01. 04. 2017.

JEDNOSTAVAN BRZ I MEKAN KOAČIĆ SA JABUKAMA, ORASIMA I GRIZOM


Super brz i jednostavan kolačić, koji će vas oduševiti svojim nevjerovatnim okusom. Odlična kombinacija, jabuka, oraha i griza, upravo čini taj njegov okus nevjerovatnim. Izgleda veoma bogato i sočno, stoga ga uvijek možete poslužiti za bilo koju prigodu. Nadamo se da vam se sviđa, i da ćete ga probati što prije :)))


Sastojci:

1 šoljica (2 dl) šećera
3 jaja
1 šoljica griza
1 šoljica mlijeka
3 kašike oštrog brašna
1/2 praška za pecivo
1 vanili šećer
1 šoljica mljevenih oraha
3 kisele jabuke sitno naribane
1/2 šoljice ulja
1/2 litre slatkog vrhnja

Priprema:

Griz namočiti u mlijeku i ostaviti 15 minuta da stoji.

Sve sastojke dobro izmiksati, dodati griz natopljen u mlijeku i staviti peči u rernu na 180 stupnjeva dok se biskvit ne odvoji od tepsije. Probosti čačkalicom i provjeriti da li je pečeno.

Pečeni i ohlađeni biskvit rezati po pola.

Gornju polovicu biskvita izmrviti i pomiješati sa tučenim slatkim vrhnjem.

Smjesu rasporediti po donjoj polovici biskvita.

Na kraju posuti ribanom čokoladom.

Izvor: coolinarika.com

SVIMA USPIJEVAJU, TOPE SE U USTIMA, A ODUZIMAJU 30 MINUTA!


Sastojci:
  • 4 osobe 900 g + kašika dve brašna za hleb
  • 225 ml mlećenice ili jogurta, sobne temperature
  • 300 ml toplog mleka
  • 10 g suvog kvasca
  • 300 g smrznutog putera
  • 1 do 2 kašičice soli
  • 2 jajeta
  • 1 kašičica šećera
  • 6 kašika otopljenog putera
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • semenke po ukusu
  • 1 jaje,za premazivanje




Priprema:
Zagrejati svo mleko, odvojiti pola količine, staviti kašičicu šećera, suvi kvasac i kašiku brašna,sve to dobro sjediniti i ostaviti na stranu da naraste.Brašno prosejati zajedno sa praškom za pecivo i solju u dublju zdelu za mešenje i napraviti malo udubljenje, gde ćete dodati otopljen puter,umućena jaja, ostatak toplog mleka, mlaćenicu ili jogurt i nadošli kvasac. Sve dobro sjediniti dok ne počne da se odvaja od stranica posude, isipati na radnu površinu i dobro umesiti testo dok ne dobijete glatku i elastičnu smesu. Vratiti u zdelu,pokriti sa providnom folijom i ostaviti da se testo udvostruči,oko sat vremena.Naraslo testo isipati na blago pobrašnjenu radnu površinu i još jednom ga premesiti. Premešeno testo podeliti na 12 malih jufkica.Svaku jufkicu sa vrlo blago pobrašnjenom radnom površinom rastanjiti na veličinu malog plitkog tanjira. Sve rastanjene jufkice staviti na čisti stolnjak.



Uzeti jednu jufkicu i preko nje narendati smrznuti puter,preko staviti drugu, malo je razvući pa krajeve podviti malo ispod prve jufkice i narendati zamrznuti puter. Tako uraditi i sa ostale 4 jufkice, svaki put podviti malo krajeve.Ovo radimo da nam puter ne izađe vani prilikom razvijanja u veliku jufku. Na zadnju,6 jufku, ne rendamo puter.Staviti ovako pripremljeno testo na tanjir i staviti u frižider, dok vi radite sa ostalih 6 jufki. Kada ste uradili i ovih 6 jufki u jednu,uzmite prvu iz frižidera, blago pobrašnite radnu površinu i vrh jufke i oklagijom razvući u jedan veliki krug,iseći na 4 dela unakrst, pa onda svaku četvrtinu iseći na još 3 ili 4 dela. Ostatak putera narendati pola preko razvučene jufke i umotati u kroasane ( moji su bili prazni, ako ih punite sa nečim na gornji deo kruga nemojte rendati puter ). Zaviti kroasane kao kiflice s tim što ćete testo prilikom zavijanje malo vući nasuprot od vas. Naređati kroasane na pleh prekriven papirom za pečenje,pokriti ih providnom folijom i ostaviti ih da narastu još pola sata. Premazati ih umućenim jajetom, posuti semenkama po želji, ili bez i peći ih u prethodno zagrejanoj rerni na 190*C oko 15 do 20 minuta ili dok vam blago ne porumene. Prohladiti i poslužiti sa džemom, nutelom, sirom uz čašu mleka, kafe ili jogurta.

Posluživanje:
Kroasane možete zamrznuti pre pečenja,tako što ćete ih naređati na pleh i zamrznuti svaki pojedinačno i staviti ih u kesu i nazad u frizer. Kad hoćete ponovo da ih pečete, naređati ih smrznute na pleh postavljen papirom za pečenje i najbolje preko noći ostaviti ih u rernu da se odmrznu i peći ih ujutru.Za 15 do 20 minuta imate sveže kroasane za doručak.
Drugi put kad sam ih pravila podelila sam testo na 16 jufkica umesto 12, tako da je bilo više slojeva i kroasani su se još više razlistavali.***

BILA SAM U BUTIKU I PROBALA BRUSEVE SA DRUGARICOM...



Bila sam u H&M sa drugaricom i isprobavala bruseve. Svi mali, stoji drugarica ispred vrata i pita valja li, odgovara li, jesi li već više, i tako...

A ja onako ljuta iz sveg glasa “Ne, ne valja, meni ni padobrani ne bi valjali kolike su mi ...!” Samo što sam to rekla čujem odgovor od nekog dečka.



“Pa izadji da vidimo pa ćemo mi ocjeniti”.

Ljudi moji, ja i moj jezik, koji je brži od pameti, blam me pojeo.



Nisam izašla iz kabine sve dok nisam bila potpuno sigurna da bih bila sigurna da je on napustio radnju i da me neće viditi.

Drugom prilikom nas je jedna gospođa na autobuskoj stanici opomenula zbog našeg neprimjernog vriječnika i nesmotrenosti naše priče.



Stoga dobro pazite gdje šta i koliko glasno pričate, da se ne nađete u neprijatnoj situaciji poput moje, a to mi se zasta česti dešava, jer ne obraćam pažnju na to ko se nalazi oko mene i šta pričam... :)))


komicnistatusi.com

SVE NISKE DJEVOJKE BI NA OVO TREBALE OBRATITI PAŽNJU, KAKO NE BI NAPRAVILE ODJEVNU GREŠKU, TE SAMIM TIME IZGLEDALE JOŠ NIŽE



Greške se dešavaju svima, pa i prelijepoj Latini, evi Longoriji, koja zbog niske građe mora pažljivo da bira modne kombinacije ukoliko ne želi da se učini još nižom i manjom.

S obzirom na to da je lijepa glumica visoka samo 157 centimetara i da je prilično sitne građe, Eva mora da vodi računa o tome šta će najbolje naglasiti njene proporcije.


Ovoga puta dogodio joj se mali stilski propust.

Spoj suknje pencil kroja dužine do koljena i široke prugaste košulje nije Evu uspio vizuelno izdužiti. Naprotiv, dužina i niži struk suknje samo su figuru lijepe glumice nezgodno skratili te je vizualno učinili još nižom i sitnijom.

Stoga, nemojte previše ići ka tome šta je to moderno, već idite ka tome šta vama najbolje stoji, i čini vas još ljepšim.


Naravno, većina djevojaka koje su niske građe, odlučuju se za štikle i što veće potpetice, ali to baš i nije pametno, jer nakon toga imate bolne i veoma otečene noge.

Da bi ste to izbjegli, tu je odjeća da vas učini barem vizuelnoo izduženijim i ljepšim. Nećete porasti, i biti dva metra, ali će vas dobra modna kombinacija itekako učiniti da zračite samopouzdanjem, elegancijom, i naravno nevjerovatnom ljepotom.

elle.rs

KAKO SE PRAVI ČAJ, SOK I LJEKOVITI MED OD ZOVE KOJI LIJEČI KAŠALJ, KOŽNE BOLESTI, GRIPU, SINUSE, PA DO NAJOPASNIJH BOLESTI



Naši preci su decenijama koristili zovu u korist zdravlja, a pri tome su uživali u izuzetno ukusnim napicima.

Za zovu kažu da je jedna od najlekovitijih biljaka na svetu jer sadrži velike količine flavonoida, karotena, vitamina C.


Do sada je poznato da zova leči grip,zapušene sinuse, bronhitis, astmu i alergije.

Takođe, dokazano je da sok od zove popravlja imunitet, a pomaže i kod dijabetesa i zatvora.

Čaj protiv kašlja

Čaj od suvih cvetova zove leči uporan i suv kašalj. Ovaj čaj možete da dajete i deci, samo je važno da se pre posavetujete sa svojim lekarom. Sve što treba da uradite je da cvetove zove osušite na tamnom i suvom mestu i da ih tako suve smrvite u teglu i čuvate za čaj.

Losion za osetljivu kožu, čini čuda. Pravi se tako što sa dve šolje ključale vode prelijete 25 grama osušenog cveta zove i poklopite. Kada se ohladi, procedite u čistu staklenu posudu i čuvajte u frižideru.


Losionom natopite komadić vate i očistite lice. On umiruje i osvežava osetljivu kožu. Losion od zove bi trebalo da upotrebite tokom naredna tri dana.

Sok od zove

Svi najradije tokom letnjih dana pijemo sok od zove. On se veoma jednostavno pravi. U 1 litru hladne vode potopite 20 cvetova sveže zove. Neka stoji na hladnome mestu (ali ne u frižideru) 24 sata. Procedite, dodajte 800 grama šećera i sok od 1 limuna i ostavite da odstoji još 24 sata.Povremeno promešajte, da se šećer rastopi. Procediti kroz duplu gazu i sipati u boce.

Ovaj sok se pije razređen sa vodom, a možete koristiti i mineralnu gaziranu vodu za pripremu soka.

Crna zova, lek protiv rakaJedan čovek iz Bugarske, napravio je pravu pometnju tvrdeći da mu je lek od crne zove pomogao da pobedi rak. Crna zova raste oko rečnih kanala, i daje plod koji podseća na borovnice.


Plodovi sazrevaju krajem avgusta i početkom septembra. Plod treba da bude dobro zreo da bi imao lekovita svojstva. Kada uberete bobice, operite ih i stavite u tegle, ređajući naizmenično jedan red bobica, pa jedan red šećera, dok se tegla se ne napuni do vrha, prenosi Webtribune.rs

Čuvajte teglu na mestu gde ima sunca, tako da može da dođe do vrenja. Nakon dve nedelje, teglu treba zatvoriti i staviti u frižider.

Možete napraviti 2, 3 ili 4 tegle, ali morate imati najmanje dve da biste imali dovoljno ovog leka do iduće godine. Uzimajte najmanje 1 kašičicu svakog jutra na prazan stomak, 10 minuta pre obroka. Oni koji su koristili ovaj lek kažu da im se jednom pobeđen rak nije više vraćao.

Savjetujemo vam također, da kada budete brali zovu, pronađete je na malo udaljenijim mjestima, gdje je zagađenje okoline svedeno na minimum, a ako nema nikakvog zagađenja, to je jos bolje.

webtribune.rs / udrimuski.ba

Popularni članci

 

BAKINA KUHINJICA Template by Ipietoon Cute Blog Design