25. 03. 2017.

Princess vanila

Princess vanila
Jedna prava nježna princeza u obliku finog kremastog kolača sa dodatkom voća,svaki zalogaj o njoj govori sam za sebe.Vrlo jednostavne je pripreme,može biti  torta za svaki dan, i to je ono što ju meni posebno čini jednom od najdražih ..

Sastojci
Za korice:
5 kom bjelanjaka
1 omot pudinga od vanilije u prahu



1 velika žlica brašna
5 žlica šećera
3 žlice ulja

Krema:
6,5 dl mlijeka,5 žutanjaka
2 omota pudinga od vanilije
150 g šećera u prahu
2 vrećice vanili šećera
100 g maslaca
2 dl čvrsto tučenog slatkog vrhnja
ili ako više volite bez vrhnja kremu od maslaca
dodati tada samo 180 g maslaca
2-3 kom banana ili oko 200 g sezonskog voća po želji,svježe jagode ili maline su savršene

za ukras:
krupno ribana bijela čokolada ili slatko vrhnje

Priprema
1.Za korice odijeliti bjelanjke od žumanjaka.Bjelanjke istući u čvrst snijeg,polagano dodajući



 šećer,zatim dodati potrebnu količinu ulja,puding u prahu i brašno,smjesu ujednačiti. Veliki lim od pećnice(40 x30 cm) postaviti papirom za pečenje,izliti smjesu u njega,lagano zaravnati žlicom i peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 160C oko 20- 25 min,dok kora lagano porumeni.

2.Koru prohladiti,i prerezati na 3 jednaka dijela po dužini lima, zatim pažljivo odvojiti od papira za pečenje, pažljivo,jer korice budu izuzetno tanke i mekane.

3.Za kremu od ukupne količine mlijeka odvojiti 1,5 dl u kome razmutiti pudinge u prahu,žutanjke i
vanili šećere.U zakipjelo mlijeko lagano ukuhati smjesu pudinga,i kuhati dok se potpuno ne zgusne.
Kuhanu kremu prekriti prozirnom folijom da bi se spriječila pokorica odgore,ohladiti kremu, a zasebno pjenasto umutiti maslac i šećer u prahu,te posebno čvrsto ulupati slatko vrhnje.

4.Prohlađenoj kremi dodati maslac i šećer i na kraju umješati slatko vrhnje. Redom filovati korica-krema tanko rezane banane ili neko drugo voće,-korica-krema-voće i tako redom. Na kraju tortu obmazati filom sa svih strana,po želji  ukrasiti ju slatkim vrhnjem ili krupno ribanom bijelom čokoladom.

5.Prije služenja malo ju prohladiti i samo uživati!

Nebeski kolač

Nebeski kolač
Kolač je totalno neplaniran, nakon telefonskog poziva brzinski pravljen, ali izuzetno fin, ukusan i naprosto neodoljiv !!!

Sastojci
biskvit
6 kom bjelanjaka
6 žlica šećera



4 žlice brašna
14 žlica kokosovog brašna

nadjev od višanja
680 g višanja (iliti 1 tegla)
1 paketić pudinga od vanilije
3 žlice šećera

krema
2 paketića pudinga od vanilije
4 žlice šećera
750 ml mlijeka
500 ml vrhnja za šlag

čokoladna glazura
100 g čokolade za kuhanje
50 g maslaca (ili margarina)

Priprema
1.za biskvit dobro istući bjelanjke, zatim dodati šećer, pa postepeno, na najmanjoj frzini miksera brašno i kokos. pažljivo rasporediti po pomašćenoj i pobrašnjenoj tepsiji (velika od rerne) i peći 15-20 min. na 180 stupnjeva.



2.teglicu višanja ocijediti, u soku ukuhati puding i šećer, te dodati višnje, pustiti da provrije, skinuti sa vatre i preliti preko ohlađenog biskvita.
3.skuhati puding od vanilije (+šećer), ohladiti i u hladno dodati prethodno umućen šlag, te premazati ohlađen kolač.
4.čokoladu i maslac (margarin) polako otopiti na laganoj vatri i premazati kolač, ohladiti, rezati i uživati u čaroliji laganog i osvježavajućeg okusa :-))
5.***kolač sam pravila onako, ‘iz glave’, i prvotna zamisao za kremu je bila da na pari izlupam žumanjke, ukuham 1 puding, pa onda sve zajedno pomiješam sa šlagom, ali u nedostatku vremena sam žumanjke ostavila sa strane i sve radila samo sa pudingom (žumanjci su poslužili za premazivanje slanih kiflica :-)) ***



Kremaste mak kocke


 Sastojci
1 kora
3 belanca
3 kašike kristal šećera
3 kašike brašna



2 kašike ulja
2 kore-ovo je mera za 1 koru
3 belanca
3 kašike kristal šećera
5 kašika nemlevenog maka
2 kašike brašna

krema
1/2 l mleka
1 puding od vanile
6 žumanjka
7 kašika šećera
200 gr margarina
ekstrakt od mentola

dekoracija
1 šlag krem od vanile
1,5 deci mleka

Priprema
1.ispeći jednu belu koru i dve kore sa makom, u tepsiji veličine20×27 na 200 c oko 10 minuta.
2.umutiti žumanjke sa šećerom, dodati puding i zakuvati u mleku na laganoj vatri, kad se ohladi dodati margarin i ekstrakt od mentola.


3.mak kora-fil-bela kora-fil-mak kora ,tanak sloj fila-šlag
Rezultat slika za Kremaste mak kocke
Rezultat slika za Kremaste mak kocke

KAKO OBUĆA UTIČE NA IZGLED NAŠE ZADNJICE?


Opšte je poznato da obuća koju nosimo može dobro ili loše da utiče na izgled naše zadnjice. Svaki tip ženske obuće drugačije djeluje na pozadinu, pa tako kad obujemo npr. patike guza nam ne izgleda isto kao u sandalama sa platformom.

Patike

U patikama zadnjica izgleda veće, zato što nam one omogućavaju da hodamo bez ograničenja i pružaju potpunu slobodu pokreta.


S druge strane, upravo zbog toga, zadnjica će biti spljoštena.

Ravna obuća

Svaka žena će kada bira udobne cipele posegnuti za onima sa ravnim đonom. Kako zadnjicu čine tri mišića – gluteus maximus, medius i minimus, ukoliko ih sve vreme ne stežete dok stojite, oni su opušteni i zbog toga zadnjica izgleda kao da je „obješena“. Takođe, ravne cipele će naglasiti svaki estetski nedostatak vaših nogu kao što je ravno stopalo ili razlika u njihovoj dužini.




Blok štikle
Ovakve štikle pružaju veću stabilnost zbog deblje pete i zbog toga je težina tela bolje raspoređena. Međutim, zbog toga što možete udobnije da stojite, zadnjica nije izbačena i izgleda ravno.

Štikle (2.5 – 5 cm)

Ovo je najudobnija verzija štikli i kratkoročno će učiniti da vaša zadnjica bude uzdignuta i čvršća. Međutim, mnoge dame ne vole ovu visinu potpetica jer smatraju da je „preniska“. Još jedan problem je taj što ako vaši mišići nisu potpuno aktivni, naročito trbušni, tijelo pokušava da nadomesti taj nedostatak tako što izbacuje zadnjicu i gura karlicu naprijed kako bi napravilo balans. Posljedica je bolan donji deo leđa.

Stileto štikle (5 – 10 cm)

Stileto štikle čine da zadnjica izgleda baš kako treba, kao savršena breskva – noge izgledaju duže a zadnjica je podignuta i zaobljena. Međutim, duže nošenje stileto štikli može da dovede do slabijih mišića, lošijeg balansa tijela i krivljenja kičme.

Platforma štikle

Ovakve cipele ozbiljno ograničavaju pokretljivost stopala i zbog toga tijelo izgleda napeto i kruto. Zbog toga što stalno moramo da balansiramo sa jedne strane na drugu kukovi i zadnjica nisu poravnati i struk izgleda manje definisano.

Visoke štikle (preko 10 cm)
Na ovim štiklama bukvalno stojite na vrhovima prstiju i zadnjica izgleda manje. Zbog visine štikle pomjeramo centar gravitacije tijela što može da dovede do krivljenja kičme i bolova u leđima.
Iako će učiniti da vam zadnjica bude mala i prćasta, svaki korak biće prava agonija.

Platforme

Ovakve cipele zbacuju i podižu zadnjicu, ali vizuelno skraćuju noge. Ali kao što je to slučaj i sa svim modelima štikle, fleksibilnost stopala je kompromitovana. Cijelo tijelo nagnuto je ka naprijed i zbog toga su kolena pod većim pritiskom. Rezultat toga može da bude bol u leđima, pa čak i u ramenima.

7 trikova za blistavo bijeli osmijeh


Zaboravite na skupe tretmane izbjeljivanja i navlake i iskušajte ove jednostavne i provjerene metode…

Pijte što više vode. Tijekom cijelog dana, a posebice odmah nakon konzumacije pića koja ostavljaju mrlje kao što su crveno vino, kava i zeleni čaj. Voda će koliko toliko pomoći u ispiranju površinskih mrlja u nastajanju.




Odgovarajuća pasta. Koristite kvalitetne paste i zube perite nakon svakog obroka. Osim pasta za izbjeljivanje, na tržištu postoje i paste sa sitnim plavim pigmentima koji stvaraju sloj koji reflektira svjetlost te time stvara dojam bjeljih zubi. Povremeno zube izribajkte i sodom bikarbonom kako biste uklonili neželjene mrlje od hrane i pića.

Ruževi hladnih podtonova. Koristite kada imate priliku izražajne ruževe s plavim podtonovima poput crvenog ili boje vina. Izbjegavajte sve nijanse sa žutim podtonovima poput koraljnih i narančastih nijansi.




Svakog dana pojedite jabuku. Jabuka je voćka koja je izrazito zdrava za desni, ali i koja pomaže u izbjeljivanju zubi. To je zato što jabuka sadrži maličnu kiselinu koja je obavezni sastojak proizvoda za izbjeljivanje. Ovu kiselinu sadrže i jagode pa u sezoni jedite njih.

Pijte na slamku. Kada god imate priliku, koristite slamku za piće. Time ćete smanjiti direktni kontakt pića koje ostavlja mrlje i samih zubi.

Ispirite usta vinskim octom. Svako jutro prije pranja usnu šupljinu čistite vinskim octom. Osim što ubija bakterije, uklanja i mrlje sa zubiju. Jednostavno popijte koji gutljat i mućkajte ga po ustima.

Grickajte celer. Celer je za vaše zube dobar iz dva razloga. Prvi je da celer potiče proizvodnju sline, a slina prirodno otklanja mrlje pa ćete logično tome, imati manje mrlja po zubima. Drugi razlog je taj što sadrži celulozu koja djeluje kao prirodni piling koji čisti zube.

Popularni članci

 

BAKINA KUHINJICA Template by Ipietoon Cute Blog Design