01. 02. 2015.

Pekmez od šljiva i krušaka

Kako su nam u bašti dozrele rane kruškice a ima i šljiva iskombinovala sam ih da dobijem mešani pekmez. Isto tkao možete kombinovati bilo koje voće sa šljivama, meni je to baš super. Probajte sa manjom količinom, pa ako vam se svidi navalite.

Sastojci:
  • 1 kg šljiva
  • 1 kg krušaka ( rane )
  • 700 gr šećera
Priprema:
Kruške i šljive oprati pa odstraniti peteljke i koštice.
Samleti na mašini za meso ili izblendirati. Ja sam blendirala.
Istresti sve u šerpu da provri.
Kad provri smanjiti vatru i staviti onda na baš laganu da se polako kuva.
Neka se krčka otprilike 2h pa dodajte šećer.
Pekmez će tad malo da se razredi ali ne brinite zgusnuće se.
Kuvajte tako do željene gustine.
Sipajte u suve tegle i zatvorite.
Ostavite na suvo i tamno mesto.
Ja ne stavljam konzervans,a vi ako se bojite da će se pokvariti na ovu meru stavite pola male kašičice kad završite kuvanje pekmeza i malo se prohladi.
(domacirecepti)

Pekmez od smokvi

Ovo je bila idealna prilika da napravim slatko i pekmez od smokava.

Sastojci:
5 kg smokvi
1 kg šećera ( stavite najbolje po ukusu, ja sam stavila malo više od pola mere i bilo mi je dosta )
1/2 konzervansa
Priprema:
Smokve operite i odstranite im peteljke.
Sameljite ih.
Možete ih na mašini za meso, a i u blenderu.
Koliko sitno ćete da ih meljete odaberite sami, da li više volite kad je sve usitnjeno ili da ima komadića.
Stavite u plitku veliku šerpu i na vatru.
Vatra mora biti lagana, ja sam kuvala na najslabijoj na šporetu.
Kuvajte 2h, pa posle tog vremena dodajte šećer.
U prva dva sata možete povremeno mešati ali kad dodate šećer morate češće jer će početi da se zgušnjava, pa da ne zagori. ja tad dodam i konzervans da se ukuva.
Tegle stavite u rernu da se stezilizuju pa izvadite i napunite pekmezom i zatvorite.
Čuvajte na suvom mestu.
domacirecepti

Kapri torta

Predivna kapri torta od jagoda. Veoma kremasta, socna i prelepog preseka. Sigurna sam da ce oduševiti sve pred koje je iznesete i poslužite.

Sastojci za koru:
  • 7 belanaca
  • 14 kašika šecera
  • 1 kašika sirceta
Krem od žumanaca:
  • 7 žumanaca
  • 200 gr šecera
  • 600 ml mleka
  • 6 kašika brašna
  • 10 gr vanilin šecera
  • 50 gr šecera u prahu
  • 250 gr margarina
Žele od jagoda:
  • 500 gr jagoda
  • 500 ml vode
  • 300 gr šecera
  • 120 gr pudinga od vanile
Još:
  • 100 gr cokolade
  • 2 kašike ulja
  • 2 kašike mleka
Priprema:
Zagrejati rernu na 120 stepeni dok pripremite koru.
Ulupati belanca sa postepenim dodavanjem šecera, pa na kraju dodati sirce i izmutiti.
U kalup 25 x 25 cm staviti papir za pecenje i ispod njega samo blago pouljiti, samo da se fiksira.
Ravnomerno rasporediti belanca i staviti na sušenje.
Mi smo sušili 90 minuta.
Za to vreme pripremiti kremove.
500 ml mleka staviti da provri, za to vreme umutiti žumanca, šecer, vanilin šecer, brašno i ostatak mleka.
kad mleko provri zakuvati smesu i mešati dok se ne zgusne pa skloniti sa vatre.
400 ml vode staviti sa pola mere šecera i izblendiranim jagodama da provri.
Dok cekate da provri umutiti ostatak vode, puding i šecer pa kad jagode i voda provriju zakuvati i mešati dok se ne zgusne, pa skloniti sa vatre da se hladi.
Kada se krem od žumanaca ohladio ulupati margarin sa šecerom u prahu pa im postepeno dodavati ohladjen krem i mutiti mikserom.
Otopiti cokoladu sa 2 kašike ulja i 2 kašike šecera pa premazati koru koju smo okrenuli naopako.
Ostaviti da se stegne u frižider 10 minuta.
Ja sam slagala tortu naopako pa sam u kalup u kojem sam sušila koru stavila foliju.
Prvo žuti krem, pa žele, koji stavljate mlak da bi se lakše razvukao jer ako vam se skroz ohladi stegnuce se i necete ga moci razvuci.
Preko stavite koru, ali tako da cokolada bude na želeu.
Ostavite nekoliko sati u frižideru da bi se sve steglo ili 60, 90 minuta u zamrzivac.
Dekoracija je po izboru, ja sam umutila 100 gr šlaga i iseckala 300 gr jagoda.

Bingo torta

Još jedna torta idealna za rodjendane, dosta je velika i veoma je sočna, poseban ukus joj daje sok od narandže i jafa keks. Peče se samo jedna kora, a može i bez nje jer jedan deo krema je sa keksom, pa ako se doda malo više keksa ona može da posluži kao donja.

Kora:
  • 4 jaja
  • 4 kašike šećera
  • 1 prašak za pecivo
  • 5 kašika mlevenih oraha
  • 2 kašike ulja
  • 1 kašika brašna
Fil:
  • 1,5 l mleka
  • 4 pudinga od vanile ( 160 gr )
  • 3 kašike šećera
  • 250 gr margarina
  • 100 gr šećera u prahu
  • 150 gr mlevenog keksa
  • 150 gr čokolade
  • 200 gr jafa keksa
  • 200 gr piškota
  • 300 – 400 ml soka od narandže
Priprema:
Belanca izmiksirati sa šećerom da se šećer otopi i da pena postane sjajana i jaka, pa dodati žumanca, opet umutiti i u mlazu ulje pa opet umutiti.
Zatim masi dodati orahe, brašno i prašak za pecivo pa varjačom promešati lagano  i istresti masu u obložen ili podmazan pleh prečnika 25 cm ( ako je okrugli ) ili 20 x 30 pleh ( ako je četvrtast ).
Peći na 200 stepeni 5 minuta pa smanjiti na 180 i peći još 10 – 15 minuta zavisno od rerne, pa pečenu koru skroz ohladiti.
Pudinge i šećer pomešati pa dodati hladnog mleka toliko da razmutite tu smesu a ostatak staviti da provri.
Kad provri zakuvati pudinge i mešati dok se ne zgusne.
Kad se zgusnulo skloniti sa vatre pa ostaviti da se potpuno ohladi.
Kada se puding ohladio ulupati margarin sa šećerom u prahu pa mu dodavati ohladjen puding i mutiti.
Nemojte mutiti predugo jer onda krem hoće da se razredi.
Odvojiti jednu trećinu krema pa otopiti čokoladu i dodati tom delu,
U drugi deo staviti 150 gr mlevenog keksa, a treći ostaje žut.
Tortu slagati u obruč da bi vam bila lepa i jednaka sa svih strana ili ako ste pekli u koru u plehu kojem se ne skidaju ivice onda staviti veliku kesu , da viri dosta napolje pa staviti prvu koru i isprskati je sokom od narandže.
Na nju staviti pil od keksa.
Pa jafa keks umočen u sok od narandže okrenut čokoladom na dole.
Preko premazati krem od čokolade.
Preko krema od čokolade poslagati piškote umočene u sok od narandže.
Preko piškota staviti žuti krem.
Ovako pripremljenu tortu staviti 3 – 4h u zamrzivač.
Nakon tog vremena skinuti obruč ili izvaditi zajedno sa kesom iz šerpe ili pleha kojem se ne skidaju ivice.
Kada je torta tako čvrsta lakše se vadi iz obruča ili iz pleha i skida kesa, sve je fino i čvrsto, a torta će za sat vremena otpustiti.
Taman možete da je fino da je dokrišete.
Torta posle ta 3 – 4 h kad odstoji može da se posluži.

Lješnjak torta

Ako vam je potrebna torta za rodjendan ili neko slično slavlje a želite u njoj lešnike i bogat krem onda je to ova torta. Dosta je velika pa da ne brinete da li ćete imati je dosta a korice se ni ne osete.

Sastojci – od ove mere se peku 4 korice :
  • 20 belanaca
  • 20 kašika šećera
  • 20 kašika mlevenih, pečenih lešnika
  • 4 kašike brašna
  • 2 praška za pecivo, 20 gr
Krem:
  • 1,5 l mleka
  • 20 žumanaca
  • 200 gr kristal šećera
  • 150 gr gustina
  • 200 gr čokolade
  • 250 gr margarina
  • 50 gr mlevenih , pečenih lešnika
  • 200 gr šećera u prahu
  • 500 ml slatke pavlake
  • 1 čaša ( 180 ml ) kisele pavlake
Priprema:
Ulupati 5 belanaca sa 5 kašika šećera u jak šne i da se šećer otopi.
Zatim dodati 5 kašika lešnika, 1 kašiku brašna i pola kesice ili 5 gr praška za pecivo pa sve lopaticom izmešati.
Zagrejati rernu na 200 stepeni pa istresti u pleh veličine 22 x 35 i peći 15 minuta, zavisno od rerne.
Da bi skratili vreme mućenja i pečenja, možete mutiti po 10 belanaca, znači duplu meru jedne kore pa istresti u veliki pleh od rerne i peći dve kore umesto 4 i posle ih ohladjene preseći vertikalno, pa dobiti 4 kore.
Umutiti žumanca sa šećerom da pobele, pa dodati gustin i 200 ml hladnog mleka i sve umutiti, može mikserom, neće biti grudvica.
Ostalo mleko staviti da provri.
Kad mleko provri zakuvati umućenu masu i mešati dok se ne zgusne.
Skloniti sa vatre, dodati čokoaldu i mešati dok se ne otopi i ostaviti da se  skroz ohladiti.
Ulupati penasto margarin sa šećerom pa dodati ohladjen krem uz mućenje.
Na kraju dodati lešnike i izmešati.
Ulupati slatku pavlaku, pa dodati kiselu i izmešati.
Slatku pavlaku nemojte predugo mutiti jer će se šretvoriti u maslac.
na koru naneti krem, pa slatku pavlaku i tako do kraja.
Ako vam ostane sl. pavlake namazati okolo.
Kiselu pavlaku dodajem da mi se ne bi previše stvrdnula slatka pavlaka i pri mazanju i sečenju torte odvajala od kora i fila.
Ostaviti tortu da odstoji nekoliko sati na hladnom pa poslužiti.

Popularni članci

 

BAKINA KUHINJICA Template by Ipietoon Cute Blog Design