16. 03. 2017.

Žuto-crveni

Žuto-crveni
Ima jedan malac koji nakon sto ga upitaju kakve kolace voli, odgovara sa - "zuto-crvene". Nije previse specifican u svojem opisu: "neka bude svega malo kremast i pomalo hrskav", je sva pomoc koju ponudi. Nakon sto postavi svoje prvobitne parametre, na suvišna pitanja ne odgovara, ne daje dodatne smjernice, i ne mijesa se u kreativni rad. Ova varijanta "zuto-crvenog" je za neko cudo dobila prolaznu ocjenu, uz mrvicu koncizne i konstruktivne kritike kako crvena ipak malo naginje na ljubicastu.

Sastojci
Biskvitno tijesto:

  • 2 srednja jaja
  • 200 gr kristal secera
  • 1 mala zlica ekstrakta vanilije





  • 140 gr svenamjenskog brasna
  • 1 mala zlica pecilnog praska
  • 150 ml mlijeka
  • 60 ml rastopljenog putra


Voce:

  • 3 velike zlice kristal secera
  • 400 gr bobicastog voca (maline, kupine, borovnice)


Krema:

  • 100 gr kristal secera
  • 4 velike zlice svenamjenskog brasna
  • prstohvat soli
  • 480 ml nezasladjenog tekuceg vrhnja (10% mm)
  • 4 zutanjka
  • 1 mala zlica ekstrakta vanilije





  • 150 ml nezasladjenog vrhnja za slag (35% mm)


Posip:

  • 1 puna saka listica badema


Priprema
1.Kalup promjera 23 X 23 cm.
Biskvitno tijesto:
Pecnicu zagrijati na 180 C, kalup obloziti pek-papirom i premazati sa par kapi ulja. Na srednjoj vatri, na pari kuhati jaja, secer i vaniliju, neprekidno mijesajuci dok se secer skroz ne otopi. Ovome ce trebati oko 3-4 minute. Neka smjesa bude skroz vruca ali neka ne dodje do vrenja. Skinuti sa vatre i mutiti rucnim mikserom 5 minuta dok se smjesa barem ne udvostruci. Sada polako u smjesu umutiti i brasno prosijano sa pecilnim praskom. U manjoj serpici zagrijati mlijeko i putar. Neka bude vruce ali neka ne provrije. Dodati ih u gornju smjesu i sve zajedno promijesati. Izliti u pripremljeni kalup i peci 20 minuta dok se biskvit ne pocne odvajati od stranica kalupa. Vrijeme pecenja prilagoditi vlastitoj pecnici.

Voce:
Dok se kolac pece, pripremiti voce: u serpu debljeg dna ubaciti bobicasto voce i secer. (Ovaj preljev je kiselkast - po potrebi i zelji dodati jos secera.) Povremeno mijesajuci, pirjati na srednjoj ka laganoj vatri 15-20 minuta. Maline ce se pretezno rastopiti, kupine i borovnice ce ostati pomalo cijele. Skinuti sa vatre i dozvoliti mu da se malo stegne i prohladi. Ako se smjesa i dalje ucini prerijetka, na kratko je premjestiti u frizider. Vocni preljev preliti preko prohladjenog biskvita, i ostaviti u frizideru dok se priprema krema.

2.Krema:
Zutanjke umutiti i ostaviti sa strane. U serpi debljeg dna promijesati secer, brasno i sol zajedno sa tekucim vrhnjem. Kuhati na srednjoj ka laganoj vatri neprekidno mijesajuci dok se smjesa ne pocne zgusnjavati i na povrsini se pojave mjehurici. Skinuti sa vatre i pola smjese sada dodati u razmucena jaja brzo mijesajuci. Sve vratiti nazad u serpu i nastaviti kuhati dodatne 2 minute i dalje mijesajuci. Skinuti sa vatre, dodati vaniliju i promijesati. Prebaciti u zdjelu i prekriti plasticnom folijom preko same povrsine kreme kako se ne bi na vrhu skorila dok se priprema slag. Vrhnje za slag umutiti mikserom u cvrscu smjesu i lagano je spatulom umijesati u kremu. Preliti preko biskvita i voca, i pravilno rasporediti. Kolac ostaviti da se stegne na par sati u frizideru kako bi se lakse rezao.


3.Posip:
Pecnicu zagrijati na 200 C. Listice badema istresti u plici pleh, ravnomjerno rasporediti, i peci 6-7 minuta dok se ne dobije zeljena boja. Prohladjene ih posuti preko prohladjenog kolaca prije posluzivanja.


Kabarık poğaça ( punjene pogačice )

Punjene pogačice

Jelo mi se neko pecivo i morala sam nešto da umesim. kolko god se meni jelo, mom mužu još više.Nama je ovo bila večera  a vama što god vi želite.

Sastojci  6 osoba

  • 600 g brašna
  • 65 ml mleka
  • 1 kesica suvog kvasca ( 8 g ili 20 g svežeg kvasca )





  • 125 ml ulja
  • 1kašika šećera
  • 1 kašičica soli
  • 250 do 260 m gazirane mineralne vode
  • 1 jaje


Sastojci za punjenje:

  • 250 do 300 g feta sir
  • 2 do 3 kašike sitno iseckanog peršuna
  • 1 belance


i još:

  • 1 žumance
  • 1 mala kašičica ulja
  • 1 do 2 kašike mleka





  • semenke po izboru


Priprema
1.Ja sam od skoro počela da koristim instant kvasac, koji ne mora da se razmuti u mleko ili vodu, već se direktno stavlja u brašno. ( fast rising yeast ). Vi, ako nemate taj kvasac, onda zagrejati kratko mleko, dodajte kašiku šećera i kvasac, razmutiti i ostaviti na toplom mestu da se kvasac podigne.
2.U vanglicu prosejati brašno, dodati so, šećer, suvi kvasac, ulje, razmućeno jaje i kiselu vodu i zamesiti testo. Isipati na radnu površinu i mesiti testo dok ne dobijete glatko i malo tvrđe testo. ( po potrebi dodati, brašno ili mineralnu gaziranu vodu ) Meni je trebalo 260 ml mineralne gazirane vode.
Oblikovati testo u kuglu, premazati sa malo ulja i vratiti nazad u vanglicu. Pokriti i ostaviti na toplom mestu da se testo podigne. Meni je trebalo sat i 10 minuta da napuni posudu u kojoj sam zamesila.

3.Naraslo testo isipati na radnu površinu i podeliti na 32 manje kuglice, ( ako hoćete veće pogačice onda ih podelite na 16 ) svaka kuglica je oko 35 g, blago ih premesiti i ostaviti da se malo odmore, nemojte zaboraviti da ih pokrijete, da vam se testo ne suši. Dok se kuglice odmaraju, pripremite fil.
U zdelu izmrviti feta sir, dodati sitno isečen peršun i dodati 1 belance i sjediniti sve zajedno.Ja više nisam dodavala soli, jer sir je dovoljno slan. Ostaviti na stranu. Žumance, koje vam je ostalo, umutiti, dodati mleko i ulje, pokriti i ostaviti na stranu. Pobrašniti blago radnu površinu, ili posuti gustinom, kao što ja radim i svaku malu kuglicu rastanjiti u prečnik oko 8cm prečnika, staviti po malu kašičicu fila i zatvoriti svuda okolo da vam fil nebi iscureo. Trebaće vam dva pleha, koje ćete prekriti pek papirom, stavljati svaku napunjenu kuglicu,zatvoren deo da leži na papiru i rukom, vrlo nežno, pritisnuti pogačicu. Tako uraditi i sa preostalim testom. Kad ste završili sa pravljenjem pogačica, pokriti ih providnom folijom i ostaviti da još malo narastu, oko 20 do 25 minuta. Premazati ih sa umućenim žumancetom, posuti sa semenkama po izboru. Zagrejati rernu na 180°C i kad se rerna zagrejala, peći pripremljene pogačice oko 30 minuta ili dok vam ne porumene.

4.Pečene pogačice ostaviti kratko da se prohlade i onda ih staviti na žicu.  Poslužiti ih tople sa mlekom, kefirom, jogurtom. Ideja za ove pogačice je odavde sa nekim mojim minimalnim izmenama.
Ove pogačice se mogu praviti i bez punjenja i po želji ih možete napraviti da su posne, izostavite jaje i mleko u testo i povećajte količinu gazirane mineralne vode.

5.Prijatno!!!!!

IZVOR: www.coolinarika.com



Tiramisu Torta (bez jaja)


Tiramisu znaci "cheer me up", tj. razveseli me. Razveselite se!

Sastojci

  • 1 pakovanje piskota
  • 600 g krem sira
  • 250 ml slatkog vrhnja





  • 1 puding od vanilije
  • 7 zlica secera
  • 1 vanili secer
  • 0.5 l mlijeka
  • 2 vrecice zelatine u prahu
  • kava, rum, kakao


Priprema
1.Skuhati puding u mlijeku, skupa sa secerom. Zelatinu pustiti da nabubri prema uputama s vrecice, zatim ju kratko zagrijati u mikrovalnoj da se otopi (ne smije provriti) i umijesati ju u vruci puding.


Puding stalno povremeno mijesati da se ne stvori kozica.

2.Istuci slatko vrhnje i zasebno izmiksati sir s vanili secerom.

3.U sir prvo dodati puding sa zelatinom, a zatim tuceno slatko vrhnje.

4.Dno kalupa za tortu obloziti piskotama umocenim s gornje strane u kavu sa zlicom ruma.

5.Suhe piskote poslagati okomito po unutrasnjem rubu kalupa.


6.U kalup izliti kremu. Poravnati i ostaviti u hladnjau 3 sata.

7.Prije posluzivanja, skinuti obruc kalupa i posipati tortu kakaom.

IZVOR: www.coolinarika.com

Apple pie bites

Apple pie bites
Jabuke jako volimo a volimo i peciva. Pre nekoliko dana gledam po netu recepte sa jabukama i naletim na ovaj recept, ali u tom receptu se koristi kupljeno testo, meni se nije išlo u prodavnicu po to testo ( koje baš nešto i ne volim ) te reših da sama umesim svoje testo.

Sastojci za testo:

  • 400 g brašna za hleb
  • 200 ml mleka
  • 100 ml kondenzovanog mleka





  • 50 g putera
  • 60 g sos od jabuka
  • 2 kašike šećera, prstohvat soli
  • 1 + pola jaje
  • 1 kesica suvog instant kvasca ( 8 g )
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • korica od limuna ili pomorandže


Sastojci za punjenje

  • 45 g otopljenog putera
  • 50 g seckanih pekan ili običnih oraha
  • 2 do 3 male jabuke
  • 2 kašičice cimeta
  • 50 g braon šećera





Priprema
1.Brašno prosejati, dodati prstohvat soli, instant kvasac i promešati. ( ako koristite  kvasac koji nije instant, prvo ga razmutite u malo toplog mleka i malo šećera i ostaviti sa strane da se podigne )
U šerpicu zagrejati mleko da bude mlako, dodati puter i mešati dok se otopi, dodati sos od jabuka, vanilu, limunovu koricu, kondenzovano mleko i šećer i sve dobro izmešati dok se šećer otopi.Posebno umutiti dva jajeta i ostaviti sa strane za 2 kašike a ostatak sipati u mleko i promešati sve zajedno Sipati u brašno i zamesiti testo. Isipati na radnu površinu i mesiti testo dok ne dobijete glatko i elastično testo, koje će se po malo lepiti za ruke. Nemojte dodavati više brašna nego i dalje mesite testo dok brašno ne upije višak tečnosti.
** Ako nemate kondenzovano mleko, povećajte količinu mleka za 50 ml.
*** Ako je testo previše meko, onda dodavati po malo brašna dok ne dobijete glatko testo, koje se vrlo malo lepi za ruke. Meni nije bilo potrebno.
Oblikovati umešeno testo ( ja testo mesim mikserom, samo ga domesim na kraju rukama ) u loptu, blago premazati sa malo ulja,pokriti i ostaviti na toplom mestu da testo naraste.

2.Posuti radnu površinu sa malo brašna, isipati naraslo testo i blago premesiti. Podeliti testo na pola.
Jednu polovinu prekriti sa providnom folijom dok vi radite sa drugim delom testa. ( ja sam moje testo podelila na 3 dela, bilo mi je tako lakše da radim sa njim ). Ako je potrebno, posuti radnu površinu sa malo brašna i rastanjiti testo da vam je oko .05cm debljine.
Iseći testo na onoliko delova na koliko hoćete da su vam kiflice velike.
U zdelicu otopiti puter, u drugu zdelicu izmešati cimet i braon šećer.( ja sam koristila prirodni šećer od šećerne trske ). Jabuke oprati, raseći na pola i očistiti, iseći na kriškice. ( seći jednu po jednu jabuku da vam ne crne, ili ih poprskati limunovim sokom ). Rasečeno testo premazati sa otopljenim puterom, posuti  sa izmešanim cimetom i šećerom., posuti sa malo iseckanih pekan oraha ili običnih oraha ) ja sam slikala a tek sam kasnije posula sa seckanim pekan orasima  ) i zaviti u kiflicu.
Ređati na pleh, koji ste prekrili pek papirom.  Tako isto uraditi i sa preostalim testom. Kad ste završili sa motanjem kiflica, pokriti pripremljeno testo i ostaviti da raste dvadesetak minuta. Uključiti rernu na 190°C da se greje. Kad se rerna zagrejala, premazati kiflice sa ostatkom umućenog jajeta u koje ste dodali malo mleka i peći ih oko 20 do 25 ninuta ili dok vam ne porumene.

3.Tople kifle premazati sa malo otopljenog putera i posuti sa ostatkom izmešanog šećera i cimeta.
U originalnom receptu testo se nije premazivalo sa jejetom, već sa otopljenim puterom i posuto sa cimetom i šećerom, ja sam se bojala da mi to ne izgori prilikom pečenja  jer ovo testo je drugačije od kupovnog testa i peče se samo desetak minuta ( drugi put ću probati da ga premažem sa puterom i pospem sa šećerom i cimetom, mada  tu ne vidim neku ogromnu razliku u ukusu )

4.Prijatno!!!!

IZVOR: www.coolinarika.com



Kako napraviti domaci jogurt


U tekstu procitajte kako napraviti ukusan domaci jogurt od samo dva sastojka, bez dodatnih secera i aditiva.

Sastojci

  • 2 l domaceg mlijeka (kravlje ili kozje)
  • 2 zlice jogurta iz trgovine





  • posuda (najbolje bi bilo koristiti keramicku ili emajliranu posudu, kazu da je je u takvim posudama jogurt jos ukusniji)


Priprema
1.Ako nikada niste pravili domaci jogurt iznenadit cete se koliko je to zapravo jednostavno. Za domaci jogurt su vam potrebne samo dvije namirnice, prva je mlijeko a druga kultura dobrih bakterija od kojih ce se mlijeko pretvoriti u jogurt.


Sad se sigurno pitate gdje nabaviti dobre bakterije, odgovor je zapravo vrlo jednostavan, dovoljna vam je zlicica omiljenog jogurta iz trgovine, cvrstog ili tekuceg, sve ovisi o tome kakav rezultat zelite. Ako zelite napraviti vlastiti probioticki jogurt to isto nece biti problem, dovoljno je da za spravljanje vlastitog jogurta koristite zlicicu probiotickog ili u mlijeko jednostavno ubacite jednu kapsulu probiotika koju mozete kupiti u ljekarni.

2.Vjerojatno vas zanima zasto uopce spravljati domaci jogurt kad ga za malo novaca mozete kuptiti u trgovini, isto tako ne morate cekati da se mlijeko pretvori u jogurt sto moze potrajati i do 12 sati. Odgovor je vrlo jednostavan, kupljeni jogurt nikada nece biti zdrav kao onaj domaci. Pogledajte samo deklaraciju na proizvodu. Kupljeni jogurt sadrzi secere, otprilike 6 g secera na 100 g jogurta sto i nije malo, domaci jogurt uopce ne sadrzi secer a ako ne zelite ne morate stavljati ni sol koja se takodjer stavlja u kupovne jogurte, jogurt bez soli ce biti jedanko ukusan. Proizvodjaci cesto u jogurt stavljaju skrob i zelatinu kako bi bio gusci kod pravljenja domaceg jogurta to nije potrebno.

3.Sto se tice mlijeka najbolje bi bilo da koristite ono domace, u Hrvatskoj ga barem nije tesko nabaviti, prosetajte do trznice i sigurno cete naci nekoga tko prodaje domace mlijeko, ja sam u subotu kupila domace kravlje mlijeko po cijeni 5 kn/litra, kozje bude nesto skuplje i krece se od 6 do 8 kn/litra, ali kozji jogurt je zaista jedan od najboljih. Ako se ipak odlucite za mlijeko  iz trgovine jogurt ce biti ukusniji ako kupite svjeze i ono s vecim postotkom masti.

4.Od domaceg jogurta mozete spravljati svasta, mozete ga ostaviti preko noci cijediti u gazi tako dobit cete nesto gusci jogurt tipa grcki, od domaceg jogurta mozete probati napraviti vlastiti smrznuti jogurt sa raznim vrstama voca isto tako mozete napraviti domaci vocni jogurt. Ja sam svoj upravo stavila u gazu i sad cu cekati nekoliko dana dok se ne pretvori u labneh, labneh bi mogla najjednostavnije opisati kao sir od jogurta, no o labnehu nesto vise za nekoliko dana. U nastavku procitajte recept za domaci jogurt.

5.Mlijeko cemo zagrijati, isprobat cemo je li dovoljno zagrijano tako da cemo umociti prst u mlijeko i ako ga mozemo drzati u mlijeku tocno 3 sekunde znaci da mlijeko nije niti prehladno niti prevruce.

6.Mlijeko cemo skinuti sa stednjaka i u njega cemo ubaciti dvije zlice jogurta.

7.Sve cemo prekriti i ostaviti da stoji 12 sati i vise, najbolje preko noci.

8.Sljedeci dan uzivajte u zdravom domacem jogutu i ne zaboravite mali dio spremiti kako bi sljedeci put mogli njega koristiti kao starter!

IZVOR:www.coolinarika.com

Popularni članci

 

BAKINA KUHINJICA Template by Ipietoon Cute Blog Design