05. 04. 2017.

Karamel rozenka sa lešnicima

karamel rozen
Sastojci:
1 pakovanje rozen kora
1l mleka
3 pudinga sa ukusom karamela
250 gr šećera
150 gr pečenih mlevenih lešnika


150 gr margarina

Glazura:
150 gr čokolade
4 kašike ulja
50 gr bele čokolade

Priprema:
800 ml mleka staviti da provri i dok čekamo da provri preostalih 200 ml razmutiti sa šećerom i pudingom da nema grudvica. Kad mleko provri zakuvati puding i mešati dok se ne zgusne. Kada se zgusne skloniti sa vatre pa dodati mlevene lešnike i mešati.

Posle ovog dela može se kolač praviti na dva načina. Može da se odmah stavi margarin u vrelo i da je mešati dok se potpuno ne otopi i ne sjedini sa pudingom i onda tako topao fil da se nanosi na kore. Ili da se ohladi puding, umuti se penasto margarin i njemu se dodaje puding uz mućenje. Izaberite koji način želite. Ja sam radila prvu, bržu verziju. Kod ovakve pripreme kore jako brzo omekane i kolač je izuzetno mekan, mora da se do sečenja drži u frižideru. KOd druge pripreme ne mora jer fil nije vruć i neće kore previše otpustiti, omekaniće taman za jelo i sečenje. Glazuru pravite na standardan način, na pari otopite čokoladu sa uljem i prelijete kolač, poravnate, protresete kolač i onda odmah otapate belu čokoladu, išarate i povučete čačkalicom. To sve morate odmah raditi dok se čokolada ne stegne. Ja sam malo čekala, deca su me zapričala i odatle ove crtice po glazuri, ali ne smeta. Ukoliko vam glazura ispadne grbava, uvek možete posuti odgore dok se još nije stegla mlevene lešnike, orahe ili keks i sakrijete neravnine.
Rezultat slika za Karamel rozenka sa lešnicima

Čokoladna šarlota

Rezultat slika za čokoladna šarlota
Sastojci:
3 pakovanja piškota ili 300 gr
9 jaja
200 gr šećera u prahu
100 gr kristal šećera


250 gr margarina
250 gr čokolade
mleko za umakanje piškota, oko 200 ml

Za dekoraciju i popunjavanje piškota umućeno je 400 ml slatke pavlake gde je u polovinu dodato 2 kašike nutelle.

Priprema:
Na vatru staviti šerpu sa vodom, u šerpi neka je vode ” sa dva prsta ” i dok provri umutiti žumanca sa 100 gr šećera, da pobele. Staviti umućena žumanca sa šerpu sa vodom i kuvati 12 minuta od trenutka kada voda provri ispod šerpe.

Posle 12 minuta dodati izlomljenu čokoladu i mešati da se otopi, zatim skloniti sa vatre da se potpuno ohladi. Ulupati margarin sobne temperature sa 100 gr šećera u prahu. Margarinu dodati ohladjen krem sa čokoladom i sve umutiti. Na kraju ulupati belanca sa 100 gr šećera u prahu u jaku i sjajnu penu. Polako belanca dodati prethodno umućenom kremu. Dodati pola, umutiti najsporijom brzinom miksera, pa dodati drugu polovinu i umutiti opet. Mućenje traje kratko, koliko je potrebno da se fil i belanca povežu a da krem ostane vazdušast. U krugli kalup slagati uspravno piškote. Umočite u mleko stranu koja nema na sebi šećer i tu stranu stavite na unutrašnju stranu kalupa. Kada poslažete okolo umačite piškote i poslažite po dnu. Istresti celu smesu krema i poravnati. Tortu ostaviti 2h u zamrzivač. Izvaditi staviti na tacnu pa skinuti obruč. Umutiti slatku pavlaku pa pola premazati preko fila, a u ostatak dodati nutellu, eurokrem ili neskvik pa špricem išarati. Poslužiti posle nekoliko sati da piškote omekane.
Rezultat slika za čokoladna šarlota

Kolač sa Milka čokoladom

kolac sa milka cokoladom
 Kore:
6 jaja
6 kašika šećera
5 kašika hladne vode


4 kašike brašna
1 kašika kakaoa
1 kašičica praška za pecivo

Vanila krem:
3 žumanca
250 ml mleka
80 gr kristal šećera
1 vanilin šećer
1 kašika gustina, puna
100 gr maslaca

Milka krem:
3 jaja
80 gr kristal šećera
100 gr Milka čokolade ( tamne ili mlečne )
100 gr maslaca

Odgore:
šlag ili slatka pavlaka

Priprema:
Ulupati penasto belanca pa postepeno dodavati vodu uz mućenje. Dodati šećer pa mutiti dok se ne dobije jaka pena i šećer se istopi.

Kada se šećer istopi dodati žumanca. Umutiti pa dodati brašno, kakao i prašak za pecivo i sve sjediniti varjačom. Dok to radite rerna se zagreva na 180 stepeni. Istresti masu u obložen pleh dimenzija 20 x 35 ili 30 x 30…i sličnih… Peći oko 25 minuta. Ohladjen biskvit preseći vodoravno da se dobiju dve tanke korice. Pomešati za vanila krem mleko, brašno, šećer, žumanca i vanilin šećer i gustin. Umutiti pa staviti na srednju vratu uz mešanje da se skuva. Skuvan fil skloniti sa vatre pa ohladiti. Ulupati penasto maslac pa mu dodati ohladjen krem i umutiti. Kremovi su nešto mekši, ali neka vas to ne brine, pri razmazivanju nemojte ići skroz do ivice jer će sami lepo da legnu na korice i one će upiti višak tečnosti, a pri tome fino omekaniti. Za Milka krem pomešati jaja, šećer i izlomlenu čokoladu, pa staviti na paru. Mešati dok se sve ne otopi i sjedini. Zatim ostaviti na pari do 10 minuta da se kuva uz mešanje pa skloniti i ohladiti. Ulupati penasto maslac pa dodati mu ohladjen krem i sve umutiti. Na prvu koru naneti beli krem, poklopiti drugom korom pa naneti Milka krem i sve na kraju prekriti šlagom ili slatkom pavlakom. Ohladiti pa poslužiti.

Kolač sa jagodama i grizom

kolac sa jagodama i grizom
Sastojci:
20 komada petit keksa
600 gr jagoda ( voća po izborumaline, kupine, višnje, voćni mix )
300 ml vode
150 gr griza ( ili puding od jagode, vanile, gustin, ko ne voli griz )
7 kašika šećera
600 ml mleka
2 pudinga od vanile


4 kašike šećera
200 gr margarina
150 gr šećera u prahu
200 ml slatke pavlake

Priprema:
U djuveč tepsiju dimenzija 30 x 20 poslagati petit keks. NIje potrebno umakati ga u mleko.

Izgnječiti ili izblendirati jagode. Staviti vodu da provri. Pomešati griz i šećer pa kad voda provri zakuvati, brzo mešati pa dodati izgnječene jagode. Prokuvati još minut – dva i skloniti sa vatre. Odmah preliti preko keksa i ostaviti da se hladi. Odmah zatim pomešati puding, šećer i malo hladnog mleka, a ostatak staviti da provri. Kad provri mleko zakuvati i mešati dok se puding ne zgusne. Skloniti sa vatre pa i njega ostaviti da se hladi. Ulupati penasto margarin sobne temperature sa šećerom u prahu pa im dodati ohladjenu puding i umutiti. Ulupati slatku pavlaku pa pola dodati kremu od pudinga. Krem od pudinga premazati preko dela sa grizom i voćem. Ostatak slatke pavlake, možete dodati još i šlag premazati preko vanila fila i ostaviti u frižider nekoliko sati. Nakon nekoliko sati ohladjen kolač možete poslužiti.
Rezultat slika za Kolač sa jagodama i grizom

Čokoladna kokos fantazija

cokoladna kokos fantazija
Sastojci za kore:
6 jaja
10 kašika šećera
5 punih kašika brašna


2 kašike kakaoa
1 prašak za pecivo ( 10 gr )
3 kašike mleka
3 kašike ulja

Fil:
1 l mleka
1 puding sa ukusom slatke pavlake
5 kašika gustina ( može biti i sve gustin , onda 8 kašika )
6 kašika šećera
100 gr kokosa
300 ml slatke pavlake ( mnogo je lepo sa njom, ali ako ne  želite onda 250 gr maslaca )

Čokoladni krem ( ganache ):
250 ml slatke pavlake
150 gr čokolade

Priprema:
Uključiti rernu da se zagreje na 200 stepeni. Ulupati belanca sa šećerom pa dodati žumanca i opet umutiti. Dodati mleko i ulje uz mućenje. Na kraju dodati brašno, kakao i prašak za pecivo i sve izmešati varjačom ( ne mikserom ) U pleh prečnika 23, 24 cm staviti papir i istresti celu smesu. Staviti da se peče na 200 stepeni 10 minuta pa smanjiti na 180 i peći još 15 minuta.

Isklučiti rernu i ostaviti da se tako sve zajedno hladi još 15 minuta. Izvaditi koru i ostaviti da se hladi. Ohladjenu koru iseći na tri jednaka dela. Ukoli ne želite da sečete il ine znate možete da pečete tri puta korice. Dok se kore peku pomešati puding, gustin i šećer pa dodati 200 ml hladnog mleka a ostatak staviti da provri. Kad provri zakuvati umućenu masu i mešati dok se ne zgusne. Skloniti sa vatre i umešati kokos. Ostaviti da se hladi prekriveno folijom. Ulupati slatku pavlaku pa je dodati ohladjenom kremu. Ukoliko vam je gusto sipnite samo malo mleka i opet umutite. Kada se kore ohlade, pravite čokoladni deo. Pomešati slatku pavlaku i iskidanu čokoladu i staviti na paru da se otopi i zagreje. Mešati stalno. Kada se otopilo i dobila se retka glazura skloniti sa vatre. Topao krem namazati na sve tri kore ravnomerno. Ukoliko vam se čini da su vam kore suvlje, pre mazanja čokoladom možete da ih malo poprskate mlekom. Ostavite tako korice namazana čokoladom da se glade. Najbolje ako možete u frižider 10 – 15 minuta. Kada se čokolada malo stegla stavite prvu koru nanesite trećinu krema. Krem nanosite vadeći kašikom po malo na celu površinu kore i posle samo malo nožem razvučete. Tako uradite i sa ostale dve kore, odgore je fil. Preko fila pospite kokosom i dekorišite po želji. Torta neka odstoji u frižideru 2 – 3h i može se poslužiti.
Rezultat slika za čokoladna kokos fantazija
Srodna slika

Popularni članci

 

BAKINA KUHINJICA Template by Ipietoon Cute Blog Design