11. 04. 2017.

SIMPTOMI KOJI UPOZORAVAJU NA KISELOST ORGANIZMA - ALKALNA ISHRANA JE SPAS!




Za optimalno zdravlje na vašem jelovniku bi se trebalo naći 70-80 odsto alkalnih namirnica, a svega 20-30 odsto kiselih

Današnja ishrana uključuje obilje prerađene hrane, mesa, mlečnih proizvoda, jaja, belog brašna, šećera i gaziranih sokova. Stoga nimalo ne čudi što većina ljudi ima blago ili vrlo kiselo stanje organizma.



Neka vas termin “kiselo” ne zavara.

To što je neka namirnica kiselog ukusa ne znači da doprinosi kiselosti organizma – često je upravo suprotno.

Na primer, limun je ukusom vrlo kiseo, ali njegovom razgradnjom u probavi stvara se bazno stanje. S druge strane, slatkiši i meso, koji nisu kiselog ukusa, doprinose acidozi jer se njihovom razgradnjom u krv otpuštaju sastojci ili materije koje zakiseljuju organizam. Budući da je kiselo stanje organizma siguran put do brojnih bolesti, što pre uvedite promene u svoj jelovnik!

Alkalnost organizma je preduslov za dobro zdravlje

Da bi vaš organizam mogao dobro da obavlja sve telesne funkcije, pH-vrednost telesnih tečnosti mora biti blago bazna. Ako pH-vrednost vaše krvi iznosi oko 7,3 vi ste zdrava osoba, a ako te vrednosti padnu ispod 7,0 imate kiselo stanje organizma. Na pH-vrednost utiče ne samo hrana, nego i razni procesi koji se odvijaju u organizmu – probava, disanje, izlučivanje telesnih tečnosti i drugi metabolički procesi.



Na primer, tokom probavljanja hrane, želudac luči hloridnu kiselinu, a gušterača – bazne bikarbonate. Ako dođe do poremećaja tih probavnih sokova, narušava se pH ravnoteža u vašem organizmu. To može rezultirati acidozom – kiselim stanjem, ili alkalozom – baznim stanjem organizma, koje je puno ređe.

Kiselost organizma vodi do pada imuniteta, upalnih stanja i brojnih oboljenja. Može uzrokovati gojaznost i dijabetes, kardiovaskularne bolesti, hronični umor, osteoporozu, artritis, tegobe s mokraćnom bešikom i bubrezima.

Kiselosti organizma doprinosi i pušenje, te uzimanje farmaceutskih lekova, veštačkih zaslađivača i konzervansa. Kod kiselog stanja, organizam iz kostiju i vitalnih organa uzima važne minerale poput kalcijuma, kalijuma i magnezijuma, kako bi neutralisao i izbacio kiselinu. A, to opasno ugrožava vaše celokupno zdravlje.

Simptomi “kiselog” organizma:

Povećanu kiselost organizma primetićete po promenama na usnama i u usnoj duplji. Simptomi su ispucali uglovi usana, kiselost pljuvačke, čirevi, učestale upale grla, osetljivost zuba na toplo i hladno. Promene su vidljive i spolja – suva i beživotna kosa, tanki i lomljivi nokti, iritacije na koži.

Među čestim simptomima su razne iritacije oka, upala očnih kapaka, konjunktivitis.

Na probavnim organima kiselost se može manifestovati kao čir, gastritis, nadutost, povećana želudačna kiselina.

Mentalne i emocionalne promene uključuju gubitak interesa i motivacije, nervoza, teskoba, preosetljivost na zvukove, depresija.

Znakovi koji ukazuju na kiselost organizma: umor i nizak nivo energije, oslabljen imunitet, osetljivi desni i zubi, kratak dah i kašalj, išijas i ukočen vrat, glavobolja i pospanost, povraćanje, mučnina, proliv, upale mokraćne bešike i bubrega, bolni mišići i zglobovi, lupanje srca, ubrzano starenje, gojaznost i dijabetes, nakupljanje mlečne kiseline u mišićima, alergije i akne, rast gljivica u organizmu (poput Kandide).



Ako ste se prepoznali u ovim simptomima, verovatno je vaš organizam kiseo. Ali, kako biste bili sigurni u to, možete da uradite analizu pH-vrednosti krvi i urina.Foto: Thinkstock

Kako vratiti organizam u balans?

Za optimalno zdravlje na vašem jelovniku bi se trebalo naći 70-80 odsto alkalnih namirnica, a svega 20-30 odstokiselih.

Evo što bi trebalo da učinite kako biste smanjili kiselost organizma:

1. Pijte najmanje 2 litra vode dnevno

2. Pijte smutije od svežeg voća i povrća, konzumirajte biljne čajeve i zeleni čaj

3. Konzumirajte bademovo ili kokosovo mlijeko

4. Umereno vežbajte jer to doprinosi baznosti vašeg organizma

5. Smanjite unos mlečnih proizvoda, žitarica i prerađene hrane

6. Jedite više alkalnih namirnica, poput avokada, brokolija, kelja, celera, krastavca, spanaća, limuna, zrelih banana, badema, lubenica i što više salate.

Izvor: Stil.rs

IZLIJEČITE NEUGODNI HERPES ZA SAMO NEKOLIKO SATI - POTPUNO PRIRODNO




Herpes na usnama je veoma neugodna pojava, i svi ga se pribojavamo, jer zaista izgleda ružno i odbijajuće na našim usnama.


Iako po apotekama možemo kupiti mnoge kreme koje pomažu pri izlječenju herpesa nakon njihove upotrebe na usnama ostaju bijeli tragovi, kao mali ožiljci.

Napravite gustu smjesu od tri krupnija zrna bijelog luka, sitno izrendana i 100 g meda.

Ovom smjesom mažite inficirane dijelove. Ili ukoliko ne podnosite bijeli luk, uzmite propolis pa njime mažite tri puta na dan.


Primjenom ovog jednostavnog recepta, vaš herpse će neastati munjevitom brzinom.

narodnilijek.com

SAVRŠENO MEKI HLJEB

Rezultat slika za MEKI HLJEB
Sastojci:
– 900 gr polubijelog T-850 brašna
– 400 ml vode
– 100 ml mlijeka
– 1 kvasac


– 3 kašičice šećera
– 3 kašike ulja
– 1 kašika sirćeta
– 2 kašičice soli

Način pripreme:
Brašno pomiješajte sa soli , šećerom i kvascem. Dodajte ulje i sriće pa dobro promiješajte. Umiješajte vodu pa umijesite rukama glatko tijesto. Ostavite da nadođe 1 sat pa premijesite i ostavite da odstoji još 1 sat.

Prebacite hljeb u tepsiju i pecite u rerni zagrijanoj na 200 stepeni 50 minuta.
Rezultat slika za MEKI HLJEB
Rezultat slika za MEKI HLJEB

Torta San


Sastojci za tamnu koru:
250 gr brasna
1 prasak za pecivo
6 kasika secera
1 vanilin secer


150 gr putera
3 zumanca
2 kasike kakaa
marmelada od marelice

Sastojci za bijelu koru:
6 bjelanaca
18 kasika secera

Sastojci za fil:
1/2 litra mlijeka
1 puding od vanile
3 zumanca
3 kasike gustina
100 gr putera
5 kasika secera

Za dekoraciju:
200 ml vrhnja za slag
1 cokolada

Priprema:
Umutiti puter sa secerom, dodati zumanca, vanilin secer, kakao i brasno sa praskom za pecivo. Umijesiti tijesto i podijeliti ga na dva jednaka dijela. U kalup precnika 24 cm, oblozen papirom za pecenje razvuci polovinu tijesta i peci u zagrijanoj rerni na 180 C oko 20 minuta.

Umutiti bjelanca u cvrst snijeg pa dodavati secer-mutiti dok se secer ne otopi. Masu podijeliti na dva dijela. Pecenu koru izvaditi iz rerne, premazati marmeladom i sipati polovinu umucenih bjelanaca. Vratiti u rernu i nastaviti sa pecenjem. Isti postupak ponoviti sa drugom polovinom smjese, tako da se dobiju dvije kore sastavljene iz dva sloja- crnog i bijelog. U prokljucalo mlijeko dodati razmucen puding, gustin, zumanca i secer. Kuhati dok se fil ne zgusne. Kada se fil ohladi dodati omeksao puter i mutiti mikserom. Izmedju kora nanijeti fil. Tortu premazati umucenim slagom i ukrasiti otopljenom cokoladom. Ostaviti najmanje 2 do 3 sata tortu u frizider da se fino stegne i ohladi, a potom je sjeci na parcad i sluziti.

Prijatno!

Medenjak kolac


Sastojci
100g cokolade sa vecim postotkom kakaa
5 jaja
150g omeksalog maslaca


1 vrecica vanilin secera
200g tecnog meda
100g brasna
50g skrobnog brasna (gustina)
50g mljevenog keksa sa okusom vanilije ( npr. vanilin-roscici)
180g jogurta (3,5 % mm)
2 kasike kakaa
1 kasika cimeta
1 kasika zacina za medenjake
1 puna kasika praska za pecivo
2-3 kasike ruma
200-300g marmelade ili dzema od sljiva

GLAZURA
150g maslaca
100g mlijecne cokolade
50g cokolade sa vecim postotkom kakaa
120ml mlijeka
50g secera

Priprema
1.Jaja odvojiti. Maslac i vanilin secer umutiti pjenasto i dodavati jedno po jedno zumance, i dalje muteci. Dodati med i dalje mutiti da se dobije glatka smjesa. Cokoladu otopiti na slaboj vatri, te dodati prethodnoj masi, i dalje muteci.


2.Brasno, gustin, kakao i zacine pomijesati i prosijati. Dodati mljevene kekse. Brasnaste sastojke dodati prethodnoj masi.Dodati rum.
3.Bjelanjke umutiti sa prstohvatom soli u cvrst snijeg, te polako mijesajuci pjenjacom dodati prethodnoj masi.
4.Tijesto uliti u pleh za pecenje 20×30 i peci u prethodno zagrijanoj pecnici na 180*C 20-ak minuta (obavezno provjeriti cackalicom!)
5.Kad je peceno, tijesto ohladiti potpuno i prerezati ostrim nozem na pola. Premazati izmedju dzemom ili marmeladom u koju ste dodali po zelji kasiku ruma i kasicicu cimeta, preklopiti drugom korom i ostaviti na hladno.
6.Pripremiti glazuru tako sto zakipiti maslac, secer i mlijeko dodati cokoladu, te mijesati da se otopi. Ostaviti 15-ak minuta na hladnom da se malo stegne, a onda preliti po kolacu. Dobro ohladiti prije rezanja.
Rezultat slika za Medenjak kolac

Popularni članci

 

BAKINA KUHINJICA Template by Ipietoon Cute Blog Design