30. 03. 2017.

Kolibri torta


Potrebni sastojci:
3 šolje brašna
2 šolje šećera
1 kašičica sode bikarbone



1 kašičica praška za pecivo
1 kašičica soli
1 ½ kašičica cimeta
3 jaja
1 šolja ulja
2 kašičice vanila ekstrakta
1 konzerva kompota od ananasa, sitno naseckanog
3 zrele banane, izgnječene
1 šolja pekan ili običnih oraha, tostiranih i iseckanih
Malo soli

Krema od sira
500 g krem sira
1 šolja omekšalog putera
4 šolje šećera u prahu
3 kašičice vanila ekstrakta

Priprema:
Uključite rernu da se greje na 175C, a tri okrugla kalupa namastite i pospite brašnom. Brašno, sodu bikarbonu, prašak za pecivo, malo soli i cimet izmešajte u većoj posudi i ostavite sa strane.


U posebnoj posudi mikserom mutite jaja, šećer, ulje, vanila ekstrakt, ananas i banane. Suve sastojke lagano umešajte u mokre, mešajte varjačom da se dobijete homogenu smesu. Na samom kraju umešajte i orahe. Testo podelite na tri dela i pecite ga u turama, ako nemate tri kalupa. Svaku koru pecite 20-25 minuta. Pečene kore izvadite iz kalupa i ostavite da se hlade. Za kremu mikserom umutite sve sastojke i pemažite ohlađene kore kao i celu toru. Ukrasite celim pekan ili običnim orasima i stavite na hlađenje.
Rezultat slika za Kolibri torta
Rezultat slika za Kolibri torta

COKOLADNE OBLANDE! SVIMA DRAGA POSLASTICA


Sastojci
Solja je od 250ml
1 pakovanje oblandi
600ml mlijeka
2 solje secera



2 Vanilin šećer
200g putera
200g cokolade
6 solja mljevenog keksa

Priprema
Mlijeko, secer i vanilu kuhati 10tak minuta. Dodati puter; mjesati dok se ne istopi a zatim dodati i cokoladu. Kad se cokalada istopi dodati keks postepeno. Ohladiti malo fil pa filovati oblande.


Prekriti folijom, pritisnuti sa knjigom i ostaviti da prenoci.
Rezultat slika za COKOLADNE OBLANDE! SVIMA DRAGA POSLASTICA
Rezultat slika za COKOLADNE OBLANDE! SVIMA DRAGA POSLASTICA

NEKA VAM CIJELA KUĆA MIRIŠE NA DOMAĆE MEDENJAKE :)



Napravite najbolje domaće medenjake, od kojih će vam zamirisati cijela kuća. Za sve navedene sastojke, mjera je u čašama, tako da ćete se bez problema snaći. Kao što vidite, neće vam biti problem da ih napravite, a također će biti brzo gotovi, dok kažete keks :))))



SASTOJCI

(čaša od 2 dl)

1,5 čaša brašna
1 čaša šećera
1,5 čaša mlijeka
3 kašike ulja
5 kašika pekmeza od marelice
1 kašika sode bikarbone
1 kašika dodataka za medenjake Dr. Oetker




Za premaz

5 kašika pekmeza od marelice + 10 dkg naribane čokolade za kuhanje

Za glazuru

15 dkg tamne čokolade + 3 kašike ulja

PRIPREMA

Pomiješati u posudi sve suhe sastojke pa postepeno uz miksanje uliti mlijeko, ulje i pekmez. Dobivenu biskvitnu smjesu koja bi trebala prilično rijetka izliti u mjernu posudu radi lakšeg odvajanja na dva jednaka dijela.



Trebali biste dobiti oko 8 dl smjese. U namašćen i pobrašnjen lim izliti polovicu smjese pa peći u pećnici na 175°C 15 minuta.

Izvaditi iz pećnice pa odmah pažljivo premazati pekmezom i posipati ravnomjerno naribanom čokoladom. Izliti po tome drugi dio smjese pa vratiti u pećnicu i nastaviti peći još 30 min.

Pečeni kolač prohladiti, rezati kalupićem u obliku srca, umakati u čokoladnu glazuru i pustiti da se stvrdne.

Ostatke nakon rezanja srca iskoristite tako da ih natrgate na sitne komadiće, polijete sa dvije žlice ruma pa radite male kuglice vlažnim rukama, uvaljate ih u čokoladu i po želji ukrasite.

stvarukusa.rs

POLUMJESECI…FENOMENALAN KOLAČ ZA KOJI VAM NE TREBA PUNO VREMENA


Sastojci
Tijesto
14 dkg šećera



14 dkg margarina
14 dkg mljevenih badema
7 dkg brašna
4 bjelanjka

Žuti preljev
4 žumanjka
14 dkg šećera u prahu
1 vrećica vanili šećera

Krema
1 dl mlijeka
7 dkg šećera
7 dkg margarina
7 dkg čokolade za kuhanje
14 dkg mljevenih badema

Priprema
1.U dvije posude odvojite žumanjke od bjelanjaka.
2.Pjenasto umutite omekšali margarin sa šećerom, te mu dodajte mljevene bademe i prosijano brašno.
3.Na kraju lagano (mješajući kuhačom) u smjesu dodajte tvrdo tučeni snijeg od bjelanjaka.



4.Smjesu razmažite na lim koji ste prethodno premazali margarinom i pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C.
5.Za to vrijeme dobro mikserom umutite žumanjke sa šećerom u prahu i vanili šećerom, dok ne dobijete glatku sjajnu smjesu.
6.Kad je tijesto pečeno više od pola, izvadite ga iz pećnice, te premažite žutom smjesom.
7.Smanjite pećnicu na 100°C, stavite premazano tijesto ponovo peći i tako sušite otprilike 50 minuta do sat vremena. Izvadite iz pećnice.
8.Za kremu skuhajte mlijeko sa šećerom, te u vruće dodajte izmrvljenu čokoladu za kuhanje, margarin i mljevene bademe.
9.Dobro izmiješajte i premažite preko osušenog žutog dijela.
10.Kada se malo ohladi, posipajte za ukras mljevenim bademima ili orasima.
11.Ohladite do kraja.

Posluživanje
Ohlađeni kolač režite čašom ili modlicom za kekse u polumjesece, a možete rezati i štangice. Ukoliko tijesto prilikom pečenja sušite kraće vrijeme, dobit ćete jednako fini kolač, jedino što neće biti prhki,
nego više kremasti.
Rezultat slika za POLUMJESECI…FENOMENALAN KOLAČ ZA KOJI VAM NE TREBA PUNO VREMENA
Rezultat slika za POLUMJESECI…FENOMENALAN KOLAČ ZA KOJI VAM NE TREBA PUNO VREMENA

MOJA SAVRŠENA TORTA I PO UKUSU I PO IZGLEDU: KILING ME SOFTLY!


Sastojci
čokoladni biskvit
4 kom jaja
200 g šećera
70 g maslaca
70 g čokolade



60 ml mlijeka
60 ml kipuće vode
1 žličica arome vanilije
200 g oštrog brašna
40 g gorkog kakaa
2 žličice praška za pecivo + prstohvat sode i soli

za natopiti biskvit…
150 ml mlijeka
150 ml (+/-) piña colada krem likera (kod mene definitivno +) 🙂

fil od jagoda s maslacem
700 ml pirea od jagoda
70 g škrobnog brašna
100 g šećera
1 žličica arome vanilije
70 g maslaca

kokos vanilin kremica
500 ml kokosovog mlijeka
100 ml piña colada krem likera
4 kom žumanca
90 g škrobnog brašna
100 g šećera
1 kom Dolcela Šlag kreme vanilin (ili Dr.Oetker Paradies creme vanille geschmack) + 100 ml mlijeka!

Priprema
1.Prvo kuhamo kremu : razmutiti škrobno brašno sa šećerom u piña coladi, dodati pjenasto umućena žumanca. Ugrijati kokosovo mlijeko (ja od litre vode i 250g kokosovog brašna dobijem 900ml predivnog gustog mlijeka) i zakuhati gustu kremu, prebaciti u zdjelu za hlađenje, prekriti površinu kreme prozirnom folijom.



2.Dok se krema hladi, mutimo biskvit : žumanca umutiti pjenasto sa šećerom, umiješati istopljeni maslac sa čokoladom, dodati mlijeko i kipuću vodu… umiješati preostale sastojke i snijeg od bjelanaca. Lim za tortu (24cm promjera) obložiti papirom za pečenje, uliti smjesu. Peći na 175*C, napraviti test čačkalicom. Ohlađeni biskvit prerezati na 3 jednake kore (odrezati gornji tvrdi dio).
3.Na laganoj vatri ugrijati pire od jagoda (u manjem dijelu razmutiti škrobno brašno sa šećerom i vanilijom), zakuhati kremicu i umiješati maslac. Donji dio biskvita staviti na pladanj, postaviti obruč, natopiti ga mješavinom mlijeka i piña colade i premazati toplim filom od jagoda. Staviti u zamrzivač na kratko da očvrsne, premazati kremom od kokosa i vanilije u koju ste umutili šlag kremu pripremljenu sa 100ml mlijeka (ne više kako piše na vrećici). Poklopiti drugim biskvitom i nafilati je do kraja.
4.E sad, ukrasite je po volji! Ja sam rashlađenu tortu prelila glazurom – 100 g čokolade + 4 žlice ulja, dok se stvrdnula maknula sam rastezljivi obruč. Zagladila tortu špatulicom i okolo zalijepila klasičan čokoladni obruč – čista rastopljena kuvertura premazana po lenti papira za pečenje. Gore ukrašeno čokoladnom šlag kremom, čoko mrvicama i jagodama u čokoladi.

Posluživanje
Torta je delikatna, sočna, pjenasta – dobro rashlađena podsjeća na sladoledni kup. Nemojte se bojati veće količine krem likera u kolačima jer je postotak alkohola u njima minimalan! Osjeća se samo fantastična aroma koju daju.
Izvor: coolinarika.com
Rezultat slika za MOJA SAVRŠENA TORTA I PO UKUSU I PO IZGLEDU: KILING ME SOFTLY!
Srodna slika

Popularni članci

 

BAKINA KUHINJICA Template by Ipietoon Cute Blog Design