22. 03. 2017.

ČUPAVCI SA KREMOM - OTKAKO SAM IH POČELA PUNITI, MOJI VIŠE NE SMATRAJU ČUPAVCE BEZ KREME :)

Sastojci
Za biskvit
3 jaja
15 zlica secera
15 zlica ulja



15 zlica mlijeka
15 zlica brasna
1 prasak za pecivo

Za izradu
100 g cokolade za kuhanje
2-3 dcl mlijeka (zavisi, dodavati po malo mlijeko)
oko 150 g kokosa
1 puding, vanila ili neki drugi (skuhan na 4 dcl mlijeka, ostalo po uputstvu)

Priprema
1.Umutiti jaja sa secerom, pa dodati ostale sastojke po datom redosljedu.
2.Peci na 190 C dok cackalica zabodena u sredinu ne izadje cista.
3.Skuhati na tihoj vatri, sa stalnim mjesanjem cokoladu sa mlijekom dok se sve fino ne izjednaci.


Zeljena gustina za umakanje je onako sirupasta, i to zavisi od cokolade, kako koju cokoladu kupim, svaki put mi treba druga kolicina mlijeka, prema tome pocnete sa 1 dcl, pa dodajete ostatak po potrebi, da nije previse rijetko, ne zelimo bas cokoladno mlijeko :) Isto tako ne zaboravite, ako kupite gorku cokoladu, da dodate secera u prahu.
4.Puding skuhati po uputstvu, samo na manje mlijeka, dakle 4 dcl, i ohladiti.
5.Peceni, ohladjeni biskvit sjeci na kocke, te ih sjeci na pola po sredini, i puniti sa 1 velikom zlicom pudinga, svaki. Sa svih strana umakati u ohladjenu cokoladu (moze biti i malcice mlaka), te uvaljati u kokos.

Izvor: coolinarika.com   (Melitta)

SNJEŽNE KOCKE


Ovaj recept je toliko dobar i jednostavan,a ukus je toliko lagan. Kada vidite sastojke sve će vam biti jasno zašto je to tako,a priprema uspjeva i početnicama,jer nema puno sastojaka i nekog ogromnog truda. Pripremite obavezno za porodicu,a idealne su i kada vam dolaze gosti. Potrebno je vremena kako bi se sve umutilo,ali to je barem jednostavno i lagano. Potrebno je samo 5 sastojaka koje možda već i imate u kuhinji.
Kokos je čudo.




SASTOJCI:
  • 1 litar mlijeka
  • 300 grama šećera
  • 30 gr mljevene želatine
  • 5 kesica šlag pjene
  • kokosovo brašno




NAČIN PRIPREME:
Želatinu pomiješati sa 15 kašika vode,promiješati i ostaviti da nabubri. U Šerpicu zatim ulijte mlijeko,dodajte šećer i stavite na ringlu da sve prokuha. Kad prokuha sklonite sa ringle i dodajte želatinu. Ostavite da se mlijeko ohladi,a nakon toga dodajte i šlag pjene,i sve umutite mikserom (mutiti oko 20 minuta). Dobivenu ujednačenu smjesu prelijte u kalup i ostavite da stoji u frižideru.
Najbolje je da ostavite preko noći jer će tako ispasti sve bolje. Stvrdnute kocke isjecite na kockice (veličina po želji),zatim ih uvaljajte u kokos i po želji ih dodatno ukrasite (možete koristiti istopljenu čokoladu).

KOLAČ SA VIŠNJAMA JEDAN OD LJEPŠIH


Sastojci:
  • 2 kompota od višnje
  • 18 žlica šećera
  • 18 žlica pšeničnog griza
  • 2 pudinga od vanilije
  • 25 dkg margarina
  • 1l mlijeka
  • 0.5l vrhnja za šlag




Priprema:
Ocjediti višnje, sačuvati sok.Tom soku dodati vodu tako da čine 1litru, dodati šećer i staviti kuhati.Kad zakuha dodati višnje ,neka opet zakuha i onda po malo dodavati grizi i kuhati dok se ne zgusne.Odmah izliti u protvan isplahnut vodom.


Na ovu kremu ,može biti topla stavi se krema od pudinga u koju se doda izrađeni margarin(puding se kuha prema uputama na njemu i mora se ohladiti).Na to ide šlag.

Posluživanje:
Za kuhanje pudinga se može upotrijebiti i manje mlijeka ako želite biti sigurni da bude dovoljno gust.

21. 03. 2017.

UZGOJITE KIKIRIKI U KUĆI, VRLO JE LAKO


Uzmite nepečen kikiriki, tj, onaj u ljusci.


Izaberite one najlepše, najzdravije komade i potopite ih preko noći u jednu posudu sa vodom. Nakon dan do dva već veće primjetiti milimetarske korjenčićima i odmah posadite. Obezbedite najjače osvijetljeno, sunčano mjesto.


Na primjer biće odlični istočni ili južni prozor. Kada biljka prestane cvjetati, vrijeme je žetvu. Žbun izvadite iz posude i na mjestu gdje je korijen vidjet ćete šaku kikirikija, piše uspesnazena.com….

KAKO NAPRAVITI BOSANSKI SOMUN (RECEPT)!


Mirišu u mahalama za vrijeme ramazanskih dana – miriše svaka avlija, svaka kuća – ramazanski somuni imaju poseban čar

Somuni imaju više naziva. Bilo da ih zovete lepinama, somunima, hljepčićima, pogačama – svi će znati na šta mislite.

Pravljenje somuna u vrijeme ramazanskih dana nosi neki poseban ćeif. Jeste da se većina prije iftara voli prošetati do lokalne pekare i kupiti somune, ali ih i sami možete napraviti…

Evo šta vam je potrebno:
1 kilogram brašna
10 gr kvasca
1 supena kašika šećera



1 mala kašika soli
700 ml hladne vode

U jednu posudu staviti so, šećer, kvasac i malo vode i ostaviti da smjesa naraste. Pretresti to u posudu s brašnom i s hladnom vodom, te miješati. Ostaviti tijesto da odstoji sat vremena. Od tijesta napraviti sedam ili osam loptica.


Svaku razvucite od 20 do 30 cm, a ukoliko se tijesto lijepi za prste, stavite malo brašna. Uzmite neku drvenu ili metalnu šipku pomoću koje ćete “prošarati” tijesto, tj. pritiskati ga dok napravite mrežicu. Rernu dobro zagrijte, pa tek onda ubacite somune u plehu da se peku. Naravno, prije toga ih pospite s malo ćurekota i pecite od 5 do 10 minuta. “Sarajevski somuni” definitivno su jedinstveni po svom ukusu i izgledu. Možete ih jesti sa svim jelima, a u vrijeme ramazanskih dana najviše idu s tradicionalnim bosanskim specijalitetima.

Popularni članci

 

BAKINA KUHINJICA Template by Ipietoon Cute Blog Design