21. 04. 2017.

SAMO NEBO JE GRANICA - NEBESKI KOLAČ


Nebeski kolač, koji ruši sve granice, svojim osvježavajućim okusom. Odličan za svaku priliku, ili što bi rekli, SAMO JE NEBO GRANICA, a tako je i sa ovim malim kolačićem. Oduševit ćete se kada ga probate, a naravno vaši klinci i gosti će uvijek tražiti par komada više, jer vam je jedan komad zaista nedovoljan :D


Sastojci:
biskvit:
  • 6 kom bjelanjaka
  • 6 žlica šećera
  • 4 žlice brašna
  • 14 žlica kokosovog brašna

nadjev od višanja:
  • 680 g višanja (iliti 1 tegla)
  • 1 paketić pudinga od vanilije
  • 3 žlice šećera
krema:
  • 2 paketića pudinga od vanilije
  • 4 žlice šećera
  • 750 ml mlijeka
  • 500 ml vrhnja za šlag
čokoladna glazura:
  • 100 g čokolade za kuhanje
  • 50 g maslaca (ili margarina)

Priprema:

Biskvit dobro istući bjelanjke, zatim dodati šećer, pa postepeno, na najmanjoj frzini miksera brašno i kokos. pažljivo rasporediti po pomašćenoj i pobrašnjenoj tepsiji (velika od rerne) i peći 15-20 min. na 180 stupnjeva.

Teglicu višanja ocijediti, u soku ukuhati puding i šećer, te dodati višnje, pustiti da provrije, skinuti sa vatre i preliti preko ohlađenog biskvita.

Skuhati puding od vanilije (+šećer), ohladiti i u hladno dodati prethodno umućen šlag, te premazati ohlađen kolač.

Čokoladu i maslac (margarin) polako otopiti na laganoj vatri i premazati kolač, ohladiti, rezati i uživati u čaroliji laganog i osvježavajućeg okusa :-))


Izvor: coolinarika.com / brzikolaci.com

JEDNA OD NAJLJEPŠI TORTI ZA KOJU JE NAPISAN RECEPT…spričavam se svima koji su dugo čekali recept za ovu tortu!


Sastojci:
BISKVIT:
  • 15 dkg lješnjaka
  • 6 bjelanjaka
  • 6 velikih žlica šećera
  • 6 velikih žlica brašna



KREMA:
  • 6 žumanjaka
  • 10 dkg šećera
  • 2 vanil pudinga
  • 2 velike žlice brašna
  • 1 l mlijeka
  • 1 vanil šećer
  • 25 dkg margarina za kreme ili maslac
  • 10 dkg šećera u prahu
I JOŠ:
  • 20-ak dkg nutele
  • oko 15 dkg petitebeure keksa
  • 10 dkg čokolade za kuhanje
  • 1 šlag
Priprema:
1.
LJEŠNJAKE popecite u rerni da potamne, ohladite ih pa ih kroz ruke trljajte da im otpadne korica. u malo boljim trgovinama imate za kupiti već oguljene i popečene.( ja kupim gotove.) stavite ih u čvršću krpu i malo ih stucite batom za meso, ali tako da ostanu i malo krupniji komadići.
2.
BISKVIT:
bjelanjke tucite u čvrsti snijeg, dodajte šećer i na kraju lagano ubatite brašno najmanjom brzinom miksera.
kalup za torte promjera 26 cm namažite maslom, pobrašnite a na dno stavite masni papir.
na masni papir rasporedite istučene lješnjake i na njih oprezno rasporedite bjelanjke.
pecite 10-ak minuta na 180 °c. dok dobije malo boju. ohladite.
ohlađeni biskvit prevrnite na pladanj da vam biskvit bude dolje a lješnjaci na vrhu. lagano dignite masni papir. vratite obruč od forme za tortu.
3.
KREMA:
uvrite 8 dcl mlijeka sa vanil šećerom.
batite žumanjke sa šećerom. dodajte 2 vanil pudinga, 2 žlice brašna i dva dcl mlijeka. to ukuhajte u uvrelo mlijeko kao puding.ohlaadite uz povremeno miješanje da se ne stvori kožica.( ja stavim kremu s posudom u kojoj se kuhala u sudoper s hladnom vodom ide puno brže i miješam povremeno mikserom )
4.
margarin za kreme (ili maslo) izradite dobro sa šećerom u prahu pa dodajte u skroz hladnu kremu.
5.


ČOKOLADU otopite na pari, malo prohladite, pa dodajte u POLOVICU kreme. druga ostaje žuta.
6.
NUTELU malo isto zagrijte (da se lakše da mazat) pa je oprezno namažite na lješnjake.
7.
KEKSE izlomite na nepravilne komadiće ( 1 keks na 4-5 komada) i poredajte po nuteli. Keksa potrošite koliko vam treba da prekrijete cijelu površinu.
Bilo je upita da li staviti svih 25 dkg, ali to nije potrebno.
8.
SADA stavite na kekse žutu kremu, pa čokoladnu i stavite tortu da se hladi preko noći u hladnjak.
kada se ohladila dignite oprezno obruč i obilato namažite šlagom.
ukrasite po želji, ja pospem malo lješnjacima.
9.
REDOSLJED SLAGANJA:
10.
1.biskvit od bjelanjaka
2.lješnjaci
3.nutela
4.keksi
5.žuta krema
6.čokoladna krema
7.šlag
Posluživanje:
skuhajte dobru kavu i uživajte!
p.s. Često dobijam pitanja da li može fondant masa preko ove torte, evo pod jednim komentarom je to donekle objašnjeno. Osobno nemam iskustva, ali shvatila sam da bi na vrh trebalo stavit još jedan biskvit, pa onda oblagat fondanom, ratlukmasom i sl.


UKOLIKO IMATE MENTU U VAŠEM DOMU, SVI INSEKTI ĆE VAS ZAOBILAZITI U ŠIROKOM KRUGU



Niko ne voli kada se na zidovima i u ćoškovima plafona pojavljuje paučina. Naravno, čista i sređena kuća nije tako privlačna za insekte kao neuredna, ali čak, i kod čestog čišćenja - pojava insekata je uobičajena stvar.

Ma koliko čistim držali vaš dom, dvorište ili terasu, pauci će uvijek naći načina da se nastane u vašem neposrednom okruženju, piše Factaholics.com.


Kako ih se riješiti?

Da li znate da pauci i drugi sitni insekti uopšte ne podnose miris nane (mente)?

Odlična ideja – zasaditi kod kuće ovu biljku. Nana ima jaku aromu, a zaštitit će vaš dom, ne samo od paukova, nego i od različitih buba, insekata i voćnih mušica.


Možete također pomiješati manju količinu eteričnog ulja nane sa vodom (10-ak kapi na pola litre vode) i sipati u raspršivač.
Ovom mješavinom možete poprskati sve mračne uglove vašeg stana, terase, ostave u dvorištu, kao i sva mjesta gdje su pauci viđeni.

Prijatan miris ovog spreja poslužit će vam i kao prirodni osvježivač vazduha koji je potpuno neškodljiv za ljude.

OVAJ MELEM STAVITE DIREKTNO NA BOLNO MJESTO I IZLIJEČITE, UPALE, REUMU, BOLNE ZGLOBOVE...

Direktno na bolno mjesto primjenite i reumu i druga upalna stanja zglobova izliječite! Već nakon par sati djeluje!

Problemi s reumom, mogu imati jako velike posljedice na naš život. Često se podvrgavamo raznim metodma, kako bi ju izliječili, ili barem ukonili bol, pa makar to bilo i nakratko, ali zašto uzimati tabelete, i plaćati skupe gelove, kada možete napraviti savrpen melem za vaše kosti.


U nastavku vam donosimo odličan recept o tome kako napraviti oblog, koji če vam pomoći. Dovoljno je da samo oblog stavite na bolno mjesto, i rezultate ćete osjetiti veoma brzo, jer takvo olakšanje se omdah da osjetiti.



Za pravljenje obloga, potrebno vam je:

laneno sjeme

krompir

crni luk



Način pripreme:

Punu kašiku lanenog sjemena potopite u 2-3 decilitra vode. Neka voda vri desetak minuta. U isto vrijeme krompir sa korom izgnječiti i luk isto.

Kada se voda sa lanenim sjemenom ohladi, krompir i luk dodajte i dobro promiješajte. Višak vode iz smjese ocijedite.


Predlažemo da mješavinu zamotate u gazu prvo i na zahvaćeno područje stavite. Ova mješavina se mora noću stavljati pa se mora iznaći način da se učvrsti i da se ne raulijeva po krevetu.


receptizapet.blogspot.ba


ORGINALNI RECEPT ZA MAĐARSKI GULAŠ





Ovaj gulaš je nešto drugačiji od onoga što mi pravimo ali jednu stvar imaju zajedničku, fino meso se topi u ustima…

SASTOJCI:
Ulja za prženje
Maslac za prženje


500 g junetina
2 luka
3 režnja češnjaka
Žličica slatke paprike
Žličica ljute paprike
Sol, papar
1l vode
2 goveđe kocke
1 pasirane rajčice
3 veliki krumpiri
1 crvena paprika
1 zelena paprika

PRIPREMA:
1. Izrežite meso na kockice i popržite ga na maslacu i ulju. Nasjeckajte luk i pržite u loncu s mesom. Stavi drugu loncu s vodom da kuha i dodajte goveđe kocke. Sitno nasjeckajte češnjak i dodajte u loncu s mesom i začinite. Mesu dodajte 0,5l kuhane vode i pasirane rajčice. Ostavite da se kuha s poklopcem oko 40 min.


2. Nasjeckajte paprike i krumpire na manje komade i dodajte u loncu. Odstranite par žlice vode pa ostatak dodajte u loncu. U vodu koju ste odstranili dodajte 2 žlice brašna, promiješajte, dodajte u loncu i juha neka se kuha još 20 min.

receptizapet.blogspot.ba

Popularni članci

 

BAKINA KUHINJICA Template by Ipietoon Cute Blog Design