01. 02. 2015.

Slatko od šljiva




Potrebno je :
  • 1 kg ociscenih sljiva “sterlejki”
  • 1 kg secera
  • 1 veci limun
  • 1 stapic vanile ili 2 kesice vanilin secera
  • 1 kasicica limontusa ( a i ne mora)
  • 15 g sode bikarbone
Priprema:
Uzmite sljive poluzrele i cvrste, da se mogu lepo oljustiti i da se ne raspadnu kod kuvanja.
Za vadjenje kostica iz oljustenih sljiva potrebna vam je jedna obicna metalna cevcica. Jednom rukom cvrsto drzite sljivu, a drugom rukom cevcicom, od uzeg kraja sljive, izgurajte kosticu na drugu stranu. Tako ce vam sljive ostati cele.

Ja sam od svoje svekrve trazila da mi ovu cevcicu ostavi u testamentu, a ona, posto sam bila tako skromna, dade mi je odmah .
2 kasicice sode bikarbone (oko 15 g) rastvorite u 1.5 l vode i u rastvor spustati sljive onako redom kako ih cistite. Treba sve ukupno da odstoje najvise pola sata, a najmanje 15 minuta.
Stavite secer u serpu, nalite sa 2 case vode ( oko 400 ml) , da ogrezne i kuvajte secer da vri nekoliko minuta i kad ne bude bilo pene, a klobuci su po celoj povrsini, secer bi trebalo da je dovoljno ukuvan. Kad provri sirup, stavite limun isecen na kolutove, pa ga izvadite pre spustanja sljiva.
Spustite sljive u serpu i kuvajte slatko bez mesanja, samo skidajte penu koje ce biti u pocetku.
Ova kolicina slatka se ne kuva dugo, oko 20-ak minuta vrenja. Kuvacete dok ne vidite da sa kasike kojom zahvatite sok od slatka, ne curi mlaz nego kaplju 1-2-3 kapi.
Limun vratite u serpu pred kraj kuvanja, a tada takodje dodajte i vanilu i limontus.
U receptima nisam naisla na stavljanje limontusa, ali je moja svekrva insistirala, pa sam je poslusala.
Kad ste serpu sklonili sa vatre, povezite je mokrom krpom, pa ostaviti da se hladi do sutradan.
Tada sipati slatko u tegle i paziti da uvek ostane softa iznad sljiva.
Vec sam pisala u ranijim receptima da slatko zadrzi lepu boju ako ne kuvate vecu kolicinu, vec najvise po 1 kg voca.
Za kuvanje slatka i pekmeza koristim Veliki narodni kuvar iz 60 i neke i iskustvo moje svekrve i majke.
Da vam kuvanje slatka bude uzivanje!

Slatko od jagoda


Sastojci:
  • 2kg jagoda
  • 2 kg šećera
  • 1 kašičica limuntusa
  • 1 šoljica vode
Priprema:
Jagodei šećer dobro promešati u šerpi u kojoj će se slatko kuvati.
Razmutiti vodu i limuntus i preliti preko
Ostaviti pokriveno da odstoji nekoliko sati.
Nakont tog vremena staviti šerpu na laganu vatru da provri, pa zatim još smanjiti na tihu.
U toku kuvanja skida se pena i šerpa se drma, nema mešanja, zato vatra mora biti baš slaba.
Ako pravite manju količinu od 2 – 3 kg jagoda onda se kuva sat vremena.
Najbolje posle 40 minuta izvaditi jednu kašičicu softa na tacnicu i ostaviti da se prohladi.
Tako ćete najbolje videti da li je slatko skuvano.
Vruće poklopiti krpom i ostaviti da se ohladi, pa tek onda sipati u tegle.

Pekmez od šljiva i krušaka

Kako su nam u bašti dozrele rane kruškice a ima i šljiva iskombinovala sam ih da dobijem mešani pekmez. Isto tkao možete kombinovati bilo koje voće sa šljivama, meni je to baš super. Probajte sa manjom količinom, pa ako vam se svidi navalite.

Sastojci:
  • 1 kg šljiva
  • 1 kg krušaka ( rane )
  • 700 gr šećera
Priprema:
Kruške i šljive oprati pa odstraniti peteljke i koštice.
Samleti na mašini za meso ili izblendirati. Ja sam blendirala.
Istresti sve u šerpu da provri.
Kad provri smanjiti vatru i staviti onda na baš laganu da se polako kuva.
Neka se krčka otprilike 2h pa dodajte šećer.
Pekmez će tad malo da se razredi ali ne brinite zgusnuće se.
Kuvajte tako do željene gustine.
Sipajte u suve tegle i zatvorite.
Ostavite na suvo i tamno mesto.
Ja ne stavljam konzervans,a vi ako se bojite da će se pokvariti na ovu meru stavite pola male kašičice kad završite kuvanje pekmeza i malo se prohladi.
(domacirecepti)

Pekmez od smokvi

Ovo je bila idealna prilika da napravim slatko i pekmez od smokava.

Sastojci:
5 kg smokvi
1 kg šećera ( stavite najbolje po ukusu, ja sam stavila malo više od pola mere i bilo mi je dosta )
1/2 konzervansa
Priprema:
Smokve operite i odstranite im peteljke.
Sameljite ih.
Možete ih na mašini za meso, a i u blenderu.
Koliko sitno ćete da ih meljete odaberite sami, da li više volite kad je sve usitnjeno ili da ima komadića.
Stavite u plitku veliku šerpu i na vatru.
Vatra mora biti lagana, ja sam kuvala na najslabijoj na šporetu.
Kuvajte 2h, pa posle tog vremena dodajte šećer.
U prva dva sata možete povremeno mešati ali kad dodate šećer morate češće jer će početi da se zgušnjava, pa da ne zagori. ja tad dodam i konzervans da se ukuva.
Tegle stavite u rernu da se stezilizuju pa izvadite i napunite pekmezom i zatvorite.
Čuvajte na suvom mestu.
domacirecepti

Kapri torta

Predivna kapri torta od jagoda. Veoma kremasta, socna i prelepog preseka. Sigurna sam da ce oduševiti sve pred koje je iznesete i poslužite.

Sastojci za koru:
  • 7 belanaca
  • 14 kašika šecera
  • 1 kašika sirceta
Krem od žumanaca:
  • 7 žumanaca
  • 200 gr šecera
  • 600 ml mleka
  • 6 kašika brašna
  • 10 gr vanilin šecera
  • 50 gr šecera u prahu
  • 250 gr margarina
Žele od jagoda:
  • 500 gr jagoda
  • 500 ml vode
  • 300 gr šecera
  • 120 gr pudinga od vanile
Još:
  • 100 gr cokolade
  • 2 kašike ulja
  • 2 kašike mleka
Priprema:
Zagrejati rernu na 120 stepeni dok pripremite koru.
Ulupati belanca sa postepenim dodavanjem šecera, pa na kraju dodati sirce i izmutiti.
U kalup 25 x 25 cm staviti papir za pecenje i ispod njega samo blago pouljiti, samo da se fiksira.
Ravnomerno rasporediti belanca i staviti na sušenje.
Mi smo sušili 90 minuta.
Za to vreme pripremiti kremove.
500 ml mleka staviti da provri, za to vreme umutiti žumanca, šecer, vanilin šecer, brašno i ostatak mleka.
kad mleko provri zakuvati smesu i mešati dok se ne zgusne pa skloniti sa vatre.
400 ml vode staviti sa pola mere šecera i izblendiranim jagodama da provri.
Dok cekate da provri umutiti ostatak vode, puding i šecer pa kad jagode i voda provriju zakuvati i mešati dok se ne zgusne, pa skloniti sa vatre da se hladi.
Kada se krem od žumanaca ohladio ulupati margarin sa šecerom u prahu pa im postepeno dodavati ohladjen krem i mutiti mikserom.
Otopiti cokoladu sa 2 kašike ulja i 2 kašike šecera pa premazati koru koju smo okrenuli naopako.
Ostaviti da se stegne u frižider 10 minuta.
Ja sam slagala tortu naopako pa sam u kalup u kojem sam sušila koru stavila foliju.
Prvo žuti krem, pa žele, koji stavljate mlak da bi se lakše razvukao jer ako vam se skroz ohladi stegnuce se i necete ga moci razvuci.
Preko stavite koru, ali tako da cokolada bude na želeu.
Ostavite nekoliko sati u frižideru da bi se sve steglo ili 60, 90 minuta u zamrzivac.
Dekoracija je po izboru, ja sam umutila 100 gr šlaga i iseckala 300 gr jagoda.

Popularni članci

 

BAKINA KUHINJICA Template by Ipietoon Cute Blog Design