01. 04. 2017.

ALVA TORTA


POTREBNO JE
250 g šećera,
400 g brašna,
100 g mlevenih oraha,



šolja ulja,
šolja kisele vode,
prašak za pecivo,
limun

ZA FIL 
100 g šećera,
100 g brašna,
200 g pečenog mlevenog lešnika,
250 g šećera u prahu, margarin,
2 vanilin šećera

PRIPREMA
Ispržite četiri kašike brašna u suvoj šerpici, pa dodajte četiri kašike šećera.


Kad smesa porumeni, postepeno dodajte zaslađenu vodu, na šolju vode idu dve kašike šećera, i mešajte dok ne dobijete gust fil. U ohlađen fil dodajte jedan margarin koji ste prethodno umutili sa 250 g šećera u prahu i dva vanilin šećera. U tu smesu dodajte 200 g pečenog mlevenog lešnika. Gotovu tortu prebacite na poslužavnik i dekorišite po želji.

Čokoladna krema za torte i kolače


Priprema se jednostavno i ne zahtjeva puno vremena. Recept sam dobila prije nekih 10 godina od drage prijateljice Anice iz Vrbovca čije je kolače i torte mnogima gotovo nemoguće nadmašiti. Teško je u par rečenica opisati koliko mi je tada značilo njeno prijateljstvo i podrška. Život nas je odveo svaku na svoju stranu, jako se rijetko vidimo i čujemo, ali neka zna da mislim na nju svaki puta kada radim ovu finu kremu :)

3 dl mlijeka
2 žlice gustina ili brašna (glatkog)
6 žlica šećera



3 jaja
10 dkg čokolade za kuhanje
25 dkg maslaca

U posudi za kuhanje pjenjačom pomiješati hladno mlijeko sa šećerom i gustinom ili brašnom. Dobro izmiješati da nestanu sve grudice. Dodati jaja, promiješati, pa dodati natrganu čokoladu za kuhanje.
Staviti na vatru i miješati pjenjačom dok se svi sastojci ne otope i povežu.


Kada se počnu pojavljivati mjehurići, kuhati miješajući dok se ne zgusne, nekih 3-4 minute. Skinuti sa vatre i ostaviti da se ohladi do mlakog. Umutiti maslac pjenasto (mikserom) i umiješati ga opet mikserom u mlaku kremu. Kremu premazati preko torte ili kolača i ohladiti u hladnjaku. Torta na slici je rađena sa ovom kremom, a trebala mi je dupla količina da bih imala za dva sloja i još za omazivanje torte kao što se vidi na slici. U gornji sloj sam umiješala pržene mljevene lješnjake. Ovu kremu koristim uvijek kada radim kocke sa bananama, mačje oči, čokoladne torte... Ovo je najčitaniji tekst na mom blogu (6000 prikaza u 6 mjeseci), što govori da su mnogi u potrazi za dobrom čokoladnom kremom. Ako Vam nije teško, ostavite komentar kako ste zadovoljni sa ovim receptom da ohrabrite i druge da isprobaju ovu kremu. Hvala Vam unaprijed! Vaša Nada.

TUTTI FUTTI KOLAČ GOTOV ZA 15 MINUTA



Tutti futti kolač, koji je fotov za 15 minuta, ali bez obzira na to što se brzo pravi, odličnog je okusa i jednostavno će vas itekako oduševiti. Zabavite se danas i napravite ovaj super kolačić, u kojem ćete zaista uživati, jer je veoma kremast i sočan.



Fil

8dcl mlijeka

8 kašika brašna

8 kom jaja

4 kašike šećera

20dkg margarina

10dkg čokolade za kuhanje

5 kašika sitnog šećera

0,5kg keksa petit




Priprema

1.Odjeliti žumanjke od bjeljanjaka.Mlijeko staviti kuhati ali odvojiti 2 dcl.

2.U žumanjke staviti šećer i mutiti mikserom pa dodati vaniliju i brašno i dalje mutiti mikserom pa lagano dodavati mlijeko (2dcl koja smo odvojili).

3.Ukuhati u preostalo mlijeko da nebude grudica, možemo si pomoći mikserom

Staviti da se ohladi

4.U međuvremenu pjenasto izraditi margarin sa sitnim šećerom i otopiti čokoladu.

5.Kada se fil ohladio umutimo margarin i još malo radimo mikserom da kremabude pjenasta.

6. Na tacnu složimo kekse (ja sam slagala u svaki red 14 keksa tj.2*7 i tako tri reda) premažemo keks kuhanom kavom.

Od fila odvojimo par kašika za gore a ostatak podijelimo na dva dijela, jedan ostaje žit a u drugi dodamo otopljenu čokoladu.Na kekse stavimo žuti fil pa kekse pa smeđi fil pa keks. Keks svaki puta mažemo sa kuhanom kavom.



Gore stavimo žuti fil koji smo odvojili i naribamo čokoladu. Stavimo u hladnjak da keks opusti i fil se stegne. Ovako ja radim ali po receptu bi trebalo još bjeljanjke izlupati na pari i staviti na keks ali moja djeca to nevole pa bjeljanjke iskoristim za nešto drugo.

kulinarskikutak.info

” ZAGREBAČKA KREMŠNITA ” — Ukusna i neodoljiv kolač koji je spreman za 30 minuta

Fotografija Super Recepti.

SASTOJCI:
  • 250 gr lisnatog tijesta




Krema:
  • 1 krema za kremšnite
  • 500 ml vode
  • 600 ml šlaga
  • 2 šlagfixa
Glazura:
  • 200 gr čokolade za kuhanje
  • 35 gr maslaca
NAČIN PRIPREME:
Lisnato tijeto razvijte na pobrašnjeno podlozi veličine tepsije u kojoj ćete peći ( 20×30).
Tijesto prebaciti u tepsiju i staviti da se peće u zagrijanoj rerni oko 15-ak minuta na 200°.
Kada se kora ispeče ostaviti da se hladi oko 20 minuta.
U vodu zatim staviti kesicu kreme za kremšnite.



Mikserom mutiti,a zatim smanjite malo brzinu i mutite još 5-6 minuta.
Kremu umućenu odmah nanesite na kokru i sve lijepo pravnjajte.
U posudu zatim umutiti šlag (dobiti oko 600ml),zatim dodati sadržaj kesice šlag fixa i nastaviti mutiti sve dok vam smjesa ne postane čvrsta.
Šlag premazati preko kreme i ponovo poravnjati površinu.
Istopite čokoladu sa malo maslaca,ostavite da se prohladi i prelijte preko kolača.
Ostavite u frižider da se ohladi oko 2 sata,a zatim isjeći na kocke i poslužiti.

KOLAČ OD BANANA

1

SASTOJCI:
Biskvit:
  • 7 bjelanaca
  • 7 supenih kašika šećera
  • 2 kašike kakaa
  • 70 gr oraha
  • 3 velike kašike brašna
  • prašak za pecivo




Fil:
  • 7 žumanaca
  • 750 ml mlijeka
  • 2 pudinga od banane
  • 4 srednje veličine banane
  • čokoladne mrvice
  • 260 gr maslaca
  • 7 velikih kašika šećera
Dekoracija:
  • 3 kesice šlag kreme
  • 250 ml mlijeka
  • 120 gr čokolade
  • kašikica ulja
PRIPREMA:
*Biskvit:
U posudu umutite bjelanca,postepeno dodavati šećer i nastavite mutiti.
U drugu posudu pomiješajte brašno,kakao.mljevene orahe,prašak za pecivo pa dodajte dok miješate u bjelanca.
Rernu zagrijte na 200°.
Pripremite veliku tepsiju,obložite je papirom za pečenje i sipajte dobivenu masu za biskvit.
Ispecite i ostavite da se ohladi.
Nakon toga presjecite na pola po dužini.



*Fil:
Na ringli prokuhajte 650 ml mlijeka i šećer.
Umutite žumanca i dodajte ostalih 100 ml mlijeka,mutite i na kraju dodajte puding od banane.
Kada vam je mlijeko prokuhalo maknite sa vatre i presipajte žumance sa pudingom u prokuhalo mlijeko.
Pažljivo presipajte dok konstanto mješate smjesu.
Kada ste presuli vratite još malo na ringlu i kuhajte dok vam se smjesa ne zgusne.
Kada to završite ohladite fil i dodajte predhodno umućen margarin sa čokoladnim mrvicama.
Na koru namažite polovinu fila,poredajte banane (slika),pa opet namažite sa ostatkom fila.Sve to pokrijte sa drugom polovicom kore.
Umutite šlag kremu (sa mlijekom) i po vašoj želji ukrasite tortu,a zatim prelijte je sa otopljenom čokoladom i ukrasite sa kojim kolutićem banane.

Popularni članci

 

BAKINA KUHINJICA Template by Ipietoon Cute Blog Design