05. 04. 2017.
Bloddy berry torta
Jednostavno prelepa a biskvit je tako mekan da ne treba da se ničim natapa, sam po sebi je sočan. Pažljivo sa njim baš je mekan i može da vas pečenje zavara, bocnite čačkalicom, pa ako izadje suva gotova je.
Kore:
300 gr šećera
300 gr brašna
100 gr kakaoa
1 prašak za pecivo ( 10 gr )
2 kašičice sode bikarbone
prstohvat soli
250 ml mleka
2 cela jaja
1 kašika ekstrakta vanile
125 ml ulja
250 ml ključale vode
Crveni fil:
600 gr bilo kojeg crvenog voća ( mix, višnje, maline, ribizle, treba da je kiselkasto )
150 gr šećera
50 gr margarina
80 gr gustina
100 ml vode
Beli fil :
1 l mleka
3 pudinga od vanile ili sa ukusom slatke pavlake
5 kašika šećera
125 gr margarina
200 ml slatke pavlake
Priprema:
Uključiti rernu da se zagreva na 180 stepeni. Pomešati sve suve sastoje u jednu činiju ( brašno, šećer, kakao, prašak, soda i so ) Staviti vodu da provri.
U drugu posudu staviti jaja, mleko, ulje, ekstrakt vanile i izmiksirati. Kada voda provri dodati malo suve smese u smesu sa mlekom, pa malo vode, pa opet malo suve smese pa vode, sve dok se sve ne utroši. Pleh obložiti papirom za pečenje pa istresti celu smesu i staviti da se peče oko 40 minuta. Malo iskusnije domaćice neka peku na ovaj način i onda ohladjen biskvit preseku vodoravno na tri dela i odsehu vrh koji će sigurno narasti, a nije nam potreban. Oni malo neiskusniji neka peku 3 puta, odseku takodje vrh na svakoj i peku kraće, 15 minuta – 20. Dok se biskvit peče skuvati puding. Oba na isti način. Pomešati puding i šećer, uliti malo hladnog mleka, a ostatak staviti da provri. Zakuvati i mešati dok se ne zgusne, skloniti sa vatre da se hladi. Penasto umutiti margarin. Margarin mora biti sobne temperature da bi se lepo umutio. Ulupati slatku pavlaku pa dodati u fil i umutiti. Žele pravito tako što zamrznutom voću dodamo šećer i čekamo da se otopi, to je najbolje uraditi pre pravljenja kore, ali ako je voće odledjeno onda nema potrebe. Izblendirati ga ili ako je sitno ostaviti tako. Staviti na vatru da provri, a gustin pomešati sa vodom i kada provri zakuvati pa skloniti sa vatre kada se zgusne. Ostaviti da se hladi, da se zgušnjava. Kada je fil mlak, a još uvek može da se maže naneti na prvu koru, pa preko beli fil, poklopiti drugom korom na koju nanesemo ostatak crvenog fila, i opet beli. Uklopiko vam je redji nešto žele kada stavite na prvu koru stavite u frižider da se stegne pa onda nanesite beli fil. Sve preklopiti trećom korom, premazati ostatkom svetlog fila i dekorisati po želji. Ostaviti tortu da se ohladi u frižider pa služiti.
Prijatno.
NEVJEROVATNOG OKUSA I IZGLEDA - MOSKVA ŠNIT TORTA
Kao što možete viditi iz ponuđenoga, odlično i šaroliko izgleda, a pored toga nevjerovatno osjvežavajućeg je okusa, koji će vas mamiti da je jedete bez prestanka, u što ćete se i sami uvjeriti veoma brzo. Nadamo se da ćete poslušati naš savjet, i probati ovu očaravajuću krasoticu.
Sastojci:
jaja,
šećer,
orasi,
mleko,
ananas,
kandirane višnje,
šlag
Tijesto za kore:
Prvo pripremiti patišpanj od jaja. Jaja polupati i odvojiti bjelanca od žumanaca.
Mikserom izmutiti bjelanca, dodati šećer i nastaviti mućenje dok se šećer ne rastopi. Dodati orahe, vanilin šećer, brašno i promješati varjačom. Tijesto podjeliti u dvije tepsije obložene kuvarskim papirom i izravnati površine. Peći 25 minuta na 180°C.
U međuvremenu pripremite krem fil za Moskva šnit tortu. U sud sa žumancima dodati šećer, vanilin šećer i mutiti mikserom dok se šećer ne rastopi. Sud staviti na paru. Mešati varjačom i dodati mleko.
Kada krem dobije potrebnu gustinu skloniti sud sa pare i ostaviti krem da se ohladi. U ohlađen krem dodati margarin i mutiti mikserom dok se fil ne sjedini.
U drugi sud sipati mleko, dodati prašak za šlag i mutiti mikserom dok šlag ne dobije potrebnu čvrstinu.
Patišpanj izvaditi iz tepsija, odstraniti papir za pečenje, odseći krajeve a zatim ih iseći formirajući tri lente. Prvu lentu staviti na tacnu i premazati krem filom. Na fil naneti slatko od višanja. Na višnje naneti šlag.
Na šlag staviti drugu lentu i premazati filom. Na krem fil poređati krugove ili komade ananasa a zatim naneti šlag. I tako po redu možete da nanesete više kora ako hoćete da vam Moskva šnit torta bude deblja. Stavite zadnju lentu i celu tortu premažite šlagom po vrhu.
Ukrasite po želji šlagom, sirupom od čokolade ili višnje. Stavite u frižider da se ohladi i krem stegne.
azzuro.rs
SUPER KREMASTE I VEOMA KUSNE - BRONHI KOCKE
Šarolik i veoma ukusne, bronhi šnite, koje će vas oduševiti svojim kremastim okusom, koji nestaje za tili čas. Uvijek ih možete polsužiti za bio koku prigodu, a pored toga, vaša će ih djeca također jako voljeti. Nisu komplikovane za praviti, tako da nećete imati problema prilikom pripreme, iako će mnogi odustati kada pogledaju recept. Uvjeravamo vas da i nije tako teško. Nadamo se da ćete se ubrzo odlučiti napraviti ove kockice
SASTOJCI
KORE (RAČUNAJTE 3 OVAKVE SMJESE):
4 bjelanjka veća
prstohvat soli
100 gr šećera
45 gr oštrog brašna
30 gr gustina
1 kašikica praška za pecivo
1 kašikica octa
1 kašika ruma
80 ml ulja
za treću kakao koru oduzeti 10 gr gustina i dodati 30 gr kakaa i 2 kašike ruma
BRONHI KREMA:
1 l mlijeka
100 gr bijele čokolade
200 gr Bronhi bombona
2 vanilin šećera
100 gr oštrog brašna
100 gr gustina
150 gr omekšalog maslaca
300 ml slatkog vrhnja
4 listića želatine
70 gr čokolade za kuhanje
ČOKO GLAZURA ZA BIJELE KORE:
170 gr čokolade za kuhanje
70 gr maslaca
3 kašike ulja
ZAVRŠNA ČOKO GLAZURA:
230 gr čokolade za kuhanje
9 kašika ulja
2 kašike meda
PRIPREMA BRONHI KREME
1. Započnite sa bronhi kremom da bi se hladila dok pripremate ostalo.
2. Od mlijeka odvojite sa strane 200 ml, a ostatak mlijeka stavite ugrijati sa bronhi bombonima, bijelom čokoladom i vanilin šećerom.
3. Miješajte dok se sastojci ne istope.
4. Ukuhajte ostatak mlijeka kojeg ste prethodno razmutili pjenjačom sa brašnom i gustinom.
5. Nakon što ste dobili gustu kremu, prebacite u drugu posudu i prekrijte površinu prozirnom folijom koju lagano pritisnete.
6. Ostavite da se dobro ohladi.
7. Nakon hlađenja izmiksajte kremu.
8. Dodajte izrađeni maslac, sjedinite.
9. Dodajte izmućeno slatko vrhnje u čvrsti snijeg, sjedinite.
10. Želatinu pripremite kako piše na vrećici i otopite u lončiću, preporučujem da vatru smanjite na minimum i lončić još podignete iznad držeći u zraku i mješajući, kada se istopi odmah ulijte u kremu i izmiksajte.
11. Kremu podijelite u tri jednake zdjelice.
12. U jednu zdjelicu umiksajte istopljenu čokoladu.
3 TANKE KORE
1. Dok se krema hladi nastavite pripremati kore.
2. Tepsiju obložite sa masnim papirom, možete koristiti onu od rerne, moja je promjera 33X33 cm.
3. Bjelanjke izradite u čvrsti snijeg, dodajte prstohvat soli.
4. Postepeno dodajte šećer i miksajte dok ne postane još čvršći.
5. Brašno, gustin i prašak za pecivo zajedno prosijte dva puta.
6. Dodajte u bjelanjke i izmješajte sa pjenjačom dok se ne sjedini.
7. Na kraju laganim mlazom ulijte ulje, ocat i rum i kuhačom lagano izmješajte.
8. Odmah razmažite po masnom papiru.
9. Staviti peći na 150 stupnjeva 20-25 minuta, paziti da ostanu svijetle.
10. Ponovite postupak sa još jednom bijelom korom.
11. U treću koru dodajte kakao prosijan sa ostalim praškastim sastojcima (obratite pažnju na količinu sastojaka navedenih u sastojcima)
12. Postupak pripreme tamne je isti kao ko kod bijele kore.
13. Sa obije bijele kore skinite masni papir i jednu stavite na tacnu za slaganje, a drugu možete na drugi masni papir na okrenutu tepsiju.
14. Zatim istopite čokoladnu glazuru za premaz na pari.
15. Prelijte preko obije bijele kore.
16. Ostavite da se ohladi i očvrsne (možete kratko staviti u zamrzivač).
KAKO SLAGATI BRONHI KOCKE
1. Mažite bijelu kremu na bijeli biskvit.
2. Lagano na to stavite i pritisnite tamni biskvit.
3. Premažite tamnom kremom.
4. S obje ruke zahvatite bijelu koru s čokoladnom glazurom, stavite je na kolač i lagano pritisnite dlanovima.
5. Premažite ostatkom bijele kreme.
6. Stavite u hladnjak preko noći da se ohladi.
7. Slijedeći dan premažite završnom čoko glazurom.
ZAVRŠNA ČOKO GLAZURA
1. Čokoladu, ulje i med istopite na pari.
2. Prelijte preko kolača.
3. Brzo razmažite i protresite tacnu, možete par puta lupiti tacnom od stol da se glazura fino raširi.
4. Vratite bronhi kocke u frižider da se glazura stisne.
coolinarika.com
ZA DESETAK MINUTA SMUĆĆKAJTE NAJBOLJU MAĐARICU
Najbolja mađarica koju ste do sada probali, tako kremasta i ljupka, da bi je samim pogledom smazali :)) Uvijek spremna da vas izenadi, po ko zna koji put da ju pravite. Nadamo se da ćete uživati, baš kao što smo mi danas u ovom predivnom kolačiću, i što je najbitnije, vrlo jednostavnom i brzom za napraviti. Neće vam oduzeti mnogo vremena, a dobit ćete nevjerovatno ukusnu poslasticu.
Sastojci
KREMASTI BISKVIT
8 dcl vode
20 dkg šećera
1 margarin
20 dkg čokolade za kuhanje
60 dkg sport ili pettit keksa
PRELJEV
5 dcl slatkog vrhnja
20 dkg čokolde za kuhanje
malo ruma
Priprema
Kremasti biskvit Staviti vodu da zakipi sa šećerom. U vruće rastopiti čokoladu i margarin.
U toplu kremu lagano umiješati kekse. Sve izliti u pleh.
Preljev
Na vatri rastopiti vrhnje i čokoladu. Ne smije zakipiti. Dodati rum. Još vruće izliti preko vruće podloge. Kad se ohladi staviti u frižider. Rezati na kocke.
eletforma.hu
Super brzi recept: Kolač od Nutele i keksa
Nutela i keks su savršen spoj koji svi volimo. Baš zbog toga morate da probate ovaj super brzi, kremasti kolač. Za pripremu ove poslastice vam ne treba rerna ni iskustvo u pravljenju kolača
Sastojci:
3 šoljice slatke pavlake,
2 kašike šećera,
1/2 kašičice cimeta,
2 kašičice ekstrakta vanile,
1/2 šoljice Nutele (ili nekog sličnog krema),
15 komada keksa (keks sa žitaricama),
“petit beurre” ili oreo,
sveže jagode (po želji)
Priprema:
1. U posudi za mućenje izmešajte slatku pavlaku, šećer i vanilu i sve zajedno dobro umutite dok ne dobijete ujednačenu kremastu smesu ( 3 do 4 minuta)
2. U smesu dodajte Nutelu pa je varjačom polako i lagano umešajte dok se u potpunosti ne poveže sa smesom.
3. U kalup poslažite keks tako da pokrije celo dno, ako je potrebno odlomite komadiće da popunite praznine.
4. Na keks nanesite krem u debljem sloju i ravnomerno ga rasporedite.
5. Na krem složite još jedan sloj keksa pa ih ponovo prekrijte kremom.
6. Posudu prekrijte folijom i stavite u frižider preko noći.
7. Kolač izrežite na kocke (četvrtasti kalup) ili trouglove (okrugli kalup) i poslužite.
Saveti: Kada u krem dodajete Nutelu mešajte polako i oprezno kako se krem ne bi opustio. Želite li da kolaču date svežinu u recept dodajte sveže jagode. Nasecite ih na tanke kriške, poslažite ih po kremu pa ih tek onda prekrijte keksom.
Pretplati se na:
Postovi (Atom)
Popularni članci
-
Osvježiti svoj dom i riješiti se negativne energije, možete uz ovaj jednostavan trik sa prirodnim sastojcima. Bolje je nego da koristite...
-
Zove Fata jedno jutro svoju svekrvu telefonom pa joj kaže: – Dobro jutro, gospođo… Cijelo jutro razmišljam i razbijam glavu al’ ne m...
-
Našla je majku i posljednjeg brata. A težak je to posao bio jer te 1992. obećala je samoj sebi da će pronaći i skupiti svih svojih osmer...
-
Naljutla se žena na muža i nabraja mu, e da znaš sad da ćeš odsad za sve da mi plaćaš, štagod da radim, morat ćeš da znaš platiti. ...
-
Tokom dana sam danas tipkao sa djevojkom, i to baš u trenutku dok je brijala svoju macu. Dok smo pisali, rekla mi je kako je ...
-
Lan ivoda su nevjerovatnak ombinacija, te kada bi je redovno konzumirali, a naročito žene, napravili bi nevjerovatan pomak, što se tiče ...
-
Od moje starije sestre svekrva je dno dan, znači, žena je neviđeni debil. Sestra se udala, pa sigurno ima već i 10 dana, i na dan vjenčan...
-
Kada dože zubobolja, onda nas sve boli, kompletna glava, te je osjećaj zaista nepodnošljiv. Peremo zube, uzimamo tablete, ali ništa ne p...