31. 03. 2017.

GENIJALAN RECEPT ZA ČOKOLADNI LEDENI VJETAR UKUSAN KAO NI JEDAN DRUGI A I KOLIČINSKI GA DOSTA DOĐE


Sastojci
Kore
  • 9 bjelanjaka
  • 30 poravnatih zlica secera
  • 2 zlice brasna
  • 1 zlica octa
  • prstohvat soli
  • 1 zlica maraschina




Krema:
  • 9 zutanjaka
  • 700 ml mlijeka
  • 10 zlica secera
  • 8 – 9 zlica brasna
  • malo vanilije
  • 100 g cokolade
  • margarin ili maslac
potrebno je jos:
  • 0,8 – 1 l slatkog vrhnja
Priprema:
1.
Zagrijte pecnicu na 150oC.
2.
Istucite bjelanke s prstohvati soli u cvrst snijeg. Miksajuci dodajte jednu po jednu zlicu secera, a na kraju lagano umijesajte ocat, brasno i maraschino.
3.
Veliki lim za pecenje (onaj koji ste dobili s pecnicom) premazite margarinom, oblozite papirom za pecenje, a zatim opet premazite margarinom. Istresite smjesu, poravnajte i pecite na 150oC cca sat vremena, pa hladite u iskljucenoj pecnici.
4.
Kad se kora ohladi, odvojite ju od papira i prerezite uzduzno na tri trake.
5.
Za kremu istucite zutanjke sa secerom, dodajte brasno, mlijeko i malo vanilije. Kuhajte na pari dok se krema ne zgusne.
6.



Kad je kuhana, kremu podijelite na dva dijela i u jedan dio stavite cokoladu narezanu na kockice i mijesajuci ju otopite (krema mora biti vruca).
7.
Ohladite kreme, a zatim u svaku umijesajte cca 125 g maslaca ili margarina.
8.
Slatko vrhnje istucite u slag.
9.
Na dno pravokutnog pladnja stavite jednu koru, premazite s pola cokoladne kreme, zatim s pola kreme od vanilije i premazite slagom. Stavite drugu koru, drugu polovicu cokoladne kreme, drugu polovicu kreme od vanilije i premazite slagom. Stavite trecu koru i premazite cijelu tortu slagom.
http://www.coolinarika.com

NAJUKUSNIJI KOLAČ SA ČOKOLADOM I BANANAMA : Pripremite i uvjerite se !!!


SASTOJCI:
Biskvit:
  • 7 žumanaca
  • 60 gr šećera
  • 1 vanilin šećer
  • korica od jednog limuna (naribana)
  • 7 bjelanaca
  • 130 gr šećera
  • 130 gr brašna
  • 25 gr kakaa
  • 30 ml ulja




Krema:
  • 500 ml mlijeka
  • 100 gr šećera
  • 1 kesica pudinga od vanilije
  • 2 žumanca
  • 150 gr čokolade za kuhanje
  • 55 gr šećera
  • 240 gr maslaca
  • oko 2 kg banana
  • čokoladna glazura
PRIPREMA:
Umutite mikserom žumanca,vanilin šećer,60 gr šećera i limunovu koricu.
Posebno umutiti bjelanca sa 130 gr šećera u čvrsti snijeg.
Sjediniti prvu sa drugom smjesu i dodajte brašno pomiješano sa kakaom,te na kraju ulje i sve izmiješati.
Smjesu preliti u pleh i peći oko 20 minuta na 200°.
Ohladite biskvit i preprežite,a zatim poprskajte kore sa vodom (prokuhalom sa malo šećera).



Krema:
Prokuhajte odp 2/3 mlijeka,a ostatak umutiti sa pudingom i žumancima pa preliti u prokuhalo mlijeko.
Miješati dok se smjesa ne zgusne.
Na pari istopiti čokoladu,dodati šećer i preliti u toplu kremu.
Maslac isjeći na kocke pa dodati u kremu i sve izmiješati i sjediniti.
Prvu koru premazati kremom,prekriti drugom korom pa i nju premazati kremom,a zatim uzduž poredati banane po kremu.
Preko banana premazati preostalu kremu,istopiti čokoladu i premazati glazuru preko kolača.

ORGINALNA KREMA I POSTUPAK IZRADE ZA KINDER MILK ŠNITE


SASTOJCI:
Biskvit:
– 5 jaja
– 5 žlice šećera
– 5 žlice oštrog brašna
– 1 žlica škrobnog brašna
– 4 žlice kakaa
– pola praška za pecivo
– 1,5 dcl ulja
– par kapi arome vanilije



Krema:
– 0,5 l vrhnja za šlag
– 2 učvršćivača za šlag
– 1 vanilin šećer
– 5 žlica meda
POSTUPAK:
Biskvit:
Pećnicu staviti grijati na 180 stupnjeva.
Na lim za pečenje (unutarnje mjere 40×30 cm, niski) staviti papir za pečenje.
Razdvojiti bjelanjke i žumanjke pa u žumanjke dodati šećer.
Od bjelanjaka mixerom napraviti čvrsti snijeg.
Žumanjke i šećer mixerom pjenasto izmiješati.
Dodati brašno, škrobno brašno, kakao, prašak za pecivo, ulje i aromu vanilije. Miješati mixerom da se dobije jednolična smjesa.
Dobivenu smjesu dodati u snijeg od bjelanjaka i ručno izmiješati.



Smjesu uliti u posudu za pečenje i ravnomjerno ju rasporediti.
U prethodno zagrijanu pećnicu staviti peći na 180 stupnjeva 10-15 minuta.
Pečeni biskvit izvaditi iz pećnice i ostaviti da se potpuno ohladi.
Krema:
Vrhnje za šlag malo izmiješati mixerom pa dodati učvršćivače za šlag i miješati dok šlag počne čvrsnuti, dakle, ne do kraja.
Dodati vanilin šećer i med i do kraja izmiješati.
Ohlađeni biskvit prerezati na dva jednaka dijela.
Na jedan dio nanijeti kremu i ravnomjerno ju rasporediti.
Na kremu staviti drugi dio biskvita i lagano utisnuti.
Staviti u hladnjak na barem 2 sata.

GODINU DANA SAM SVEĆA ZALJUBLJEN U JEDNU DJEVOJKU, KOJA MI JE UJEDNO I DRUGARICA...



Ne znam, da li će mi šta pomoći, ali hajde i ja da probam da li je lakse kad se podeli tajna sa vama. Evo prodje vec skoro godinu dana, zaljubljen do usiju u jednu devojku koja mi je isto to vrijeme i najbolja drugarica.


Niko ziv ne zna osim nje, samo sam njoj rekao ali nazalost od toga nema nista jer je u dugoj vezi, mada mislim da i ona nije hladnokrvna prema meni.

Ne bih ni njoj rekao ali sam bio mortus pijan i izletjelo mi. I tako, vec skoro godinu dana, ja po cijeli dan o njoj razmisljam, na druge devojke više i ne obracam paznju, a kad padne noc i sve se stisa sanjam o njoj, jednostavno je više ne mogu izbaciti iz glave, pokušao sam, ali ne ide...


Upao sam u takvu apatiju da me apsolutno nista ne cini sretnim.

U medjuvremenu sam i diplomirao i dok su svi drugovi i porodica oko mene bili presretni ja ravnodusan. Ako neko ima neki savjet kako da se to promjeni bio bi zahvalan.

komicnistatusi.com

Kiflice sa viršlama

Kiflice sa viršlama Kiflice sa viršlama
Sastojci:
3 dcl. mleka
3 dcl jogurta
1 svezi kvasac



1,5 dcl ulja
1 kasicica secera
2 kasicice soli
oko 1 kg brasna

Priprema:
U toplo mleko i jogurt izmrviti kvasac, dodati secer i kasiku brasna, ostaviti da kvasac krene onda u to dodati sol, ulje i umesiti sa brasnom, ostaviti da testo naraste pa ga onda premesiti i ostaviti da ponovo naraste.


Praviti kiflice.Ove su prazne a u one sto sam pre par dana pravila stavila sam virsle.Rol viršla Kiflice sa viršlama…testo podeliti u 40 loptica, svaku razviti, dole zaseci 4-5 puta, puniti po zelji ili ostaviti prazne pa ih uviti odgore. Slagati u podmazanu tepsiju, ostaviti da narastu, premazati ih jajetom i peci na 200 stepeni….
Prijatno!
Rol viršla Kiflice sa viršlama
Kiflice sa viršlama Kiflice sa viršlama

Popularni članci

 

BAKINA KUHINJICA Template by Ipietoon Cute Blog Design