05. 04. 2017.
SUPER BRZI RUČAK : PIZZA ROLAT
Sastojci
500g kora za gibanicu
2dl pavlake
4 jaja
malo origana
200g kecapa
300g trapista
400g salame
so
Priprema
Umutite pavlaku i jaja sa malo soli. Salamu isecete na tanke kolutove. Kore bi trebalo da imaju 12 listova.Podeliti ih da dobijete 2 puta po 6 listova.
Na tacnu staviti prvo 2 lista.Preko premazati malo umucene pavlake sa jajima, pa odgore kora, pa je premazete kecapom i pospete malo origana, pa preko opet kora i nju namazete pavlakom i jajima i poredjate salamu, preko opet stavite koru i na nju narendate 150g trapista i preko kora koju namazete pavlakom i jajima.To sve zavijte u rolat. To isto uradite i sa drugih 6 listova. Rolate premazite sa pavlakom i jajima i stavite u podmazan pleh i pecite na 200 stepeni oko 20 min. dok fino ne porumeni. Kada je peceno isecite na parcad debljine 2cm. Po zelji mozete dodati sampinjone,krastavcice,kulen...
Presavršen i jednostavan čokoladni kolač
Super jednostavni kolači koji se “smažu” u trenu, koji se samo smute i speku-da! Takvih recepata nikad nije dovoljno, a ovo je upravo jedan takav. Bez kompliciranja, samo čokolada i osvježavajući štih koje voće divno naglašava. Za one koji žele potpun užitak predlažemo da uz još vruć čokoladni kolač posluže malo omiljenog sladoleda.
Trebat će vam:
• 15 dag čokolade
• 1o dag šećera
• 20 dag maslaca
• 4 žutanjka i bjelanjka
• 1 prašak za pecivo
• 4 žlice brašna
• sok od dva nara
Za kremu:
• 20 dag čokolade
• 500 ml slatkog vrhnja ili vrhnja za kuhanje
Priprema:
Odvojite bjelanjke od žutanjaka. Žutanjke miksajte sa šećerom pa polako dodajte maslac, brašno, prašak za pecivo te otopljenu čokoladu.
Na kraju umiješajte snijeg od bjelanjaka. Izliti u malo veći pleh i peći na 180 stupnjeva oko polasata, provjeriti čačkalicom da li je tijesto pečeno, ako ostane suha gotovo je. Za kremu otopiti čokoladu u vrhnju i ukuhati kremu na laganoj vatri pa ju izliti na ohlađen biskvit. Servirati s jagodama ili malinama i sladoledom od vanilije.
FANTASTIČNA CAPPUCINO TORTA :D
Cappucino torta, koju svakako morate probati. Veoma je kremast, i jako će vam se svidjeti. Njegova jednostavnost prilikom pravljeja još više će vas iznenaditi. Nadamo se da će vam se dopasti, baš kao što je i nama :))
BISKVITNO TIJESTO
200 g tamne čokolade (70% kakaa)
175 g maslaca
4 jaja
1 bourbon vanilin šećer
125 g šećera
125 g pšeničnog brašna
½ žličice soli
1 žličica praška za pecivo
25 g instant praha za cappuccino
KREMA
13 g instant praha za cappuccino
200 g tamne čokolade (70% kakaa)
150 ml vruće vode
PREMAZ
70 grama šećera
500 g sira mascarponea
250 g nemasnog svježeg kravljeg sira
PRELJEV
200 g čokolade za kuhanje
200 g vrhnja za šlag
Priprema biskvitnog tijesta
Tamnu čokoladu razlomite na kockice pa ju zajedno sa maslacem rastopite u lončiću na pari. Rastopljenu čokoladu i maslac ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Jaja tucite električnim mikserom s metlicama pri najvećoj brzini dok ne dobijete pjenastu smjesu.
Vanilin šećer pomiješajte sa šećerom i soli pa postepeno dodavajte istučenoj smjesi od jaja i miješajte još 3 minute. Prašak za pecivo pomiješajte sa pšeničnim brašnom i prahom za cappuccino pa prosijte na masu od jaja i umiješajte električnim mikserom pri najnižoj brzini. U smjesu na samom kraju pažljivo dodajte ohlađenu smjesu od maslaca i čokolade i promiješajte. Pečenje biskvitnog tijesta Kalup za torte promjera 26 cm obložite masnim pek papirom. U kalup ulijte pripravljenu smjesu za biskvitno tijesto i poravnajte. Pećnicu prethodno zagrijte na 180°C pa tortu stavite na pečenje oko 30 minuta. Ispečeno biskvitno tijesto iskrenite na rešetku za kolače koju ste obložili pek pairom i ostavite biskvit da se ohladi na sobnoj temperaturi. Od ohlađenog biskvita odvojite pek papir pa biskvit vodoravno prerežite.
Priprema kreme
U lončiću izmiješajte prah za cappuccino sa vrućom vodom. Čokoladu nalomite na kockice pa ju rastopite u otopljenom cappuccinu dok ne dobijete glatku smjesu. Po potrebi malo zagrijte.
Čokoladnu kremu rasporedite po donjem dijelu biskvita, poravnajte pa na nj položite gornji biskvit.
Priprema premaza
U posudi pomiješajte šećer i sir mascarpone te mikserom s metlicama dobro izmiješajte. U to kratko umiješajte nemasni svježi kravlji sir. Sa premazom namažite površinu i rub biskvita za cappuccino tortu. Cappuccino tortu stavite u hladnjak otprilike 2 sata kako bi se dobro ohladila.
Priprema preljeva
Vrhnje za šlag zagrijte u lončiću pa ga maknite s vatre. Čokoladu za kuhanje nalomite na kockice pa ju rastopite u zagrijanom vrhnju uz neprestano miješanje. Miješajte onoliko vremena koliko je potrebno da dobijete glatku smjesu. Preljev ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi (ne stavljajte ga u hladnjak). Pripravljenim peljevom prelijte površinu rashlađene torte i rasporedite žlicom da malo curi preko ruba. Cappuccino tortu stavite u hladnjak na tridesetak minuta prije posluživanja kako bi se preljev stvrdnuo. Cappuccino torta je pripravljena i spremna za rezanje i posluživanje.
mindmegettu.hu
04. 04. 2017.
OKUPILO SE PREKO TRIDESET HILJADA PLAVUŠA NA JEDNOM MJESTU
Na jednom mjesto, okupilo se preko trideset hiljada plavuša, kako bi dokazale, kako one zapravo nisu glupe, i kako ljudi o njima imaju pogrešno mišljenje. Sve one, došle su podržati jednu plavušu, u koju polažu nadu da će im osvjetlati obraz.
Predsjednik komisije pita je:
-Koliko je 2+2?
Plavusa:-Pet!
-Nije tacno!
Trideset hiljada plavusa:_Dajte joj sansu, dajte joj sansu…!
-U redu, koliko je 2+2?
Plavusa:-Tri!
Nazalost nije tacno!
Trideset hiljada plavusa:-Dajte joj sansu ,dajte joj sansu…!
Treci i posljedni put, koliko je 2+2?
-Plavusa:=Cetiri!
Trideset hiljada plavusa:- Dajte joj sansu, dajte joj sansu…!
sputniknews.com / komicnistatusi.com
BINGO TORTA, JE VAŠ NAJBOLJI IZBOR
Ukoliko vam treba nešto bogato i glamurozno, onda je to BINGO torta, koja će vas izbaciti iz cipela, kada je probate. Njen sam izgled, sve govori, a okus je stvar za sebe. Toplo vam je preporučujemo da je što prije napravite i probate, jer ćete je posle stalno praviti, jer zaista posebna i jedinstvena.
Sastojci
Biskvit:
6 kašika šećera
4 kašike brašna
3 kašike ulja
7 kašika mljevenih oraha
1 kašika kakaa
6 kom jaja
1 kom prašak za pecivo
Krema:
400gr šećera
1 kašika gustina
4 kom pudinga od vanilije
250gr margarina
150gr mljevenog keksa
150gr otopljene čokolade
1/2l vrhnja za šlag
fanta naranča
jaffa keks
piškote
1,5l mlijeka
Priprema
1.Biskvit:
1. Izmiksati sve sastojke i peći u četvrtastoj tepsiji veličine 24×40cm.
Krema:
1. U provrelo mlijeko zakuhati šećer, gustin, puding.
2. Kada se krema ohladi dodati izrađen margarin.
3. Kremu podijeliti na 3 dijela.
1 dio dodati mljeveni keks,
2 dio dodati otopljenu čokoladu,
3 dio ostaje žut.
Slaganje:
Biskvit malo poprskati fantom, premazati kremom sa keksom, preko nje složiti jaffa kekse malo potopljene u mlijeko(čokoladni dio okrenut prema dolje. Preko jaffe premazati fil sa čokoladom, na nju slagati piškote malo potopljene u fantu. Preko piškota premazati žutu kremu. Tortu premazati šlagom.
domacirecepti.net
Pretplati se na:
Postovi (Atom)
Popularni članci
-
Osvježiti svoj dom i riješiti se negativne energije, možete uz ovaj jednostavan trik sa prirodnim sastojcima. Bolje je nego da koristite...
-
Zove Fata jedno jutro svoju svekrvu telefonom pa joj kaže: – Dobro jutro, gospođo… Cijelo jutro razmišljam i razbijam glavu al’ ne m...
-
Našla je majku i posljednjeg brata. A težak je to posao bio jer te 1992. obećala je samoj sebi da će pronaći i skupiti svih svojih osmer...
-
Naljutla se žena na muža i nabraja mu, e da znaš sad da ćeš odsad za sve da mi plaćaš, štagod da radim, morat ćeš da znaš platiti. ...
-
Tokom dana sam danas tipkao sa djevojkom, i to baš u trenutku dok je brijala svoju macu. Dok smo pisali, rekla mi je kako je ...
-
Lan ivoda su nevjerovatnak ombinacija, te kada bi je redovno konzumirali, a naročito žene, napravili bi nevjerovatan pomak, što se tiče ...
-
Od moje starije sestre svekrva je dno dan, znači, žena je neviđeni debil. Sestra se udala, pa sigurno ima već i 10 dana, i na dan vjenčan...
-
Kada dože zubobolja, onda nas sve boli, kompletna glava, te je osjećaj zaista nepodnošljiv. Peremo zube, uzimamo tablete, ali ništa ne p...