02. 02. 2015.

Kako se pravi pizza


Sastojci za testo:
1/2 kvasca
šolja vode
šećer i so po kašičica
brašna toliko da se dobije glatko testo ( oko 400 gr )
0,5dl ulja
Za nadev:
kecap ili pelat napravljen za prelivanje pizze (paradajz pire kome smo dodali origano,vegetu,so i secer)
sunkarica ili praska sunka,nema mera nego toliko da pokrije testo
kulen,isecen na tanke kolutove,takodje nema meru,vas izbor,on je jak,nemojte da preterate pa da se oseti samo ukus kulena
sir mozzarela ili neki koji se dobro topi i rasteze
sampinjoni iseceni na listice ili ih direktno rendajte na rende za kupus
origano za posipanje

Tijesto za picu

Najjednostavnije testo za picu, skoro bez mešenja i tako mekano da se razvlači rukama. Ovo testo moći će svaki početnik da napravi i razvuče bez oklagije kao pravi majstor. Morate da probate. Odgledajte video 4 minute i videćete koliko je jednostavno.


Sastojci:
  • 500 gr brašna
  • 250 ml vode
  • 70 ml ulja
  • 15 gr kvasca (3-4 gr suvog)
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kašičica soli
Priprema:
U toplu vodu izmrviti kvasac i dodati šećer pa izmešati.
Dodati pola brašna i skoro svo ulje, ostaviti malo da se poulji okolo testo, kad se umesi i so, pa izmešati dobro varjačom.
Kako dodajete ostatak brašna, tako i mešajte.
Kada testo već skoro ne može da se meša varjačom lagano ga rukom izmesite, samo da ga uobličite.
Nije potrebno dugo mešenje jer je testov eć dobro izradjeno varjačom.
Pouljite ostatkom ulja i ostavite da kisne 30 minuta.
Testo će biti mekano i lepljivo.
Pospite brašnom sto pa izvadite nakislo testo i lagano ga premesite.
Od ove mere ima testa za dve veće okrugle tepsije.
Testo je mekano i može da se razvuče rukama  i postavi u tepsiju.
Nafilujte ga po želji i pecite na najjačoj temperaturi koju imate i skroz dole.
(domacirecepti)

Domaći hljeb

Najlpeši je miris domaćeg hleba kako se širi prostorijom dok se peče. Za one koji se spremaju da umese hleb kod kuće treba da znaju da brašno treba da bude sobne temperature i treba da je prosejano jer tako će biti rastresito i imaće bolju teksturu dok raste. So nikada ne mešajte sa kvascem nego ga dodajte naknadno. Ako želite hrskavu koricu na svom domaćem hlebu onda kad se ispeče ostavite ga na reštki od šporeta da se hladi.


Sastojci:
  • 2/3 svežeg kvasca
  • 500ml vode
  • 1 kašika šećera
  • 1 kašikica soli
  • 0, 5dl ulja
  • oko 1kg brašna
Priprema:
U posudu sipati mlaku vodu pa izmrviti kvasac i dodati šećer pa izmutiti. Dodati oko 500 gr brašna, kašikicu soli i pola mere od ulja pa sve sjediniti. Nastaviti mešanje dodavajući brašno dok se ne dobije glatko testo srednje tvrdoće.
Umešeno testo malo pouljiti pa ostaviti da odstoji pola sata.
Kada je testo nakislo premesiti ga i ostaviti 10 minuta na radnoj površini. Pobrašnaviti površinu i testo pa razvući testo za hleb u oblik pravougaonika. Debljina testa da je 1cm, širina 30cm a dužina izmedju 50 i 70cm. Kada ste razvukli pravougaonik onda urolajte čvrsto vaš hleb.
Pouljite tepsiju i stavite urolano testo, pa nožem ukoso zasecite odgore.
Ugrejte rernu na 50 stepeni, pa isprskajte hleb vodom i stavite da kisne 20 minuta u ugrejanoj rerni.
Izvadite posle tog vremena tepsiju pa pojačajte rernu na 200 stepeni i stavite hleb da se peče oko 45 minuta.
Pečen hleb umotajte u krpu ili ostavite da se hladi na rešetki šporeta.

Recept za kifle

Kifle me podsećaju na detinjstvo. Sećam se školskih dana i skidanja slanog dela sa kifle, deljenja, gadjanja. . . . te su bile najslađe. Ni sad kad sam odrasla, ne mogu da im odolim.  Miris peciva u meni budi želju da nešto pojedem čak i kad nisam gladna.  Dugo sam pokušavala da dobijem baš takve, pekarske kifle, baš te vazdušaste, mekane. Mislim da sam uspela i mnogo mi je drago zbog toga. Sad ih redovno kod kuće pravim svojoj deci koja isto tako skidaju slani deo  kao što sam ja nekad radila. Podeliću sa vama ovajrecept za kifle da i vi uživate koliko i mi.
Sastojci:
  • 300 ml tople vode
  • 2/3 kvasca
  • 1 kašika šećera
  • 1 kašika soli
  • 50 ml ulja
  • brašna (oko 500 gr)
  • susam
  • 3 kašike brašna
  • 1 kašika soli
  • 1dl vode
Priprema:
U veću posudu uspite vodu i kvasac pa dodajte šećer  i promešajte. Dodajte malo brašna, ulje i so pa sve zajedno promešajte. Dodajte još brašna pa umesite testo ni mekano, ni tvrdo, a da se ne lepi za ruke.
Od testa odmah otkidajte komade. Komadi testa bi trebali da budu od 100 do 120 gr. Svakom komadu ivice spojite unutra pa okrenite naopako i vrtite (virkajte) dok se donja strana, te ivice potpuno ne izgube a vi dobijete lepu lopticu. Sto premažete sa uljem i slažete loptice.  Tako uradite sa ostalim komadima otkinutog testa . Premažete  loptice uljem i  pokrjite kesom ili providnom folijom, pa ostavite da odstoje 10-15 minuta.
Uključite rernu na 50-70 stepeni, zavisno kakva vam je rerna. Ona će nam biti potrebna da stavimo kifle da narastu, treba da bude dobro toplo al ne i previše da se ne bi osušile i popucale. Nakon 15 minuta skidate providnu foliju. Testo za kifle bi trebalo da je mekše nego kad ste ga umesili. Ako nije ostavite još malo da odstoji.
Uzimate lopticu pa je sa dve ruke malo razvucite, da dobijete valjak. Stavite na sto i oklagijom razvlačite da dobijete elipsu. Razvučete baš tanko i urolate. Dok rolate malo stisnete i razvlačite rukama. Deo testa koji će se zadnji uviti treba da bude posebno tanak jer će on ići dole i da bi se zalepio za ostatak kifle.
Kad urolate kiflu gornji deo umočite u susam i donji deo, gde je kraj, okrenete na dno tepsije. Savijte u polu mesec ili ostavite ravne. Kifle  koje će biti sa slanim delom prelivene samo redjajte u pleh. Kada ste sve kifle urolali i poslagali u pleh isprskajte ih vodom i stavite u rernu da nakisnu. Treba im otprilike od 15  do 30 minuta zavisno koliko je toplo, kakav je kvasac i brašno. Pazite da vam ne prekisnu, jer trebaju da stoje još otprilike 5 minuta napolju dok se rerna dogreje.
Dok kifle kisnu napravite salc (slana smesa za prelivanje kifli).  Salc se pravi tako sto se 1dl vode pomeša sa kašikom soli i 3 kašike brašna, pa se sve izmuti i dobije se gušći jogurt.
Kad test ya kifle naraste, izvadite iz rerne pa pojačajte rernu na 220 stepeni i sačekajte da se ugreje. Stavite vaše kifle da se peku i ne otvarajte 10 minuta. Kad još narastu i dobiju svetlo žutu boju izvadite i poprskajte kifle sa salcom. Kada ste kifle isprskali vratite u rernu da se dopeku.
Pečene kifle izvadite iz rerne pa premažite uljem i poslužite vruće. Prijatno!

01. 02. 2015.

Sladoled od vanilije

Sladoled, jedna od omiljenih poslastica svima. Jedemo ga čak i zimi.

Sastojci:
  • 3 jaja
  • 500ml mleka
  • 300 gr šećera
  • 2 vanilin šećera
  • extrat vanile
  • 200 gr šlaga


Priprema:
Jaja umutiti sa šećerom i vanilin šećerom, umutite penasto. Mleko stavite da provri i neka kuva 10ak minuta. Zatim sklonite sa vatre pa prelijte umućenu smesu. Vratite na šporer i ostaviti dok ne provri, mešati.
Skinuti sa vatre pa dodati extrat vanile, jednu kašiku i ostaviti da se ohladi. Kad se ohladi izmiksirati šlag pa ga dodati smesi. Ostaviti u friz na 2h pa izvaditi i izmiksirati opet sve zajedno. Miksiranjem posle 2h razbijemo led i dobijemo kremastu smesu.
Vratiti u friz pa posle 3h opet izmiksirati i onda ostaviti da se zaledi
Ovaj sladoled je najbolje praviti danas popodne za sutra.
Po želji dodavajte čokoladu, sušeno voće, prženi šećer, orahe. . .

Popularni članci

 

BAKINA KUHINJICA Template by Ipietoon Cute Blog Design