Potrebno je :
- 1 kg ociscenih sljiva “sterlejki”
- 1 kg secera
- 1 veci limun
- 1 stapic vanile ili 2 kesice vanilin secera
- 1 kasicica limontusa ( a i ne mora)
- 15 g sode bikarbone
Priprema:
Uzmite sljive poluzrele i cvrste, da se mogu lepo oljustiti i da se ne raspadnu kod kuvanja.
Za vadjenje kostica iz oljustenih sljiva potrebna vam je jedna obicna metalna cevcica. Jednom rukom cvrsto drzite sljivu, a drugom rukom cevcicom, od uzeg kraja sljive, izgurajte kosticu na drugu stranu. Tako ce vam sljive ostati cele.
Ja sam od svoje svekrve trazila da mi ovu cevcicu ostavi u testamentu, a ona, posto sam bila tako skromna, dade mi je odmah .
2 kasicice sode bikarbone (oko 15 g) rastvorite u 1.5 l vode i u rastvor spustati sljive onako redom kako ih cistite. Treba sve ukupno da odstoje najvise pola sata, a najmanje 15 minuta.
Stavite secer u serpu, nalite sa 2 case vode ( oko 400 ml) , da ogrezne i kuvajte secer da vri nekoliko minuta i kad ne bude bilo pene, a klobuci su po celoj povrsini, secer bi trebalo da je dovoljno ukuvan. Kad provri sirup, stavite limun isecen na kolutove, pa ga izvadite pre spustanja sljiva.
Spustite sljive u serpu i kuvajte slatko bez mesanja, samo skidajte penu koje ce biti u pocetku.
Ova kolicina slatka se ne kuva dugo, oko 20-ak minuta vrenja. Kuvacete dok ne vidite da sa kasike kojom zahvatite sok od slatka, ne curi mlaz nego kaplju 1-2-3 kapi.
Limun vratite u serpu pred kraj kuvanja, a tada takodje dodajte i vanilu i limontus.
U receptima nisam naisla na stavljanje limontusa, ali je moja svekrva insistirala, pa sam je poslusala.
Kad ste serpu sklonili sa vatre, povezite je mokrom krpom, pa ostaviti da se hladi do sutradan.
Tada sipati slatko u tegle i paziti da uvek ostane softa iznad sljiva.
Vec sam pisala u ranijim receptima da slatko zadrzi lepu boju ako ne kuvate vecu kolicinu, vec najvise po 1 kg voca.
Za kuvanje slatka i pekmeza koristim Veliki narodni kuvar iz 60 i neke i iskustvo moje svekrve i majke.
Da vam kuvanje slatka bude uzivanje!