09. 04. 2017.

UKOLIKO VAŠE DIJETE NE ŽELI KORISTITI "TUTU" OVA GENIJALNA METODA ĆE VAM POMOĆI




Prelaz iz pelena na “tutu” ne mora biti dugotrajan i mukotrpan proces. Gledati kako dijete raste i prolazi kroz različite faze sigurno je posebno iskustvo za svakog roditelja, ali neke faze su teže i iscrpljujuće poput učenja djeteta kako i zašto koristiti “tutu”.

U ovome će vam pomoći Fellom tehnika i to u samo tri dana, piše “Brightisde”.

Ona podrazumijeva da vaše dijete bude golo od struka nadolje kada je kod kuće te u širokih hlačicama bez ičeg ispod kada je vani. Međutim, preporučuje se da ta tri dana dijete ipak nosi pelene po noći kako bi krevet ostao suh.



Prije primjenjivanja ove tehnike, dobro je napraviti sljedeće:

-nabavite nekoliko “tuta” za svaku prostoriju u kojoj dijete boravi

-uvijek imajte pri ruci pelene i rezervne hlačice za krizne situacije

-ako živite u hladnom području, pojačajte grijanje i obucite djetetu čarapice

Prvi dan

Neka vaše dijete bude golo od struka nadolje cijeli dan. Pripazite na njega, a kada treba obaviti nuždu, stavite ga na najbližu “tutu”.

Ponudite djetetu slane grickalice i hranu s većim udjelom vode kako bi češće obavljalo malu nuždu.

Kada vi ili vaš partner morate na wc, povedite dijete sa sobom kako biste mu demonstrirali kako se obavlja nužda. Dijete lakše uči na vizualnom primjeru.

Pohvalite dijete svaki puta kada uspješno obavi nuždu na “tuti”. Kada se uspije uspješno popiškiti i pokakati 10-12 puta zaredom, u mogućnosti je samostalno koristiti “tutu”.


Ako vašem djetetu baš i ne ide korištenje “tute”, nemojte ga grditi niti pokazivati nervozu. Umjesto toga, recite mu: “Piški se/kaka u ‘tutu’.”

Prije spavanja recite mu da je vrijeme za “tutu”, ali izbjegavajte ih pitati trebaju li ići. Stavite mu pelenu tik prije nego zaspe.


Drugi dan

Držite se iste metode kao i prvog dana, ali na jedan sat ga povedite van sa sobom. Prije odlaska recite djetetu da je vrijeme za “tutu”. Pirčekajte da se dijete popiški/pokaka i onda odmah izađite van.

Odjenite djetetu široke hlače bez pelene ili ičega ispod. Vaš cilj je da se vratite kući bez da dijete ima potrebu vani vršiti nuždu.

Ostanite u blizini svoje kuće; jednostavno prošećite po komšiluku i za svaki slučaj ponesite prijenosnu “tutu”.



Treći dan

Držite se uputstva od prvog dana, ali ovaj put izvedite dijete van u dva navrata – jednom ujutro i jednom popodne. Svaki put recite djetetu da koristi “tutu” prije izlaska iz kuće.

I ovaj dan dijete treba imati široke hlače bez gaćica ili pelena, ali za svaki slučaj ponesite prijenosnu “tutu” i rezervne hlače ako nešto pođe po zlu.

Ako ova metoda ne urodi rezultatima, ponovite je nakon 6-8 sedmica, te se oboružajte strpljenjem i vremenom.

zivotistil.rtl.hr

SIMPTOMI INFRAKTA KOD MLAĐIH OSOBA - UKOLIKO PRONSĐETE I JEDAN SIMPTOM, BUDITE OPREZNI





Infarkt, bolest koja je karakteristična za stariju životnu dob, sve češća pogađa mlade. Za kardiologe to je danak ubrzanog tempa života i svakodnevnog stresa

Danas je zabluda da od bolesti srca i krvnih sudova oboljevaju samo starije osobe i većinom osobe muškog spola, jer bolesti srca pogađaju žene, kao i muškarce, a riziku su izložena i djeca, piše “Blic“…


Kardiolog Kliničkog centra Srbije, dr Marko Banović otkriva glavne razloga zbog kojih mladi dobijaju infarkt. On napominje da se faktori rizika od nastanka srčanog udara razlikuju kada su mladi ljudi u pitanju, u odnosu na starije.

Genetika

“U riziku od infarkta su oni mladi ljudi kod koji je neko u porodici imao srčani udar u mlađim godinama. Tu se prevashodno misli na roditelje, i to na majku ukoliko je doživjela infarkt prije menopauze ili otac ako je preležao ovu bolest prije 40-45 godine”, objašnjava dr Banović.

Urođene srčane mane

Najčešći uzroci iznenadne smrti kod mladih uglavnom su srčanog porijekla. Redovnim kontrolama u pojedinim slučajevima moguće je spriječiti fatalni ishod, ali nažalost postoje i poremećaji koji se rutinskom dijagnostikom ne mogu otkriti.


“Često se dešava da pacijent ne pridaje značaj simptomima koji mu se javljaju, a koji u tom slučaju djeluju i kao alarm da nešto nije u redu i da je potrebno potražiti stručni savjet ili pomoć”, ističe dr Banović.

Stres, pušenje, fizička neaktivnost

Na žalost, doktori su primjetili da u Srbiji sve više mladih dobija aterosklerozu (propadanje krvnih sudova), koja predstavlja jedan od faktora rizika za pojavu infarkta.

“Ateroskleroza je vrlo dug i spor proces postepenog sužavanja arterijskih krvnih sudova u svim dijelovima tijela, pa tako i u srčanom mišiću. Brzi način života, brojni stresovi, fizička neaktivnost i genetska predispozicija doveli su do toga da se ova bolest javlja i u mlađim uzrastima. Međutim, izuzev nasljedne predispozicije, sve drugo pomenuto su faktori rizika na koje možemo da utičemo i da ih korigujemo”, zaključuje dr Banović.


Simptomi infarkta:

Bol u grudima (stezanje, pečenje, cepanje u grudima)

Bol u ramenu, lijevoj ruci ili donjoj vilici

Mučnina ili povraćanje

Gušenje

Vrtoglavica

Hladan znoj

Naglo zamračenje vida

blic.rs

GOTOVE ZA NEKOLIKO MINUTA - TURSKE PALAČINKE




Jedistvenog i očarajavućeg okusa. Palačinke, koje su gotove za samo nekliko minuta, a još pored toga, kompletna priprema je veoma jednostavna. Odlične su za zdrav doručak vašoj djeci, a možete ih naravno jestiti i ostatak dana, zašto da ne :))




2 šoljice glatkog brašna – 300 g

1 kašika maslinovog ulja

½ vrećice suhog kvasca – 3,5 g

1 kašikica šećera

½ kašikice soli

1 šoljica tople vode- 2 dl


Nadjev

150 g mladog špinata

150 g feta sira

Sol, bijeli papar

Maslinovo ulje za premazivanje



Priprema

Tijesto

Kvasac i šećer preliti toplom vodom i ostaviti stajati nekoliko minuta. U prosijano glatko brašno dodati nadošli kvasac i žlicu maslinovog ulja te umijesiti glatko tijesto. Tijesto pokriti i ostaviti stajati 20 minuta.


Tijesto podijeliti na 8 jednakih dijelova, pokriti i ostaviti stajati 10-15 minuta. Svaku osminu tijesta tanko razviti, 4 nadjenuti špinatom i feta sirom te začiniti. Poklopiti nenadjevenim tijestom, rubove spojiti prstima i vilicom te palačinku pržiti na umjerenoj vatri na suhoj tavi. Pržiti palačinku 2-3 minute, okrenuti i premazati maslinovim uljem. Palačinku peći još 2-3 minute, dok obje strane ne dobiju lijepu boju.

dnevne.net

LAKO SE I BRZO PRAVE, A JOŠ BRŽE POJEDU - ČOKOLADNA USKRSNA JAJA



Dajte malo vašoj mašti na volju, i napravie nevjerovatno ukusna i veoma interesantna čokoladna jaja. Osim za praznike, možete ih praviti ukoliko želite i svaki dan, zašto da ne. Jer, dobre i ukusne stvari, su uvijek dobrodošle :)) Zaposlite malo i svoje klince, dobro će vam doći njihova pomoći i lijepo ćete se zabaviti i napraviti super čoko jaja :))


Sastojci:

Smjesa za kuglice

240 g bademovog maslaca

6 zlica maslaca sobne temperature

100 g secera u prahu

2 Vanilin šećer Dolcela

100 g izmrvljenih amaretti keksica ili nekog drugog keksa



I jos

250 g tamne cokolade za kuhanje

50 g bijele cokolade

prehrambene boje u prahu

ukrasi od fondanta ili secera



Priprema:

1.U zdjeli za mijesanje , pjenasto izmiksajte oba maslaca , pa im dodaj secer u prahu i vaniliju , mijesaj polako ispocetka dok se  secer ne umijsa , pa tek onda povecaj brzinu .


Smjesa ce izgledati dosta gusta ( sve zavisi koliko vam je gust maslac i od kojeg je proizvodjaca , ako vas bude malo rijedji slobodno dodajte jos malo secera u prahu ) . Na kraju spatulom umijsaj namrvljene amaretti keksice .

2.Dobivenu masu grabi zlicom i urolaj oval izmedju dlanova , ako vam se cini da vam je smjesa mekana , stavite je u hladnjak na 30 min . Moja je bila bas kako treba i nisam imala problema sa rolanjem . Obilkovana jaja slazi na pladanj oblozen papirom za pecenje i stavi u zamrzivac na 10 – 15 minuta da se dobro stisnu.


U medjuvremenu otopi cokolade i bijelu podijeli u manje posudice , pa ju oboji zeljenom bojom ili jednostavno sve ostavi bijelo . Rashladjena jaja utopi u cokoladu i slazi ponovo na papir za pecenje i pusti da se cokolada stegne. Na kraju jaja isaraj obojenom cokoladom i ukrasi ukrasima od fondanta ili secera .

4.Ova jaja mogu stajati tjedan dana na sobnoj temperaturi , a u hladnjaku jako dugo , mogu se i zalediti . Ja ih obicno napravim bar dva tjedna unaprijed i tako bar ne moram misliti na jedan desert . Nadam se da ce se ovaj prejednostavni recept dopasti i nekima od vas .

erecepti.com

SPIRALNA VOĆA TORTA O KOJOJ SVI PRIČAJU

Fotografija Bakini recepti i savjeti.
sastojci:
Za koru
120 g brašna
1 šolja šećera
1 kašičica praška za pecivo
½ kašičice soli
125 ml ulja


60 ml vode
4 žumanca
1 kašičica vanila ekstrakta
1 kašičica ekstrakta badema
6 belanaca
Malo sirćeta

Za kremu
3 šolje pavlake za šlag
90 g šećera u prahu
30 g kako praha
340 g svežih malina
1/3 šolje listića badema
Narendana čokolada

PRIPREMA:
Tepsiju dimenzija 30×45 cm namstite i obložite papirom za pečenje, a zatim papir za pečenje namastite i pospite brašnom (veoma važno). Rernu uključite da se greje na 160C. U posudi izmešajte brašno, ¾ šolje šećera, prašak za pecivo i so, a u posebnoj posudi umutite žumanca, ulje, vodu i oba ekstrakta. Belanca mutite mikserom u posebnoj posudi prvo na laganoj pa jačoj brzini, a za vreme mućenja dodajte par kapi sirćeta i postepeno dodavajte preostali šećer – kašiku po kašiku.

Mutite dok belanca ne postanu sjajna i čvrsta. Smesu od žumanaca umešajte u suve sastojke i sve sjedinite, a zatim malo po malo dodavajte belanca i nežno mešajte dok smesa ne postane jednolična. Dobijeno testo sipajte u pripremljenu tepsiju i pecite 18-20 minuta. Izvadite tepsiju iz rerne i ostavite da se hladi, a dok čekate, u frižider stavite metlice od miksera i praznu posudu u kojoj ćete mutiti slatku pavlaku. Pavlaku sipajte u ohlađenu posudu, a po vrhu pospite kakao i šećer pa sve mutite dok ne dobijete čvrsti šlag, ali pazite da ne preterate da ne dobijete grudvice. Maline grubo naseckajte, a nekoliko ostavite celih za dekoraciju. Koru u tepsiji izrežite na pet jednakih traka – horizontalno. Malo više od polovine kreme premažite preko kore i izravnajte površinu, a odozgo poslažite naseckane maline i listiće badema te ih dlanovima lagano utisnite u kremu. Prvu traku premazane kore lagano urolajte i uspravno postavite na centar tanjira za posluživanje. Drugu traku urolajte oko prve, počevši od kraja prve urolane trake i proces ponavljajte dok ne dođete do kraja. Stranice torte premažite preostalom kremom, a po vrhu je ukrasite celim malinama i narendanom čokoladom. Ostavite da se haldi u frižideru najmanje sat vremena pre služenja.
Fotografija Bakini recepti i savjeti.
Fotografija Bakini recepti i savjeti.

Popularni članci

 

BAKINA KUHINJICA Template by Ipietoon Cute Blog Design