03. 04. 2017.

NE ZNAM KAKVI SU DRUGI RODITELJI, ALI MOJI SU NAJGORI NA SVIJETU KOJI MOGU BITI




Moji roditelji su najgori roditelji koji postoje! Mog mlađeg brata dali baki i deki da živi sa njima od njegove treće godine, bilo im teško hraniti dvoje djece.

Zbog njihove sebičnosti odrasla sam bez brata pored živih i zdravih roditelja, on odrasta sa bakom i dekom, koji jedva da se mogu brinuti o sebi, bez roditeljske ljubavi, mada ni mene mama nikad nije poljubila ni zagrlila, nikad nisam imala podršku, rijec topline.



NIKADA NISAM OSJETILA LJUBAV.

Čim sam napunila 18 godina mene su zaposlili, a oni ne rade nijedno i očekuju od mene i brata da ih izdržavamo, iako su zdravi i sposobni oni “ganjaju”  socijalnu pomoć.


Na kraju nakon svega teškog što smo proživjeli, brat mi je danas najbolji prijatelj i jednini rekla bih. Moje roditelje najviše boli to što sam ih prošle godine napustila i što sam dovela mog brata da živi kod mene.



Želja mi je da mu pokušam obezbijediti uslove za dalje školovanje, obzirom da je odličan đak. Želim da barem on završi fakultet kada je nisam imala priliku.

novi.ba

Torta s pet nijansi čokolade


Za sve ljubitelje čokolade (a ima li nekog tko to nije?) slijedi prava poslastica – čokoladna bomba s pet nijansi čokolade… Da, meni one uobičajene tri nisu bile dovoljne, pa sam ju umiješao i u biskvit, a i glazura je u tom tonu… Tko ne voli čokoladu, nek ne čita dalje, jer ovo doista nije recept za takve :) Isto tako, kao što sam već gore spomenuo, radi se o pravoj čokoladnoj kalorijskoj bombi jer je unutra ugurano gotovo kilogram čokolade. Originalan recept kojeg sam malo prilagodio nalazi se ovdje…

Sastojci
Biskvit:
250 gr glatkog brašna
400 gr smeđeg šećera
1/2 žličice soli
2 žličice sode bikarbone


1 žličica praška za pecivo
vanilija ili vanilin šećer
120 gr tamne čokolade
2 jaja
2,4 dcl mlaćenice (ili 2,4 dcl mlijeka i 1 žlica limunovog soka)
1 dcl ulja
125 ml espreso ili instant kave

Tri ganache kreme:
200 gr tamne čokolade
200 gr bijele čokolade
200 gr mliječne čokolade
5,5 dcl vrhnja za šlag

Glazura:
200 gr tamne čokolade
2 dcl vrhnja za šlag
2 žlice meda

Postupak
Korak1
Za biskvit prvo na pari otopite čokoladu i pustite da se malo prohladi.

U originalnom receptu se stavlja mlaćenica, a kako sam već pisao na ovim stranicama, najjednostavnija zamjena je da mlijeku dodate žlicu limunovog soka, pomiješate, pustite da odstoji bar 5 minuta pa pomiješate ponovno.

Korak2
U jednoj zdjeli dobro pomiješajte sve suhe sastojke (brašno, šećer, sol, prašak za pecivo, sodu bikarbonu). U drugoj zdjeli miksajte mlaćenicu, ulje, jaja, vaniliju i otopljenu čokoladu. Kad se smjesa fino sjedinila, dodajte ju suhim sastojcima i miksajte dalje. Na kraju miksajući dodajte i kavu.

Korak3
Kalup za tortu obložite pek papirom na dnu, a stijenke namažite maslacem i malo pobrašnite. Pećnicu unaprijed zagrijte na 175 stupnjeva. Ulijte pola smjese za biskvit i pecite 35 minuta. Ostavite da se ohladi pa ga izvadite. Zatim ispecite drugi dio biskvita. Naravno, ako imate dva jednaka kalupa i oni vam istovremeno stanu u pećnicu, "na konju ste".

Korak4
Za sve ganache kreme je procedura ista. Vrhnje za šlag stavite na vatru i kuhajte do trena kad počne kipiti. Zatim ga maknite s vatre i prelijte preko sitno natrgane čokolade. Ostavite minutu pa dobro pomiješajte žlicom ili špatulom dok se sva čokolada ne otopi. Za crnu i mliječnu čokoladu stavite omjer 200 gr čokolade s 2 dcl vrhnja, a za bijelu smanjite količinu vrhnja na 1,5 dcl. Ganache kreme stavite u zamrzivač na 15-ak minuta pa ih izmiksajte mikserom.

Korak5
Kombinirajte biskvite i kreme kako vas je volja, ali prije nanošenja novog sloja stavite tortu na pola sata u frižider da se prethodna krema stisne. Ja sam na prvi biskvit stavio crni ganache (pa u frižider), zatim bijeli ganache (frižider), drugi biskvit, mliječni ganache (i u frižider).

Korak6
Za glazuru je postupak sličan, samo nema miksanja. Natrgajte tamnu čokoladu i dodajte med. Zalijte vrućim vrhnjem, pustite minutu, dobro pomiješajte da se čokolada i med otope i odmah prelijte preko hladne torte. Stavite u frižider da se stisne. Ukrasite po želji.
Rezultat slika za Torta s pet nijansi čokolade

POKUŠAJTE ODOLJETI: Fantastična tunel torta za poželjeti


Potrebni sastojci:
6 jaja
sol (na vrh noža)
6 žlica šećera
6 žlica glatkog brašna
3 žlice kakao praha


2 žličice praška za pecivo
1 dl mlijeka
1 dl ulja

Krema:
50 dag nektarina
5 – 7 dag šećera
1 vrećica vanilin šećera
2,5 dl slatkog vrhnja
1 – 2 žlice soka od limuna
6 listova želatine
3 žlice likera od breskvi ili soka od breskvi
2 nektarine

Premaz:
3 žlice marmelade od bresaka ili marelica
10 dag bijele čokolade za kuhanje
4 – 5 žlica slatkog vrhnja

Ukrašavanje:
5 dag tamne čokolade za kuhanje

Priprema

Pećnicu zagrijati na 180 °C.

Za tijesto: Kalup za kuglof (promjera 24 cm) namazati maslacem i posuti brašnom.

Odvojiti bjelanjke od žumanjaka. Bjelanjke zajedno sa soli istući u čvrsti snijeg. Žumanjke zajedno sa šećerom kremasto izraditi. Brašno, prašak za pecivo i kakao izmiješati i kroz sito prosijati. U žumanjke dodati mlijeko, ulje, izmiješano brašno i dobro promiješati, bez grudica. Na kraju umiješati snijeg od bjelanjaka i metlicom za snijeg lagano izmiješati.

Tijesto izliti u kalup, izravnati i peći oko 30 minuta. Pečeno tijesto ostaviti u ugašenoj, otvorenoj pećnici oko 15 minuta. Zatim izvaditi i ostaviti potpuno da se ohladi. Hladan biskvit istresti na radnu plohu i dno biskvita oko 1 cm odrezati. Gornji dio vratiti u kalup i uz pomoć noža i žličice vaditi tijesto iz biskvita tako da dobijete izdubljeni biskvit (tunel). Debljina biskvita sa svih strana da bude oko 1 cm.

Za kremu: Nektarine oguliti, koštice odvojiti te narezati. Staviti u mikser zajedno sa šećerom, vanilin šećerom, sokom od limuna i usitniti. Listove želatine namočiti u hladnoj vodi. Slatko vrhnje čvrsto izraditi. Namočenu želatinu ocijediti i na laganoj vatri rastopiti. Želatinu najprije izmiješati s 2 žlice pirea a zatim sa ostatkom. Slatko vrhnje i liker od bresaka dodati pireu i metlicom za snijeg dobro izmiješati. 2 nektarine oguliti i na kriške narezati.

Kremom puniti izdubljeni biskvit, kriške nektarinastaviti poprijeko u udubljenja. Izrezano dno biskvita prerezati na dva dijela (radi lakšeg prebacivanja) i prebaciti u kalup odnosno kremu prekriti. Ostaviti preko noći u hladnjaku.

Premaz: Marmeladu zagrijati i tortu pomoću kista izvana namazati. Bijelu čokoladu zajedno s vrhnjem otopiti i tortu okolo namazati. Ukrasiti s naribanom čokoladom za kuhanje.

Slana torta od ćevapa

Slana torta od ćevapa
Potrebno je:
– 1 kg ćevapa
– 2 srednja krompira
– 2 jajeta


– 150 g mladog sira
– 150 ml pavlake za kuhanje
– so
– biber
– suhi biljnin začin
– 150 g kačkavalja

Priprema:
1. ćevape složiti u krug ako su viši od posude u koju se slažu nožem isijeći vrhove.
2. krompir izrendati, osoliti, pobiberiti. Jaja umutiti pa dodati pavlaku za kuhanje.

Dodati izgnječen mladi sir, posoliti po ukusu.
3. zatim na dno tepsije staviti polovinu rendanog krompira pa na to staviti ćevape i one odsječene dijeliće ćevapa.
4. ponovo staviti krompir, ponovo ćevape preliti sa prelivom, staviti malo bibera, pokriti folijom i staviti u rernu na 180 stepeni narednih 60 minuta.
5. kasnije preko gotovog preliva staviti rendani sir i pustiti u isključenoj rerni da se otopi.
6. uživajte u ukusu.
Prijatno!
Rezultat slika za Slana torta od ćevapa
Rezultat slika za Slana torta od ćevapa

PARIŠKI KOLAČ: Fina poslastica sa čokoladnom glazurom


Sastojci:
580 g mekog brašana,
1 jaje,
6,5 dl mlijeka,


340 g šećera,
kašika sode bikarbone,
450 g margarina,
2 kesice vanilin šećera,
2 kašike kakaa,
100 g čokolade

Priprema:
Kore:
Umijesiti tijesto od 500 g brašna, 1 jaja, 1,5 dl mlijeka, 60 g šećera, sode bikarbone i 150 g margarina. Podijeliti ga u tri dijela i razviti kore.  Svaku koru staviti na pobrašnjen prevrnut pleh.

Peći oko 10 minuta na 200 °C pa ostaviti da se ohladi.
Krema:
Odvojiti malo hladnog mlijeka od preostalih 5 dl i pomiješati sa 80 g brašna.  Ostatku mljeka dodati 200 g šećera i staviti na vatru. Kad mlijeko počne da vri, sipati brašno i uz stalno miješanje skuhati gust krem. Pjenasto umutiti 250 g margarina sa 80 g šećera pa dodati (umiješati) u dobro ohlađen krem, a zatim krem podijeliti na dva dijela. U jedan staviti vanilin šećer, a u drugi kakao. Kolač slagati ovim redoslijedom: kora, kakao krem, kora, vanilija krem, kora. Blago pritisnuti.  Na kraju otopiti 100 g čokolade s (preostalih) 50 margarina i preliti kolač.
Srodna slika
Rezultat slika za pariški kolač

Popularni članci

 

BAKINA KUHINJICA Template by Ipietoon Cute Blog Design