12. 04. 2017.

Brza super torta


Sastojci:
piskote
petit keks
6 banana


4 slag kreme
200 gr. secera
200 ml. mlijeka
malo cokolade za ukrasavanje

Priprema:
Banane sitno isjecite, dodajte im slag kreme i secer pa izmutite. Pomalo dodajte mlijeko i nastavite sa mucenjem dok ne dobijete finu kremu. Piskote namocite u mlijeko (samo gornji dio) i redjajte u tepsiju.

Istresite trecinu kreme preko piskota. Petit keks namocite u mlijeko (samo gornju stranu) i redjajte preko kreme. Preko kreme ponovo keks i na vrh ostatak kreme. Otopite cokoladu sa malo mlijeka, poprskajte preko torte pa necim tankim sarajte preko torte (vrtite u krug, zavrcite, radite sta hocete. Ostavite u frizider da odstoji 3-4 sata ili da prenoci.

Prijatno!

EVO GA KOLAČ NAD KOLAČIMA!!! SLOBODNO MOGU MOJU POSLASTIČARSKU ,,ERU’‘DA PODELIM NA PRE I POSLE OVOG KOLAČA A KAKO I ZAŠTO,PROČITAJTE NA KRAJU RECEPTA!


SASTOJCI
TESTO
3 jajeta
3 s.k. mekanog margarina(a može i 3/4 od 250 g.onog tvrdog)
3 s.k. meda


1 č. šećera
koliko treba OŠTRO brašno da se zamesi
2 k.k. sode-bikarbone (SB)

FIL
2 č. šećera
1,5 l. kisele pavlake/milerama gustog sa 30% ili što više mlečne masti
Objašnjenje Č.=čaša(ona od jogurta) S.K.=supena kašika K.K=kafena kašičica!

PRIPREMA
1. Da ne bude zabune, ja sam pravila dve i po mere!

Za testo
Kuvati jaja i šećer na pari .Ujedno sa strane grejati u šerpici margarin i med i kada jaja narastu i skuvaju se onda se dodaje vruća masa od meda i margarina Još malo mutiti i onda dodati SB. Izmaći sa vatre i u onako toplo dodavati brašno.

Ovo je ujedno i ,,najopasnija’‘faza recepta.Treba dodavati oprezno brašno da bude ,,kašasto-mekano’‘zamešeno.Kada se ohladi biće sve dvaput tvrđe i neće moći lepo da se razvija. Kasnije kad se ohladi, trebaće još brašna možda da se ,,domesi’’ i da se lakše hvata u ruku i razvija na hartiji. (Nekoliko puta pre sam pravila sa oštrim brašnom(mada u receptu ništa nije striktno navedeno).Danas sam probala sa mekim čisto da vidim kakvo će biti i zato su mi korice ispale malo deblje.Jesu mekanije i sve ali lepše mi je nekako sa oštrim.Korice su onda tanje kao kod,,Rozen’’ ili ,,Mađarice’’). Mekano, toplo umešeno testo pokrijemo najlonom da se ohladi.Sve vreme neka je pokriveno, inače se suši i jako stvrdnjava. Od ohlađenog testa uz obilatu pomoć brašna otkidati komade i razvijati korice na pek-papiru!

Za to vreme, spremati fil. Sipati pavlaku i šećer u posudu i pažljivim pokretima žice počnemo da mešamo Mešamo nešto malo, stavimo u frižider i između pečenja korica, mešamo malo i pavlaku. Spremiti i ,,šatorče’’ za pečene kore. Peći: 1 , 2 , 3 , 4 , 5 , 6 , 7 , 8 , Ispečene korice filovati

Završne radnje

(Broj kora nije striktno određen.Treba da su tanje ,a ukupan broj zavisi od količine umešenog testa i veličini pleha na kome razvijate.).

NAKON OČEVE SMRTI SVA NJEGOVA PORODICA SE ODREKLA MENE I MAME, TE SU NAS NASTOJALI POVRIJEDITI...



Nakon očeve smrti njegova porodica se odrekla mame i mene i na razne načine su nas kroz godine pokušavali povrijediti na sve moguće načine.



Mama se godinama trudila da nam obezbijedi normalan život i ne mogu vam opisati koliko sam joj zahvalan na tome, na cijelom njenom trudu i zalganju da mi sve obezbijedi.

Danas sam inžinjer i profesor, dva završena fakulteta i mama i ja živimo veoma sretan život i pokušavam da joj nadoknadim za sav njen uloženi trud.

Idući mjesec se ženim, kao što bi rekli stvari ne mogu biti bolje. Očeva porodica je saznala za moj uspjeh i prije dva dana su mi se javili i rekli kako žale što su tako postupali prema nama i kako žele da danas imamo normalan odnos.



Odmah sam odgovorio kako sam im zahvalan za sve loše što su nam uradili jer su me ta njihova djela napravila čovjekom, ali da nema nikakve šanse da ću sa njima biti u normalnom odnosu jer to nisu zaslužili, samo dok sam razgovarao sa njima sjetio sam se svake mamine suze koju je pustila zbog njih i srce mi se cijepalo.

Hvala im ali odavno mi nisu više porodica, gdje su bili kada su nam bili najpotrebniji. Sada nam ne trebaju, nakon što smo toliko toga sami pregurali i prošli.

gricko-recepti.info

POUČNA PRIČA KOJU TREBATE PROČITATI - ČISTAČICA



Moja devojka živi u inostranstvu. I naravno kao i većina ljudi sa Balkana koji odu u inostranstvo, i ona radi u firmi koja je zadužena začišćenje, odnosno radi kao čistačica.

Većina tih istih ljudi kad dođe nazad u svoj kraj prosipa priče o fakultetu, o poslu advokata, doktora, inženjera, itd.



Jednom je moj prijatelj pitao moju devojku čime se bavi. Očekivao sam da će slagati. Kao što sam i ja isto ponekad radio kada bi me pitali za nju.

Pravio se da ne znam šta radi. Ona mu sa širokim osmjehom i vrlo ponosno reče kako čisti, i da je zapravo čistačica

Čistačica!

Cijelo društvo se pogledalo, a ona je nastavila.

“Vi ne radite ništa?



I ne trebate. Ja na kraju mjeseca imam, čist obraz, pun novčanik, osmjeh iako su mi ponekad prljave ruke, obraz i duša nisu, oni su itekako čisti, i zadovoljni.

”Bio sam tako ponosan na nju. Sramio sam se sebe i svojih prijatelja. Naučila me veoma bitnu lekciju.

Budite ponosni na svaki posao koji spavate, bitno je da radite, i da NE KRADETE I VARATE.

magazin.ba

Zebra kolač, zasluzuje ćistu 10-tku


Slika će vam sve reci, mi ne mozemo da dodjemo sebi koliko je kolač super ;))

Potrebno je
·         375 g brašna,
·         prašak za pecivo,
·          250 g šećera,


·         vanilin šećer,
·          5 jaja,
·         250 ml ulja,
·         2 kašike kakao praha,
·         2 lista želatina, limun...

Sastojci za testo:
·         375 g brašna,
·         kesica praška za pecivo,
·         250 g šećera,
·          kesica vanilin šećera,
·         5 jaja,
·         250 ml ulja,
·          2 kašike kakao praha,
·         2 lista želatina,
·          limun,
·         300 ml slatke pavlake,
·         konzerva (850 ml) kajsija ili drugog voća po želji,
·         150 g džema od kajsija i
·         30 g seckanih pistaća.


Priprema: 
1. Prosejano brašno pomešajte s praškom za pecivo, dodajte šećer, vanilu, ulje, 125 ml vode, jedno po jedno jaje i mikserom umutite glatko testo. Masu podelite na dva dela, pa u jedan umešajte kakao.


2. U centar nauljenog okruglog pleha naizmenično stavljajte po tri kašike svetlog i braon testa, postupak ponavljajte dok ne potrošite sav materijal. Kolač ispecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko 40 minuta.
3. Za pripremu krema listove želatina potopite u hladnu vodu, limun operite, izrendajte koru i iscedite sok. Oceđene listove želatina zagrejte na umerenoj temperaturi, dodajte dve kašike soka i rendanu limunovu koru, promešajte i sjedinite sa umućenim šlagom od slatke pavlake.
4. Kolač isecite horizontalno, na donju koru nanesite četvrtinu krema, rasporedite kajsije, namažite ostatak krema, poklopite drugom korom i stavite u frižider da se hladi četiri sata. Zagrejte džem od kajsija, procedite kroz cediljku, prelijte tortu, ukrasite seckanim pistaćima i servirajte.

Popularni članci

 

BAKINA KUHINJICA Template by Ipietoon Cute Blog Design