05. 04. 2017.

ZA DESETAK MINUTA SMUĆĆKAJTE NAJBOLJU MAĐARICU




Najbolja mađarica koju ste do sada probali, tako kremasta i ljupka, da bi je samim pogledom smazali :)) Uvijek spremna da vas izenadi, po ko zna koji put da ju pravite. Nadamo se da ćete uživati, baš kao što smo mi danas u ovom predivnom kolačiću, i što je najbitnije, vrlo jednostavnom i brzom za napraviti. Neće vam oduzeti mnogo vremena, a dobit ćete nevjerovatno ukusnu poslasticu.


Sastojci

KREMASTI BISKVIT

8 dcl vode

20 dkg šećera

1 margarin

20 dkg čokolade za kuhanje

60 dkg sport ili pettit keksa




PRELJEV

5 dcl slatkog vrhnja

20 dkg čokolde za kuhanje

malo ruma


Priprema

Kremasti biskvit Staviti vodu da zakipi sa šećerom. U vruće rastopiti čokoladu i margarin.


U toplu kremu lagano umiješati kekse. Sve izliti u pleh.



Preljev

Na vatri rastopiti vrhnje i čokoladu. Ne smije zakipiti. Dodati rum. Još vruće izliti preko vruće podloge. Kad se ohladi staviti u frižider. Rezati na kocke.

eletforma.hu

Super brzi recept: Kolač od Nutele i keksa

Super brzi recept: Kolač od Nutele i keksa
Nutela i keks su savršen spoj koji svi volimo. Baš zbog toga morate da probate ovaj super brzi, kremasti kolač. Za pripremu ove poslastice vam ne treba rerna ni iskustvo u pravljenju kolača

Sastojci:
3 šoljice slatke pavlake,
2 kašike šećera,
1/2 kašičice cimeta,


2 kašičice ekstrakta vanile,
1/2 šoljice Nutele (ili nekog sličnog krema),
15 komada keksa (keks sa žitaricama),
“petit beurre” ili oreo,
sveže jagode (po želji)

Priprema:
1. U posudi za mućenje izmešajte slatku pavlaku, šećer i vanilu i sve zajedno dobro umutite dok ne dobijete ujednačenu kremastu smesu ( 3 do 4 minuta)
2. U smesu dodajte Nutelu pa je varjačom polako i lagano umešajte dok se u potpunosti ne poveže sa smesom.


3. U kalup poslažite keks tako da pokrije celo dno, ako je potrebno odlomite komadiće da popunite praznine.
4. Na keks nanesite krem u debljem sloju i ravnomerno ga rasporedite.
5. Na krem složite još jedan sloj keksa pa ih ponovo prekrijte kremom.
6. Posudu prekrijte folijom i stavite u frižider preko noći.
7. Kolač izrežite na kocke (četvrtasti kalup) ili trouglove (okrugli kalup) i poslužite.
Saveti: Kada u krem dodajete Nutelu mešajte polako i oprezno kako se krem ne bi opustio. Želite li da kolaču date svežinu u recept dodajte sveže jagode. Nasecite ih na tanke kriške, poslažite ih po kremu pa ih tek onda prekrijte keksom.
Srodna slika

SUPER BRZI RUČAK : PIZZA ROLAT


Sastojci
500g kora za gibanicu
2dl pavlake
4 jaja
malo origana
200g kecapa


300g trapista
400g salame
 so

Priprema
Umutite pavlaku i jaja sa malo soli. Salamu isecete na tanke kolutove. Kore bi trebalo da imaju 12 listova.Podeliti ih da dobijete 2 puta po 6 listova.

Na tacnu staviti prvo 2 lista.Preko premazati malo umucene pavlake sa jajima, pa odgore kora, pa je premazete kecapom i pospete malo origana, pa preko opet kora i nju namazete pavlakom i jajima i poredjate salamu, preko opet stavite koru i na nju narendate 150g trapista i preko kora koju namazete pavlakom i jajima.To sve zavijte u rolat. To isto uradite i sa drugih 6 listova. Rolate premazite sa pavlakom i jajima i stavite u podmazan pleh i pecite na 200 stepeni oko 20 min. dok  fino ne porumeni. Kada je peceno isecite na parcad debljine 2cm. Po zelji mozete dodati sampinjone,krastavcice,kulen...
Srodna slika
Srodna slika
 

Presavršen i jednostavan čokoladni kolač

Presavršen i jednostavan čokoladni kolač
Super jednostavni kolači koji se “smažu” u trenu, koji se samo smute i speku-da! Takvih recepata nikad nije dovoljno, a ovo je upravo jedan takav. Bez kompliciranja, samo čokolada i osvježavajući štih koje voće divno naglašava. Za one koji žele potpun užitak predlažemo da uz još vruć čokoladni kolač posluže malo omiljenog sladoleda.

Trebat će vam:
• 15 dag čokolade
• 1o dag šećera
• 20 dag maslaca


• 4 žutanjka i bjelanjka
• 1 prašak za pecivo
• 4 žlice brašna
• sok od dva nara

Za kremu:
• 20 dag čokolade
• 500 ml slatkog vrhnja ili vrhnja za kuhanje

Priprema:
Odvojite bjelanjke od žutanjaka. Žutanjke miksajte sa šećerom pa polako dodajte maslac, brašno, prašak za pecivo te otopljenu čokoladu.

Na kraju umiješajte snijeg od bjelanjaka. Izliti u malo veći pleh i peći na 180 stupnjeva oko polasata, provjeriti čačkalicom da li je tijesto pečeno, ako ostane suha gotovo je. Za kremu otopiti čokoladu u vrhnju i ukuhati kremu na laganoj vatri pa ju izliti na ohlađen biskvit. Servirati s jagodama ili malinama i sladoledom od vanilije.
Rezultat slika za Presavršen i jednostavan čokoladni kolač

     

FANTASTIČNA CAPPUCINO TORTA :D



Cappucino torta, koju svakako morate probati. Veoma je kremast, i jako će vam se svidjeti. Njegova jednostavnost prilikom pravljeja još više će vas iznenaditi. Nadamo se da će vam se dopasti, baš kao što je i nama :))



BISKVITNO TIJESTO

200 g tamne čokolade (70% kakaa)

175 g maslaca

4 jaja

1 bourbon vanilin šećer

125 g šećera

125 g pšeničnog brašna

½ žličice soli

1 žličica praška za pecivo

25 g instant praha za cappuccino



KREMA

13 g instant praha za cappuccino

200 g tamne čokolade (70% kakaa)

150 ml vruće vode


PREMAZ

70 grama šećera

500 g sira mascarponea

250 g nemasnog svježeg kravljeg sira


PRELJEV

200 g čokolade za kuhanje

200 g vrhnja za šlag




Priprema biskvitnog tijesta

Tamnu čokoladu razlomite na kockice pa ju zajedno sa maslacem rastopite u lončiću na pari. Rastopljenu čokoladu i maslac ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Jaja tucite električnim mikserom s metlicama pri najvećoj brzini dok ne dobijete pjenastu smjesu.


Vanilin šećer pomiješajte sa šećerom i soli pa postepeno dodavajte istučenoj smjesi od jaja i miješajte još 3 minute. Prašak za pecivo pomiješajte sa pšeničnim brašnom i prahom za cappuccino pa prosijte na masu od jaja i umiješajte električnim mikserom pri najnižoj brzini. U smjesu na samom kraju pažljivo dodajte ohlađenu smjesu od maslaca i čokolade i promiješajte. Pečenje biskvitnog tijesta Kalup za torte promjera 26 cm obložite masnim pek papirom. U kalup ulijte pripravljenu smjesu za biskvitno tijesto i poravnajte. Pećnicu prethodno zagrijte na 180°C pa tortu stavite na pečenje oko 30 minuta. Ispečeno biskvitno tijesto iskrenite na rešetku za kolače koju ste obložili pek pairom i ostavite biskvit da se ohladi na sobnoj temperaturi. Od ohlađenog biskvita odvojite pek papir pa biskvit vodoravno prerežite.



Priprema kreme

U lončiću izmiješajte prah za cappuccino sa vrućom vodom. Čokoladu nalomite na kockice pa ju rastopite u otopljenom cappuccinu dok ne dobijete glatku smjesu. Po potrebi malo zagrijte.

Čokoladnu kremu rasporedite po donjem dijelu biskvita, poravnajte pa na nj položite gornji biskvit.


Priprema premaza

U posudi pomiješajte šećer i sir mascarpone te mikserom s metlicama dobro izmiješajte. U to kratko umiješajte nemasni svježi kravlji sir. Sa premazom namažite površinu i rub biskvita za cappuccino tortu. Cappuccino tortu stavite u hladnjak otprilike 2 sata kako bi se dobro ohladila.



Priprema preljeva

Vrhnje za šlag zagrijte u lončiću pa ga maknite s vatre. Čokoladu za kuhanje nalomite na kockice pa ju rastopite u zagrijanom vrhnju uz neprestano miješanje. Miješajte onoliko vremena koliko je potrebno da dobijete glatku smjesu. Preljev ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi (ne stavljajte ga u hladnjak). Pripravljenim peljevom prelijte površinu rashlađene torte i rasporedite žlicom da malo curi preko ruba. Cappuccino tortu stavite u hladnjak na tridesetak minuta prije posluživanja kako bi se preljev stvrdnuo. Cappuccino torta je pripravljena i spremna za rezanje i posluživanje.

mindmegettu.hu


Popularni članci

 

BAKINA KUHINJICA Template by Ipietoon Cute Blog Design