05. 04. 2017.

NEVJEROVATNOG OKUSA I IZGLEDA - MOSKVA ŠNIT TORTA



Kao što možete viditi iz ponuđenoga, odlično i šaroliko izgleda, a pored toga nevjerovatno osjvežavajućeg je okusa, koji će vas mamiti da je jedete bez prestanka, u što ćete se i sami uvjeriti veoma brzo. Nadamo se da ćete poslušati naš savjet, i probati ovu očaravajuću krasoticu.



Sastojci:

jaja,
šećer,
orasi,
mleko,
ananas,
kandirane višnje,
šlag


Tijesto za kore:

Prvo pripremiti patišpanj od jaja. Jaja polupati i odvojiti bjelanca od žumanaca.

Mikserom izmutiti bjelanca, dodati šećer i nastaviti mućenje dok se šećer ne rastopi. Dodati orahe, vanilin šećer, brašno i promješati varjačom. Tijesto podjeliti u dvije tepsije obložene kuvarskim papirom i izravnati površine. Peći 25 minuta na 180°C.

U međuvremenu pripremite krem fil za Moskva šnit tortu. U sud sa žumancima dodati šećer, vanilin šećer i mutiti mikserom dok se šećer ne rastopi. Sud staviti na paru. Mešati varjačom i dodati mleko.



Kada krem dobije potrebnu gustinu skloniti sud sa pare i ostaviti krem da se ohladi. U ohlađen krem dodati margarin i mutiti mikserom dok se fil ne sjedini.

U drugi sud sipati mleko, dodati prašak za šlag i mutiti mikserom dok šlag ne dobije potrebnu čvrstinu.

Patišpanj izvaditi iz tepsija, odstraniti papir za pečenje, odseći krajeve a zatim ih iseći formirajući tri lente.  Prvu lentu staviti na tacnu i premazati krem filom. Na fil naneti slatko od višanja. Na višnje naneti šlag.



Na šlag staviti drugu lentu i premazati filom. Na krem fil poređati krugove ili komade ananasa a zatim naneti šlag.  I tako po redu možete da nanesete više kora ako hoćete da vam Moskva šnit torta bude deblja. Stavite zadnju lentu i celu tortu premažite šlagom po vrhu.

Ukrasite po želji šlagom, sirupom od čokolade ili višnje.  Stavite u frižider da se ohladi i krem stegne.

azzuro.rs

SUPER KREMASTE I VEOMA KUSNE - BRONHI KOCKE



Šarolik i veoma ukusne, bronhi šnite, koje će vas oduševiti svojim kremastim okusom, koji nestaje za tili čas. Uvijek ih možete polsužiti za bio koku prigodu, a pored toga, vaša će ih djeca također jako voljeti. Nisu komplikovane za praviti, tako da nećete imati problema prilikom pripreme, iako će mnogi odustati kada pogledaju recept. Uvjeravamo vas da i nije tako teško. Nadamo se da ćete se ubrzo odlučiti napraviti ove kockice



SASTOJCI

KORE (RAČUNAJTE 3 OVAKVE SMJESE):

4 bjelanjka veća

prstohvat soli

100 gr šećera

45 gr oštrog brašna

30 gr gustina

1 kašikica praška za pecivo

1 kašikica octa

1 kašika ruma

80 ml ulja

za treću kakao koru oduzeti 10 gr gustina i dodati 30 gr kakaa i 2 kašike ruma



BRONHI KREMA:

1 l mlijeka

100 gr bijele čokolade

200 gr Bronhi bombona

2 vanilin šećera

100 gr oštrog brašna

100 gr gustina

150 gr omekšalog maslaca

300 ml slatkog vrhnja

4 listića želatine

70 gr čokolade za kuhanje



ČOKO GLAZURA ZA BIJELE KORE:

170 gr čokolade za kuhanje

70 gr maslaca

3 kašike ulja


ZAVRŠNA ČOKO GLAZURA:

230 gr čokolade za kuhanje

9 kašika ulja

2 kašike meda


PRIPREMA BRONHI KREME

1. Započnite sa bronhi kremom da bi se hladila dok pripremate ostalo.

2. Od mlijeka odvojite sa strane 200 ml, a ostatak mlijeka stavite ugrijati sa bronhi bombonima, bijelom čokoladom i vanilin šećerom.

3. Miješajte dok se sastojci ne istope.


4. Ukuhajte ostatak mlijeka kojeg ste prethodno razmutili pjenjačom sa brašnom i gustinom.

5. Nakon što ste dobili gustu kremu, prebacite u drugu posudu i prekrijte površinu prozirnom folijom koju lagano pritisnete.

6. Ostavite da se dobro ohladi.

7. Nakon hlađenja izmiksajte kremu.

8. Dodajte izrađeni maslac, sjedinite.

9. Dodajte izmućeno slatko vrhnje u čvrsti snijeg, sjedinite.

10. Želatinu pripremite kako piše na vrećici i otopite u lončiću, preporučujem da vatru smanjite na minimum i lončić još podignete iznad držeći u zraku i mješajući, kada se istopi odmah ulijte u kremu i izmiksajte.

11. Kremu podijelite u tri jednake zdjelice.

12. U jednu zdjelicu umiksajte istopljenu čokoladu.




3 TANKE KORE

1. Dok se krema hladi nastavite pripremati kore.

2. Tepsiju obložite sa masnim papirom, možete koristiti onu od rerne, moja je promjera 33X33 cm.

3. Bjelanjke izradite u čvrsti snijeg, dodajte prstohvat soli.

4. Postepeno dodajte šećer i miksajte dok ne postane još čvršći.

5. Brašno, gustin i prašak za pecivo zajedno prosijte dva puta.

6. Dodajte u bjelanjke i izmješajte sa pjenjačom dok se ne sjedini.

7. Na kraju laganim mlazom ulijte ulje, ocat i rum i kuhačom lagano izmješajte.

8. Odmah razmažite po masnom papiru.

9. Staviti peći na 150 stupnjeva 20-25 minuta, paziti da ostanu svijetle.

10. Ponovite postupak sa još jednom bijelom korom.


11. U treću koru dodajte kakao prosijan sa ostalim praškastim sastojcima (obratite pažnju na količinu sastojaka navedenih u sastojcima)

12. Postupak pripreme tamne je isti kao ko kod bijele kore.

13. Sa obije bijele kore skinite masni papir i jednu stavite na tacnu za slaganje, a drugu možete na drugi masni papir na okrenutu tepsiju.

14. Zatim istopite čokoladnu glazuru za premaz na pari.

15. Prelijte preko obije bijele kore.

16. Ostavite da se ohladi i očvrsne (možete kratko staviti u zamrzivač).



KAKO SLAGATI BRONHI KOCKE

1. Mažite bijelu kremu na bijeli biskvit.

2. Lagano na to stavite i pritisnite tamni biskvit.

3. Premažite tamnom kremom.

4. S obje ruke zahvatite bijelu koru s čokoladnom glazurom, stavite je na kolač i lagano pritisnite dlanovima.

5. Premažite ostatkom bijele kreme.

6. Stavite u hladnjak preko noći da se ohladi.

7. Slijedeći dan premažite završnom čoko glazurom.




ZAVRŠNA ČOKO GLAZURA

1. Čokoladu, ulje i med istopite na pari.

2. Prelijte preko kolača.

3. Brzo razmažite i protresite tacnu, možete par puta lupiti tacnom od stol da se glazura fino raširi.

4. Vratite bronhi kocke u frižider da se glazura stisne.

coolinarika.com

ZA DESETAK MINUTA SMUĆĆKAJTE NAJBOLJU MAĐARICU




Najbolja mađarica koju ste do sada probali, tako kremasta i ljupka, da bi je samim pogledom smazali :)) Uvijek spremna da vas izenadi, po ko zna koji put da ju pravite. Nadamo se da ćete uživati, baš kao što smo mi danas u ovom predivnom kolačiću, i što je najbitnije, vrlo jednostavnom i brzom za napraviti. Neće vam oduzeti mnogo vremena, a dobit ćete nevjerovatno ukusnu poslasticu.


Sastojci

KREMASTI BISKVIT

8 dcl vode

20 dkg šećera

1 margarin

20 dkg čokolade za kuhanje

60 dkg sport ili pettit keksa




PRELJEV

5 dcl slatkog vrhnja

20 dkg čokolde za kuhanje

malo ruma


Priprema

Kremasti biskvit Staviti vodu da zakipi sa šećerom. U vruće rastopiti čokoladu i margarin.


U toplu kremu lagano umiješati kekse. Sve izliti u pleh.



Preljev

Na vatri rastopiti vrhnje i čokoladu. Ne smije zakipiti. Dodati rum. Još vruće izliti preko vruće podloge. Kad se ohladi staviti u frižider. Rezati na kocke.

eletforma.hu

Super brzi recept: Kolač od Nutele i keksa

Super brzi recept: Kolač od Nutele i keksa
Nutela i keks su savršen spoj koji svi volimo. Baš zbog toga morate da probate ovaj super brzi, kremasti kolač. Za pripremu ove poslastice vam ne treba rerna ni iskustvo u pravljenju kolača

Sastojci:
3 šoljice slatke pavlake,
2 kašike šećera,
1/2 kašičice cimeta,


2 kašičice ekstrakta vanile,
1/2 šoljice Nutele (ili nekog sličnog krema),
15 komada keksa (keks sa žitaricama),
“petit beurre” ili oreo,
sveže jagode (po želji)

Priprema:
1. U posudi za mućenje izmešajte slatku pavlaku, šećer i vanilu i sve zajedno dobro umutite dok ne dobijete ujednačenu kremastu smesu ( 3 do 4 minuta)
2. U smesu dodajte Nutelu pa je varjačom polako i lagano umešajte dok se u potpunosti ne poveže sa smesom.


3. U kalup poslažite keks tako da pokrije celo dno, ako je potrebno odlomite komadiće da popunite praznine.
4. Na keks nanesite krem u debljem sloju i ravnomerno ga rasporedite.
5. Na krem složite još jedan sloj keksa pa ih ponovo prekrijte kremom.
6. Posudu prekrijte folijom i stavite u frižider preko noći.
7. Kolač izrežite na kocke (četvrtasti kalup) ili trouglove (okrugli kalup) i poslužite.
Saveti: Kada u krem dodajete Nutelu mešajte polako i oprezno kako se krem ne bi opustio. Želite li da kolaču date svežinu u recept dodajte sveže jagode. Nasecite ih na tanke kriške, poslažite ih po kremu pa ih tek onda prekrijte keksom.
Srodna slika

SUPER BRZI RUČAK : PIZZA ROLAT


Sastojci
500g kora za gibanicu
2dl pavlake
4 jaja
malo origana
200g kecapa


300g trapista
400g salame
 so

Priprema
Umutite pavlaku i jaja sa malo soli. Salamu isecete na tanke kolutove. Kore bi trebalo da imaju 12 listova.Podeliti ih da dobijete 2 puta po 6 listova.

Na tacnu staviti prvo 2 lista.Preko premazati malo umucene pavlake sa jajima, pa odgore kora, pa je premazete kecapom i pospete malo origana, pa preko opet kora i nju namazete pavlakom i jajima i poredjate salamu, preko opet stavite koru i na nju narendate 150g trapista i preko kora koju namazete pavlakom i jajima.To sve zavijte u rolat. To isto uradite i sa drugih 6 listova. Rolate premazite sa pavlakom i jajima i stavite u podmazan pleh i pecite na 200 stepeni oko 20 min. dok  fino ne porumeni. Kada je peceno isecite na parcad debljine 2cm. Po zelji mozete dodati sampinjone,krastavcice,kulen...
Srodna slika
Srodna slika
 

Popularni članci

 

BAKINA KUHINJICA Template by Ipietoon Cute Blog Design