08. 04. 2017.

DIJETA KOJA JE VEOMA POPULARNA MEĐU ŽENAMA: Izgubila sam 22 kg za samo 6


Ova dijeta je vrlo popularna među ženskom populacijom jer ne uzima puno vremena i lako ju je slijediti.

Amy Raposo, je imala dijabetes tipa 2.

Sve je probala, ali kada je odlučila da napravi ”individualnu” dijetu s nekoliko promjena i modifikacija prema njezinim potrebama, promjene su se počele dešavati.

Amy je uključila vježbe u dnevnu rutinu, promjenila prehranu i počela koristiti začine i bilje. Uz sve to, svake noći pred spavanje je umjesto grickalica jela različite vrste voća.



Jela je puno hrane koja ubrzava metabolizam i stimulira proces izgaranja kalorija.

Nakon kratkog vremena, uspjela je normalizirati nivo šećera u krvi.

VEĆ NAKON NEKOLIKO NANŠENJA PRIMJETIT ĆETE VIDNU PROMJENU I RAST NOVIH VLASI KOSE




Najčešći uzroci gubitka kose uključuju nutritivne nedostatke, hormonalne neravnoteže, stres, pravljenje nepravilne frizure, genetika, i razni drugi razlozi.



Često nam bude neprijatno, pa na sve moguće načine nastojimo prikriti gubitak kose, češljamo se na razne načine, samo da bi to priklrili, a neki čak posežu i za perikama.

Mežutim, zašto bi se stidjeli toga, ili kupovali koejkakve skupe preparate, kada kod svoje kuće možete napraviti potpuno prirodni eliksir, odnosno serum, koji će preporoditi vašu kosu, te je učiniti još ljepšom i zdravijom.

Ali ne morate brinuti. Postoje neke lijekovi koji mogu pomoći i promovirati rast kose. Ovaj lijek je dokazano efikasan.


Sastojci:

pola banane
jedno žumance
kašika organskog meda
pola šolje piva

Priprema:

Pomiješajte sve sastojke u posudi dok ne dobijete glatku teksturu. Nanesite na kritična područja, a zatim stavite papir preko njega.

Držite mješavinu sat ili dva, a zatim operite kosu kao i obično. Ponovite tretman jednom tokom sedmice, i bićete iznenađeni nevjerovatnim rezultatima!
kumanovapress.net / narodnilijek.com

NEMA LI VEĆE SREĆE NEGO KADA DVOJE LJUDI U BRAKU SAZNAJU DA OČEKUJU BEBU - NJOJ SU LJEKARI REKLI, KAKO JE NJENA BEBA OD STAKLA



Nema li veće sreće od one koju osjete dvoje ljudi u braku kada saznaju da očekuju bebu?

Tako su se osjećali i Čelsi i Kurtis Laš iz Kalifornije kada su saznali da očekuju djevojčicu. Dogovorili su se čak i oko imena, i već joj dali ime Zoe.



Trudnoća je, barem su tako mislili, proticala normalno. A onda su u petom mjesecu otišli na utrazvuk, očekujući sasvim uobičajen ishod.

A onda, kada je ljekar nježno pritisnuo Čelsin stomak, lobanja male Zoe se savila pod pritiskom.

Zabrinuti ljekar nedugo potom saopštio je budućoj mami da nešto nije u redu sa bebom.

Zoine kosti lomile su se u materici njene majke.


Čelsi i Kurtis bili su skrhani kada su saznali konačnu dijagnozu – osteogenesis imperfecta, bolest krhkih, odnosno lomljivih kostiju.

To je rijedak oblik patuljastog rasta kod ljudi, a kako su ljekari objasnili roditeljima, u ovakvim slučajevima su kosti toliko krhke da mogu da se slome i pod jačim vjetrom. I zbog toga ih ljekari međusobno zovu “staklene kosti”.

Mnoga djeca često slome rebra samo ako udahnu malo više vazduha. Djeca mogu da preminu usljed komplikacija sa disajnim putevima, naročito u mlađem dobu.

A ako prežive, ostaće patuljastog rasta i najvjerovatnije život provesti u kolicima – glasio je ukratko opis bolesti koji su Čelsi i Kurtis dobili od ljekara.

I zaista su kosti male Zoe počele da pucaju već u majčinoj materici. Na porođaju joj je slomljena ključna kost. Dok je rasla, toliko su joj često pucale kosti da je Čelsi na kraju sama naučila da ih pričvrsti udlagom. Veliki problem bio je i neznanje ljekara.



Kako kaže Čelsi, mnogi ljekari, nesvjesni toga koliko su kosti zaista nježne, djecu tretiraju kao i svaku drugu, pa im nerijetko i sami nenamjerno slome kosti.

A uprkos svemu tome, Zoe danas ima šest godina. I kako kaže Čelsi, i ona i ljekari su zapanjeni koliko se dobro nosi sa svojim stanjem.

novi.ba


MILKA TORTA….NASTALA KOMBINACIJOM NAJLJEPŠI MILKA TORTI


SASTOJCI za jednu koru (potrebne su četiri kore):
6 belanaca
6 kašika šećera
100 g mlevenih oraha
1 kašika brašna

Fil 1:
12 žumanaca
200 g šećera


3 kašike brašna
3 kesice pudinga od vanile
1 l mleka
400 g Noisette milke
250 g margarina

Fil 2:
12 žumanaca
200 g šećera
3 kašike brašna
3 kesice pudinga od vanile
1 l mleka
400 g bele milke
250 g margarina

Još:
750 g krem šlaga
750 ml vode

PRIPREMA:
Za koru, zagrejati rernu na 200 stepeni. Pripremiti pleh 40×33 cm (veliki pleh od električnog šporeta) i u njega staviti pek papir. U jednom tanjiru izmešati mlevene orahe i brašno. Belanca i šećer umutiti u čvrst sneg.

Ostaviti mikser na stranu i dodati orahe i brašno. Izmešati ručno. Masu sipati u pleh i peći na 200 stepeni 15 minuta. Ne prati viljuščice od miksera. Žumanca od prve i druge kore staviti u jednu činiju, poklopiti i staviti u frižider, isto uraditi sa žumancima od treće i četvrte kore. Na isti način pripremiti još tri kore. I kada završite sa pripremom četvrte kore ne morate da perete viljuščice već ih iskoristite za pripremu fila.

Za fil 1, žumanca i 100 g šećera mikserom umutite penasto u činiji, dodajte brašno i puding i malo po malo mleka (oko300 ml) da se dobije masa bez grudvica. Ostatak mleka stavite u šerpu sa 100 g šećera. Kada mleko provri zakuvati fil, smanjiti temperaturu i neprekidno mešati dok se fil ne zgusne. U vruć fil dodajte Noisette milku i umešati da se čokolada istopi. Ostaviti fil da se dobro ohladi.
Za fil 2, žumanca i 100 g šećera umutiti penasto u činiji, dodajte brašno i puding i malo po malo mleka da se dobije masa bez grudvica. Ostatak mleka stavite u šerpu sa 100 g šećera. Kad mleko provri zakuvati fil, smanjiti temperaturu i neprekidno mešati dok se fil ne zgusne. U vruć fil dodati belu milku i mešati da se čokolada istopi. Ostaviti da se fil dobro ohladi. Posle pripreme drugog fila oprati viljuščice.
Kada se filovi dobro ohlade umutiti krem šlag sa vodom i ostaviti sa strane. Ne prati viljuščice od miksera već istim mutiti margarine.
Pripremiti dve posude i u svaku staviti po 250 g margarina. Penasto umutiti margarine. U prvu posudu dodavati fil sa belom milkom i dobro sjediniti. Dobijen je fil 2.
Istim viljuščicama u drugu posudu dodati fil sa Noisette milkom i dobro umutiti. Dobijen je fil 1.
Način filovanja: kora – fil 1 – fil 2 – šlag – kora – fil 1 – fil 2 – šlag – kora – fil 1 – fil 2 – šlag – kora – šlag.
Fotografija Raznovrsni Recepti.
Fotografija Raznovrsni Recepti.
Fotografija Raznovrsni Recepti.

07. 04. 2017.

Za posebne prilike isprobajte ovu tortu


Sastojci
3 jaja
150 g šećera
200 g Brašno bijelo, glatko (tip 550) Podravka
1 Prašak za pecivo Dolcela
prstohvat soli
1 Limun šećer Dolcela


100 ml mlijeka
125 g maslaca
½ žličice Cimeta mljevenog Podravka
100 g suhih brusnica
50 g suhih marelica
50 g kandiranog ananasa
100 g kandirane papaje
50 g grožđica
60 g grubo nasjeckanih badema
3 žlice Džema marelica Podravka
1 Bijeli Fondant Dolcela

Priprema
1.Jaja, šećer i limun šećer pjenasto izmiješajte, dodajte omekšali maslac i mlijeko. Zatim lagano umiješajte brašno pomiješano sa soli, praškom za pecivo i cimetom. Na kraju umiješajte kandirano voće i bademe.


2.Smjesu izlijte u kalup (Ø 24 cm) obložen papirom za pečenje i pecite oko 30 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 °C. Pečeni biskvit ohladite, premažite džemom kako bi bio spreman za oblaganje s fondant masom.
3.Sadržaj vrećice bijelog fondanta uspite u posudu i pomiješajte s 40 ml (4 velike žlice) vruće vode.
4.Miješajte dok ne dobijete kompaktnu fondant masu koja se ne lijepi za ruke i posudu. Oblikovani fondant premjestite na radnu površinu koju ste prethodno posipali šećerom u prahu.
5.Ukoliko želite, dodajte prehrambenu boju kako biste dobili fondant u boji i nastavite ga mijesiti kao tijesto dok ne postane elastičan i ne lijepi se.
6.Dolcela Fondant razvaljajte valjkom za tijesto na oko 3 mm, na površinu dovoljno veliku da pokrije cijelu tortu. Pomoću valjka prenesite fondant i položite ga na tortu tako da prekrije gornji dio i bočne strane torte.
7.Zagladite prvo gornju plohu torte rukom ili gladilicom za fondant. Potom krenite zaglađivati bočne stranice odozgo prema dolje, stalno povlačeći fondant prema dolje da izravnate nabore.
8.Kada ste zagladili cijelu površinu torte, odrežite višak fondanta oštrim nožem i zagladite rubove. Kalupom izrežite srca, premažite mokrim kistom i po želji zalijepite na tortu.

Savjet
Ostatak fondanta iskoristite za maštovite dekoracije torte, a možete ih i obojati prehrambenim bojama.

Popularni članci

 

BAKINA KUHINJICA Template by Ipietoon Cute Blog Design