12. 03. 2017.

MENI JE OVO NAJBOLJA ČOKOLADNA TORTA SOČNA I ČOKOLADNA BAŠ ONOLIKO KOLIKO TREBA...


SASTOJCI
Biskvit ( x3 )
  • 3 jaja
  • 6 zlica secera
  • 3 zlice ulja
  • 3 zlice mlijeka
  • 3 zlice kakaa
  • 3 zlice glatkog brasna
  • 1/2 praska za pecivo




Fil:
  • 300 gr bijele cokolade
  • 300 gr crne cokolade
  • 1/2 l vrhnja za slag Dukat
  • 125 gr margarina
Sirup:
  • 3 dcl vode
  • 7 zlica secera
  • 1 dcl toplog mlijeka
  • 1 zlica kakaa
PRIPREMA:
Pecnicu ugrijte na 180 stupnjeva. Kalup promjera 28 cm oblozite papirom za pecenje i lagano namazite margarinom. Raditi cemo tri biskvita svaki od gore navedenih sastojaka.
Brasno, prasak za pecivo i kakao prosijemo. Mikserom umutimo 3 jaja sa secerom dok ne postane pjenasto i blijedo zuto. Dodamo ulje i sve malo promiksamo, zatim naizmjence ( smanjite mikser na najmanju brzinu ili spatulom umijesajte mjesavinu brasna i mlijeka ) dodamo mjesavinu brasna, kakaa i praska za pecivo i mlijeko.
Izlijemo u pripremljen kalup i pecemo 20 – 25 minuta. Postupak ponovimo tri puta, tako da dobijete 3 kore. Dok se biskviti peku pripremite fil.



Natrgajte bijelu i crnu cokoladu, prelijte slatkim vrhnjem. Na laganoj vatri mijesajte dok se sva cokolada ne otopi i smijesa postane glatka. Pred sam kraj dodajte na kockice narezan margarin. Sve promijesajte dok se margarin ne otopi ,a smjesa postane glatka i sjajna.
Neka malo odstoji jer je fil dosta rijedak, pa da se malo stisne. Tako ce vam biti lakse raspodijeliti fil po torti.
Sirup
Kuhajte secer i vodu 4 – 5 minuta. Za to vrijeme ugrijte mlijeko i u njmu rastopite 1 zlicu kakaa. Dodajte mlijeko i kakao u secer i vodu i nastavite kuhati na laganoj vatri 2 – 3 minute tj. dok se sve lijepo ne poveze.
Slaganje
Kora – sirup – fil – kora – sirup – fil – kora – sirup – fil!
Vazno je napomenuti da sirup stavljate malo po malo, bolje ce upijati. Nemojte sve odjednom. Ja sam sirup podijelila na tri priblizno jednaka dijela da mi bude lakse.
Ja sam slagala kore u kalup sa mehanizmom, a tek sam sutra dan premazala cijelu tortu.
Ukrasite tortu po zelji i uzivajte!
Izvor:http://yumagazin.info/

BAKLAVA SA PLAZMOM: OVO MORATE PROBATI JER JE STVARNO PREDOBRA !

Fotografija Jednostavni domaći recepti.

Sastojci:
  • 1 pakovanje kora za pite, od 500 gr
  • 300 gr mlevene plazme
  • 3 jaja
  • 5 kasika secera
  • 5 kasika ulja
  • ulje za prskanje kora




Preliv:
  • 1 l vode
  • 800 gr secera
  • 1 limun
Priprema:
1.
Prvo skuvajte preliv, stavite vodu i secer da provri, zatim dodajte limun isecen na kolutove i kuvajte agdu nekih 5 minuta, ne treba da bude gusta. Ohladite.Umutiti jaja sa secerom, dodati ulje, jos malo umutiti i umesati mleveni keks. Smesa ce biti bas, bas gusta.




Prebrojte kore i podelite..za svaki rolat vam treba tri kore (ja sam imala 6 rolata). Prvu koru poprskati uljem, staviti na nju drugu koru, poprskati i nju uljem i staviti trecu koru. Na trecu koru staviti smesu od plazma keksa, uzduzno (tesko se razmazuje, jer je gusta, pa ja prstima uz rub kore namestim). Cvrsto zarolati i redjati u blago nauljen pleh. Postupak ponoviti i sa ostatkom kora. Rolate iseci na zeljene velicine, pre pecenja, premazati blago uljem svaki rolat u plehu i peci u prethodno ugrejanoj rerni na 180 stepeni, dok lepo ne porumeni. Vrucu baklavu, preliti hladnim prelivom. Dobro ohladiti i uzivati :).

Posluživanje:
Najbolja je kada je doooobro ohladjena, nije preslatka, socna i brzo se napravi :).

VIC DANA:MUJO JE NAPOKON DOBIO POSAO U POLICIJI I PRVI DAN…


Mujo je napokon dobio posao u policiji i prvi dan dolazi na posao, a narednik ih sve postroji i zaurla:




– Oni sa srednjom školom desno, a oni s osnovnom lijevo!

Svi se rasporede, samo Mujo ostane stajati u sredini, pa vikne naredniku:

– A đe ć’ ja, ja nemam nikakve škole?




Narednik pogladi brk:
– Ti stan’ iza mene!


Nevjerovatno ukusna i brza za napraviti – Čokoladna keks torta


Nevjerovatno ukusna i jajko brza za napraviti Čokoladna keks torta, koja će se vašima mališanima, kao i naravno ostatku porodice itekako svidjeti. Toplo vam preporučujemo ovu čokoladnu poslasticu, koja će nadamo se postati svakodnevnica vaše kuhinje. NAdamo se da će vams e svidjeti, baš kao štp je i nama, i da ćete što prije uživati u ovoj poslastici koja obiluje nevjerovatno ukusnom čokoladom, koju svi volimo :))




Sastojci:
  • 5 dcl. mlijeka
  • 2 pudinga od čokolade
  • 3 kašike šećera
  • 100 g. čokolade za kuhanje
  • 250 g. maslaca
  • 4 žumanca
  • 200 g. šećera u prahu
  • 1 kašika kakao
  • oko 600 g. petit keksa
  • oko 3,5 dcl. skuhane jake kafe
  • šlag krem od čokolade




Priprema:
U 5 dcl. mlijeka istopiti čokoladu i skuhati sa pudingom umućenim sa šećerom i malo mlijeka.
Pokriti najlon folijom direktno preko fila, ne preko oboda posude, i ostaviti da se ohladi do sobne temperature.
Pjenasto umutiti žumanca sa šećerom u prahu, dodati kakao i miješati na pari oko desetak minuta. Ostaviti da se ohladi pa sjediniti sa umućenim maslacem.
Spojiti oba fila i miješati mikserom velikom brzinom da se dobije glatka i homogena smesa. Ostaviti petnaestak minuta u frižider prije počekta filovanja.
Keks umakati u hladnu kafu, redati 5×4, filovati tako 4 reda keksa i tri reda fila.
Gore staviti umućen šlag krem od šokolade
Ako želite da promiješate puding to učinite dok se potpuno ne ohladi jer kada se miješa jako hladan i čvrst puding on ima to svojstvo da se razdvojii i dobićete tečnu kašu, a to ne želimo napraviti.

KARAMEL ROLAT

KARAMEL ROLAT

SASTOJCI:
biskvit:
  • 5 jaja
  • 5 kašika šećera
  • 2 kašike brašna
  • 3 kašike mljevenih oraha
  • 1/2 praška za pecivo




krema:
  • 500 gr šećera
  • 10 kašika brašna (ili gustina)
  • 1 l mlijeka
  • 250 gr margarina
i još:
  • 4 banane
  • malo mljevenih oraha (za posipanje)
PRIPREMA:
Odvojite bjelanca od žumanaca.Bjelanca umutite u čvrst snijeg.
Žumanca umutite sa šećerom.Sjedinite brašno,prašak za pecivo i mljevene orahe,pa dodajte u umućena žumanca.
Zatim pažljivo sjedinite sa umućenim bjelancima.Smjesu sipajte u veliki pleh,obložen papirom za pečenje,pa pecite na 180 C oko 15 minuta.



Pečen biskvit odvojite od papira,pa zarolajte u vlažnu krpu.
KREMA:
Karamelizujte 500 gr šećera.Zatim karamel prelijte sa 600 ml mlijeka,pa na laganoj vatri ostavite da se karamel otopi.Brašno (ili gustin) dobro umutite sa 400 ml mlijeka,pa sipajte u
karamel-mlijeko,miješajući svo vrijeme,dok krema ne dobije potrebnu gustinu.
Karamel-kremu ohladite,pa dodajte margarin (omekšao na sobnoj temperaturi),pa dobro izmiksajte.Na biskvit nanesite 2/3 kreme,pa stavite 2 reda po 2 banane.Zarolajte!
Rolat stavite na tacnu,premažite ostatkom kreme,pospite mljevenim orasima,pa stavite da se hladi.
POSLUZIVANJE:
Kada se ohladi,režite na parčad!
coolinarika.com

Popularni članci

 

BAKINA KUHINJICA Template by Ipietoon Cute Blog Design