28. 03. 2017.

LEDENA TORTA SA PUDINGOM OD VANILIJE I ČOKOLADE KOJA ĆE VAS OBORITI SA NOGU


Sastojci
Biskvit
  • 6 bjelanjaka
  • 6 žlica šećera
  • 6 žlica brašna
  • 300 ml mlijeka




Krema
  • 6 žutanjaka
  • 6 žlica šećera
  • 250 gr margarina za kreme
Krema od vanilije
  • 300 ml mlijeka
  • 1 puding od vanilije
  • 3 žlice šećera
Krema od čokolade
  • 300 ml mlijeka
  • 1 puding od čokolade
  • 3 reda čokolade
  • 1 žlica šećera
Za ukrašavanje
  • 500 ml slatkog vrhnja
  • ili
  • 2 vrećice šlaga
  • 250 ml mlijeka
Priprema:
Biskvit
1.
Pećnicu zagrijati na 175*C.
2.
Bjelanjke i šećer mutiti dok snijeg ne postane gust i sjajan. Umiješati brašno i sve dobro promiješati.
3.
Smjesu za biskvit izliti u kalup za torte promjera 24 cm ili u lim za pečenje cca. 24×24 cm.
4.
Biskvit peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 175*C 10-15 minuta.
5.
Još topli biskvit preliti s 300 ml vrućeg mlijeka i staviti hladiti.
Krema
1.
Na pari dobro izraditi žutanjke i šećer tako da smjesa postane pjenasta i gusta.
2.
U ohlađenu kremu umutiti 250 gr margarina za kreme.
3.
Kremu podijeliti na dva jednaka dijela.



Krema od vanilije
1.
S 50 ml mlijeka pomiješati puding od vanilije i šećer i dobro ga promiješati da ne ostanu grudice.
2.
250 ml mlijeka zakuhati pa u njega umiješati razmućeni puding i kuhati dok se ne zgusne.
3.
U ohlađeni puding umiješati polovicu kreme od žutanjaka i sve dobro promiješati.
Krema od čokolade
1.
S 50 ml mlijeka pomiješati puding od čokolade i šećer i dobro ga promiješati da ne ostanu grudice.
2.
250 ml mlijeka zakuhati pa u njega umiješati razmućeni puding i kuhati dok se ne zgusne.
3.
U još topli puding umiješati čokoladu i miješati dok se čokolada potpuno ne otopi.
4.
  U ohlađeni puding umiješati polovicu kreme od žutanjaka i sve dobro promiješati.
Na ohlađeni biskvit najprije nanijeti kremu od vanilije, zatim kremu od čokolade i na vrh staviti tučeno slatko vrhnje ili šlag pjenu.
Posluživanje
Tortu je potrebno dobro ohladiti, najbolje preko noći, a nakon toga samo uživati!

KILERICA! OVO JE JEDAN OD NAJSTARIJIH RECEPATA U MOJOJ BILJEŽNICI, UJEDNO I NAJFINIJIH.


Ne mogu se sjetiti tko mi je dao recept, ali jedan je od boljih koje imam. Nekako, što sam starija, to mi se više sviđaju ovi stari, tradicionalni kolači, koje možemo vidjeti uglavnom na svadbama i kirvajima.

SASTOJCI
2 lista oblatne
6 bjeljanjaka



200 g šećera
200 g mljevenih oraha

FIL
6 žumanjaka
150 g šećera
5 žlica jake, skuhane crne kave
100 g čokolade za kuhanje
200 g margarina ili maslaca

PRIPREMA
1.Izraditi snijeg od bjeljanjaka i šećera. Dodati mljevene orahe i tom smjesom premazati dvije oblatne (ravna strana dolje, mazati preko rupičaste strane oblatne). Oblatne staviti na obrnutu stranu protvana i peći na 200 stupnjeva nekoliko minuta, dok smjesa na oblatni ne dobije žućkastu boju.


Oblatne neće biti ravne, ali neka vas to ne brine – to ćete kasnije riješiti.
2.Za fil je potrebno na pari izraditi žumanjke i šećer. Kada se to zgusne, dodati kavu i otopljenu čokoladu. Još malo raditi na pari. Izgledat će malo rijetko, ali hlađenjem će se stegnuti. U hladno dodati izrađeni margarin, odnosno maslac.
3.Slaganje: oblatne prerezati po pola (ne po dužini, nego po širini). Dobiti ćete četiri dijela. I fil podijelite na četiri dijela. Mazati oblatne i slagati jednu na drugu, ali zadnju oblatnu ne mazati odmah filom već preko nje staviti papir za pečenje i neki protvan na koji ćete staviti nekoliko knjiga da se Kilerica izravna. Kada se sve lijepo poravna nanijeti fil i na zadnju oblatnu i posuti mljevenim orasima.
4.Tako dobiven kolač izrezala sam u četiri “trake”, pa svaku dobiven “traku” rezala nazubljenim nožem na štanglice.

http://www.coolinarika.com/

Ekstra korisno: Jednom čašom pred spavanje očistite debelo crijevo i izgubite na težini

pazslika (1)
Spaliti salo na stomaku uopšte nije lako. Ipak noć predstavlja najbolje vrijeme da se oslobodite



viška kilograma, ali pri tome trebate da stimulišete spaljivanje masti i da ubrzate metabilozam.
Uz ovaj fantastični recept koji vam donosimo spalit ćete masnoće brže od očekivanog.

Recept:
– šaćica peršuna
– 1 limun
– 1/4 čaše jabučnog ocata



– 2 kašike cimeta
– 1 kašika meda i malo đumbira

Priprema:
Sve sastojke dobro promiješajte i kada dobijete odgovarajući smjesu vaše piće je spremno. Ovaj
napitak pije se prije spavanja umjesto večere i nakon dvije sedmice trebali biste primjetiti pozitivne
promjene.

UKOLIKO ZELITE BRZO DA SMRSATE KONZUMIRAJTE OVU SMJESU 3 SEDMICE!!


Svi koji su probali smatraju da ova mjesavina čini čuda kada je mršavljenje u pitanju.

Konzumira se na sljedeći način :



Prve sedmice, na prazan želudac, svako jutro popiti 100 ml kefira, u koji se doda 1 kašika lanenog sjemena, koje može biti i veoma usitnjeno.

Druge sedmice količina kefira ostaje ista, ali se dodaju dvije kašike lana.




Treće nedjelje se u 150 mililitara kefira dodaju tri kašike lana.

Nakon što sprovedete ovu turu, bitno je da napravite pauzu od najmanje 7 dana. Mnogi stručnjacisu saglasni da navedenu turu ne bi trebalo da sprovodite više od jednom godišnje, što ne znači da treba da prestanete da unosite ove sastojke.

Kremasti kolač kojem niko neće odoliti

kremasti kolac
Sastojci
1 salica 250ml.
220gr. putera
1/2 salice secera
100gr. kakaa u prahu Dolcela



1 zlicica solli
1 zlicica prasak za pecivo
1 zlica vanilla extract
4 velika jaja
1 salica Glatkog brašna Podravka
1 salica Nutela krema

KREMA:
226gr. krem sira(Philly)
130gr. secera
1/2 salice Glatkog brašna Podravka
60ml. Slatko vrhnje Dolcela
2 velika jaja
2 zlicice vanilla extract

Priprema
1. U malu serpicu otopite puter i secer..Sklonite sa ringle..


U to dodajte kakao,malo soli,prasak za pecivo i vanillu extract.Miksajte sve zajedno a zatim dodajte jaja i brasno. Na kraju dodajte nutellu i miksajte sve zajedno..

2. FILL:U omeksali krem sir dodajte secer i miksajte.Zatim dodajte brasno,vanillu extract ,slatko vrhnje i jaja.

3. U pleh velicine 30×20 istresite vise od pola cokoladne smjese.

4. Preko cokoladne smjese istresite krem sir kremu…

5. Ostatak cokoladne kreme rasporedite sa zlicom preko krem sira.Kao na slici…

6. Zatim sa nozem prelazite preko krem sira i gornje cokoladne smjese mijesajusci


Popularni članci

 

BAKINA KUHINJICA Template by Ipietoon Cute Blog Design