24. 03. 2017.

ISPOVEST – DEČKO JE UDARIO DEVOJCI ŠAMAR, TOLIKO JAKO DA JU JE OBORIO I POTEKLA JOJ JE KRV…

ISPOVEST – DEČKO JE UDARIO DEVOJCI ŠAMAR, TOLIKO JAKO DA JU JE OBORIO I POTEKLA JOJ JE KRV…
Od 8. godine treniram borilačke veštine, i uvek sam to radio da bih mogao da pomognem drugima više nego u cilju samoodbrane.


Sa 15. godina sam išao u grad da se nadjem sa drugarom i u poprilično prometnom delu grada sam video dečka i devojku (stariji od mene najmanje 5 godina) kako se svađaju. U jednom trenutku dečko je udario devojci šamar, toliko jako da ju je oborio i potekla joj je krv na nos. Zaleteo sam se na dečka, gurnuo ga iz sve snage i napravio mu polugu na laktu i polomio mu ruku.


Ustao sam i nastavio dalje, nisam se čak ni okrenuo. Narednih pola sata sam se tresao od nervoze, adrenalina i straha. Najviše me je pogodilo to što u prepunom delu grada niko nije ni prstom maknuo, već su svi nastavili dalje kao da se ništa nije ni desilo. Da sam bio nešto stariji, godina tog dečka, imam osećaj da bi ga tukao do smrti. Prosto ne mogu da trpim nasilje nad ženama ili slabijima.

Sa momkom sam u vezi već duži niz godina, volim ga, sretna sam pored njega,

Sa momkom sam u vezi već duži niz godina, volim ga, sretna sam pored njega,
Sa momkom sam u vezi već duži niz godina, volim ga, sretna sam pored njega, ali on nema fakultet, ima zanat i radi kao automehaničar u radionici svog oca.


Drži me kao kao malo vode na dlanu, jako me voli i planira da me ženi. Ali moja starija sestra ima obrazovanog dečka, diplomirani sociolog, koji je nezaposlen od kad je diplomirao, lijen, ne želi radit ono što mu je ispod časti. Moj dečko mu je nudio privremen posao, a on je na to rekao da nije završio fakultet da prlja ruke i da se ne bi spuštao na taj nivo.


I pogodite što? Moji roditelji ne podnose mog dečka, a njezinog obožavaju. Godinama me odvraćaju od momka, govore kako ja kao školovana djevojka zaslužujem bolju prilku. U situaciji sam da šta god učinim neću biti apsulutno sretna, ako se udam za mog automehaničara iskvariti ću mojim roditeljima, ako ih poslušam uništiti ću vlastiti život. Zašto mi to rade 🙁

Imam 51 godinu i svakodnevno idem na posao autobusom. Iako sam stariji i …

Imam 51 godinu i svakodnevno idem na posao autobusom. Iako sam stariji i …
 Imam 51 godinu i svakodnevno idem na posao autobusom.



Iako sam stariji i često umoran kao pas od posla mlađarija zauzme sva sjedišta i moje kolege moramo stojati. Prije par dana sam se pobunio i rekao jednoj djevojčici koja po mojoj procjeni nema više od 17 godina kako nije pristojno da ona sjedi, a mi ja stariji da stojim. A ona mi je drsko odgovorila: MATORI, NIJE PRISTOJNO NI DA SE TRUDNICE POSIŽU I NJIMA JE TEŠKO STOJATI.


Baš me iznenadila, naprosto sam je morao pitati kada je tako mlada uspjela da zatrudni, a ona mi je rekla tako da cijeli autobus čuje, MATORI NISAM JOŠ, ALI AKO TI SE MOŽE DIĆI SAD BIH MOGLA OSTATI i na sjedišu na kojem sjedi nagela se u stranu i počela se tapšati po guzi. Cijeli autobus mi se počeo smijati, dobacivati MATORI MOŽEL? CEPAJ MATORI! SAD ILI NIKAD! MATORI JE MRTAV! i razne druge slične stvari. Čak su i moje kolege počele da me zezaju. Na šta je ovaj svijet spao, da se omladina ovako ponaša, a što je još gore da su zbog toga popularni.

OVO JE JEDAN OD NAJBOLJIH ROLNICA KOJE SAM PROBALA PA DIJELIM RECEPT SA VAMA

OVO JE JEDAN OD NAJBOLJIH ROLNICA KOJE SAM PROBALA PA DIJELIM RECEPT SA VAMA
Sastojci
Za tijesto:
1 Prašak za puding vanilin Dolcela
40 g šećera
500 ml mlijeka
2 Kvasac instant Dolcela
30 g šećera



100 ml mlake vode
1 kg Pšeničnog glatkog brašna Podravka
1 žličica soli
2 jaja
100 g maslaca

Za nadjev:
100 g maslaca
250-300 g smeđeg šećera
3 žličice Cimeta mljevenog Podravka

Za glazuru:
100 g krem sira
50 g maslaca
150 g šećera u prahu
1 Vanilin šećer Dolcela
mlijeko po potrebi

Priprema
1.Pomiješajte prašak za puding sa šećerom i malo mlijeka.
2.Ostatak mlijeka skuhajte, maknite s vatre, umiješajte pripremljenu smjesu i kuhajte uz miješanje 1-2 minute, a zatim puding ohladite.



3.Kvasac pomiješajte s malo šećera i mlakom vodom i ostavite stajati 5 minuta.
4.Brašnu dodajte sol, pripremljeni kvasac, ohlađeni puding, jaja, rastopljeni maslac i zamijesite glatko tijesto.
5.Ostavite dizati na toplom mjestu dok se volumen ne udvostruči.
6.Tijesto premijesite i ostavite da se ponovo digne.
7.Tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi (0,5 cm).
8.Rastopljenom maslacu dodajte šećer i cimet.
9.Ovom smjesom premažite tijesto. Savijte u roladu i zatim ju prerežite na 20 dijelova.
10.U tepsiju (40 x 30 cm) obloženu papirom za pečenje posložite rolice (da se ne dodiruju) i ostavite da narastu.
11.Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 °C do zlatnožute boje (oko 25 minuta).
12.Za glazuru izmiješajte krem sir, maslac sobne temperature, šećer u prahu, vanilin šećer i mlijeko po potrebi.
13.Pečene rolice ohladite par minuta pa ih prelijte ili “prošarajte” pripremljenom glazurom.

Posluživanje
Mlake rolice poslužite uz napitak.

Savjet
Da bi vam bilo jednostavnije, tijesto koje ste tanko razvaljali premažite rastopljenim maslacem i pospite mješavinom šećera i cimeta te možete umiješati i grožđice, orašaste plodove i sl.

NAJUKUSNIJI MUNCHMALLOW KOLAČ A TAJNA SE KRIJE U FANTASTIČNOJ KREMI

NAJUKUSNIJI MUNCHMALLOW KOLAČ A TAJNA SE KRIJE U FANTASTIČNOJ KREMI

Ovo je, definitivno, najukusniji kolač “varijacija na temu Munchmallow”!

Sastojci:
biskvit:
  • 5 žumanaca
  • 240 g šećera
  • 3 kašike kakaa
  • 150 ml ulja
  • 200 g brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 vanilin šećer
  • 250 ml mlijeka




krema:
  • 6 bjelanaca
  • 10 kašika šećera
  • 1 vanilin šećer
  • prstohvat soli
  • 2 pune kašike gustina
i još:
  • 300 ml vrhnja za šlag
  • 160 g čokolade za kuhanje
Priprema:
1.
Dobro umutiti žumanca i šećer, pa dodati ulje, kakao i brašno, pomiješano sa praškom za pecivo. Dobro umutiti, pa sipati mlijeko (miksati svo vrijeme)! Sipati smjesu u pleh, premazan margarinom i posut brašnom. Peći na 200 C, oko 25 minuta.



2.
Umutiti bjelanca i prstohvat soli, pa postepeno dodavati šećer. Dobro umutiti (nekih 10-tak minuta)! Zatim u snijeg dodati gustin.Upravo gustin je tajni sastojak, jer zahvaljujući njemu krema neće “pasti” već nakon par sati. Izmiksati, pa sipati preko vrućeg, pečenog biskvita.

Popularni članci

 

BAKINA KUHINJICA Template by Ipietoon Cute Blog Design