07. 04. 2017.

IZLIJEČITE PLUĆNE BOLESTI I DRŽITE IH POD KONTROLOM SIRUPOM OD BOKVICE - RECEPT



Bokvica (plantago major i plantago minor) je dragocjena ljekovita biljka nepravedno zapostavljena i čije vrijeme tek dolazi. Iako decenijama unazad postoji prirodni sirup od bokvice i timijana za kašalj i pluća, bokvica je u našim istraživanjima pokazala neka fantastična svojstva u mješavinama sa drugim ljekovitim biljkama.

U narodnoj medicini bokvica se najčešće spolja koristi za rane i čireve, te za razne otoke i upale, dok se kao čaj ili sirup od bokvice koristi za lakše iskašljavanje, rastvaranje sluzi, za čir na želucu i za bešiku.


U prirodi postoji velika i mala ili muška i ženska bokvica, koje se razlikuju po listovima i cvijetu. Koju god da bokvicu uberete za sirup od bokvice nećete pogriješiti. Razlikuju se malo po ukusu ali im je hemijski sastav i ljekovito djelovanje isto.

Bokvicu je najbolje brati tokom ljeta i proljeća, tada njene listove možete stavljati u salatu ili praviti u blenderu sok (može se miješati sa voćem ili povrćem).

Bokvica ima nepobitno izuzetna ljekovita svojstva. Jedna do dvije kašike dnevno je sasvim dovoljno da zasijajate zdravljem i energijom.

Tradicionalni recept kako se pravi sirup od bokvice

Bokvica u obliku sirupa preporučuje se svim onim bolesnicima, koji boluju od plućnih bolesti, plućne tuberkuloze, onima koji teško dišu, kašljucaju i u grudima imaju prekomjerni sluzavi sekret.

Oprobani kućni recept za pripremu bokvičinog sirupa: uzme se boca za konzerviranje sa širokim grlom, sadržine 5 litara, i na njeno dno se stavi 2 do 3 cm dobro pritisnutih svježe ubranih listova bokvice. Na to se naspe oko 1 cm tamnog šećera, a na to opet sloj dobro pritisnutih listova. Tako se nastavi izmjenično, slojevima šećera i listova dok boca ne bude napunjena.


Boca se preko noći ostavi pokrivena pa se drugi dan na isti način nadopuni, jer se sadržaj boce preko noći slegne. To se ponavlja tako dugo dok boca bude potpuno ispunjena. Sada se u vrtu, na zaštićenom mjestu iskopa jama, grlo se boce zatvori trostrukim slojem pargament papira ili celofana (ili zalije voskom), boca se stavi u iskopanu jamu, pokrije daščicom i još optereti kamenom ili opekom.

U visini kamena ili opeke gornji se dio jame proširi i na to stavi jača daska. Konačno se ostatak jame zatrpa zemljom i kraj toga zabode daščica zbog oznake mjesta.

Boca sada ostaje 3 mjeseca u zemlji, sadržaj boce vri u sirup od bokvice na ravnomjernoj toploti zemlje, a iz listova se pomoću šećera izluči sok u obliku sirupa bokvice. Poslije isteka toga vremena boca se oprezno izvadi iz zemlje i cijeli sadržaj boce dobro iscijedi a tako dobijeni sirup od bokvice jednom se prokuha.

Cijeđenje kroz tkaninu, kako se to češće radi, nije preporučljivo, jer takvim nepotpunim cijeđenjem ostaje previše neiskorišćenog ostatka. Dobijeni sirup napuni se u boce i dobro začepi.


Taj sirup je najbolji kućni lijek protiv svih plućnih bolesti.

Onaj ko nema sopstveno dvorište ni vrt u njemu, ne može da sprovede ovu vrstu vrenja putem ravnomerne toplote zemlje, neka stavi bocu na stalno toplo mjesto, najbolje u blizini peći. Što je toplota ravnomjernija, to je i vrenje povoljnije. Prekidanjem procesa vrenja hlađenjem, nastaje manje vrijedan, ako ne i pokvaren sirup.

U slučaju potrebe, djeca uzimaju sirup više puta dnevno čajnom kašikom, a odrasli supenom kašikom

webtribune.rs / magazin.ba

OVU BILJKU JOŠ ZOVU I ORUŽJEM BUDUĆNOSTI, ZA BORBU PROTIV RAZNIH BOLESTI




Nazvana oružjem budućnosti predstavlja moćno, potpuno prirodno oružje u prevenciji bolesti, ali i kad je bolest već prisutna…

Ima izrazito veliku ljekovitu moć za ljudski organizam. Ruski biolog Ivan Vladimirovich Michurin još je krajem 19. stoljeća istraživao i dokazao moć aronije.

Ovu biljku su primjenjivali i uspješno liječili nakon nesreće u Černobilu i to za smanjenje tegoba bolesnika izloženih zračenju.

Efikasno ga pročišćava od štetnih tvari i teških metala.

Kao izuzetan antioksidans, aronija sprječava stvaranje slobodnih radikala i “napad” na zdrave stanice u tijelu i krvnoj plazmi, usporavajući time proces starenja organizma i spriječavajući razvoj kroničnih bolesti.



Istraživanja iz dana u dan otkrivaju da ova biljka tamih bobica poboljšava cirkulaciju krvi u krvnim žilama, a svakodnevnim korištenjem vrijednosti kolesterola i triglicerida se snižavaju te se tako štiti kardiovaskularni sustav.

pravisavjeti.info

SAMO KUHANJE OVOG POVRĆA - ŠTITI VID, SMANJUJE RIZIK OD MOŽDANOG, BOLJI RAD JETRE I PROBAVA, ČUVA SRCE I KRVNE ŽILE...




Zagrijavanjem ovog povrća otpušta se i do 40 posto važnog spoja koje sadrži.

Želite li uživati u maksimalnim dobrobitima mrkve, termički je obradite prije jela. Naime, u svježem plodu nalazi se tek tri posto beta-karotena, dok se zagrijavanjem, poput kuhanja ili pečenja – otpušta i do četrdeset posto ovog važnog spoja.



Boja mrkve ukazuje da je bogata beta karotenom, nakon čega slijede vitamin K, vitamin C, vitamin E, vitamin B1, B2, B3, B6, folna kiselina, fosfor, kalij, mangan i molibden.

Također obiluje vrijednim antioksidansima – karotenoidima, hidroksinamičnim kiselinama i antocijaninima.

Metabolički prethodnik vitamina A, beta karoten, opravdano je dobio ime po mrkvi (lat. Carota), jer ona sadrži 407 posto njegove dnevne preporučene doze. Beta karoten jača imunitet, štiti od infekcija i raka.

Redovito konzumiranje beta karotena smanjuje rizik od pojave glaukoma i katarakta, pomaže u očuvanju i poboljšanju vida te smanjuje kratkovidnost – posebice kod djece.

Beta karoten je poželjan u prehrani oboljelih od raka (naročito pluća, želuca, jednjaka, tankog crijeva, grlića maternice i same maternice), jer ga oni, prema istraživanjima, imaju za trećinu manje od normalne razine.



Adekvatna dnevna doza beta karotena kod pušača značajno smanjuje izglede za dobivanje raka pluća i emfizema.



Redovito konzumiranje mrkve:

– smanjuje rizik od moždanog udara za 40 posto

– štiti vid

– potiče probavu i rad jetre

– štiti od nekolikih vrsta raka

– čuva zdravlje srca i krvnih žila



– jača imunitet

– pomaže kod proljeva

– poboljšava izgled kože

– čisti organizam

MASAŽA OVIM ULJEM OTKLONIT ĆE BOLOVE U VAŠIM LEĐIMA



Većina križobolja prolazi sama ako se izbjegava naprezanje i uz standardnu terapiju lijekovima protiv bolova. Ako nakon 7-10 dana ne dođe do spontanog smirenja boli, uzroci su možda promjene u funkciji kralježnice koje se otkrivaju daljnjim pretragama.



Iako postoji mnogo fizikalno medicinskih postupaka koji mogu ublažiti tegobe u bolnoj fazi možete pokušati da riješite alternativnom medicinom.

Lavanda – majka među eteričnim uljima, lavanda (Lavandula angustifolia), djeluje kao dobar spazmolitik, blagi sedativ, hipotenziv, blagi analgetik te uz protuupalno djelovanje pomaže u procesu brže epitelizacije kože.



Ako joj dodate ulje lavande, napravili ste moćan lijek za kralježnicu.

Utrljajte na bolno i ukočeno mjesto, u tankom sloju, od dva do tri puta na dan. Nakon trežeg mazanja  bolovi bolovi bi trebali da budu blaži.

narodnamedicina.info

OVAJ NAPITAK PIJTE SVAKO JUTRO NA PRAZAN STOMAK, I NIKADA NEĆETE BITI VIŠE GOJAZNI



S povišenom masnoćom u krvi mnogo ljudi se bori zbog brzog načina života, ali i genetske predispozicije.

Ovaj sirup se pokazao vrlo efikasan u skidanju povišenog holesterola i borbe s gojaznošću.




Potrebni sastojci:

1 kg limuna
5-6 vezica peršuna
3 l vode
1 kesica sode bikarbone



Priprema:

Limun i peršun se kuhaju dva-tri sata i pije se svako jutro na prazan stomak.

Limun oprati najprije u hladnoj vodi, zatim ga potopiti u toplu vodu i sipati kesicu sode bikarbone.

Ostaviti tako da odstoji oko sat vremena.

Peršun zajedno sa stabljikom iseckati na sitnije komadiće. Limun zajedno sa korom sitno isjeckati. Peršun i limun staviti u šerpu i naliti tri litre vode.

Kuhati na tihoj vatri dok se ne ukuha, 2-3 sata. Kada je skuhano, ocijediti.


Trebalo bi otprilike da dobijete 1,5 l sirupa.

Pije se svako jutro, na prazan stomak, mjera jedna puna čašica za rakiju.

Mjera je dovoljna za 15 dana, ako se pije svako jutro.

dnevno.rs / magazin.ba




Popularni članci

 

BAKINA KUHINJICA Template by Ipietoon Cute Blog Design