02. 04. 2017.

Chocolate truffle layer cake

3
Sastojci
biskvit: 
250 g brašna
140 g šećera
2 vanilija burbon šećer


200 g kiselog vrhnja
90 g kakaa u prahu+1 žlica mljevene kave
2 žličice sode,1 žličica soli
1 žličica arome vanilija
240 ml ulja
330 ml mlake vode
1 žlica bijelog octa
2 jaja

bijela krema: 
200 g bijele kuverture
250 ml vrhnja za šlag
prstohvat soli i žlica soka od limuna

Tamna krema: 
250 ml vrhnja za šlag
200 g tamne čokolade 55-70% kakaa
glazura: 
150 g tamne čokolade 55-70% kakaa
200 ml vrhnja za šlag

Priprema
1.Pripremite biskvit.
U jednu veću zdjelu pomiješajte brašno,kakao,kavu,sodu,šećer,rum i vanilija burbon šećer,sol. Dodati ulje i kiselo vrhnje. Pomiješajte,zatim dodajte mlaku vodu u dva navrata i lagano pomiješajte.

Dodajte ocat i extrat vanilije i na kraju jaja. Pomiješajte da se svi sastojci sjedine. Smjesu podijelite u tri dijela i ispecite tri kore. Odvojivi kalup prekrijte papirom za pečenje,samo dno ne stranice i ulijte pripremljenu smjesu.Pecite na 170C-25 min.ili na 180C-15 min. Kalup je okrugli veličine 24 cm. Kore ohladite na sobnoj temperaturi,pa kasnije prebacite u hladnjak. Ja sa kora nisam skidala papir za pečenje dok su se hladile tek kod slaganja torte.

2.Priprema krema.
Bijelu kuverturu rastopite na pari ili u mikrovalnoj. Vrhnje za šlag istucite na pola i dodajte rastopljenu čokoladu u koju ste umiješali prstohvat soli i sok od limuna. Na najnižoj brzini miksajte dok se sve ne poveže.

3.Za tamnu kremu postupak je isti.

4.Slaganje torte.
Na pladanj za serviranje stavite prvu koru. Kore slažete tako da gornja strana na kojoj se pekla bude dolje,a donja gore i na nju premažite tanki sloj bijele kreme. Na kremu stavite drugu koru. Slažete je isto kao i prvu koru. Odstranite papir za pečenje. Ako vam je na kori biskvita ostala tanka korica odstranite je nožem da vam se kasnije ne bi krema odvajala od biskvita. Premažite zatim tamnom kremom u tankom sloju. Pritisnite trećom korom biskvita koju također slažete naopačke i skidate papir za pečenje. Pritisnite i također nožićem odstranite koricu sa površine biskvitne kore. Premažite ostatkom bijele kreme. Stavite hladiti u hladnjaku. Napravite čokoladnu glazuru tako što sastojke topite na laganoj vatri i prelijte po dobro ohlađenoj kremi. Ostatkom tamne kreme premažite stranice torte. Tortu ukrasite po želji. Ja sam koristila hrskave čokoladne loptice.


MRZIM ŽIVOTINJE, NAROČITO PSE LUTALICE…

b
Mrzim životinje, naročito pse lutalice!!! Prije dvije godine dok se moja sestra vraća iz škole pratilo je prljavo, gladno, puno buva i krpelja štene.

Kada je došla do kapije pokušavali smo da ga otjeramo, a šta god smo pokušavali ono je samo nepomično ležalo ispred kapije. Pošto nismo uspjevali da ga otjeramo, zatvorili smo kapiju i ušli u kuću.

Ujutro kada sam krenuo na posao, prljava lutalica je i dalje ležala na istom mjestu i zamahnuo sam nogom da ga prepadnem i tada se ispred mene ispriječio komšija koji je “veliki ljubitelj” lutalica. Budala… nema pametnija posla, te se dobro izgalamio na mene kako sam bezdzušan, uprtio štene i odveo ga u svoju avliju. Odhranio ga je i kaže da ga ne bi dao ni za kofer eura, kako je pametan, bla, bla, bla… Sve što može jedan pas, je da jede, pije, nabija troškove i budi te cijelu noć, NEVIĐENO ZLO!!! Ko misli suprotno neviđeno laže…

HRSKAVA SLADOLED TORTA…SAMO 3 SASTOJKA VAM TREBAJU

1
Potrebno je:
2 šolje čokoladnog krema (nutela, eurokrem, linolada)
6 šolja pirinčanih pahuljica


3, 7 l sladoleda od vanile

Priprema
1. Okrugli kalup za torte i veliku posudu za mućenje staviti u zamrzivač da se ohlade.
2. U većoj šerpi na šporetu pomešajte čokoladni krem i pirinčane pahuljice na veoma niskoj temperaturi.

Mešajte da se u potpunosti sjedine, pa sklonite sa vatre.
3. Veliku, tanku tepsiju za pečenje keksića obložite masnim papirom pa po njoj ravnomerno rasporedite smesu od čokoladnog namaza i pahuljica pa stavite u frižider da se stegne.
4. Dok su pahuljice u frižideru, izvadite sladoled od vanile da omekša na sobnoj temperaturi 35-40 minuta. Nakon toga izvadite i pahuljice pa ih isecite na komadiće veličine jednog zalogaja.
5. Iz zamrzivača izvadite kalup za torte i posudu za mešanje. Odvojite sa strane dve šolje pirinčanih pahuljica i krema, a ostatak pomešajte sa sladoledom od vanile u ledenoj posudi za mešanje. Budite brzi.
6. Kad ste sve izmešali smesu uspite u kalup za torte, pospite ostatkom pahuljica i čokoladnog krema, pokrijte plastičnom folijom pa sve stavite u zamrzivač na najmanje 4-6 sati ili preko noći.

Uživajte!


IZ SIROMAŠNE SAM PORODICE I CIJELI ŽIVOT ŽIVIM SKROMNO, MOGLO BI SE REĆI

220
Iz siromašne sam porodice i cijeli život živim skromno, moglo bi se reći bijedno. Udala sam se za komsiju koga nisam ni znala do prije par godina godine. Zivimo u Danskoj, on radi, njegovi rade, ja radim.

On mi je kupovao odecu i neke sitnice a da ja to nisam ni zatrazila. Njegova mama, moja svekrva je saznala broj mog računa u banci i uplacivala mi je novac, rekla mi da idem da kupim sta god pozelim. Ja otisla kupila dvije majčice i neke pantalone i to na snizenju od 50%. Živu me ismijali (u pozitivnom smislu) kada sam došla, ali šta da radim, nisam naučila da rasipam, već da štedim.

Naprosto me obožavaju, pogotovo moja svekrva, čini mi se voli me više nego sina. Tako nekada razmišljam, to što sam iz siromašne porodice i nije tako loše, jer sam postala čovjek, u pravom smislu te riječi, a ne neko razmaženo derište

OVA TRI DIJELA TIJELA NIKADA, ALI NIKADA NE SMIJETE DIRATI RUKAMA, UKOLIKO SEBI ŽELITE DOBRO




Ako mislite da je vaše tijelo samo vaše i da samo vi odlučujete kako ga koristiti, trebalo bi da znate da postoje dijelovi tijela koje ne bi trebalo da se diraju golim rukama.



Često smo tokom dana u dodiru sa raznim predmetima, kao i ljudima, tako obavezno moramo paziti na ove dijelove tijela, ukoliko sami sebi želimo dobro.

Održavanjem redovne higijene ruku i držanjem ruku podalje od ovih dijelova tijela bićete zdraviji.

Lice

Naravno da su potrebne ruke kako bi oprali lice ili primijenili neku kremu, ali u drugim slučajevima, držati ih podalje. Kada se ruke nalaze u području punom bakterija, a zatim dodirnete lice, vi povećavate rizik od razboljevanja.



Prsti sadrže ulja koja mogu zatvoriti pore.

Oči

Ako ne koristite kontaktne leće, ne dirajte oči sa svojim rukama, jer možete lako ubaciti bakterije. Bakterije mogu izazvati ozbiljne infekcije. Ne dirajte i ne trljajte oči.

Ako imate osećaj svraba ili imate suve oči, posjetite oftalmoloa.



Nos

Stop čopkanju nosa. U studiji iz 2006. godine utvrđeno je da su ispitanici koji su čopkali svoj nos imali 51% veće šanse da se zaraze bakterijom Staphylococcus aureus od onih koji drže ruke dalje od nosa.

pozitivno.info

Popularni članci

 

BAKINA KUHINJICA Template by Ipietoon Cute Blog Design