29. 03. 2017.

NAJBOLJI RECEPT ZA PUNJENU PILETINU U LISNATOM TIJESTU




Ukoliko ovaj receptić niste probali, trebali bi, i to odmah, jer je zaista nevjerovatnog okusa, šmek je neopisivo dobar. Ukoliko još imate običa praviti obimniji nedeljni ručak, ovaj receptić će vam itekako poslužiti, jer će cijela porodica uistinu uživati u ovom tako jednostavnom, a tako odličnom specijalitetu.



Potrebno:

2 pileca bijela mesa
500 gr lisnatog tjesta
300 gr sampinjona
1 poriluk
2 dcl kisele pavlake
1/2 dcl bijelog vina
1 kasika senfa
2 zumanca
1/2 dcl ulja
1/2 veze persuna
vegeta
curry
papar



Priprema:

1.Odvojite poptrebne namirnice

2.Bijelo meso presjeci na pola

3.pa svaku polovinu zarezati po sredini kako bi se napravio dzep za punjenje.

4.Sampinjone isjeci na listove, a por na kolutove te poprziti na malo ulja i zaciniti po ukusu.

5.Dinstanim sampinjonima i porom napuniti unutrasnjost bijelog mesa pa pricvrstiti cackalicom.

6.Punjenu piletinu zaciniti karijem i vegetom pa poprziti na vrelom ulju sa svih strana dok ne porumeni.


7.Iz przene piletine izvaditi cackalice pa je ostaviti da se ohladi.

8.Lisnato tjesto razvuci oklagijom na debljinu od dva milimetra i podjeliti na 4 dijela.

9.U svaki komad lisnatog tijesta umotati jedno punjeno bijelo meso vidi sliku .

10.Lisnato tjesto premazati umucenim zumancima

11.pa staviti u nauljenu tepsiju i peci dok ne porumeni.

12.Posebno sjediniti pavlaku, bijelo vino i senf pa zaciniti po ukusu.


13.Pripremljenim umakom preliti peceno lisnato tjesto.

14.Zasjecite da proviri ukusno i mirisno punjenje.

Foto: pinterest.com / receptizapet.blogspot.ba

PEČEMO RIBU BEZ KOSTIJU. MALA TAJNA.

1441715552_content_1__econet_ru
Niko od nas ne voli da vadi sitne koščice iz pečene ribe. A ako su još u pitanju mala deca, onda, zaista, mukotrpno čistimo svaki komadić ribe.

Pa kako ispeći ribu bez kostiju? Vrlo jednostavno! Iskoristite ovaj mali koristan savet.




Ovaj recept je pogodan za pripremu različitih vrsta riba sa sitnim kostima.

Evo šta treba da uradite:

Ribu očistite i izvadite iznutrice.


Zatim oštrim nožem pažljivo načinite brojne rezove sa jedne i sa druge strane, bez sečenja glavne kosti.

Pečemo ribu bez kostiju

U unutrašnjost ribe stavimo iseckane kolutove crnog luka i lavorov list.

Pečemo ribu bez kostiju


Uvaljamo ribu u brašno i pečemo na vatri srednje temperature.

Pečemo ribu bez kostiju

Ovo je veoma ukusno! A gde su sitne koščice? One su se propržile i omekšale u vrelom ulju. Zato ćete ih pojesti, ne primećujući, i ne osetivši ih. Probajte!

SOČNI KOLAČ SA KOKOSOM,BEZ JAJA,BEZ MARGARINA…MA BEZ IČEGA-NI MIKSER NE TREBA

Rezultat slika za SOCNI KOLAC SA KOKOSOM
Sastojci:
Kora: (mera je casa od 2 dcl)
– 2 case jogurta (obicnog)
– 1 casa kokosovog brasna



– 1 casa secera
– 1 casa psenicnog griza
– 1 prasak za pecivo

Preliv za koru
– 3 dcl vode
– 4 kasike secera
– 1 vanil secer

Fil:
– 1 l mleka
– 3 pudinga od vanile
– secer po ukusu
– slag ili slatka pavlaka

Priprema:
Prvo skuvajte preliv, stavite vodu i secere i kada se secer otopi, ostavite da se preliv ohladi. Za koru, sve sastojke redom, umutite obicnom varjacom, da se sjedine i sipajte u pouljen i brasnom posut pleh velicine 21×30 i stavite u prethodno ugrejanu rernu, na 180, nekih 20 minuta.


Dok se kora pece, skuvajte puding u mleku, stavite secera koliko volite slatko. Vrucu koru odmah po vadjenju iz rerne, prelijte sa ohladjenim prelivom, sacekajte par minuta da upije, pa prelijte vruc puding po kori. Kada se kolac ohladi, utucite slag ili slatku pavlaku i premazite i uzivajte :).

Posluživanje:
Ovaj kolac se napravi u roku od pola sata, vrlo je ukusan i praktican, jer uvek mozete menjati pudinge po zelji i uvek dobijete nov kolac :).

APOSLUTNI HIT OVOG PROLJEĆA

brz_vocni_rolat_n
Nije klasican rolat al je interesantan i malko drugaciji 🙂 Ideju sam nasla u jednom casopisu ostalo promijenila. Moze se staviti i drugo sezonsko voce ne moraju biti jagode, al sad im krece sezona pa eto jos jedne ideje 🙂

Sastojci:
5 jaja
5 kasika secera
1 kasika ulja



5 kasika brasna
1/2 praska za pecivo

Fil od jagoda:
1/2 kg svjezih jagoda
1 prasak za puding burbon vanilija ili 1 zelatina
200 g ili vise marmelade od malina, jagoda…
1,5-2 dcl vode
secera u prahu po zelji

Fil od vanilije:
6 dcl mlijeka
2 pudinga burbon vanilije
1 cijelo jaje
150 g maslaca (mozete staviti i mascarpone)

Slag za ukrasavanje:
aronija u prahu radi boje ako ju imate

Priprema:
Izmiksati bjelanjke sa secerom i dodavati jedan po jedan zumanjak. Lagano umijesati brasno s praskom za pecivo. Klasican biskvit 🙂 U veliku od pecnice staviti masni papir i izliti smjesu.


Staviti da se kratko pece na 200 stupnjeva, Kad je gotovo maknuti papir iz tepsije nikako se ne smije ostaviti i prebaciti na krpu dok se ne ohladi te kad se ohladi samo ga staviti na krpu i prekriti drugom da se ne osusi. Uzeti kalup za srneci hrbat i prebaciti biskvit u njega tako da mu obje strane vise ko na slici. Skuhati fil od jagoda, tako da prvo stavimo marmeladu s vodom i lagano prokuhamo, odvojimo malom vode za puding. Sklonimo s vatre i umijesamo puding s vodom dok se ne zelira, ko zeli da mu bude tvrdje moze dodati zelatinu, ja je nekako uporno izbijegavam 🙂 Al ce izgledati urednije nego kod mene 🙂 Kad se zgusno malo jos staviti na vatru te skloniti i umijesati voce, kod mene jagode.
Te ostaviti da se ohladi. Za to vrijeme skuhati fil. Izmutiti dva pudinga, dodati jedno jaje i malo mlijeka, te ostatak mlijeka staviti da zavrije. Kad mlijeko pocne vriti skloniti s vatre i umijesati puding, ostaviti da se ohladi ali ne do kraja i umiksati maslac, moja ideja je bila mascarpone ali ga nisam imala tako da mozete i to 🙂 Znaci, obloziti kalup s biskvitom, sipati prvo vocni fil pa na kraju fil od vanijlije, preklopiti strance te ostaviti u kalupu da se ohladi. Kad se ohladilo prebaciti rolat na tacnu i premazati slagom. Ja sam imala prah od aronije pa sam umijesala u slag da bi dobila malo boje, al to nije bitno, ukrasite rolat po zelji, mozete ga samo posuti i prah secerom.

OTROVNA HRANA - OVU RIBU NE KUPUJTE, JER JE OTROVNA I UNIŠTAVA VAŠE ZDRAVLJE, MOŽE DOĆI I DO SMRTNOG ISHODA



Mnogo puta naglašavamo da je JAKO bitno šta unosite u organizam, i kako ta ista hrana ima uticaj na kompletno zdravlje našeg organizma, stoga dobro pazite kakve namirnice kupujete, jer zadnjih godina na našu žalost, imamo jako lošu hranu, odnosno genetski modificiarnau.

Konzumiranjem genteski modificirane hrane, javljaju se razne bolesti, što na kraju ima za ishod i razna druga oboljenja, odnosno rak.



Zato kupujte voće i povrće prirodne veličine i ono koje normalno izgleda, jer GMO proizvodi obično budu veći, ljepši, ali i vještački.

Soja je često genetski modifikovana.

Kupujte proizvode koji odgovaraju godišnjem dobu jer nije normalno da neko voće ili povrće bude dostupno i zimi i ljeti. Osim biljnih proizvoda, obratite pažnju i kakvo meso kupujete.



Kupujte ono koje je hranjeno prirodnim materija. To vam govorimo zato što mnogi proizvođači daju hormone životinjama kako bi obne bile veće ili im unose određene gene.

To može itekako biti štetno za vas. Nije ni čudno zašto toliko ljudi obolijeva od raznih bolesti. Kupute prirodne proizvode.

Ovdje ćemo vam skrenuti pažnju i na ribu koju sigurno često kupujete. Radi se o Pangasiusu. Ova riba se prodaje diljem Evrope, ali trebate znati da je njeno prirodno stanište Vijetnam i to rijeka Mekong.



Ta rijeka je veoma zagađena, a ovoj se ribi uz to još ubrizgavaju određeni hormoni kako bi bila veća. Nije skupa, što još dodatno privlači kupce. Zato uvijek trebate znati odakle se nešto uvozi i gdje se uzgaja.


Foto: Wikimedia/Brücke-Osteuropa / telegraf.rs

Popularni članci

 

BAKINA KUHINJICA Template by Ipietoon Cute Blog Design