09. 04. 2017.
SPIRALNA VOĆA TORTA O KOJOJ SVI PRIČAJU
sastojci:
Za koru
120 g brašna
1 šolja šećera
1 kašičica praška za pecivo
½ kašičice soli
125 ml ulja
60 ml vode
4 žumanca
1 kašičica vanila ekstrakta
1 kašičica ekstrakta badema
6 belanaca
Malo sirćeta
Za kremu
3 šolje pavlake za šlag
90 g šećera u prahu
30 g kako praha
340 g svežih malina
1/3 šolje listića badema
Narendana čokolada
PRIPREMA:
Tepsiju dimenzija 30×45 cm namstite i obložite papirom za pečenje, a zatim papir za pečenje namastite i pospite brašnom (veoma važno). Rernu uključite da se greje na 160C. U posudi izmešajte brašno, ¾ šolje šećera, prašak za pecivo i so, a u posebnoj posudi umutite žumanca, ulje, vodu i oba ekstrakta. Belanca mutite mikserom u posebnoj posudi prvo na laganoj pa jačoj brzini, a za vreme mućenja dodajte par kapi sirćeta i postepeno dodavajte preostali šećer – kašiku po kašiku.
Mutite dok belanca ne postanu sjajna i čvrsta. Smesu od žumanaca umešajte u suve sastojke i sve sjedinite, a zatim malo po malo dodavajte belanca i nežno mešajte dok smesa ne postane jednolična. Dobijeno testo sipajte u pripremljenu tepsiju i pecite 18-20 minuta. Izvadite tepsiju iz rerne i ostavite da se hladi, a dok čekate, u frižider stavite metlice od miksera i praznu posudu u kojoj ćete mutiti slatku pavlaku. Pavlaku sipajte u ohlađenu posudu, a po vrhu pospite kakao i šećer pa sve mutite dok ne dobijete čvrsti šlag, ali pazite da ne preterate da ne dobijete grudvice. Maline grubo naseckajte, a nekoliko ostavite celih za dekoraciju. Koru u tepsiji izrežite na pet jednakih traka – horizontalno. Malo više od polovine kreme premažite preko kore i izravnajte površinu, a odozgo poslažite naseckane maline i listiće badema te ih dlanovima lagano utisnite u kremu. Prvu traku premazane kore lagano urolajte i uspravno postavite na centar tanjira za posluživanje. Drugu traku urolajte oko prve, počevši od kraja prve urolane trake i proces ponavljajte dok ne dođete do kraja. Stranice torte premažite preostalom kremom, a po vrhu je ukrasite celim malinama i narendanom čokoladom. Ostavite da se haldi u frižideru najmanje sat vremena pre služenja.
TOLIKO JEDNOSTAVAN KOLAČ DA ĆETE GA PRAVITI SVAKI DAN.
Savršeni zalogaji, savršena slastica. Tiramisu sa Speculaas Keksima
Sastojci:
250 ml vrhnja za šlag
250 g mascarpone
250 g svježeg nemasnog sira (Quark)
100 g šećera
1 vanilin šećer
300 g speculaas keksa (po potrebi i malko više)
400 g zamrznutog šumskog voća
Priprema:
1.Vrhnje sa vanilin šećerom umutiti u čvrsti šlag. Mascarpone sir i svježi nemasni sir (quark) sa šećerom dobro izmiješati – u tu smjesu lagano umiješati čvrst šlag.
2.U jednu zdjelu redati:
1. sloj speculaas keksa
2. pola krem
3. opet sloj speculaas keksa
4. smrznuto šumsko voće
5. drugu polovicu kreme
6. sloj speculaas keksa
3.Najbolje ostaviti preko noći u hladnjaku da se šumsko voće odmrzne i da keksi omekšaju.
Sastojci:
250 ml vrhnja za šlag
250 g mascarpone
250 g svježeg nemasnog sira (Quark)
100 g šećera
1 vanilin šećer
300 g speculaas keksa (po potrebi i malko više)
400 g zamrznutog šumskog voća
Priprema:
1.Vrhnje sa vanilin šećerom umutiti u čvrsti šlag. Mascarpone sir i svježi nemasni sir (quark) sa šećerom dobro izmiješati – u tu smjesu lagano umiješati čvrst šlag.
2.U jednu zdjelu redati:
1. sloj speculaas keksa
2. pola krem
3. opet sloj speculaas keksa
4. smrznuto šumsko voće
5. drugu polovicu kreme
6. sloj speculaas keksa
3.Najbolje ostaviti preko noći u hladnjaku da se šumsko voće odmrzne i da keksi omekšaju.
OVA TORTA JE POSTALA PRAVI HIT SVI MI TRAŽE RECEPT , PA I SA VAMA DIJELIM OVU LJEPOTICU
SASTOJCI:
Prva kora
5 belanaca
100gr secera
100gr mlevenih oraha
2 kasike brasna
1 kesica praska za pecivo
Druga kora
5 belanaca
100gr secera
100gr kokosovog brasna
1 kesica praska za pecivo
Treca kora
4 jajeta
100gr secera
100gr cokolade
2 kasike brasna
1 kesica praska za pecivo
Fil
10 zumanaca
300gr secera
1kesica vanilin secer
8 kasika brasna
1l mleka
500gr maslaca
250gr secera u prahu
2 kesice slag krema od vanile
100gr crne cokolade
100gr bele cokolade
Prekrivanje
3 kesice slag krema
2dl mleka
PRIRPEMA:
Umutite belanca sa secerom,dodajte mlevene orane,brasno pomesano sa praskom za pecivo.Izlijte u predhodno oblozen kalup(28) i pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni,20 minuta. Za drugu koru umutite belanca sa secerom,dodajte kokosovo brasno i prasak za pecivo.I ovu koru pecite na 200 stepeni,20 minuta. Za trecu koru umutite jaja sa secerom i dodajte rendanu cokoladu i brasno pomesano sa praskom za pecivo.pecite na 200stepeni,20 minuta.
Za fil umutite zumanca sa secerom,vanilinim secerom i brasnom.Pomesajte i ulijte polovinu mleka.Pazite da nema grudvica,tek onda ulijte u ostatak mleka pa fil kuvajte dok ne zgusne.Sklonite sa vatre pa ohladite.U ohladjeni fil dodajte predhodno umuceni maslac sa secerom u prahu,pa sipajte prah slag krem(direktno,ne trebate mutit slag kremu) pa podelite na dva dela.(Fil treba da je skroz hladan kad dodajete cokoladu)U jedan deo dodajte rendanu crnu cokoladu,a u drugi deo dodajte belu rendanu cokoladu. Tortu filujte na sledeci nacin: Prva kora,1/2 fila sa belom cokoladom,druga kora,1/2 fila sa crnom cokoladom,pa 1/2 fila belom cokoladom,treca kora,pa 1/2 fila sa crnom cokoladom.Celu tortu filujte sa umucenim slagom
Prva kora
5 belanaca
100gr secera
100gr mlevenih oraha
2 kasike brasna
1 kesica praska za pecivo
Druga kora
5 belanaca
100gr secera
100gr kokosovog brasna
1 kesica praska za pecivo
Treca kora
4 jajeta
100gr secera
100gr cokolade
2 kasike brasna
1 kesica praska za pecivo
Fil
10 zumanaca
300gr secera
1kesica vanilin secer
8 kasika brasna
1l mleka
500gr maslaca
250gr secera u prahu
2 kesice slag krema od vanile
100gr crne cokolade
100gr bele cokolade
Prekrivanje
3 kesice slag krema
2dl mleka
PRIRPEMA:
Umutite belanca sa secerom,dodajte mlevene orane,brasno pomesano sa praskom za pecivo.Izlijte u predhodno oblozen kalup(28) i pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni,20 minuta. Za drugu koru umutite belanca sa secerom,dodajte kokosovo brasno i prasak za pecivo.I ovu koru pecite na 200 stepeni,20 minuta. Za trecu koru umutite jaja sa secerom i dodajte rendanu cokoladu i brasno pomesano sa praskom za pecivo.pecite na 200stepeni,20 minuta.
Za fil umutite zumanca sa secerom,vanilinim secerom i brasnom.Pomesajte i ulijte polovinu mleka.Pazite da nema grudvica,tek onda ulijte u ostatak mleka pa fil kuvajte dok ne zgusne.Sklonite sa vatre pa ohladite.U ohladjeni fil dodajte predhodno umuceni maslac sa secerom u prahu,pa sipajte prah slag krem(direktno,ne trebate mutit slag kremu) pa podelite na dva dela.(Fil treba da je skroz hladan kad dodajete cokoladu)U jedan deo dodajte rendanu crnu cokoladu,a u drugi deo dodajte belu rendanu cokoladu. Tortu filujte na sledeci nacin: Prva kora,1/2 fila sa belom cokoladom,druga kora,1/2 fila sa crnom cokoladom,pa 1/2 fila belom cokoladom,treca kora,pa 1/2 fila sa crnom cokoladom.Celu tortu filujte sa umucenim slagom
SAVRŠENA TORTA ZA MOJ UKUS, NESTALA BRZINOM SVJETLOSTI, UVJERITE SE ZAŠTO
Sastojci:
Kore
10 bjelanjaka
400 gr šećera
1 kašika octa
200 gr sjeckanih prženih lješnjaka
Krema
10 žumanjaka
3 pudinga od vanilije
8 kašika gustina
10 kašika šećera
250 gr margarina
1,5 l mlijeka
100 gr bijele čokolade Milka
100 gr čokolade sa lješnjacima Milka
50 gr čokolade za kuhanje
2 vanilij šećera
100 gr sjeckanih lješnjaka
Priprema:
1.Umutiti 5 bjelanjaka u čvrst snijeg i tome dodati 200 gr šećera , pola kašike octa i nastaviti mutiti još 10-ak minuta. U kalup za tortu promjera 28 cm staviti papir za pečenje, preko papira posuti sjeckane lješnjake, a lješnjake premazati bjelancima. Peći na 150 C sat i pol. Kad je kora pečena okrenuti je, skinuti papir za pečenje tako da lješnjaci budu gore.
Isto ponoviti i sa drugom korom.
2.Umutiti žumanjce sa šećerom, i tome dodati gustin, puding od vanilije i 3 dl mlijeka i nastaviti mutiti da ne bude grudvica. Preostalo mlijeko zakuhati i tome dodati pripremljenu smjesu od žumanjaca i kuhati dok se krema ne zgusne. Fil ohladiti i tome dodati dobro izrađen margarin.
3.Kremu podijeliti na pola, u jednu polovicu dodati 2 vanilij šećera i rastopljenu bijelu čokoladu, a u drugu polovicu dodati rastopljenu čokoladu sa lješnjacima i čokoladu za kuhanje.
4.Slagati kora-crni fil-žuti fil, kora crni fil-žuti fil, i ostaviti malo kreme za ukrašavanje.Presuti tortu sjeckanim lješnjacima.
Kore
10 bjelanjaka
400 gr šećera
1 kašika octa
200 gr sjeckanih prženih lješnjaka
Krema
10 žumanjaka
3 pudinga od vanilije
8 kašika gustina
10 kašika šećera
250 gr margarina
1,5 l mlijeka
100 gr bijele čokolade Milka
100 gr čokolade sa lješnjacima Milka
50 gr čokolade za kuhanje
2 vanilij šećera
100 gr sjeckanih lješnjaka
Priprema:
1.Umutiti 5 bjelanjaka u čvrst snijeg i tome dodati 200 gr šećera , pola kašike octa i nastaviti mutiti još 10-ak minuta. U kalup za tortu promjera 28 cm staviti papir za pečenje, preko papira posuti sjeckane lješnjake, a lješnjake premazati bjelancima. Peći na 150 C sat i pol. Kad je kora pečena okrenuti je, skinuti papir za pečenje tako da lješnjaci budu gore.
Isto ponoviti i sa drugom korom.
2.Umutiti žumanjce sa šećerom, i tome dodati gustin, puding od vanilije i 3 dl mlijeka i nastaviti mutiti da ne bude grudvica. Preostalo mlijeko zakuhati i tome dodati pripremljenu smjesu od žumanjaca i kuhati dok se krema ne zgusne. Fil ohladiti i tome dodati dobro izrađen margarin.
3.Kremu podijeliti na pola, u jednu polovicu dodati 2 vanilij šećera i rastopljenu bijelu čokoladu, a u drugu polovicu dodati rastopljenu čokoladu sa lješnjacima i čokoladu za kuhanje.
4.Slagati kora-crni fil-žuti fil, kora crni fil-žuti fil, i ostaviti malo kreme za ukrašavanje.Presuti tortu sjeckanim lješnjacima.
DANAS NEMOJTE JESTI - POGLEDAJTE ŠTA POST RADI S VAŠIM MOZGOM I OSTATKOM TIJELA
U različitim kulturama postoje običaji posta, ali šta zapravo on radi našem tijelu, posebno mozgu!
Mark Mattson je načelnik Laboratorija za neuronauku na Nacionalnom institutu za starenje.
On je također profesor neuronauke na Univerzitetu Johns Hopkins, a jedan od najistaknutijih istraživača na području staničnih i molekularnih mehanizama neurodegenerativnih bolesti, poput Parkinsonove bolesti i Alzheimerove bolesti, piše “Novi svjetski poredak“…
Mark i njegov tim su objavili nekoliko radova na kojima se raspravlja koliko post dva puta sedmično znatno može smanjiti rizik od razvoja kako Parkinsonove i Alzheimerove bolesti.
Kada pogledamo istraživanja o restrikciji kalorija, mnoga od njih pokazuju produženi životni vijek, kao i povećanu sposobnost za borbu protiv hroničnih bolesti.
To je zanimljivo, jer se post i ograničenje kalorija pokazalo da potiče rast novih matičnih ćelija, popravlja DNA, produžuje životni vijek i odgađa bolesti starosti i mnogo više, te je čak i pokazalo da je POST efikasan kao tretman protiv raka u saradnji sa lijekovima za hemoterapiju. (kod mainstream medicine)
Nažalost, nikada nećete vidjeti kliničko ispitivanje provedeno bez testiranja uz pomoć farmaceutskih lijekova. To je zato što se ne može zaraditi od postu, ili iz biljke koja se ne može patentirati.
U nastavku je prezentiran prekrasan TEDx razgovor koji je dao Mark Mattson koji ide više u detalje o tome što post radi na mogu.
Pretplati se na:
Postovi (Atom)
Popularni članci
-
Osvježiti svoj dom i riješiti se negativne energije, možete uz ovaj jednostavan trik sa prirodnim sastojcima. Bolje je nego da koristite...
-
Zove Fata jedno jutro svoju svekrvu telefonom pa joj kaže: – Dobro jutro, gospođo… Cijelo jutro razmišljam i razbijam glavu al’ ne m...
-
Našla je majku i posljednjeg brata. A težak je to posao bio jer te 1992. obećala je samoj sebi da će pronaći i skupiti svih svojih osmer...
-
Naljutla se žena na muža i nabraja mu, e da znaš sad da ćeš odsad za sve da mi plaćaš, štagod da radim, morat ćeš da znaš platiti. ...
-
Tokom dana sam danas tipkao sa djevojkom, i to baš u trenutku dok je brijala svoju macu. Dok smo pisali, rekla mi je kako je ...
-
Lan ivoda su nevjerovatnak ombinacija, te kada bi je redovno konzumirali, a naročito žene, napravili bi nevjerovatan pomak, što se tiče ...
-
Od moje starije sestre svekrva je dno dan, znači, žena je neviđeni debil. Sestra se udala, pa sigurno ima već i 10 dana, i na dan vjenčan...
-
Kada dože zubobolja, onda nas sve boli, kompletna glava, te je osjećaj zaista nepodnošljiv. Peremo zube, uzimamo tablete, ali ništa ne p...