26. 03. 2017.

VEĆ JE POSTALA HIT A JAGODE TEK POČELE...PITA SA JAGODAMA


Sastojci:
300 g lisnatog testa
125 g krem sir



50 g prah šećera
250 g jagoda
1 kašičica vaniling ekstrata ili vanilla paste
i još:
1 manje jaje
1 kašičica šećera

Priprema
1.Uključiti rernu na 200°C da se greje dok vi pripremite sve ostalo.
2.Jagode oprati, osušiti i iseći na listiće, otprilike na 4 listića, ako su manje a ako su veće na više.


Krem sir, sobne temperature, umutiti sa šećerom u prahu, dodati vanilu i sjediniti sve zajedno.
3.Lisnato testo otvoriti ( po želji, lisnato testo možete napraviti i sami, ja nisam imala vremena i koristila sam smrznuto, koje sam prethodno ostavila u frižider da se odledi ) sredinu testa ostaviti u komadu a stranice iseći na trakice, donji i gornji deo ostaviti malo veći.
4.Na sredinu testa naneti pripremljen fil od krem sira i preko poređati isečene jagode. Donji i gornji deo, koji je malo veći, preklopiti preko sira i jagoda, tako da vam fil ne curi a isečene trakice preklapati jednu preko drugože, malo ukoso. Pre nego što preklopite gornje trakice, duži deo testa preklopiti preko gornjeg dela fila i završiti sa trakicama. Radite sve ovo što brže možete da vam testo ostane hladno.
5.Premazati sa umućenim jajetom,posuti sa kristal šećerom i peći u prethodno zagrejanoj rerni, oko 25 do 30 minuta ili dok vam lepo ne porumeni. Pečenu piti ohladiti, iseći na parčiće, posuti sa prah šećerom i poslužiti.
Fotografija Mala kuhinja - Veliki užitak.
Fotografija Mala kuhinja - Veliki užitak.

Kuća nikako da zamiriše na čisto? Isprobajte OVU CAKU, i svi gosti će vas pitati da im odate svoju tajnu!


Kuhinja, kupatilo, pa čak i komadi namještaja poput kauča ili tepiha umiju da u sebi zadržavaju neprijatne mirise zbog kojih koliko god čistili dom nikada ne miriše potpuno čisto. Kada neprijatni mirisi zavladaju kućom, i prosto odbijaju da nestanu, većina ljudi poseže za osvježivačima prostora. To jeste lako rješenje, ali oni su uzrok unutrašnjeg zagađenja, fenomena koji je podjednako opasan kao i spoljašnje zagađenje vazduha o kome slušamo već godinama.Unutrašnje zagađenje povećava rizik za oboljevanje od raka, ali i astme, a to je dokazano i u istraživanju sprovedenom 2007. godine. Čak je i istraživanje nad 2000 trudnica objavljeno u ” The Journal of Public Health”pokazalo da trudne žene koje koriste osvježivače vazduha imaju mnogo veće šanse da rode djecu sa plućnim infekcijama. Ali, postoji način da i dalje koristite osvježivač vazduha, i da on bude potpuno siguran! Naravno, radi se o kućnoj varijanti, a evo kako možete da ga napravite:

POTREBNO JE:
– 4 kašičice sode bikarbone
– 2 kapljice esencijalnog ulja lavande



– 2 kapljice esencijalnog ulja eukaliptusa
– 3 čaše vode

Sve ove sastojke pomešajte u jednoj činiji pa onda prespite u čistu bocu sa raspršivačem i koristite po potrebi.




NAPOMENA
Pojedina esencijalna ulja se ne preporučuju trudnicama, pa ukoliko ste u drugom stanju svakako se konsultujte sa svojim ljekarom, a možete napraviti i rastvor samo od vode i sode bikarbone koji je sasvim siguran, a i efikasan.

Vrlo jednostavni kruh - tijesto je hrskavo a nadjev mekan i sočan,problem nastaje kad se treba prestati jesti ,uživajte drage moje !

Fotografija Mala kuhinja - Veliki užitak.
 Sastojci 4 osobe
    500g brašna /može glatko ili miješano
    1žlica instant kvasca /ili 1/2 svježeg
    1/2žličice soli


 
  na vrh noža šećera
    1 žlica ulja
    mlake vode koliko treba

    Nadjev:
    200g feta sira
    3žlice maslinovog ulja /1 žlica za premazat zdjelu
    1žličica origana/majčina dušica

    Premaz.
    1 žutanjk
    3-4žice sezama

Priprema

    1.Od sastojka zamijesite tijesto ,jako je jednostavno kao tijesto za pizzu.Tijesto formirate u kuglu ,pokrijete običnom kesom ili poklopcem i ostavite stajati 30-45 min.da se tijesto digne .


Razmrvite feta sir .
    2.Tijesto stavite na radni stol na koji ste stavili malo brašna.Raširite tijesto u krug prvo oklagijom a možete kasnije i malo rukom da bude ne pretanko kao jufke ali ni predebelo tijesto .Premažete tijesto dobro maslinovim uljem a potom stavite ako želite origano a zatim feta sirom .Na jednom dijelu/prema sebi/prstima napravite rupu  do sredine kruga ,a potom sa obje ruke rolajte tijesto u veliku kobasu.Kad ste došli do kraja kobasu lagano rukama raširite.

    3.Okruglu keramičku zdjelu za pečenje lagano nauljite .Stavite tijesto u puž ,pazeći da e ne spoje krajevi. Pokrijete i pustite na toplom mjestu pola sata da se tijesto diže.Zagrijete pećnicu na 200C .Puža bogato namažete žumanjkom i pospete sezamom.Pecite puža negdje 35 min ili dok se ne počne micati po protvanu .Ako želite možete na dno zdjele staviti papir za pečenje.
 
4.Meni je najdraži dok je topao a vi po ukusu.

Preuzeto sa: www.coolinarika.com
Fotografija Mala kuhinja - Veliki užitak.
Fotografija Mala kuhinja - Veliki užitak.

25. 03. 2017.

OTPJEVANI KOLAC

Rezultat slika za Otpjevani kolac
" Napisi mi pjesmu, molila je, i nisam znao da li cu umjeti. Volio sam je tako lako, a tako sam tesko znao to da pokazem. A onda odjednom raspored mladeza na njenim ledjima, kao tajna mapa pokazao mi je u koje zvijezde trebam da se zagledam, i tako, eto ti pjesma, ludo jedna…"( Balasevic) Napravi mi kolacic, molio je, a nisam znala da li cu umjeti…i tako, evo ti kolacic, ludo jedna…

Sastojci
KORE (2X)
2 bjelanjka
200g oreo keksa
1 kasicica praska za pecivo



prstohvat soli

ZUTI FIL
4 zumanjka
4 kasike secera
500g pudinga od vanilije (gotovog)
200g jogurta od vanilije
1 kasicica burbon-vanilija praha
2 vrecice vanilin-secera
10 listova zelatine

CRVENI FIL
300g crvenih ribizli*
6 kasika secera (koristila sam smedji)
2 pune kasike skrobnog brasna
150-200ml soka od ribizli

BIJELA ZAVRSNICA
500ml slatkog vrhnja
2 vrecice ucvrsivaca za slag
20 Giotto kuglica ( ako vam nisu dostupne, koristit 50g badema)

Priprema
1.Za kore umutiti bjelanca sa prstohvatom soli u CVRST snijeg.


Oreo kekse samljeti u prah, pomijesati ih sa praskom za pecivo. U cvrst snijeg, mijesajuci lagano pjenjacom dodati kekse. Sjediniti sve u jednolicnu masu, mijesajuci lagano, te istresti u kalup (24cm) prekriven papirom za pecenje. Lijepo poravnati i peci na 200*C 5-8 minuta. Ostaviti kore da se potpuno ohlade.

2.Za crveni fil oprati svjeze ribizle i staviti ih u posudu (ne gnjeciti ih). Odvojeno pomijesati skrobno brasno sa sokom, te dodati ribizlama. Sve zajedno kuhati mijesajuci lagano kasikom dok se ne stvori zelatinozna masa.

3.Zuti fil pripremiti tako sto umutiti zumanjke sa secerom i vanilin-secerom u pjenastu bjelicastu masu. Staviti na paru i mutiti dalje 5 minuta. Ostaviti da se potpuno ohladi. U drugoj posudi pomijesati gotovi puding i jogurt, sjediniti mikserom i dodavati postepeno, muteci i dalje kremu od zumanjaka. Na kraju primijsati prah burbon-vanilije i zelatinu pripremljenu po uputama na vrecici ( potopiti je u hladnu vodu 5 minuta, otopiti na slaboj vatri, dodati joj nekoliko kasika kreme od pudinga i zumanjaka muteci mikserom, te potom primijesati ostatku kreme).

4.Za zavrsnicu isitniti Giotto kuglice nozem (ne blenderom!) na cervrtine. Umutiti slatko vrhnje uz dodatak ucvrscivaca i pridodati isitnjene kuglice. Mutiti najvecom brzinom miksera jos 10-15 sekundi.

Ako su vam Giotto kuglice nedostupne, umjesto njih poprzite 50g badema (bez dodavanja masnoce), te ih krupno sameljite i dodajte umucenom slatkom vrhnju.
SLAGANJE: Staviti prvu oreo koru, oko nje rasklopivi prsten od kalupa, na nju nanijeti crveni fil, ostaviti u zamrzivac na 20-ak minuta da se malo stegne, na cvreni fil nanijeti zuti fil, poklopiti drugom korom, te premazati zavrsnicom.

Posluživanje
*Umjesto crvenih ribizli mozete koristiti jagode, maline ili visnje.
Najbolje najprije napraviti kore, zatim crveni fil koji nanijeti na prvu koru, ostaviti da se stegne, a za to vrijeme praviti zuti fil i zavrsiti slaganje.
Rezultat slika za Otpjevani kolac

Princess vanila

Princess vanila
Jedna prava nježna princeza u obliku finog kremastog kolača sa dodatkom voća,svaki zalogaj o njoj govori sam za sebe.Vrlo jednostavne je pripreme,može biti  torta za svaki dan, i to je ono što ju meni posebno čini jednom od najdražih ..

Sastojci
Za korice:
5 kom bjelanjaka
1 omot pudinga od vanilije u prahu



1 velika žlica brašna
5 žlica šećera
3 žlice ulja

Krema:
6,5 dl mlijeka,5 žutanjaka
2 omota pudinga od vanilije
150 g šećera u prahu
2 vrećice vanili šećera
100 g maslaca
2 dl čvrsto tučenog slatkog vrhnja
ili ako više volite bez vrhnja kremu od maslaca
dodati tada samo 180 g maslaca
2-3 kom banana ili oko 200 g sezonskog voća po želji,svježe jagode ili maline su savršene

za ukras:
krupno ribana bijela čokolada ili slatko vrhnje

Priprema
1.Za korice odijeliti bjelanjke od žumanjaka.Bjelanjke istući u čvrst snijeg,polagano dodajući



 šećer,zatim dodati potrebnu količinu ulja,puding u prahu i brašno,smjesu ujednačiti. Veliki lim od pećnice(40 x30 cm) postaviti papirom za pečenje,izliti smjesu u njega,lagano zaravnati žlicom i peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 160C oko 20- 25 min,dok kora lagano porumeni.

2.Koru prohladiti,i prerezati na 3 jednaka dijela po dužini lima, zatim pažljivo odvojiti od papira za pečenje, pažljivo,jer korice budu izuzetno tanke i mekane.

3.Za kremu od ukupne količine mlijeka odvojiti 1,5 dl u kome razmutiti pudinge u prahu,žutanjke i
vanili šećere.U zakipjelo mlijeko lagano ukuhati smjesu pudinga,i kuhati dok se potpuno ne zgusne.
Kuhanu kremu prekriti prozirnom folijom da bi se spriječila pokorica odgore,ohladiti kremu, a zasebno pjenasto umutiti maslac i šećer u prahu,te posebno čvrsto ulupati slatko vrhnje.

4.Prohlađenoj kremi dodati maslac i šećer i na kraju umješati slatko vrhnje. Redom filovati korica-krema tanko rezane banane ili neko drugo voće,-korica-krema-voće i tako redom. Na kraju tortu obmazati filom sa svih strana,po želji  ukrasiti ju slatkim vrhnjem ili krupno ribanom bijelom čokoladom.

5.Prije služenja malo ju prohladiti i samo uživati!

Popularni članci

 

BAKINA KUHINJICA Template by Ipietoon Cute Blog Design