18. 03. 2017.

KOLAČ OD SIRA KOJI ĆETE MORATI SKRIVATI OD UKUĆANA

KOLAČ OD SIRA KOJI ĆETE MORATI SKRIVATI OD UKUĆANA

Autorica recepta tvrdi da je ovaj kolač toliko dobar da ga se treba stavljati ‘pod ključ’! Riječ je o najpopularnijem receptu ovog tjedna na specijaliziranoj kulinarskoj stranici Coolinarika.

Biskvit:
  • 3 jaja
  • 13 žlica ulja
  • 13 žlica mlijeka
  • 13 žlica šećera
  • 15 žlica brašna
  • 1 čajna žličica praška za pecivo
  • 2 vrećice vanili šećera




Nadjev:
  • 500 grama svježeg sira
  • 100 gramašećera
  • 2 jaja
  • 2 vrećice vanili šećera
  • 4 žlice gustina
Pjenasto izmiksajte jaja sa šećerom pa dodajte ostale sastojke.
Smjesu podjelite na dva dijela.
Jedan dio smjese stavite u protvan veličine 20×30 cm koji ste prethodno namazali i pobrašnili.
Pecite na 170 stupnjeva oko 15 min.



Sir pomiješajte sa šećerom, jajima i gustinom.Nakon 15 min. izvadite protvan iz pećnice, stavite smjesu sa sirom te polako prelijte ostatak biskvitne smjese. Pecite dalje oko 40 min. odnosno dok vam gornji dio ne dobije laganu boju.

ISPOVEST: Policajka sam i intervencija previše smo imali tu noć….


Policajka sam i intervencija previše smo imali tu noć. Preko motorole mene i partnera šalju u jedan kafić kažu samo tuča izbila.



Dolazimo na lice mjesta kad imam šta vidjeti brat, njegova bivša i od bivše tadašnji dečko. Rastavili smo ih i odveli u stanicu. Brat nabraja šta je ona imala s njim raditi, da to sve radi da napravi ga ljubomornim, da dečko je namjerno poljubio i grlio dok je on bio tu. Kaže nisam mogao izdržati jer je volim.


A njegova bivša skojom više nisam dobra (ne znam razlog ali pretpostavljam zbog brata) kaže kako me poznaje i da smo naj prijateljice. Njen tadašnji dečko je samo urlao kako nismo normalni. Partner i ja smo odlučili da sve troje prenoće u pritvoru, a ujutro sve 3 su dobili prijavu. Izvor: ispovesti.com

PRE 7 GODINA KAD SAM RASKINULA SA DEČKOM PITAO ME JE ZBOG ČEGA. REKLA SAM MU ISTINU, JER…

0200

Pre 7 godina kad sam raskinula sa dečkom pitao me je zbog čega. Rekla sam mu istinu, jer sam upoznala jednog momka koji mi se odmah svideo i prevarila sam ga s njim.On je samo složio neku



tužnu facu i pitao može li da ga upozna. Iskreno plašila sam se šta bi mogao da uradi jer je bio
karatista, ali sam pristala. Bivši je hteo da nas izvede na večeru. Čekao nas je u jednom elitnom restoranu, lepo obučen, sređen.
Upoznao je tog dečka i za vreme večere bio iznenađujuće kulturan.


Zezali smo se, smejali,… Kad je već bilo gotovo pitao je ‘Čuvaj mi je, znači mi. Ja ti čestitam.’ Rukovali su se, mene je poljubio u čelo i u ruku mi tutnuo neki zamotuljak.Platio večeru i otišao. Mene je nakon 15 dana dečko ostavio. Tad sam iz tašne izvadila zamotuljak, bio je to prsten, i pismo gde je pisalo ‘Ovo sam hteo da ti dam ono veče kad smo raskinuli, Volim te !’ Danas sam u našem rodnom gradu srela mog bivšeg. Kasnije sam saznala da ga niko nije video sa drugom devojkom. Sad vidim ko me je zaista voleo.

STUDENT SAN I KONOBARIŠEM U JEDNOM KAFIĆU U GRADU. JUČE SU DOŠLE DVIJE DJEVOJKE…

2300

Student sam i konobarišem u jednom kafiću u gradu. Juče su došle dvije djevojke, tačnije djevojčice
od nekih 15-ak godina i popile su po jedno piće.



Kada su završile došle su da plate i onako postiđene rekle da imaju samo za jedno piće, a onda je jedna rekla da su izgubile novac i pitala me je da li može da ode do kuće da donese, jer živi blizu.
Razmislio sam i reko im da nema problema, da ću ja platiti, ali da one časte mene kada drugi put dođu. Otišle su, ali za nepunih 10 minuta vidio sam kako treče prema kafiću, poštene djevojčice odma donijele novac čak mi i bakšiša dale.


Čovjek bude sretan kada vidi da ipak u ovoj našoj državi ima poštenih i dobrih ljudi i da nije sve crno kako se prikazuej po medijima.

KREM TORTA SA EUROKREMOM

KREM TORTA SA EUROKREMOM

Sastojci:
Kora:
  • 6 kom bjelanaca
  • 100 gr šećera
  • 60 gr pečenih što finije mljevenih lješnjaka
  • 4 kašike (oko 50 gr) oštrog brašna
  • 2 kašike tamnog kakaoa
  • 2 čajne kašičice praška za pecivo
  • 40 ml ulja




Za natopiti kore:
  • 1.5-2 dl mlijeka
  • po želji čokoladnog likera
  • 10 gr vanilin šećera
Krem:
  • 8 dl punomasnog mlijeka
  • 120 gr gustina
  • 6 kom žumanaca
  • 70 gr šećera
  • 125 gr maslaca
  • 50 gr bijele čokolade
  • 100 gr bijelog eurokrema
  • 50 gr noisette čokolade
  • 100 gr tamnog eurokrema
  • 300 ml vrhnja za šlag
  • 10 gr mljevene želatine
Priprema:
1.
Krem:
Prosijati gustin, umutiti žumanca i šećer, pomiješati sa gustinom i dodati oko 1 dl hladnog mlijeka, sjediniti da nema grudvica. Ostatak mlijeka staviti na šporet da se zagrije. Kad je mlijeko zakuhalo, skuhati gustu kremu uz stalno miješanje. Skinuti sa šporeta i površinu kreme prekriti prozirnom folijom. Ostaviti na hlađenje.
2.
Kora: Umutiti bjelanca sa malo soli, postepeno dodavati šećer, šaum treba da bude čvrst i sjajan. Prosijati brašno, kakao i prašak za pecivo. Lješnjake peći oko 10-ak minuta pa oljuštiti pomoću krpe i samljeti što finije (moji domaći lješnjaci imaju intenzivan i ukus i miris, pa je ova količina sasvim dovoljna, dok kad radim sa kupovnim to nije slučaj, tako da možete dio brašna zamjeniti sa dodatnom količinom lješnjaka po želji). Šaumu dodati praškaste komponente i ručno mješati (samo lagano prevrtati smjesu). Na kraju lagano dodati i ulje uz mješanje. Smjesu peći u okruglom kalupu d=24-26 cm (lagano podmazati i obložiti pek papirom dno i obruč) na 160 st oko 15-ak minuta, zavisno od rerne. Pečenu koru ostaviti da se ohladi. Potpuno ohlađenu koru po visini prerezati na 2 dijela.



3.
Nastavak krema: U mlak krem dodati nasjeckan maslac i dobro izmiksati. Podjeliti krem na 2 dijela. U prvi dio dodati istopljenu bijelu čokoladu i bijeli eurokrem, a u drugi dio dodati istopljenu noisette čokoladu i tamni eurokrem (čokoladu i eurokrem otopiti zajedno na pari, to ide brzo :)) Želatinu preliti sa 4 kašike hladne vode ostaviti 5-10 min da nabubri, otopiti na laganoj temperaturi, uz stalno mješanje dodati 2 kašike svijetlog krema i dobro promješati, pa polovinu želatine dodati u svjetli krem i dobro promješati, a drugu polovinu u tamni krem i takođe dobro promješati, ja to radim ručno, bez miksera.
Posebno čvrsto umutiti 3 dl slatkog vrhnja (koristim biljno, ako radite sa mliječnim dodati i šlag-fiks). U svaku kremu ručno umješati po 3 pune kašike šlaga, ostatak ostaviti za ukrašavanje.
U taj ostatak šlaga dodajte po 2 kašike svake kreme i dobili ste savršenu kremu za ukrašavanje.
4.
Obruč za torte obložiti sa prozirnom folijom, staviti na tanjir za posluživanje i ređati: prva polovina kore, natopiti je sa toplim mlijekom, vanilijom i likerom, zatim tamni fil, druga polovina kore, preliv, svijetla krema, ukrašavanje po želji i to je to 🙂
Posluživanje
Ostaviti je na hlađenje, najbolje preko noći. Kad skinete obruč, okolo je ukrasite po želji.
Torta je bogata, jako sočna i kremasta (filovi su prelijepi:))
Prijatno!

Popularni članci

 

BAKINA KUHINJICA Template by Ipietoon Cute Blog Design