17. 04. 2017.

ZAPOČITE VAŠ DAN PUNI SVJEŽINE - MENTOL ŠTRUDLA




Dobro ste čuli, u pitanj je mentol štrudla. Odličan način da svoj dan započnete puni svježine i raspoloženja. Ova štrdulica, idelana je uz mlijeko, kaficu ili čaj. Što je također najbitnije, nije komlikovana za napraviti, a vaš trud će se višestruko isplatiti, jer ćete uživati u ovoj nevjerovantoj mentol strudlici. Nadamo se da vam se receptić svidio, te da ćete veća ove sedmice napraviti ovu super poslasticu :D.




Sastojci za koru:

2,5 dcl mlijeka

3 kašike šećera

1 kašika suhog kvasca


1 dcl ulja

1 jaje

500 gr brašna


Za fil:

500 gr rahattluka sa ukusom mentola


1 dcl vode


Za premazivanje:

1 kašičica brašna

1 kašičica ulja

4 kašičice vode



Ostalo:

šećer u prahu

1 vanila šećer


Način pripreme

U toplo mlijeko staviti šećer i suhi kvasac 5 minuta. Dodati jaje, ulje i brašno. Zamijesiti tijesto, izraditi i ostaviti da nadolazi. Rahatluk isejckati na sitne kocke, dodati 1 dcl vode i na tihoj vatri uz miješanje istopiti.



Nadošlo testo izraditi razvaljati u ploču veličine 40×30 cm, premazati mlakim istopljenim rahattlukom i uviti u rolat. Staviti u kalup prethodno obložen papirom. Umutiti 1 kašičicu brašna, 1 kašičicu ulja i 4 kašičice vode.



Ovim premazati štrudlu, ostaviti da stane 20 minuta. Rernu uključiti na 180 stepeni, kad se zagrije na 150 staviti štrudlu, koju smo prethodno izbockali čačkalicom na par mjesta. Peći na 180 stepeni 20-25 minuta. Pečenu štrudlu posuti šećerom u prahu.




Prijatno vam bilo, nadamo se da ćete uživati, baš kao i mi :D



receptizapet.blogspot.ba / daninakuhinja.blogspot.com


NIKADA IH NIJE DOSTA - SNIKERS ŠTANGLICE



Snickers štanglice kojih nam je uvijek malo. Slabo da neko ima, a da nije slav na ovaj ukusni desertić. Brz, jednostavan, i jeftin, a ukus jednostavno nezamjenjljiv. Vaši klinci će ih uvijek jesti u izobilju, a ovi malo stariji jp više, jer ipak je u pitanju snickers :D



POTREBNO JE:

400 g šećera,

10 kašika vode,

200 g mljevenog keksa,

150 g pečenog mljevenog kikirikija,


125 g margarina,

50 g čokolade.


PRIPREMA:

Kuhajte šećer i vodu na laganoj vatri. Dodajte keks, kikiriki, a zatim i margarin.




Dobijenu masu oblikujte u ploču debljine oko 2 cm. Preko prelijte i napravite glazuru od čokolade, i vaš kolačić je gotov.



Iskreno se nadamo da vam se dopada i da ćete ga u skorije vrijeme probati :D




receptizapet.blogspot.ba

IZNIMNO BOGATA KAKO OKUSOM, TAKO I IZGLEDOM - MINJON TORTA



Izniimno bogata torta, kako svojim okusom, tako i nevjerovatnim izgledom. Minon tortu, možete pripremiti i pslužiti za bilo koju prigodu, jer izgleda veoma bogato. Torta nije toliko komplikovana za napraviti, mada će vas koštati malo više, jer tu su orasi, lješnjak, kao i bademi, koji su malo skuplji.



POTREBNO JE:


ZA KORE:

15 bjelanaca,

450 g šećera,

3 kašike brašna,


200 g oraha,

200 g pečenih lješnika,

200 g pečenih badema.


ZA FIL:

15 žumanaca,

15 kašika šećera,

100 g čokolade,


300 g maslaca,

6 kašika ulja i

200 g čokolade za glazuru.



PRIPREMA:

Umutite pjenasto pet belanaca, dodajte 150 grama šećera i na kraju pažljivo umiješajte mljevene orahe i kašiku brašna, pa pecite koru u rerni zagrijanoj na 180 stepeni oko 20 minuta.


U drugu koru umjesto oraha stavite mljevene lješnike, a u treću mljevene bademe.




Za fil na pari kuhajte žumanca i šećer, pa kada se zgusne dodajte čokoladu. Ohlađeni fil izmiješajte s umućenim maslacem. Filujte najpre koru s orasima, pa s bademima i na kraju s lješnicima. Tortu sa svih strana premažite filom, pa odozgo prelijte čokoladnom glazurom, a stranice ukrasite mljevenim grilijašem ili sjeckanim lješnicima.




receptizapet.blogspot.ba

16. 04. 2017.

POMOĆU OVOGA RIJEŠITE SE SMRADA CIPELA SAMO U 1 DANU!




Naša obuća veoma često počinje da luči nevjerovatan smrad koji nije ni malo prijatan i prikladan. Do stvaranja tog smrada prvenstveno dolazi zbog znojenja noge u obući. Nakon toga materijal obuće upija znoj i počinje lučiti nevjerovatan smrad.



Danas vam otkrivamo jedan savjet kako i na koji način da uklonite smrad iz vaše obuće u samo nekoliko jednostavnih koraka. Najveći borac protiv gljivica, vlage i raznih mrlja je svakako soda bikarbona. Dakle sve što vam je potrebno da bi uklonili smrad iz vaše obuće je nekoliko kašika sode bikarbone.



Veoma jednostavno i efikasno. Ubacite nekoliko kašika sode bikarbone u cipele i ostavite tako preko noći da stoji. Ujutro očistite cipele od sode bikarbone jer je ona preko noći u sebi zadržala sve nelagodne mirise, vlagu i gljivice.




infrmativa.ba / receptizapet.blogspot.ba

OVO JE NEVJEROVATNA SMJESA KOJA OŠTEĆENU KOSU VRAĆA U ŽIVOT, ČAK I AKO STE JE FARBALI!



Rezultat primjene ovakve maske, ne samo da je visokokvalitetan, već je i trajan! Odgovara svim tipovima kose i nezamjenjivaje u borbi protiv gubitka kose i za njen brži rast.



Ako je cilj obnova i ojačanje strukture oštećene kose, maske na bazi kvasca treba primenjivati 2 puta nedeljno, u trajanju 6-8 nedelja. Po potrebi proceduru ponoviti za 3 mjeseca.







U 1 kašici toplog mlijeka rastvoriti 1 kašičicu meda ili šećera, dodati 20 gr svežeg kvasca (ako koristite suhi: 1 kesica suhog kvasca od 7 g zamjenjuje 40 gr svježeg kvasca). Ostaviti na toplo mjesto da fermentira (naraste) 15-20 minuta. Dobijenu smjesu nanijeti na čistu, vlažnu kosu, od korijena prema vrhovima. Može se nanositi i na neopranu kosu.




Umotati najlonskom kesom i toplim peškirom. Ovakve maske zahtevaju utopljavanje (peškir, kapa) da bi se stvorili optimalni uslovi za rast kolonija gljivica kvasca. S njihovim povećanjem, povećava se koncentracija proteina, vitamina i minerala, koji prodiru u folikulu dlake.




receptizapet.blogspot.ba

Popularni članci

 

BAKINA KUHINJICA Template by Ipietoon Cute Blog Design