05. 04. 2017.
NEVJEROVATNOG OKUSA I IZGLEDA - MOSKVA ŠNIT TORTA
Kao što možete viditi iz ponuđenoga, odlično i šaroliko izgleda, a pored toga nevjerovatno osjvežavajućeg je okusa, koji će vas mamiti da je jedete bez prestanka, u što ćete se i sami uvjeriti veoma brzo. Nadamo se da ćete poslušati naš savjet, i probati ovu očaravajuću krasoticu.
Sastojci:
jaja,
šećer,
orasi,
mleko,
ananas,
kandirane višnje,
šlag
Tijesto za kore:
Prvo pripremiti patišpanj od jaja. Jaja polupati i odvojiti bjelanca od žumanaca.
Mikserom izmutiti bjelanca, dodati šećer i nastaviti mućenje dok se šećer ne rastopi. Dodati orahe, vanilin šećer, brašno i promješati varjačom. Tijesto podjeliti u dvije tepsije obložene kuvarskim papirom i izravnati površine. Peći 25 minuta na 180°C.
U međuvremenu pripremite krem fil za Moskva šnit tortu. U sud sa žumancima dodati šećer, vanilin šećer i mutiti mikserom dok se šećer ne rastopi. Sud staviti na paru. Mešati varjačom i dodati mleko.
Kada krem dobije potrebnu gustinu skloniti sud sa pare i ostaviti krem da se ohladi. U ohlađen krem dodati margarin i mutiti mikserom dok se fil ne sjedini.
U drugi sud sipati mleko, dodati prašak za šlag i mutiti mikserom dok šlag ne dobije potrebnu čvrstinu.
Patišpanj izvaditi iz tepsija, odstraniti papir za pečenje, odseći krajeve a zatim ih iseći formirajući tri lente. Prvu lentu staviti na tacnu i premazati krem filom. Na fil naneti slatko od višanja. Na višnje naneti šlag.
Na šlag staviti drugu lentu i premazati filom. Na krem fil poređati krugove ili komade ananasa a zatim naneti šlag. I tako po redu možete da nanesete više kora ako hoćete da vam Moskva šnit torta bude deblja. Stavite zadnju lentu i celu tortu premažite šlagom po vrhu.
Ukrasite po želji šlagom, sirupom od čokolade ili višnje. Stavite u frižider da se ohladi i krem stegne.
azzuro.rs
SUPER KREMASTE I VEOMA KUSNE - BRONHI KOCKE
Šarolik i veoma ukusne, bronhi šnite, koje će vas oduševiti svojim kremastim okusom, koji nestaje za tili čas. Uvijek ih možete polsužiti za bio koku prigodu, a pored toga, vaša će ih djeca također jako voljeti. Nisu komplikovane za praviti, tako da nećete imati problema prilikom pripreme, iako će mnogi odustati kada pogledaju recept. Uvjeravamo vas da i nije tako teško. Nadamo se da ćete se ubrzo odlučiti napraviti ove kockice
SASTOJCI
KORE (RAČUNAJTE 3 OVAKVE SMJESE):
4 bjelanjka veća
prstohvat soli
100 gr šećera
45 gr oštrog brašna
30 gr gustina
1 kašikica praška za pecivo
1 kašikica octa
1 kašika ruma
80 ml ulja
za treću kakao koru oduzeti 10 gr gustina i dodati 30 gr kakaa i 2 kašike ruma
BRONHI KREMA:
1 l mlijeka
100 gr bijele čokolade
200 gr Bronhi bombona
2 vanilin šećera
100 gr oštrog brašna
100 gr gustina
150 gr omekšalog maslaca
300 ml slatkog vrhnja
4 listića želatine
70 gr čokolade za kuhanje
ČOKO GLAZURA ZA BIJELE KORE:
170 gr čokolade za kuhanje
70 gr maslaca
3 kašike ulja
ZAVRŠNA ČOKO GLAZURA:
230 gr čokolade za kuhanje
9 kašika ulja
2 kašike meda
PRIPREMA BRONHI KREME
1. Započnite sa bronhi kremom da bi se hladila dok pripremate ostalo.
2. Od mlijeka odvojite sa strane 200 ml, a ostatak mlijeka stavite ugrijati sa bronhi bombonima, bijelom čokoladom i vanilin šećerom.
3. Miješajte dok se sastojci ne istope.
4. Ukuhajte ostatak mlijeka kojeg ste prethodno razmutili pjenjačom sa brašnom i gustinom.
5. Nakon što ste dobili gustu kremu, prebacite u drugu posudu i prekrijte površinu prozirnom folijom koju lagano pritisnete.
6. Ostavite da se dobro ohladi.
7. Nakon hlađenja izmiksajte kremu.
8. Dodajte izrađeni maslac, sjedinite.
9. Dodajte izmućeno slatko vrhnje u čvrsti snijeg, sjedinite.
10. Želatinu pripremite kako piše na vrećici i otopite u lončiću, preporučujem da vatru smanjite na minimum i lončić još podignete iznad držeći u zraku i mješajući, kada se istopi odmah ulijte u kremu i izmiksajte.
11. Kremu podijelite u tri jednake zdjelice.
12. U jednu zdjelicu umiksajte istopljenu čokoladu.
3 TANKE KORE
1. Dok se krema hladi nastavite pripremati kore.
2. Tepsiju obložite sa masnim papirom, možete koristiti onu od rerne, moja je promjera 33X33 cm.
3. Bjelanjke izradite u čvrsti snijeg, dodajte prstohvat soli.
4. Postepeno dodajte šećer i miksajte dok ne postane još čvršći.
5. Brašno, gustin i prašak za pecivo zajedno prosijte dva puta.
6. Dodajte u bjelanjke i izmješajte sa pjenjačom dok se ne sjedini.
7. Na kraju laganim mlazom ulijte ulje, ocat i rum i kuhačom lagano izmješajte.
8. Odmah razmažite po masnom papiru.
9. Staviti peći na 150 stupnjeva 20-25 minuta, paziti da ostanu svijetle.
10. Ponovite postupak sa još jednom bijelom korom.
11. U treću koru dodajte kakao prosijan sa ostalim praškastim sastojcima (obratite pažnju na količinu sastojaka navedenih u sastojcima)
12. Postupak pripreme tamne je isti kao ko kod bijele kore.
13. Sa obije bijele kore skinite masni papir i jednu stavite na tacnu za slaganje, a drugu možete na drugi masni papir na okrenutu tepsiju.
14. Zatim istopite čokoladnu glazuru za premaz na pari.
15. Prelijte preko obije bijele kore.
16. Ostavite da se ohladi i očvrsne (možete kratko staviti u zamrzivač).
KAKO SLAGATI BRONHI KOCKE
1. Mažite bijelu kremu na bijeli biskvit.
2. Lagano na to stavite i pritisnite tamni biskvit.
3. Premažite tamnom kremom.
4. S obje ruke zahvatite bijelu koru s čokoladnom glazurom, stavite je na kolač i lagano pritisnite dlanovima.
5. Premažite ostatkom bijele kreme.
6. Stavite u hladnjak preko noći da se ohladi.
7. Slijedeći dan premažite završnom čoko glazurom.
ZAVRŠNA ČOKO GLAZURA
1. Čokoladu, ulje i med istopite na pari.
2. Prelijte preko kolača.
3. Brzo razmažite i protresite tacnu, možete par puta lupiti tacnom od stol da se glazura fino raširi.
4. Vratite bronhi kocke u frižider da se glazura stisne.
coolinarika.com
ZA DESETAK MINUTA SMUĆĆKAJTE NAJBOLJU MAĐARICU
Najbolja mađarica koju ste do sada probali, tako kremasta i ljupka, da bi je samim pogledom smazali :)) Uvijek spremna da vas izenadi, po ko zna koji put da ju pravite. Nadamo se da ćete uživati, baš kao što smo mi danas u ovom predivnom kolačiću, i što je najbitnije, vrlo jednostavnom i brzom za napraviti. Neće vam oduzeti mnogo vremena, a dobit ćete nevjerovatno ukusnu poslasticu.
Sastojci
KREMASTI BISKVIT
8 dcl vode
20 dkg šećera
1 margarin
20 dkg čokolade za kuhanje
60 dkg sport ili pettit keksa
PRELJEV
5 dcl slatkog vrhnja
20 dkg čokolde za kuhanje
malo ruma
Priprema
Kremasti biskvit Staviti vodu da zakipi sa šećerom. U vruće rastopiti čokoladu i margarin.
U toplu kremu lagano umiješati kekse. Sve izliti u pleh.
Preljev
Na vatri rastopiti vrhnje i čokoladu. Ne smije zakipiti. Dodati rum. Još vruće izliti preko vruće podloge. Kad se ohladi staviti u frižider. Rezati na kocke.
eletforma.hu
Super brzi recept: Kolač od Nutele i keksa
Nutela i keks su savršen spoj koji svi volimo. Baš zbog toga morate da probate ovaj super brzi, kremasti kolač. Za pripremu ove poslastice vam ne treba rerna ni iskustvo u pravljenju kolača
Sastojci:
3 šoljice slatke pavlake,
2 kašike šećera,
1/2 kašičice cimeta,
2 kašičice ekstrakta vanile,
1/2 šoljice Nutele (ili nekog sličnog krema),
15 komada keksa (keks sa žitaricama),
“petit beurre” ili oreo,
sveže jagode (po želji)
Priprema:
1. U posudi za mućenje izmešajte slatku pavlaku, šećer i vanilu i sve zajedno dobro umutite dok ne dobijete ujednačenu kremastu smesu ( 3 do 4 minuta)
2. U smesu dodajte Nutelu pa je varjačom polako i lagano umešajte dok se u potpunosti ne poveže sa smesom.
3. U kalup poslažite keks tako da pokrije celo dno, ako je potrebno odlomite komadiće da popunite praznine.
4. Na keks nanesite krem u debljem sloju i ravnomerno ga rasporedite.
5. Na krem složite još jedan sloj keksa pa ih ponovo prekrijte kremom.
6. Posudu prekrijte folijom i stavite u frižider preko noći.
7. Kolač izrežite na kocke (četvrtasti kalup) ili trouglove (okrugli kalup) i poslužite.
Saveti: Kada u krem dodajete Nutelu mešajte polako i oprezno kako se krem ne bi opustio. Želite li da kolaču date svežinu u recept dodajte sveže jagode. Nasecite ih na tanke kriške, poslažite ih po kremu pa ih tek onda prekrijte keksom.
SUPER BRZI RUČAK : PIZZA ROLAT
Sastojci
500g kora za gibanicu
2dl pavlake
4 jaja
malo origana
200g kecapa
300g trapista
400g salame
so
Priprema
Umutite pavlaku i jaja sa malo soli. Salamu isecete na tanke kolutove. Kore bi trebalo da imaju 12 listova.Podeliti ih da dobijete 2 puta po 6 listova.
Na tacnu staviti prvo 2 lista.Preko premazati malo umucene pavlake sa jajima, pa odgore kora, pa je premazete kecapom i pospete malo origana, pa preko opet kora i nju namazete pavlakom i jajima i poredjate salamu, preko opet stavite koru i na nju narendate 150g trapista i preko kora koju namazete pavlakom i jajima.To sve zavijte u rolat. To isto uradite i sa drugih 6 listova. Rolate premazite sa pavlakom i jajima i stavite u podmazan pleh i pecite na 200 stepeni oko 20 min. dok fino ne porumeni. Kada je peceno isecite na parcad debljine 2cm. Po zelji mozete dodati sampinjone,krastavcice,kulen...
Pretplati se na:
Postovi (Atom)
Popularni članci
-
Osvježiti svoj dom i riješiti se negativne energije, možete uz ovaj jednostavan trik sa prirodnim sastojcima. Bolje je nego da koristite...
-
Zove Fata jedno jutro svoju svekrvu telefonom pa joj kaže: – Dobro jutro, gospođo… Cijelo jutro razmišljam i razbijam glavu al’ ne m...
-
Našla je majku i posljednjeg brata. A težak je to posao bio jer te 1992. obećala je samoj sebi da će pronaći i skupiti svih svojih osmer...
-
Naljutla se žena na muža i nabraja mu, e da znaš sad da ćeš odsad za sve da mi plaćaš, štagod da radim, morat ćeš da znaš platiti. ...
-
Tokom dana sam danas tipkao sa djevojkom, i to baš u trenutku dok je brijala svoju macu. Dok smo pisali, rekla mi je kako je ...
-
Lan ivoda su nevjerovatnak ombinacija, te kada bi je redovno konzumirali, a naročito žene, napravili bi nevjerovatan pomak, što se tiče ...
-
Od moje starije sestre svekrva je dno dan, znači, žena je neviđeni debil. Sestra se udala, pa sigurno ima već i 10 dana, i na dan vjenčan...
-
Kada dože zubobolja, onda nas sve boli, kompletna glava, te je osjećaj zaista nepodnošljiv. Peremo zube, uzimamo tablete, ali ništa ne p...