31. 03. 2017.

NAJUKUSNIJI KOLAČ SA ČOKOLADOM I BANANAMA : Pripremite i uvjerite se !!!


SASTOJCI:
Biskvit:
  • 7 žumanaca
  • 60 gr šećera
  • 1 vanilin šećer
  • korica od jednog limuna (naribana)
  • 7 bjelanaca
  • 130 gr šećera
  • 130 gr brašna
  • 25 gr kakaa
  • 30 ml ulja




Krema:
  • 500 ml mlijeka
  • 100 gr šećera
  • 1 kesica pudinga od vanilije
  • 2 žumanca
  • 150 gr čokolade za kuhanje
  • 55 gr šećera
  • 240 gr maslaca
  • oko 2 kg banana
  • čokoladna glazura
PRIPREMA:
Umutite mikserom žumanca,vanilin šećer,60 gr šećera i limunovu koricu.
Posebno umutiti bjelanca sa 130 gr šećera u čvrsti snijeg.
Sjediniti prvu sa drugom smjesu i dodajte brašno pomiješano sa kakaom,te na kraju ulje i sve izmiješati.
Smjesu preliti u pleh i peći oko 20 minuta na 200°.
Ohladite biskvit i preprežite,a zatim poprskajte kore sa vodom (prokuhalom sa malo šećera).



Krema:
Prokuhajte odp 2/3 mlijeka,a ostatak umutiti sa pudingom i žumancima pa preliti u prokuhalo mlijeko.
Miješati dok se smjesa ne zgusne.
Na pari istopiti čokoladu,dodati šećer i preliti u toplu kremu.
Maslac isjeći na kocke pa dodati u kremu i sve izmiješati i sjediniti.
Prvu koru premazati kremom,prekriti drugom korom pa i nju premazati kremom,a zatim uzduž poredati banane po kremu.
Preko banana premazati preostalu kremu,istopiti čokoladu i premazati glazuru preko kolača.

ORGINALNA KREMA I POSTUPAK IZRADE ZA KINDER MILK ŠNITE


SASTOJCI:
Biskvit:
– 5 jaja
– 5 žlice šećera
– 5 žlice oštrog brašna
– 1 žlica škrobnog brašna
– 4 žlice kakaa
– pola praška za pecivo
– 1,5 dcl ulja
– par kapi arome vanilije



Krema:
– 0,5 l vrhnja za šlag
– 2 učvršćivača za šlag
– 1 vanilin šećer
– 5 žlica meda
POSTUPAK:
Biskvit:
Pećnicu staviti grijati na 180 stupnjeva.
Na lim za pečenje (unutarnje mjere 40×30 cm, niski) staviti papir za pečenje.
Razdvojiti bjelanjke i žumanjke pa u žumanjke dodati šećer.
Od bjelanjaka mixerom napraviti čvrsti snijeg.
Žumanjke i šećer mixerom pjenasto izmiješati.
Dodati brašno, škrobno brašno, kakao, prašak za pecivo, ulje i aromu vanilije. Miješati mixerom da se dobije jednolična smjesa.
Dobivenu smjesu dodati u snijeg od bjelanjaka i ručno izmiješati.



Smjesu uliti u posudu za pečenje i ravnomjerno ju rasporediti.
U prethodno zagrijanu pećnicu staviti peći na 180 stupnjeva 10-15 minuta.
Pečeni biskvit izvaditi iz pećnice i ostaviti da se potpuno ohladi.
Krema:
Vrhnje za šlag malo izmiješati mixerom pa dodati učvršćivače za šlag i miješati dok šlag počne čvrsnuti, dakle, ne do kraja.
Dodati vanilin šećer i med i do kraja izmiješati.
Ohlađeni biskvit prerezati na dva jednaka dijela.
Na jedan dio nanijeti kremu i ravnomjerno ju rasporediti.
Na kremu staviti drugi dio biskvita i lagano utisnuti.
Staviti u hladnjak na barem 2 sata.

GODINU DANA SAM SVEĆA ZALJUBLJEN U JEDNU DJEVOJKU, KOJA MI JE UJEDNO I DRUGARICA...



Ne znam, da li će mi šta pomoći, ali hajde i ja da probam da li je lakse kad se podeli tajna sa vama. Evo prodje vec skoro godinu dana, zaljubljen do usiju u jednu devojku koja mi je isto to vrijeme i najbolja drugarica.


Niko ziv ne zna osim nje, samo sam njoj rekao ali nazalost od toga nema nista jer je u dugoj vezi, mada mislim da i ona nije hladnokrvna prema meni.

Ne bih ni njoj rekao ali sam bio mortus pijan i izletjelo mi. I tako, vec skoro godinu dana, ja po cijeli dan o njoj razmisljam, na druge devojke više i ne obracam paznju, a kad padne noc i sve se stisa sanjam o njoj, jednostavno je više ne mogu izbaciti iz glave, pokušao sam, ali ne ide...


Upao sam u takvu apatiju da me apsolutno nista ne cini sretnim.

U medjuvremenu sam i diplomirao i dok su svi drugovi i porodica oko mene bili presretni ja ravnodusan. Ako neko ima neki savjet kako da se to promjeni bio bi zahvalan.

komicnistatusi.com

Kiflice sa viršlama

Kiflice sa viršlama Kiflice sa viršlama
Sastojci:
3 dcl. mleka
3 dcl jogurta
1 svezi kvasac



1,5 dcl ulja
1 kasicica secera
2 kasicice soli
oko 1 kg brasna

Priprema:
U toplo mleko i jogurt izmrviti kvasac, dodati secer i kasiku brasna, ostaviti da kvasac krene onda u to dodati sol, ulje i umesiti sa brasnom, ostaviti da testo naraste pa ga onda premesiti i ostaviti da ponovo naraste.


Praviti kiflice.Ove su prazne a u one sto sam pre par dana pravila stavila sam virsle.Rol viršla Kiflice sa viršlama…testo podeliti u 40 loptica, svaku razviti, dole zaseci 4-5 puta, puniti po zelji ili ostaviti prazne pa ih uviti odgore. Slagati u podmazanu tepsiju, ostaviti da narastu, premazati ih jajetom i peci na 200 stepeni….
Prijatno!
Rol viršla Kiflice sa viršlama
Kiflice sa viršlama Kiflice sa viršlama

ODLIČAN KREMASTI ROLAT SA MALINAMA LIMUNOM I ČOKOLADOM



Fantastičan kremasti rolat od čokolade, maline i imuna, osvojit će vas već na prvi pogled. Iako je možda recept prilično dug, to ne znači da je njegova sama izrada također komplikovana. Naš savjet vam je da ga probate, i sami otkrijete sve njegove čari, a vjerujemo da će vam se itekako dopasti, upravo zbog svoje jedinstenosti u svakome smislu.



Biskvit:

5 kom bjelanaca
2 kom žumanca
100 gr šećera
80 gr oštrog brašna
2 kašike tamnog kakaoa
1 čajna kašičica praška za pecivo
1 kašika sirćeta/octa
1 kašika maraskina ili nekog sličnog likera
50 ml ulja



Fil sa malinama:

250 ml pirea od malina
25 gr gustina
1-2 kašike šećera
20 gr maslaca

Fil sa sirom i limunom:

3 kom žumanaca
60 gr šećera u prahu
250 gr sirnog namaza (70% mm, 35% suhe tvari) ili mascarponea
5 g (pola kesice) mljevene želatine (po potrebi)
2 kašike šećera u prahu
2 kašike limunovog soka
1 naribana korica limuna
150 ml vrhnja za šlag



Završni sloj:
100 gr mliječne čokolade + malo vrhnja za šlag
par komada malina



1.Biskvit:

Odvojiti bjelanca od žumanaca (3 žumanca sačuvati za fil). Miksati bjelanca sa mrvicom soli, postepeno dodati šećer i miksati dok se ne dobije fin i sjajan snijeg; dodati i 2 žumanca i kratno izmiksati.

Prosijati brašno, kakao i prašak za pecivo i ručno umješati u snijeg samo lagano prevrćući smjesu. Dodati i sirće, liker i u laganom mlazu umješati ulje. Pleh veličine 30×30 cm podmazati maslacom i zalijepiti pek papir; izliti smjesu i peći na 160st. 10 – 15 min zavisno od rerne. Kad je biskvit pečen, izvaditi i odmah urolati zajedno sa pek papirom te ostaviti da se ohladi.


2.Fil od malina:

Svježe ili smrznute maline usitnite (izgnječite) da dobijete 250 ml pirea, odvojiti malo i pomješati sa gustinom i šećerom. Ostatak staviti na šporet i kad se zagrije umješati gustin i skuhati žele. U toplo dadati i kockicu maslaca. Ako je biskvit ohlađen, pažljivo odrolajte i skinite pek papir. Premažite želeom od malina.

3.Fil sa sirom i limunom:

Žumanca izmiksati sa šećerom u prahu i kuhati na pari oko 10-ak minuta uz mješanje da se fino zgusne. Prekriti površinu kreme prozirnom folijom i ostaviti da se ohladi. Sirni namaz ili maskarpone izmješati sa 2 kašike šećera u prahu, dodati limunov sok i naribanu koricu limuna, promješati i sjediniti sa ohlađenim kremom od žumanaca.

Posebno izmiksati 150 ml vrhnja za šlag i pomješati sa prethodnom smjesom, kratko izmiksati da se sve fino sjedini (koristila sam biljni šlag 5+, a ako koristite mliječno vrhnje, pripremite i 5g (1/2 kesice) želatine koju ćete pripremiti po uputstvu na vrećici i umiksati u krem na kraju, ali sami procjenite da li vam je krema dovoljno gusta i da li je potreban želatin, detaljnije u napomeni).


4.3/4 (ili 2/3 po želji, ostatak ostaje za završni sloj) ovog fil premažite preko želea od malina i što pažljivije zarolajte, bez pritiskanja jer fila ima puno pa da ne iscuri.

Ispod rolata stavite širi sloj najlonske folije i na kraju upakujte rolat u nju, tako što ćete rolat upakovati kao bombonu, tj. s lijeve i desne strane rolata foliju ćete uvezati i učvrstiti rolat te ostavite rolat na hlađenje na nekoliko sati u frižider. Ovako upakovan rolat će dobiti fin i okrugao oblik.

Kad je rolat dovoljno rashlađen, raspakovati ga, rastopiti na pari 100 gr mliječne čokolade sa malo sl. vrhnja i pomješati je sa preostalom četvrtinom kreme i premazati rolat, ukrasiti po želji i dodati svježe maline.

Prijatno vam bilo, i uživajte!



http://www.coolinarika.com/

Popularni članci

 

BAKINA KUHINJICA Template by Ipietoon Cute Blog Design