09. 04. 2017.

SPIRALNA VOĆA TORTA O KOJOJ SVI PRIČAJU

Fotografija Bakini recepti i savjeti.
sastojci:
Za koru
120 g brašna
1 šolja šećera
1 kašičica praška za pecivo
½ kašičice soli
125 ml ulja


60 ml vode
4 žumanca
1 kašičica vanila ekstrakta
1 kašičica ekstrakta badema
6 belanaca
Malo sirćeta

Za kremu
3 šolje pavlake za šlag
90 g šećera u prahu
30 g kako praha
340 g svežih malina
1/3 šolje listića badema
Narendana čokolada

PRIPREMA:
Tepsiju dimenzija 30×45 cm namstite i obložite papirom za pečenje, a zatim papir za pečenje namastite i pospite brašnom (veoma važno). Rernu uključite da se greje na 160C. U posudi izmešajte brašno, ¾ šolje šećera, prašak za pecivo i so, a u posebnoj posudi umutite žumanca, ulje, vodu i oba ekstrakta. Belanca mutite mikserom u posebnoj posudi prvo na laganoj pa jačoj brzini, a za vreme mućenja dodajte par kapi sirćeta i postepeno dodavajte preostali šećer – kašiku po kašiku.

Mutite dok belanca ne postanu sjajna i čvrsta. Smesu od žumanaca umešajte u suve sastojke i sve sjedinite, a zatim malo po malo dodavajte belanca i nežno mešajte dok smesa ne postane jednolična. Dobijeno testo sipajte u pripremljenu tepsiju i pecite 18-20 minuta. Izvadite tepsiju iz rerne i ostavite da se hladi, a dok čekate, u frižider stavite metlice od miksera i praznu posudu u kojoj ćete mutiti slatku pavlaku. Pavlaku sipajte u ohlađenu posudu, a po vrhu pospite kakao i šećer pa sve mutite dok ne dobijete čvrsti šlag, ali pazite da ne preterate da ne dobijete grudvice. Maline grubo naseckajte, a nekoliko ostavite celih za dekoraciju. Koru u tepsiji izrežite na pet jednakih traka – horizontalno. Malo više od polovine kreme premažite preko kore i izravnajte površinu, a odozgo poslažite naseckane maline i listiće badema te ih dlanovima lagano utisnite u kremu. Prvu traku premazane kore lagano urolajte i uspravno postavite na centar tanjira za posluživanje. Drugu traku urolajte oko prve, počevši od kraja prve urolane trake i proces ponavljajte dok ne dođete do kraja. Stranice torte premažite preostalom kremom, a po vrhu je ukrasite celim malinama i narendanom čokoladom. Ostavite da se haldi u frižideru najmanje sat vremena pre služenja.
Fotografija Bakini recepti i savjeti.
Fotografija Bakini recepti i savjeti.

TOLIKO JEDNOSTAVAN KOLAČ DA ĆETE GA PRAVITI SVAKI DAN.

Fotografija Bakini recepti i savjeti.
Savršeni zalogaji, savršena slastica. Tiramisu sa Speculaas Keksima

Sastojci:
250 ml vrhnja za šlag
250 g mascarpone
250 g svježeg nemasnog sira (Quark)


100 g šećera
1 vanilin šećer
300 g speculaas keksa (po potrebi i malko više)
400 g zamrznutog šumskog voća

Priprema:
1.Vrhnje sa vanilin šećerom umutiti u čvrsti šlag. Mascarpone sir i svježi nemasni sir (quark) sa šećerom dobro izmiješati – u tu smjesu lagano umiješati čvrst šlag.

2.U jednu zdjelu redati:
1. sloj speculaas keksa
2. pola krem


3. opet sloj speculaas keksa
4. smrznuto šumsko voće
5. drugu polovicu kreme
6. sloj speculaas keksa

3.Najbolje ostaviti preko noći u hladnjaku da se šumsko voće odmrzne i da keksi omekšaju.
Fotografija Bakini recepti i savjeti.
Fotografija Bakini recepti i savjeti.

OVA TORTA JE POSTALA PRAVI HIT SVI MI TRAŽE RECEPT , PA I SA VAMA DIJELIM OVU LJEPOTICU

SASTOJCI:
Prva kora
5 belanaca
100gr secera
100gr mlevenih oraha
2 kasike brasna
1 kesica praska za pecivo

Druga kora


5 belanaca
100gr secera
100gr kokosovog brasna
1 kesica praska za pecivo

Treca kora
4 jajeta
100gr secera
100gr cokolade
2 kasike brasna
1 kesica praska za pecivo

Fil
10 zumanaca
300gr secera
1kesica vanilin secer
8 kasika brasna
1l mleka
500gr maslaca
250gr secera u prahu
2 kesice slag krema od vanile
100gr crne cokolade
100gr bele cokolade

Prekrivanje
3 kesice slag krema
2dl mleka

PRIRPEMA:
Umutite belanca sa secerom,dodajte mlevene orane,brasno pomesano sa praskom za pecivo.Izlijte u predhodno oblozen kalup(28) i pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni,20 minuta. Za drugu koru umutite belanca sa secerom,dodajte kokosovo brasno i prasak za pecivo.I ovu koru pecite na 200 stepeni,20 minuta. Za trecu koru umutite jaja sa secerom i dodajte rendanu cokoladu i brasno pomesano sa praskom za pecivo.pecite na 200stepeni,20 minuta.

Za fil umutite zumanca sa secerom,vanilinim secerom i brasnom.Pomesajte i ulijte polovinu mleka.Pazite da nema grudvica,tek onda ulijte u ostatak mleka pa fil kuvajte dok ne zgusne.Sklonite sa vatre pa ohladite.U ohladjeni fil dodajte predhodno umuceni maslac sa secerom u prahu,pa sipajte prah slag krem(direktno,ne trebate mutit slag kremu) pa podelite na dva dela.(Fil treba da je skroz hladan kad dodajete cokoladu)U jedan deo dodajte rendanu crnu cokoladu,a u drugi deo dodajte belu rendanu cokoladu. Tortu filujte na sledeci nacin: Prva kora,1/2 fila sa belom cokoladom,druga kora,1/2 fila sa crnom cokoladom,pa 1/2 fila belom cokoladom,treca kora,pa 1/2 fila sa crnom cokoladom.Celu tortu filujte sa umucenim slagom
Fotografija Bakini recepti i savjeti.
Fotografija Bakini recepti i savjeti.

SAVRŠENA TORTA ZA MOJ UKUS, NESTALA BRZINOM SVJETLOSTI, UVJERITE SE ZAŠTO

Sastojci:
Kore
10 bjelanjaka
400 gr šećera


1 kašika octa
200 gr sjeckanih prženih lješnjaka

Krema
10 žumanjaka
3 pudinga od vanilije
8 kašika gustina
10 kašika šećera
250 gr margarina
1,5 l mlijeka
100 gr bijele čokolade Milka
100 gr čokolade sa lješnjacima Milka
50 gr čokolade za kuhanje
2 vanilij šećera
100 gr sjeckanih lješnjaka

Priprema:
1.Umutiti 5 bjelanjaka u čvrst snijeg i tome dodati 200 gr šećera , pola kašike octa i nastaviti mutiti još 10-ak minuta. U kalup za tortu promjera 28 cm staviti papir za pečenje, preko papira posuti sjeckane lješnjake, a lješnjake premazati bjelancima. Peći na 150 C sat i pol. Kad je kora pečena okrenuti je, skinuti papir za pečenje tako da lješnjaci budu gore.

Isto ponoviti i sa drugom korom.

2.Umutiti žumanjce sa šećerom, i tome dodati gustin, puding od vanilije i 3 dl mlijeka i nastaviti mutiti da ne bude grudvica. Preostalo mlijeko zakuhati i tome dodati pripremljenu smjesu od žumanjaca i kuhati dok se  krema ne zgusne. Fil ohladiti i tome dodati dobro izrađen margarin.

3.Kremu podijeliti na pola, u jednu polovicu dodati 2 vanilij šećera i rastopljenu bijelu čokoladu, a u drugu polovicu dodati rastopljenu čokoladu sa lješnjacima i čokoladu za kuhanje.

4.Slagati kora-crni fil-žuti fil, kora crni fil-žuti fil, i ostaviti malo kreme za ukrašavanje.Presuti tortu sjeckanim lješnjacima.
Fotografija Bakini recepti i savjeti.
Fotografija Bakini recepti i savjeti.

DANAS NEMOJTE JESTI - POGLEDAJTE ŠTA POST RADI S VAŠIM MOZGOM I OSTATKOM TIJELA




U različitim kulturama postoje običaji posta, ali šta zapravo on radi našem tijelu, posebno mozgu!

Mark Mattson je načelnik Laboratorija za neuronauku na Nacionalnom institutu za starenje.


On je također profesor neuronauke na Univerzitetu Johns Hopkins, a jedan od najistaknutijih istraživača na području staničnih i molekularnih mehanizama neurodegenerativnih bolesti, poput Parkinsonove bolesti i Alzheimerove bolesti, piše “Novi svjetski poredak“…

Mark i njegov tim su objavili nekoliko radova na kojima se raspravlja koliko post dva puta sedmično znatno može smanjiti rizik od razvoja kako Parkinsonove i Alzheimerove bolesti.

Kada pogledamo istraživanja o restrikciji kalorija, mnoga od njih pokazuju produženi životni vijek, kao i povećanu sposobnost za borbu protiv hroničnih bolesti.



To je zanimljivo, jer se post i ograničenje kalorija pokazalo da potiče rast novih matičnih ćelija, popravlja DNA, produžuje životni vijek i odgađa bolesti starosti i mnogo više, te je čak i pokazalo da je POST efikasan kao tretman protiv raka u saradnji sa lijekovima za hemoterapiju. (kod mainstream medicine)

Nažalost, nikada nećete vidjeti kliničko ispitivanje provedeno bez testiranja uz pomoć farmaceutskih lijekova. To je zato što se ne može zaraditi od postu, ili iz biljke koja se ne može patentirati.

U nastavku je prezentiran prekrasan TEDx razgovor koji je dao Mark Mattson koji ide više u detalje o tome što post radi na mogu.

Popularni članci

 

BAKINA KUHINJICA Template by Ipietoon Cute Blog Design