05. 04. 2017.
Brzi kolač sa petit keksom
Sastojci:
48 komada kakao petit keksa ( u 3 reda po 16 komada )
700 ml mleka
2 pudinga sa ukusom slatke pavlake
3 kašike šećera
500 ml slatke pavlake
200 ml mleka za umakanje keksa
dekoracija po želji
Priprema:
500 ml mleka staviti da provri a preostalo mleko pomešati sa pudingom i šećerom i umutiti da nema grudvica. Kada mleko provri zakuvati i mešati sok se ne zgusne pa skloniti sa vatre prekriti folijom ili kesom, dobro utapkati na puding da nema vazduha i ostaviti da se ohladi. Za to vreme odvojiti keks.
Umutiti slatku pavlaku da bude čvrsta i dodati pola ohladjenog pudinga, umutiti, pa dodati ostalu polovinu i opet umutiti. Umakati keks u toplo mleko i poslagati previ red 4 x po 4 komada. Premazati sa skoro pola krema, pa drugi red, opet skoro pola krema, treba malo da ostane za odgore ili ne mora ako ćete na primer stavljati šlag kao dekoraciju i odgore treći red keksa umočen u toplo mleko. Premazati sa filom ako vam preostane i ostaviti sat – dva u frižider da se malo stegne, dekorisati zatim po želji.
Karamel rozenka sa lešnicima
Sastojci:
1 pakovanje rozen kora
1l mleka
3 pudinga sa ukusom karamela
250 gr šećera
150 gr pečenih mlevenih lešnika
150 gr margarina
Glazura:
150 gr čokolade
4 kašike ulja
50 gr bele čokolade
Priprema:
800 ml mleka staviti da provri i dok čekamo da provri preostalih 200 ml razmutiti sa šećerom i pudingom da nema grudvica. Kad mleko provri zakuvati puding i mešati dok se ne zgusne. Kada se zgusne skloniti sa vatre pa dodati mlevene lešnike i mešati.
Posle ovog dela može se kolač praviti na dva načina. Može da se odmah stavi margarin u vrelo i da je mešati dok se potpuno ne otopi i ne sjedini sa pudingom i onda tako topao fil da se nanosi na kore. Ili da se ohladi puding, umuti se penasto margarin i njemu se dodaje puding uz mućenje. Izaberite koji način želite. Ja sam radila prvu, bržu verziju. Kod ovakve pripreme kore jako brzo omekane i kolač je izuzetno mekan, mora da se do sečenja drži u frižideru. KOd druge pripreme ne mora jer fil nije vruć i neće kore previše otpustiti, omekaniće taman za jelo i sečenje. Glazuru pravite na standardan način, na pari otopite čokoladu sa uljem i prelijete kolač, poravnate, protresete kolač i onda odmah otapate belu čokoladu, išarate i povučete čačkalicom. To sve morate odmah raditi dok se čokolada ne stegne. Ja sam malo čekala, deca su me zapričala i odatle ove crtice po glazuri, ali ne smeta. Ukoliko vam glazura ispadne grbava, uvek možete posuti odgore dok se još nije stegla mlevene lešnike, orahe ili keks i sakrijete neravnine.
Čokoladna šarlota
Sastojci:
3 pakovanja piškota ili 300 gr
9 jaja
200 gr šećera u prahu
100 gr kristal šećera
250 gr margarina
250 gr čokolade
mleko za umakanje piškota, oko 200 ml
Za dekoraciju i popunjavanje piškota umućeno je 400 ml slatke pavlake gde je u polovinu dodato 2 kašike nutelle.
Priprema:
Na vatru staviti šerpu sa vodom, u šerpi neka je vode ” sa dva prsta ” i dok provri umutiti žumanca sa 100 gr šećera, da pobele. Staviti umućena žumanca sa šerpu sa vodom i kuvati 12 minuta od trenutka kada voda provri ispod šerpe.
Posle 12 minuta dodati izlomljenu čokoladu i mešati da se otopi, zatim skloniti sa vatre da se potpuno ohladi. Ulupati margarin sobne temperature sa 100 gr šećera u prahu. Margarinu dodati ohladjen krem sa čokoladom i sve umutiti. Na kraju ulupati belanca sa 100 gr šećera u prahu u jaku i sjajnu penu. Polako belanca dodati prethodno umućenom kremu. Dodati pola, umutiti najsporijom brzinom miksera, pa dodati drugu polovinu i umutiti opet. Mućenje traje kratko, koliko je potrebno da se fil i belanca povežu a da krem ostane vazdušast. U krugli kalup slagati uspravno piškote. Umočite u mleko stranu koja nema na sebi šećer i tu stranu stavite na unutrašnju stranu kalupa. Kada poslažete okolo umačite piškote i poslažite po dnu. Istresti celu smesu krema i poravnati. Tortu ostaviti 2h u zamrzivač. Izvaditi staviti na tacnu pa skinuti obruč. Umutiti slatku pavlaku pa pola premazati preko fila, a u ostatak dodati nutellu, eurokrem ili neskvik pa špricem išarati. Poslužiti posle nekoliko sati da piškote omekane.
Kolač sa Milka čokoladom
Kore:
6 jaja
6 kašika šećera
5 kašika hladne vode
4 kašike brašna
1 kašika kakaoa
1 kašičica praška za pecivo
Vanila krem:
3 žumanca
250 ml mleka
80 gr kristal šećera
1 vanilin šećer
1 kašika gustina, puna
100 gr maslaca
Milka krem:
3 jaja
80 gr kristal šećera
100 gr Milka čokolade ( tamne ili mlečne )
100 gr maslaca
Odgore:
šlag ili slatka pavlaka
Priprema:
Ulupati penasto belanca pa postepeno dodavati vodu uz mućenje. Dodati šećer pa mutiti dok se ne dobije jaka pena i šećer se istopi.
Kada se šećer istopi dodati žumanca. Umutiti pa dodati brašno, kakao i prašak za pecivo i sve sjediniti varjačom. Dok to radite rerna se zagreva na 180 stepeni. Istresti masu u obložen pleh dimenzija 20 x 35 ili 30 x 30…i sličnih… Peći oko 25 minuta. Ohladjen biskvit preseći vodoravno da se dobiju dve tanke korice. Pomešati za vanila krem mleko, brašno, šećer, žumanca i vanilin šećer i gustin. Umutiti pa staviti na srednju vratu uz mešanje da se skuva. Skuvan fil skloniti sa vatre pa ohladiti. Ulupati penasto maslac pa mu dodati ohladjen krem i umutiti. Kremovi su nešto mekši, ali neka vas to ne brine, pri razmazivanju nemojte ići skroz do ivice jer će sami lepo da legnu na korice i one će upiti višak tečnosti, a pri tome fino omekaniti. Za Milka krem pomešati jaja, šećer i izlomlenu čokoladu, pa staviti na paru. Mešati dok se sve ne otopi i sjedini. Zatim ostaviti na pari do 10 minuta da se kuva uz mešanje pa skloniti i ohladiti. Ulupati penasto maslac pa dodati mu ohladjen krem i sve umutiti. Na prvu koru naneti beli krem, poklopiti drugom korom pa naneti Milka krem i sve na kraju prekriti šlagom ili slatkom pavlakom. Ohladiti pa poslužiti.
Kolač sa jagodama i grizom
Sastojci:
20 komada petit keksa
600 gr jagoda ( voća po izborumaline, kupine, višnje, voćni mix )
300 ml vode
150 gr griza ( ili puding od jagode, vanile, gustin, ko ne voli griz )
7 kašika šećera
600 ml mleka
2 pudinga od vanile
4 kašike šećera
200 gr margarina
150 gr šećera u prahu
200 ml slatke pavlake
Priprema:
U djuveč tepsiju dimenzija 30 x 20 poslagati petit keks. NIje potrebno umakati ga u mleko.
Izgnječiti ili izblendirati jagode. Staviti vodu da provri. Pomešati griz i šećer pa kad voda provri zakuvati, brzo mešati pa dodati izgnječene jagode. Prokuvati još minut – dva i skloniti sa vatre. Odmah preliti preko keksa i ostaviti da se hladi. Odmah zatim pomešati puding, šećer i malo hladnog mleka, a ostatak staviti da provri. Kad provri mleko zakuvati i mešati dok se puding ne zgusne. Skloniti sa vatre pa i njega ostaviti da se hladi. Ulupati penasto margarin sobne temperature sa šećerom u prahu pa im dodati ohladjenu puding i umutiti. Ulupati slatku pavlaku pa pola dodati kremu od pudinga. Krem od pudinga premazati preko dela sa grizom i voćem. Ostatak slatke pavlake, možete dodati još i šlag premazati preko vanila fila i ostaviti u frižider nekoliko sati. Nakon nekoliko sati ohladjen kolač možete poslužiti.
Pretplati se na:
Postovi (Atom)
Popularni članci
-
Osvježiti svoj dom i riješiti se negativne energije, možete uz ovaj jednostavan trik sa prirodnim sastojcima. Bolje je nego da koristite...
-
Zove Fata jedno jutro svoju svekrvu telefonom pa joj kaže: – Dobro jutro, gospođo… Cijelo jutro razmišljam i razbijam glavu al’ ne m...
-
Našla je majku i posljednjeg brata. A težak je to posao bio jer te 1992. obećala je samoj sebi da će pronaći i skupiti svih svojih osmer...
-
Naljutla se žena na muža i nabraja mu, e da znaš sad da ćeš odsad za sve da mi plaćaš, štagod da radim, morat ćeš da znaš platiti. ...
-
Tokom dana sam danas tipkao sa djevojkom, i to baš u trenutku dok je brijala svoju macu. Dok smo pisali, rekla mi je kako je ...
-
Lan ivoda su nevjerovatnak ombinacija, te kada bi je redovno konzumirali, a naročito žene, napravili bi nevjerovatan pomak, što se tiče ...
-
Od moje starije sestre svekrva je dno dan, znači, žena je neviđeni debil. Sestra se udala, pa sigurno ima već i 10 dana, i na dan vjenčan...
-
Kada dože zubobolja, onda nas sve boli, kompletna glava, te je osjećaj zaista nepodnošljiv. Peremo zube, uzimamo tablete, ali ništa ne p...