šećera mikserom umutite penasto u činiji, dodajte brašno i puding i malo po malo mleka (oko300 ml) da se dobije masa bez grudvica. Ostatak mleka stavite u šerpu sa 100 g šećera. Kada mleko provri zakuvati fil, smanjiti temperaturu i neprekidno mešati dok se fil ne zgusne. U vruć fil dodajte Noisette milku i umešati da se čokolada istopi. Ostaviti fil da se dobro ohladi.
Za fil 2, žumanca i 100 g šećera umutiti penasto u činiji, dodajte brašno i puding i malo po malo mleka da se dobije masa bez grudvica. Ostatak mleka stavite u šerpu sa 100 g šećera. Kad mleko provri zakuvati fil, smanjiti temperaturu i neprekidno mešati dok se fil ne zgusne. U vruć fil dodati belu milku i mešati da se čokolada istopi. Ostaviti da se fil dobro ohladi. Posle pripreme drugog fila oprati viljuščice.
Kada se filovi dobro ohlade umutiti krem šlag sa vodom i ostaviti sa strane. Ne prati viljuščice od miksera već istim mutiti margarine.
Pripremiti dve posude i u svaku staviti po 250 g margarina. Penasto umutiti margarine. U prvu posudu dodavati fil sa belom milkom i dobro sjediniti. Dobijen je fil 2.
Istim viljuščicama u drugu posudu dodati fil sa Noisette milkom i dobro umutiti. Dobijen je fil 1.
Način filovanja: kora – fil 1 – fil 2 – šlag – kora – fil 1 – fil 2 – šlag – kora – fil 1 – fil 2 – šlag – kora – šlag.
Fotografija Raznovrsni Recepti.
Fotografija Raznovrsni Recepti.
Fotografija Raznovrsni Recepti.

07. 04. 2017.

Za posebne prilike isprobajte ovu tortu


Sastojci
3 jaja
150 g šećera
200 g Brašno bijelo, glatko (tip 550) Podravka
1 Prašak za pecivo Dolcela
prstohvat soli
1 Limun šećer Dolcela


100 ml mlijeka
125 g maslaca
½ žličice Cimeta mljevenog Podravka
100 g suhih brusnica
50 g suhih marelica
50 g kandiranog ananasa
100 g kandirane papaje
50 g grožđica
60 g grubo nasjeckanih badema
3 žlice Džema marelica Podravka
1 Bijeli Fondant Dolcela

Priprema
1.Jaja, šećer i limun šećer pjenasto izmiješajte, dodajte omekšali maslac i mlijeko. Zatim lagano umiješajte brašno pomiješano sa soli, praškom za pecivo i cimetom. Na kraju umiješajte kandirano voće i bademe.


2.Smjesu izlijte u kalup (Ø 24 cm) obložen papirom za pečenje i pecite oko 30 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 °C. Pečeni biskvit ohladite, premažite džemom kako bi bio spreman za oblaganje s fondant masom.
3.Sadržaj vrećice bijelog fondanta uspite u posudu i pomiješajte s 40 ml (4 velike žlice) vruće vode.
4.Miješajte dok ne dobijete kompaktnu fondant masu koja se ne lijepi za ruke i posudu. Oblikovani fondant premjestite na radnu površinu koju ste prethodno posipali šećerom u prahu.
5.Ukoliko želite, dodajte prehrambenu boju kako biste dobili fondant u boji i nastavite ga mijesiti kao tijesto dok ne postane elastičan i ne lijepi se.
6.Dolcela Fondant razvaljajte valjkom za tijesto na oko 3 mm, na površinu dovoljno veliku da pokrije cijelu tortu. Pomoću valjka prenesite fondant i položite ga na tortu tako da prekrije gornji dio i bočne strane torte.
7.Zagladite prvo gornju plohu torte rukom ili gladilicom za fondant. Potom krenite zaglađivati bočne stranice odozgo prema dolje, stalno povlačeći fondant prema dolje da izravnate nabore.
8.Kada ste zagladili cijelu površinu torte, odrežite višak fondanta oštrim nožem i zagladite rubove. Kalupom izrežite srca, premažite mokrim kistom i po želji zalijepite na tortu.

Savjet
Ostatak fondanta iskoristite za maštovite dekoracije torte, a možete ih i obojati prehrambenim bojama.

NIKADA VIŠE NEĆETE UDISATI OTROVNA ISPARENJA SREDSTAVA ZA ČIŠĆENJE - NAPRAVITE POTPUNO PRIRODNO SREDSTVO MNOGO UČINKOVITIJR



Kemikalije, toksina, a neki više kemikalija. Gotovo svaka komercijalno prodaje čišći izbjeljivač, a studije pokazuju da izbjeljivač može oštetiti pluća.

Vi sigurno ne bi to željeli ni blizu svoje obitelji! Klor bjelila pomiješana s bilo kakvom kiselinom može stvoriti otrovni plin, što može biti smrtonosno. On također može iritirati kožu i dišni sustav, te oštetiti bilo što dolazi u kontakt.



Sredstva za čišćenje sadrže oko 10-50% solne kiseline, koji je povezan s oštećenjem bubrega i dišnih problema ako se udiše. Mirisi mnoge tvrtke koriste, s druge strane, može izazvati alergijske reakcije, glavobolje i dug popis drugih problema.


Prirodna rješenja

Nakon opsežnog kopanja oko koje smo našli savršeno prirodno rješenje za WC , a nakon što je pokušao to obećajemo da ćete izbaciti sve svoje kemijska sredstva za čišćenje u smeće!


Sastojci

½ šoljice sode bikarbone
½ šoljice limunske kiseline
½ šoljice kukuruznog škroba
voda u sprej bocu


Veličina galon

25 kapi eteričnih ulja – vaš izbor, ali ja preporučujem limuna ili naranče po svojim svojstvima za čišćenje, plus još dva za lijep miris.

Pribor:

kalup po izboru (kolač konzerve su izvrsni)

Priprema:

Ulijte sve sastojke osim eteričnih ulja u posudu i protresite. Otvorite vrećicu i Pošpricajte 2-3 puta s bocom vode unutra, ponovno zatvorite vrećicu i mijesiti. Ponovite ovaj korak 5-7 puta i ako je torba dobiva proširio pustiti zrak.

Trebate tijesto nalik teksturu tako ga stisnuti sa svojim rukama, a ako ostane kao da je vaš toalet bomba je spremna.


Dodajte eterična ulja po svom izboru i mijesiti smjesu nešto više. Prebacite smjesu u kolač konzerve, spakirati ih čvrsto i ostaviti da se osuši na zraku na dva dana. Uzmi ih iz kolač kalupa i ostaviti da se osuši na zraku za dva ili više dana.

Pohraniti ih daleko i odvesti ih kad god je potrebno očistiti WC. To je još lakše koristiti te kolač WC bombe, samo ih ispustite u svom posudu i pričekajte dok se šumeća zaustavi. Četka sa strane malo i rumenilo. Zaštitite svoje okruženje i svoju obitelj s ovim jednostavanim trikom!

kurir.rs

JEDNOSTAVAN RECEPT ZA PREDIVAN HLJEB, TAJNA SE KRIJE U PRAVILNOM OMJERU NAMIRNICA



Najbolje stvari, su upravo one jednostavne. Donosimo vam veoma jednostavan recept, za predivan hljeb, koji će vas oduševiti, a sve se krije u pravilnom omjeru određenih nmirnica. Pa ima li išta ljepše, od lijepog toplog hljeba :)) još uz to kada taj hlep pomažemo sa nekim namazom, pa to je naprosto neopisiv osjećaj :))



Sastojci:

700 g Pšeničnog glatkog brašna
55o ml mlake vode
1 kašikica secera
2 kašikice soli
10 gr suhog kvasca, a možete koristiti i oko 40g svježeg

Bijelo brašno glatko (TIP 550)




Priprema:

U 100 ml mlake vode umasajte suvi kvasac i 1 zlicicu secera. Ostavite na toplo da se kvasac aktivira

Pomesajte suve sastojke ( brasno, so ), i sa nadoslim kvascem i ostatkom mlake vode izmesajte mekano testo, koje se lepi. ( elektricnim mikserom sa nastavcima za testo ili varljacom ), prekrijte posudu sa testom i otsavite na toplom da stoji 1do jedan ipo sat.


Ako zelite vise supljikav kruh sa varjacom izmesati jos jednom i neka stoji kratko. Radnu povrsinu pospite bogato sa brasnom, testo sa varjacom istresite na brasno i sve krajeve presavijte ka unutra a zatim uvijte u veknu ( strudla/Rolat ), prebacite testo u nauljeni pleh i neka stoji dok se rerna grije. Zarezite nozom 3-4 reza. Na dno rerne stavite jednu plicu posudu u kojoj ste nalili vrele vode ali ne do vrha.U zagrejanu rernu pecite kruh zajedno sa vodom 10 min a zatim izvadite posudu sa vodom i nastavite kruh peci dok nepoprimi rumenu boju, ca 20 minuta. Peceni kruh izvadite na resetku da se ohladi.

slatkirecepti.blogspot.com

NISTE NI SVJESNI KOLIKO SU ZDRAVE - POGLEDAJTE ŠTA SVE LIJEČI ULJE OD LJUTIH PAPRIČICA (RECEPT)



Ulje se pravi od ljutih crvenih paprika i odlično pomaže kod radikulitisa, miozitisa, neuralgije,reume i bolova u zglobovima.

Ulje od ljutih paprika pripada grupi iritirajućih i zagrijavajućih ulja. Posjeduje nadražajno djelovanje, te širi kapilare, pojačava cirkulaciju krvi u gornjim djelovima kože, pojačava vitaminski metabolizam i deluje na aktiviranje regenerativnih procesa epidermisa kože.


Za pripremu ulja od ljutih paprika biće potrebno:

10 svježih crvenih ljutih papričica
2 čaše hladnocjeđenog maslinovog ulja
staklena tegla od 1 litar

Priprema:

Papričice oprati, odsjeći dio gdje se nalazi petiljka i samljeti na mašini za mljevenje mesa. Dobićete oko jedne čaše isitnjene smjese. Prebacite u čistu staklenu teglu i prelijte uljem. Ostavite na tamno mjesto.


Posle 7 dana procijedite sadržaj tegle kroz gazu ili plastičnu cjediljku. Iskorišćenu smjesu od paprike možete ostaviti u frizider i koristiti kao dodatak jelima, a crvenkasto ulje koristiti za utrljavanje u kožu. Prvo vreme utrljavati ulje nekoliko puta dnevno, kada imate bolove u zglobovima ili drugim djelovima tjela.

Nakon utrljavanja, obuvati tople čarape ili hulahopke, ako su u pitanju noge. Utopljavati i druge djelove tijela, u zavisnosti od lokacije bola – ruke, vrat, leđa. Nakon nanošenja ulja, osjetićete pečenje na koži, ali biće podnošljivo, čak i prijatno, jer će ulje duboko grejati kožu, ali bez stvaranja opekotina.


Vremenom možete smanjivati intenzitet nanošenja ulja. Posle mjesec-dva, proceduru možete raditi jednom sedmično, ako se jave ponekad bolovi u zglobovima zbog promjene vremenskih uslova.

Ulje čuvajte na tamnom mestu.

dijetamesecevemene.com

Popularni članci

 

BAKINA KUHINJICA Template by Ipietoon Cute Blog Design