02. 04. 2017.
Čokoladna pita
Kolač sličan madjarici, sa prelepim koricama koje se tope u ustima i filom od čokolade. Malo truda za vrhunski užitak.
Sve 4 kore:
1 jaje
100 gr masti ili maslaca
400 gr brašna
1 prašak za pecivo
125 ml mleka
4 kašike kakaoa ( ja sam stavila 2 i 2 kašike neskvika )
100 gr šećera
Krem:
500 ml mleka
1 puding od vanile i kašika kakoa ( ili puding od čokolade )
150 gr šećera
1 kašika brašna
200 gr margarina
60 – 70 gr čokolade za kuvanje
Glazura:
150 gr čokolade
2 ulja
2 kašika mleka ( onda se ne stvrdne, pa kad se seče ne puca )
Priprema:
Od svih sastojaka za kore umesiti testo.
Testo treba da je mekano, da se ne lepi. Možda će vam trebati prstohvat – dva manje ili više brašna.
Podeliti na 4 jednaka dela.
Uključiti rernu da se zagreje na 180 stepeni dok razvučete prvu koru.
Razvucite koru tanko, malo manju nego pleh od rerne okrenut naopako, da vam bude po 2cm manje sa svake strane.
Ja sam možda i suviše tanko razvukla.
Tepsiju pouljiti i posuti brašno pa namotati koru na oklagiju i preneti na pleh, tako je najlakše.
Izbockati viljuškom.
Staviti da se peče 10 minuta.
Za to vreme razvući drugu koru.
Kada je prva pečena nežno je skinite na sto, krta je i lomljiva i pokrijte krpom.
Na pleh odmah nanesite opet oklagijom drugo testo.
Pazite pleh je vruć.
Vratite da se peče.
Ponovite još dva puta.
Kada su kore pečene pravite fil.
Pomešati puding, kakao, šećer i 200 ml mleka a ostatak staviti da provri.
kad provri zakuvati i mešati dok se ne zgusne.
Skloniti sa vatre i dodati čokoladu pa mešati dok se ne otopi.
Zatim dodati i iseckan margarin i opet mešati dok se ne otopi.
Najbolje žicom za mućenje.
Odmah filovati kore.
Po 10 kašika na svaku koru.
Na zadnju ne ide.
Stavite preko metalnu tacnu, ili onu belu plastičnu dasku za seckanje, nešto što nije preteško, samo da drži kolač.
Ostaviti nekoliko sati pa otopiti na pari čokoladu sa uljem i mlekom i premazati kolač.
Staviti u frižider 10 minuta i odmah se može služiti.
NAJBOLJI RECEPT ZA OBLATNE KOJI SAM PROBALA - OBLATNE SA BANANICAMA
Do sada najbolje oblatne koje sam probala. Oblatne s bananicama, koje će vas oduševiti na prvi pogled, a još više kada ih probate. veoma su jednostavne za napraviti, i neće vam oduzeti nešto puno vremena, a svi će biti oduševljeni njima, što i jeste naš cilj. Slobodno ih napravite što prije, i zajedno sa vašim najmilijima uživajte u svakom zalogajčiću :)))))
Sastojci:
2 lista oblande
8 krem bananica
Fil
500 g šećera
200 ml vode
250 g margarina
100 g čokolade
250 g mljevenog keksa
250 g mljevenih oraha
Priprema:
1. U šerpu sipati vodu i šećer, pa kuhati dok ne proključa. zatim, umiješati margarin isječen na kockice i izlomljenu čokoladu i miješati dok se ne rastope.
2. Skloniti posudu s ringle, te umiješati mjeveni keks i mljevene orahe. ostaviti da se prohladi.
3. Na hrapavu stranu jednog lista oblande naneti polovinu pripremljene smjese. Preko nje poredati krem bananice, blago ih utisnuti u fil pa premazati drugom polovinom smese. Na kraju prekriti drugom oblandom, hrapavom stranom okrenutom ka dole.
4. Kolač opteretiti težim predmetom i ostaviti u frižideru da prenoći, a zatim ga isejći na štangle željene veličine.
Nakon svega gore navedenog, uživajte u njihovom nevjeovatnom okusom sa vašom porodicom, i javite nam vaše utiske nakon što ih sve pojedete :))))
coolinarika.com / receptizapet.blogspot.ba
PRIRODNI ANTIBIOTIK I ANTIHISTAMIN, PROTIV GLJIVICA, CANDIDE, MIKROORGANIZAMA, VIRUSA, BAKTERIJA INFEKCIJA...
Oni koji vode borbu s mikroorganizmima, virusnim i bakterijskim infekcijama vjerojatno su čuli za citrofit.
Kod drugih ljudi on nije toliko poznat, no trebali bi znati da je citrofit ekstrakt iz sjemenki grejpa koji kao prirodi antibiotik djeluje na suzbijanje virusa, bakterija i parazita.
Osim toga, liječi i gljivice, posebno candidu albicans. Citrofit je dobro uzimati kako bismo ojačali imunitet, izliječili bakterijske i gljivične infekcije, suzbija i virusne infekcije, astmu i dobra je prevencija kad dođe sezona gripe i prehlade.
Citrofit smanjuje i simptome alergije jer je prirodni antihistamin.
On ne izaziva nuspojave i nije toksičan. Nema zabilježenih alergijskih reakcija na citrofit osim kod ljudi kojima citrusno voće izaziva alergijsku reakciju.
Citrofit je uspješan u liječenju čak 800 vrsta bakterija, te oko 100 vrsta gljivica, a osim ljudi, dobro je u borbi protiv gljivičnih nametnika na životinjama i biljkama. Kada se usporedi trideset različitih tradicionalnih antibiotika, citrofit ima isti učinak, no on ne pokazuje nikakve štetne popratne pojave.
Mnogima je teško konzumirati citrofit samog jer je gorkog okusa pa se preporučuje uzimati s nekim sokom, primjerice, od naranče. Kako ne bi naštetio sluznici probavnih organa, treba ga razrijediti u vodi ili soku i ne piti ga na tašte ujutro.
Grejp je poznat po svom antioksidativnom i antibakterijskom djelovanju, a ekstrakt grejpa se dobiva iz pulpe grejpa i sjemenke. Grejp raste na području tropske i suptropske klime. Koriste se svi njegovo dijelovi biljke, lost, cvijet, pup, plod i sjeme.
Grejp je bogat vitaminom C, a sadrži i druge vitamine A, B, D, E i K, te fosfor, kalcij, magnezij, cink, mangan, željezo i bakar. Grejp je odličan jer je siromašan kalorijama, a bogat hranjivim tvarima. Postoje žuti, rozi i crveni grejp, a najčešće su promjera do 15 cm. Rozi grejp je veći i slađi od žutog, a crveni grejp je otkriven u Teksasu i dobiven je križanjem.
zanimljivoikorisno.blogspot.com
ODLAZI MUJO U VOJSKU, A OTAC MU KAZE
Odlazi Mujo u vojsku….
Na rastanku, otac mu kaže:
– Sine, budi dobar vojnik i kad sretneš oficira, stani mirno i pozdravi ga!
Drugi dan, Mujo u krugu kasarne sretne jednog starijeg čoveka u uniformi pa ga upita:
– Jeste li vi oficir?
– Jesam – odgovori ovaj.
– E, puno Vas je pozdravio moj babo.!
ORIGINALAN POSTUPAK PRAVLJENJA KINDER MILK ŠNITE, KAO I NJIHOVA ORIGINALNA KREMA
Nevjerovatan recept za ozradu originalnih milk šnita, koje će vas raspametiti :)) Kao što vam je i pznato, uvijek ih možete praviti kaa imate važne goste, a o vašoj porodici da n govorimo. Kada ih jednom probate, nikada vam ih neće biti dovoljno, uvijek ćete žejeti koji komad više.... :)))
SASTOJCI:
Biskvit:
– 5 jaja
– 5 žlice šećera
– 5 žlice oštrog brašna
– 1 žlica škrobnog brašna
– 4 žlice kakaa
– pola praška za pecivo
– 1,5 dcl ulja
– par kapi arome vanilije
Krema:
– 0,5 l vrhnja za šlag
– 2 učvršćivača za šlag
– 1 vanilin šećer
– 5 žlica meda
POSTUPAK:
Biskvit:
Pećnicu staviti grijati na 180 stupnjeva.
Na lim za pečenje (unutarnje mjere 40×30 cm, niski) staviti papir za pečenje.
Razdvojiti bjelanjke i žumanjke pa u žumanjke dodati šećer.
Od bjelanjaka mixerom napraviti čvrsti snijeg.
Žumanjke i šećer mixerom pjenasto izmiješati.
Dodati brašno, škrobno brašno, kakao, prašak za pecivo, ulje i aromu vanilije. Miješati mixerom da se dobije jednolična smjesa.
Dobivenu smjesu dodati u snijeg od bjelanjaka i ručno izmiješati.
Smjesu uliti u posudu za pečenje i ravnomjerno ju rasporediti.
U prethodno zagrijanu pećnicu staviti peći na 180 stupnjeva 10-15 minuta.
Pečeni biskvit izvaditi iz pećnice i ostaviti da se potpuno ohladi.
Krema:
Vrhnje za šlag malo izmiješati mixerom pa dodati učvršćivače za šlag i miješati dok šlag počne čvrsnuti, dakle, ne do kraja.
Dodati vanilin šećer i med i do kraja izmiješati.
Ohlađeni biskvit prerezati na dva jednaka dijela.
Na jedan dio nanijeti kremu i ravnomjerno ju rasporediti.
Na kremu staviti drugi dio biskvita i lagano utisnuti.
Staviti u hladnjak na barem 2 sata.
slatkisvijet.com
Pretplati se na:
Postovi (Atom)
Popularni članci
-
Osvježiti svoj dom i riješiti se negativne energije, možete uz ovaj jednostavan trik sa prirodnim sastojcima. Bolje je nego da koristite...
-
Zove Fata jedno jutro svoju svekrvu telefonom pa joj kaže: – Dobro jutro, gospođo… Cijelo jutro razmišljam i razbijam glavu al’ ne m...
-
Našla je majku i posljednjeg brata. A težak je to posao bio jer te 1992. obećala je samoj sebi da će pronaći i skupiti svih svojih osmer...
-
Naljutla se žena na muža i nabraja mu, e da znaš sad da ćeš odsad za sve da mi plaćaš, štagod da radim, morat ćeš da znaš platiti. ...
-
Tokom dana sam danas tipkao sa djevojkom, i to baš u trenutku dok je brijala svoju macu. Dok smo pisali, rekla mi je kako je ...
-
Lan ivoda su nevjerovatnak ombinacija, te kada bi je redovno konzumirali, a naročito žene, napravili bi nevjerovatan pomak, što se tiče ...
-
Od moje starije sestre svekrva je dno dan, znači, žena je neviđeni debil. Sestra se udala, pa sigurno ima već i 10 dana, i na dan vjenčan...
-
Kada dože zubobolja, onda nas sve boli, kompletna glava, te je osjećaj zaista nepodnošljiv. Peremo zube, uzimamo tablete, ali ništa ne p...