17. 03. 2017.

Ne nasjedajte na reklame: Deset namirnica koje nam lažno prodaju kao zdrave


Iako se reklamiraju kao zdrave, mnogobrojne namirnice su daleko od toga. Nutricionisti kolutaju očima kada na policama trgovina vide sve te lažne “zdrave” proizvode, poput zašećerenih voćnih jogurta, sokova “bez šećera” i “visokim udjelom voća”, nutritivno vrlo slabe žitarice i mliječne proizvode sa smanjenim udjelom masti.




To su namirnice koje izazivaju više štete nego koristi, posebno ako ste uvjereni da se njima zaista zdravo hranite. Ali, to nisu jedine vrste namirnica koje nutricionisti nikako ne bi preporučili. Donosimo vam spisak namirnica koje nutricionisti nikada ne jedu:

1. Instant zobene kaše




Posebno one “s okusima”. Zobena kaša smatra se vrlo hranjivim i uravnoteženim obrokom, posebno za jutro, jer imaju visok udio vlakana i dobrih nutrijenata, ali definitivno nisu sve zobene kaše takve. Ove instant varijante s dodanim okusima, pa iako i oni bili zdravi – cimet, javor, smeđi šećer; u sebi imaju znatno veći udio šećera od dozvoljene, te jako visok udio natrija.

Bolja je stoga varijanta čista zob, bez primjesa, koju ćete zasladiti po svom i obogatiti dodatnim vlaknima u obliku voća. To je zdravi doručak.

2. Industrijska tjestenina s povrćem

Takva tjestenina nikako ne može biti nutritivno bogatija od obične. Zato radije odaberite manje porcije integralne tjestenine ili jednostavno porciju tjestenine zamijenite povrćem.

3. Čips od povrća

Tvornički čips je čips – jednako nezdrav i ako je krompir, i ako je od tikvica. Naime, tu nije problem sama namirnica koliko je problem što se svi čipsevi peku u velikim količinama zasićenih masti koje su naravno jeftinije za masovnu proizvodnju. Zato umjesto tvorničkog napravite sami sebi svoj zdravi čips od mrkvica, kelja, tikvica, pečene u zdravim varijantama masnoća.

Neki proizvođači čak odlaze u takve krajnosti da umjesto voća koriste kupovne, zašećerene sirupe od voća i zgušnjavaju ih s običnim mlijekom i aditivima po čemu vam samo jedan kupovni smoothie može dati i više od 2.000 kalorija – oko 30 grama masti i 15 do čak 100 grama dodanih šećera.

5. Maslac od kikirikija sa smanjenim udjelom masti

Ako se zna da su masti iz prirodnog maslaca od kikirikija dobre masti, onda ih nipošto ne treba izbacivati. I ne samo to. Dokazano je da takvi proizvodi imaju gotovo istu kalorijsku vrijednost zbog dodanih šećera kojima se zapravo nadomješta taj manjak masti. Ne bacajte novac i kupujte pravi maslaca, bez ikakvih dodataka, i uživajte u njemu umjereno.

6. “Zdravi” smrznuti obroci

Ovakvi gotovi obroci, ma koliko zdravo izgledali zapravo vam donose ovo: manjak nutrijenata zbog kojih ćete vrlo brzo opet osjetiti glad, te višak natrija kojima se, kao i svakom procesiranom proizvodu, čuva svježina. No isto tako taj vas isti natrij uzrokuje zadržavanje vode u organizmu i uopće smeta procesu kolanja vode u nama.

7. Sušena govedina

Iako slovi kao zdrava, svaki sušeni mesni proizvod u sebi također ima preveliku količinu soli. Zato je čak i sušena govedina loš izbor. Iako će organizmu na brzinu omogućiti dosta proteina, količina soli trebala bi vas ipak odvratiti od takve hrane.

8. Lažni mesni proizvodi

To je “meso” namijenjeno vegetarijancima koje, osim što ne donosi puno pravih proteina, donosi čitav niz loših sastojaka kao što su prerađene bjelančevine soje, canola ulje, umjetna bojila i ksantan guma. Iako djeluju jednostavni za pripremu radije ih zamijenite pa makar i konzervom slanutka, graha, skuhajte na brzinu leću i obrok obogatite orašastim voćem i sjemenkama.

9. Pereci

– Pereci su u osnovi izrađeni od šećera – kaže Cara Walsh, dijetetičarka iz Kalifornije. Procesirani ugljikohidrati ne sadrže gotovo ništa hranjivih tvari koje su korisne za zdravlje. Od njih se doslovno nitko ne može nahraniti pa ih stoga treba u širokom luku zaobići kada ste gladni. Oni će vas napuhati, ali će vas svakako bolje nahraniti bilo što drugo iz kategorije prave hrane.

10. Umaci i dresinzi za salate bez masnoća

Mnogi ljudi pretpostavljaju da će se umacima bez imalo masti spasiti od kalorija, ali je činjenica da ćete tako automatski sabotirati bržu apsorpciju svega onog dobrog što ste pojeli u salati. Posebno ako vam je salata puna zelenila koje su ustvari pune vitamina lako topljivih upravo u dobrim mastima. Zato će umak bez imalo dobrih masti spriječiti kompletnu apsorpciju hranjivih tvari i esencijalnih minerala, vitamina i antioksidansa koji nas štite od svega pa ih je važno iskoristiti što bolje i što više. U dobrim mastima koje su, zna se, sastavni dio zdrave, uravnotežene prehrane. (faktor.ba)

16. 03. 2017.

Roštilj - Rolnica

Roštilj - Rolnica
 Sastojci  5 osoba

  • 5 odreska od svinjetine
  • Senf estragon Podravka
  • sol, papar
  • Maslinovo ulje


Fil

  • 200-250gr mljeveno meso





  • sol, papar
  • 1 češanj češnjaka
  • 1 manji luk
  • 1 jaje
  • peršinov list
  • kisela paprika (crvena)
  • tanko narezana dimljena slanina


Priprema
1.narezane odreske dobro izlupati, začiniti solju, papar, mazati malo senfa..


Fil: mljeveno meso, sol, papar, peršinov list, 1 jaje, češnjak, sitno isječkan luk.. kisela paprika i slanina

2.izlupane, punjene odreske umotati u rolnice, staviti u Alu foliju sa kapi maslinovog ulja.. Dobro zatvoriri

3.kad je u roštilju idealna temperatura .. stavim rolnice u alufoliji.. polako peci oko 20ak minuta.. nakon toga izvadit iz folije..

4.polako peci još 15 minuta dok rolnice ne dobiju lijepu boju, slanina mora biti hrskava..

Posluživanje
Posluživamo sa salaticom.. idealni uz čašu dobrog suhog crvenog vina.. mi smo imali Vranac pro corde od plantaza.. Dobar tek! :)

Rusikalni hljeb "iz serpe"

Rezultat slika za HLJEB IZ SERPE
Izgledom osvaja ali i ukusom i mirisom.Hrskava korica ,posebno neodoljiva...Savrsenstvo..

Sastojci

  • 500gr brasno
  • 1kesica germe
  • 0,5kesice Praska za pecivo Docela





  • 1kasicica secera
  • 1kasika soli
  • 1kasika maslinovog ulja
  • 3dcl tople vode


Priprema
1.U brasno umijesati sol,secer,germu i prasak za pecivo pa sve izmijesati
2.U toplu vodu dodati maslinovo ulje pa zamijesiti tijesto.Ako je potrebno dodajte jos malo vode .



3.tijesto prekriti prozirnom folijom i ostaviti da odstoji sat vremena
4.Rernu zagrijati na 250C i u nju staviti praznu serpu sa poklopcem da bi se i ona takodje dobro zagrijala
5.tijesto premijesiti na pobrasnjenoj radnoj povrsini i oblikovati ga prema serpi.
6.zagrijanu serpu posuti sa brasnom,staviti tijesto,poklopiti i vratiti u rernu.
7.peci na 250C oko 15 minuta a zatim na 200C jos oko pola sata,u zavisnosti od rerne i od toga kakvu boju zelite da korica dobije..

Žuto-crveni

Žuto-crveni
Ima jedan malac koji nakon sto ga upitaju kakve kolace voli, odgovara sa - "zuto-crvene". Nije previse specifican u svojem opisu: "neka bude svega malo kremast i pomalo hrskav", je sva pomoc koju ponudi. Nakon sto postavi svoje prvobitne parametre, na suvišna pitanja ne odgovara, ne daje dodatne smjernice, i ne mijesa se u kreativni rad. Ova varijanta "zuto-crvenog" je za neko cudo dobila prolaznu ocjenu, uz mrvicu koncizne i konstruktivne kritike kako crvena ipak malo naginje na ljubicastu.

Sastojci
Biskvitno tijesto:

  • 2 srednja jaja
  • 200 gr kristal secera
  • 1 mala zlica ekstrakta vanilije





  • 140 gr svenamjenskog brasna
  • 1 mala zlica pecilnog praska
  • 150 ml mlijeka
  • 60 ml rastopljenog putra


Voce:

  • 3 velike zlice kristal secera
  • 400 gr bobicastog voca (maline, kupine, borovnice)


Krema:

  • 100 gr kristal secera
  • 4 velike zlice svenamjenskog brasna
  • prstohvat soli
  • 480 ml nezasladjenog tekuceg vrhnja (10% mm)
  • 4 zutanjka
  • 1 mala zlica ekstrakta vanilije





  • 150 ml nezasladjenog vrhnja za slag (35% mm)


Posip:

  • 1 puna saka listica badema


Priprema
1.Kalup promjera 23 X 23 cm.
Biskvitno tijesto:
Pecnicu zagrijati na 180 C, kalup obloziti pek-papirom i premazati sa par kapi ulja. Na srednjoj vatri, na pari kuhati jaja, secer i vaniliju, neprekidno mijesajuci dok se secer skroz ne otopi. Ovome ce trebati oko 3-4 minute. Neka smjesa bude skroz vruca ali neka ne dodje do vrenja. Skinuti sa vatre i mutiti rucnim mikserom 5 minuta dok se smjesa barem ne udvostruci. Sada polako u smjesu umutiti i brasno prosijano sa pecilnim praskom. U manjoj serpici zagrijati mlijeko i putar. Neka bude vruce ali neka ne provrije. Dodati ih u gornju smjesu i sve zajedno promijesati. Izliti u pripremljeni kalup i peci 20 minuta dok se biskvit ne pocne odvajati od stranica kalupa. Vrijeme pecenja prilagoditi vlastitoj pecnici.

Voce:
Dok se kolac pece, pripremiti voce: u serpu debljeg dna ubaciti bobicasto voce i secer. (Ovaj preljev je kiselkast - po potrebi i zelji dodati jos secera.) Povremeno mijesajuci, pirjati na srednjoj ka laganoj vatri 15-20 minuta. Maline ce se pretezno rastopiti, kupine i borovnice ce ostati pomalo cijele. Skinuti sa vatre i dozvoliti mu da se malo stegne i prohladi. Ako se smjesa i dalje ucini prerijetka, na kratko je premjestiti u frizider. Vocni preljev preliti preko prohladjenog biskvita, i ostaviti u frizideru dok se priprema krema.

2.Krema:
Zutanjke umutiti i ostaviti sa strane. U serpi debljeg dna promijesati secer, brasno i sol zajedno sa tekucim vrhnjem. Kuhati na srednjoj ka laganoj vatri neprekidno mijesajuci dok se smjesa ne pocne zgusnjavati i na povrsini se pojave mjehurici. Skinuti sa vatre i pola smjese sada dodati u razmucena jaja brzo mijesajuci. Sve vratiti nazad u serpu i nastaviti kuhati dodatne 2 minute i dalje mijesajuci. Skinuti sa vatre, dodati vaniliju i promijesati. Prebaciti u zdjelu i prekriti plasticnom folijom preko same povrsine kreme kako se ne bi na vrhu skorila dok se priprema slag. Vrhnje za slag umutiti mikserom u cvrscu smjesu i lagano je spatulom umijesati u kremu. Preliti preko biskvita i voca, i pravilno rasporediti. Kolac ostaviti da se stegne na par sati u frizideru kako bi se lakse rezao.


3.Posip:
Pecnicu zagrijati na 200 C. Listice badema istresti u plici pleh, ravnomjerno rasporediti, i peci 6-7 minuta dok se ne dobije zeljena boja. Prohladjene ih posuti preko prohladjenog kolaca prije posluzivanja.


Kabarık poğaça ( punjene pogačice )

Punjene pogačice

Jelo mi se neko pecivo i morala sam nešto da umesim. kolko god se meni jelo, mom mužu još više.Nama je ovo bila večera  a vama što god vi želite.

Sastojci  6 osoba

  • 600 g brašna
  • 65 ml mleka
  • 1 kesica suvog kvasca ( 8 g ili 20 g svežeg kvasca )





  • 125 ml ulja
  • 1kašika šećera
  • 1 kašičica soli
  • 250 do 260 m gazirane mineralne vode
  • 1 jaje


Sastojci za punjenje:

  • 250 do 300 g feta sir
  • 2 do 3 kašike sitno iseckanog peršuna
  • 1 belance


i još:

  • 1 žumance
  • 1 mala kašičica ulja
  • 1 do 2 kašike mleka





  • semenke po izboru


Priprema
1.Ja sam od skoro počela da koristim instant kvasac, koji ne mora da se razmuti u mleko ili vodu, već se direktno stavlja u brašno. ( fast rising yeast ). Vi, ako nemate taj kvasac, onda zagrejati kratko mleko, dodajte kašiku šećera i kvasac, razmutiti i ostaviti na toplom mestu da se kvasac podigne.
2.U vanglicu prosejati brašno, dodati so, šećer, suvi kvasac, ulje, razmućeno jaje i kiselu vodu i zamesiti testo. Isipati na radnu površinu i mesiti testo dok ne dobijete glatko i malo tvrđe testo. ( po potrebi dodati, brašno ili mineralnu gaziranu vodu ) Meni je trebalo 260 ml mineralne gazirane vode.
Oblikovati testo u kuglu, premazati sa malo ulja i vratiti nazad u vanglicu. Pokriti i ostaviti na toplom mestu da se testo podigne. Meni je trebalo sat i 10 minuta da napuni posudu u kojoj sam zamesila.

3.Naraslo testo isipati na radnu površinu i podeliti na 32 manje kuglice, ( ako hoćete veće pogačice onda ih podelite na 16 ) svaka kuglica je oko 35 g, blago ih premesiti i ostaviti da se malo odmore, nemojte zaboraviti da ih pokrijete, da vam se testo ne suši. Dok se kuglice odmaraju, pripremite fil.
U zdelu izmrviti feta sir, dodati sitno isečen peršun i dodati 1 belance i sjediniti sve zajedno.Ja više nisam dodavala soli, jer sir je dovoljno slan. Ostaviti na stranu. Žumance, koje vam je ostalo, umutiti, dodati mleko i ulje, pokriti i ostaviti na stranu. Pobrašniti blago radnu površinu, ili posuti gustinom, kao što ja radim i svaku malu kuglicu rastanjiti u prečnik oko 8cm prečnika, staviti po malu kašičicu fila i zatvoriti svuda okolo da vam fil nebi iscureo. Trebaće vam dva pleha, koje ćete prekriti pek papirom, stavljati svaku napunjenu kuglicu,zatvoren deo da leži na papiru i rukom, vrlo nežno, pritisnuti pogačicu. Tako uraditi i sa preostalim testom. Kad ste završili sa pravljenjem pogačica, pokriti ih providnom folijom i ostaviti da još malo narastu, oko 20 do 25 minuta. Premazati ih sa umućenim žumancetom, posuti sa semenkama po izboru. Zagrejati rernu na 180°C i kad se rerna zagrejala, peći pripremljene pogačice oko 30 minuta ili dok vam ne porumene.

4.Pečene pogačice ostaviti kratko da se prohlade i onda ih staviti na žicu.  Poslužiti ih tople sa mlekom, kefirom, jogurtom. Ideja za ove pogačice je odavde sa nekim mojim minimalnim izmenama.
Ove pogačice se mogu praviti i bez punjenja i po želji ih možete napraviti da su posne, izostavite jaje i mleko u testo i povećajte količinu gazirane mineralne vode.

5.Prijatno!!!!!

IZVOR: www.coolinarika.com



Popularni članci

 

BAKINA KUHINJICA Template by Ipietoon Cute Blog Design