24. 03. 2017.

Sa momkom sam u vezi već duži niz godina, volim ga, sretna sam pored njega,

Sa momkom sam u vezi već duži niz godina, volim ga, sretna sam pored njega,
Sa momkom sam u vezi već duži niz godina, volim ga, sretna sam pored njega, ali on nema fakultet, ima zanat i radi kao automehaničar u radionici svog oca.


Drži me kao kao malo vode na dlanu, jako me voli i planira da me ženi. Ali moja starija sestra ima obrazovanog dečka, diplomirani sociolog, koji je nezaposlen od kad je diplomirao, lijen, ne želi radit ono što mu je ispod časti. Moj dečko mu je nudio privremen posao, a on je na to rekao da nije završio fakultet da prlja ruke i da se ne bi spuštao na taj nivo.


I pogodite što? Moji roditelji ne podnose mog dečka, a njezinog obožavaju. Godinama me odvraćaju od momka, govore kako ja kao školovana djevojka zaslužujem bolju prilku. U situaciji sam da šta god učinim neću biti apsulutno sretna, ako se udam za mog automehaničara iskvariti ću mojim roditeljima, ako ih poslušam uništiti ću vlastiti život. Zašto mi to rade 🙁

Imam 51 godinu i svakodnevno idem na posao autobusom. Iako sam stariji i …

Imam 51 godinu i svakodnevno idem na posao autobusom. Iako sam stariji i …
 Imam 51 godinu i svakodnevno idem na posao autobusom.



Iako sam stariji i često umoran kao pas od posla mlađarija zauzme sva sjedišta i moje kolege moramo stojati. Prije par dana sam se pobunio i rekao jednoj djevojčici koja po mojoj procjeni nema više od 17 godina kako nije pristojno da ona sjedi, a mi ja stariji da stojim. A ona mi je drsko odgovorila: MATORI, NIJE PRISTOJNO NI DA SE TRUDNICE POSIŽU I NJIMA JE TEŠKO STOJATI.


Baš me iznenadila, naprosto sam je morao pitati kada je tako mlada uspjela da zatrudni, a ona mi je rekla tako da cijeli autobus čuje, MATORI NISAM JOŠ, ALI AKO TI SE MOŽE DIĆI SAD BIH MOGLA OSTATI i na sjedišu na kojem sjedi nagela se u stranu i počela se tapšati po guzi. Cijeli autobus mi se počeo smijati, dobacivati MATORI MOŽEL? CEPAJ MATORI! SAD ILI NIKAD! MATORI JE MRTAV! i razne druge slične stvari. Čak su i moje kolege počele da me zezaju. Na šta je ovaj svijet spao, da se omladina ovako ponaša, a što je još gore da su zbog toga popularni.

OVO JE JEDAN OD NAJBOLJIH ROLNICA KOJE SAM PROBALA PA DIJELIM RECEPT SA VAMA

OVO JE JEDAN OD NAJBOLJIH ROLNICA KOJE SAM PROBALA PA DIJELIM RECEPT SA VAMA
Sastojci
Za tijesto:
1 Prašak za puding vanilin Dolcela
40 g šećera
500 ml mlijeka
2 Kvasac instant Dolcela
30 g šećera



100 ml mlake vode
1 kg Pšeničnog glatkog brašna Podravka
1 žličica soli
2 jaja
100 g maslaca

Za nadjev:
100 g maslaca
250-300 g smeđeg šećera
3 žličice Cimeta mljevenog Podravka

Za glazuru:
100 g krem sira
50 g maslaca
150 g šećera u prahu
1 Vanilin šećer Dolcela
mlijeko po potrebi

Priprema
1.Pomiješajte prašak za puding sa šećerom i malo mlijeka.
2.Ostatak mlijeka skuhajte, maknite s vatre, umiješajte pripremljenu smjesu i kuhajte uz miješanje 1-2 minute, a zatim puding ohladite.



3.Kvasac pomiješajte s malo šećera i mlakom vodom i ostavite stajati 5 minuta.
4.Brašnu dodajte sol, pripremljeni kvasac, ohlađeni puding, jaja, rastopljeni maslac i zamijesite glatko tijesto.
5.Ostavite dizati na toplom mjestu dok se volumen ne udvostruči.
6.Tijesto premijesite i ostavite da se ponovo digne.
7.Tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi (0,5 cm).
8.Rastopljenom maslacu dodajte šećer i cimet.
9.Ovom smjesom premažite tijesto. Savijte u roladu i zatim ju prerežite na 20 dijelova.
10.U tepsiju (40 x 30 cm) obloženu papirom za pečenje posložite rolice (da se ne dodiruju) i ostavite da narastu.
11.Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 °C do zlatnožute boje (oko 25 minuta).
12.Za glazuru izmiješajte krem sir, maslac sobne temperature, šećer u prahu, vanilin šećer i mlijeko po potrebi.
13.Pečene rolice ohladite par minuta pa ih prelijte ili “prošarajte” pripremljenom glazurom.

Posluživanje
Mlake rolice poslužite uz napitak.

Savjet
Da bi vam bilo jednostavnije, tijesto koje ste tanko razvaljali premažite rastopljenim maslacem i pospite mješavinom šećera i cimeta te možete umiješati i grožđice, orašaste plodove i sl.

NAJUKUSNIJI MUNCHMALLOW KOLAČ A TAJNA SE KRIJE U FANTASTIČNOJ KREMI

NAJUKUSNIJI MUNCHMALLOW KOLAČ A TAJNA SE KRIJE U FANTASTIČNOJ KREMI

Ovo je, definitivno, najukusniji kolač “varijacija na temu Munchmallow”!

Sastojci:
biskvit:
  • 5 žumanaca
  • 240 g šećera
  • 3 kašike kakaa
  • 150 ml ulja
  • 200 g brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 vanilin šećer
  • 250 ml mlijeka




krema:
  • 6 bjelanaca
  • 10 kašika šećera
  • 1 vanilin šećer
  • prstohvat soli
  • 2 pune kašike gustina
i još:
  • 300 ml vrhnja za šlag
  • 160 g čokolade za kuhanje
Priprema:
1.
Dobro umutiti žumanca i šećer, pa dodati ulje, kakao i brašno, pomiješano sa praškom za pecivo. Dobro umutiti, pa sipati mlijeko (miksati svo vrijeme)! Sipati smjesu u pleh, premazan margarinom i posut brašnom. Peći na 200 C, oko 25 minuta.



2.
Umutiti bjelanca i prstohvat soli, pa postepeno dodavati šećer. Dobro umutiti (nekih 10-tak minuta)! Zatim u snijeg dodati gustin.Upravo gustin je tajni sastojak, jer zahvaljujući njemu krema neće “pasti” već nakon par sati. Izmiksati, pa sipati preko vrućeg, pečenog biskvita.

Milenium Torta

Milenium Torta

Sastojci:
Za podlogu:
  • 100 g poprženih i mljevenih lješnjaka
  • 100 g čokolade za kuhanje (40% kakaa)




Za ganache mousse kremu:
  • 150 ml Šlaga 5+ Dolcela
  • 50 ml mlijeka
  • 100 g tamne čokolade (70 % kakaa)
Za mousse od bijele čokolade:
  • 50 ml mlijeka
  • 150 ml Šlaga 5+ Dolcela
  • 150 g bijele čokolade
Za mousse od tamne čokolade:
  • 50 ml mlijeka
  • 150 ml Šlaga 5+ Dolcela
  • 150 g čokolade za kuhanje (40 % kakao)
Za preljev:
  • 300 ml Šlaga 5+ Dolcela
  • 150 g mliječne čokolade
  • 75 g tamne čokolade (70 % kakaa)
  • 75 g čokolade za kuhanje (40 % kakaa)
Priprema:
Za podlogu:
1.
Popržite lješnjake i očistite ih od ljuskica, sameljite na krupnije komadiće i pomiješajte s otopljenom čokoladom. Stavite dobivenu masu na masni papir u kalup za torte veličine oko 20 cm.
2.
Stisnutu i ohlađenu čokoladnu podlogu okrenite i maknite papir, dobit ćete predivnu čokoladnu podlogu punu lješnjaka.
Za ganache mousse kremu:
1.
Slatko vrhnje, mlijeko i čokoladu stavite na laganu vatru da se otopi i kada zavrije, maknite na stranu da se hladi. Krema ne smije biti tvrda, nego tekuća, a opet hladna. Miksajte je nekoliko minuta dok ne dobijete pjenu poput moussa. Premažite preko podloge i stavite u hladnjak da se hladi.
Za mousse od bijele čokolade:
1.
Izmiješajte mlijeko i slatko vrhnje, izmiksajte do pola i lagano dodajte otopljenu bijelu čokoladu. S najmanjom brzinom električnom miješalicom povežite sastojke. Bijelu mousse kremu nanesite preko tamne kreme i vratite u hladnjak.
Za mousse od tamne čokolade:



1.
Izmiješajte mlijeko i slatko vrhnje, izmiksajte do pola i lagano dodajte otopljenu tamnu čokoladu. S najmanjom brzinom električnom miješalicom povežite sastojke. Kremu od tamne čokolade nanesite preko bijele kreme i vratite u hladnjak.
Preljev preko torte:
1.
Prokuhajte slatko vrhnje. Mliječnu čokoladu stavite u jednu posudu, a tamnu čokoladu (70% kakaa) i čokoladu za kuhanje u drugu posudu.
2.
Ravnomjerno podijelite vrhnje po čokoladama i dobro sve špatulicom promiješajte da se čokolade otope i da nema grudica.
3.
Ohladite i pojedinačno svaku prelijte po torti. Prvo mliječnu čokoladu prelijte i stavite hladiti. Zatim prelijte tamnu smjesu čokolada te prelijte i stavite hladiti.
Posluživanje
Toplim nožem zagrijanim u vrućoj vodi izrežite tortu na kriške pa poslužite.
Savjet:
Prilikom pripreme moussa čokoladu malo ohladite i odjednom je umiješajte u napola istučeni Šlag5+ i pazite prilikom miješanja da ne prijeđete granicu između moussa i šlaga tj. da ostane smjesa mekanija, jer će se inače stvarati grudice masnoće.
Napomena:
Tortica je malena… ali ubojita, ukoliko želite veću, samo povećajte količine x 2, za kasniji tijek ne odgovaram :DDDD !!

Popularni članci

 

BAKINA KUHINJICA Template by Ipietoon Cute Blog Design