16. 03. 2017.

Fritule

Rezultat slika za fritule
Sastojci

  • 2 jaja
  • 3 žlice Šećera ( kristal)
  • 2 jogurta
  • 16 žlica pšenično glatko brašno Podravka





  • prstohvat soli
  • 1 Vanilin šećer Dolcela
  • 1 prašak za pecivo Docela
  • naribana korica jednog limuna
  • 1 / 2 l. ulja za prženje


Priprema
1.Dobro istući jaja, šećer, vanilija šećer, jogurt, dodati brašno s praškom za pecivo. I mutiti dok smjesa ne postane jednolična.
2.Staviti dublju posudu s uljem na štednjak da ulje uzavre.


Kad ulje uzavre, smanjiti temperaturu. Pomoću žlčice stavljati tijesto u vruće ulje. Fritule su gotove kad požute sa svih strana. Izvaditi ih iz ulja. Posuti šećerom u prahu ( ja nisam, a vi kako hoćte, ja jednostavno ne volim šećer u prahu )

Posluživanje
U orignal receptu idu i grožđice ali mi ih ne volimo pa nisam stavljala. Ide 10 dag. grožđica 1 dcl. vode 1 žlica ruma ili rakije i u toj miješavini se moče grožđice 5 - 10 minuta

IZVOR: www.coolinarika.com
Rezultat slika za fritule
Rezultat slika za fritule

Zeko posuda od hljeba

Zeko posuda od hljeba
 Sastojci
1 okrugli hljeb
1 zemicka



4-5 cackalica

za oci: 
crna riza, bombone...

za nos: 
izrezan paradajz ili paprika, bombona...

Priprema
Odrezati 1/4 dna manjeg peciva. Na vecem pecivu odrezati sredinu i izdubiti tako da se napravi posuda..


Od "poklopca", tj.odrezanog dijela sa manjeg peciva, napraviti usi. Ja sam odrezala makazama jedno uvo pa ga prislonila i po njemu odrezala drugo, da budu slicni. Usi pricvrstite cackalicama, a na isti nacin i glavu za tijelo. Sto se tice nosa i ociju za zeku, tu mozete biti zaista kreativni, mozete koristiti cak i bombone. Ja sam za oci iskoristila kuvanu crnu rizu, a za nos sam izrezala paradajz.

Posluživanje
Ako zelite, umjesto da supu sipate direktno u hljeb, mozete ciniju staviti unutra, tako da budete 100% sigurni da nece propustiti :)

Rolat sa višnjama


predivan voćni rolat, čokolada i višnje, slatka pavlaka i krem sir meni omiljena kombinacija :)))))

Sastojci
za biskvit
4 kom jaja
100 g šećera



50 g Glatkog brašna Podravka
3 kašike kakaa u prahu Dolcela
3 kašike vruće vode
1/2 Praška za pecivo Dolcela
1/2 kašičice sode bikarbone Dolcela
mrvica soli

za fil
100 g višanja
2 dl slatke pavlake
200 g krem sira



50 g šećera u prahu
1 kašičica ekstrakta vanile (ili vanil-šećer)

i još
100 g čokolade
50 ml slatke pavlake

Priprema
1.Za biskvit, odvojiti bjelanca od žumanaca. Bjelanca umutiti u čvrst snijeg, dodati šećer i mutiti da se šećer istopi pa dodati žumanca i vodu i izmiješati.  Pomiješati brašno sa praškom za pecivo i kakaom pa umiješati u  smjesu od jaja miješajući kašikom polako prebacujući smjesu odozdo prema gore.

2.Smjesu sipati u pleh 25 x 35 cm obložen papirom za pečenje i peći na 180 C oko 15 minuta.
Pečen biskvit urolati zajedno sa papirom za pečenje i ostaviti da se ohladi

3.Za kremu umutiti slatku pavlaku sa šećerom u prahu, dodati krem sir i izmiješati, višnje ocijediti i izblendirati pa umiješati u kremu. kremom premazati biskvit ima je doboljno i za ukrasiti rolat

4.ponovo urolati i ostaviti u frižider do ukrašavanja

5.Slatku pavlaku zajedno sa čokoladom zagrijati da se čokolada istopi pa preliti rolat i ukrasiti ostatkom kreme

IZVOR: www.coolinarika.com



IVINA TORTA

ivina torta
IVA je djevojka koja je radila sa mnom više od godinu dana. 14.03. njen je dan - njen je rođendan! Kako znam da nikada nismo preveliki za tortu i kako volim izmamiti osmjeh ljudima oko sebe, odlučila sam se za ovu kiselkasto-slatku kombinaciju koja ju je naprosto osvojila. Prvo izgledom, a potom i okusom. Recept spada u kategoriju nepečenih, kremastih kolača

Sastojci
CORNFLAKES PODLOGA:

  • 110 g Cornflakesa Provita
  • 75 g čokolade za kuhanje





  • 50 g margarina /maslaca


KISELKASTI DIO:

  • 10 g Mljevene želatine Dolcela
  • 2,5 dl soka od naranče
  • 360 g kiselog vrhnja
  • 60 g šećera u prahu


GANACHE:

  • 0,5 l Slatkog vrhnja Dolcela
  • 200 g čokolade za kuhanje





  • piškote po želji(19 kom)+čokoladna glazura
  • čokoladni ukrasi po želji


Priprema
1.PIŠKOTE:
Otopite čokoladu za kuhanje s malo ulja te jedan kraj piškote umočite u čokoladu i položite na papir za pečenje. Ostavite da se čokolada stegne.
 - dio sa piškotama ne morate odraditi ako ćete praviti kao kolač u kalupu 20x10 cm

2.CORNFLAKES PODLOGA:
Cornflakes stavite u vrećicu za zamrzavanje i valjkom ga izmrvite. čokoladu izlomite na kockice u zdjelicu. Dodajte maslac i rastopite na laganoj vatri. Dodajte cornflakes, dobro promiješajte. Na dno kalupa stavite najlon te rasporedite dobivenu smjesu te uz kraj kalupa poslažite piškote.

3.KISELKASTI DIO:
Želatinu pripremite prema uputi sa vrećice-Kada nabubri otopite je na laganoj vatri te dodajte sok od naranđe. Kiselo vrhnje pomiješajte sa šećerom u prahu te dodajte  želatinu. Dobro izmješajte te prelijte preko cornflakes podloge. Ostavite barem 3 sata u frižideru da se stegne.

4.GANACHE:
U zdjelu stavite slatko vrhnje i izlomljenu čokoladu. Otopite na laganoj vatri te prelijte preko stegnutog kislkastog dijela. Ostavite najbolje preko noći da se stegne.

5.Uz pomoć najlona izvadite tortu iz kalupa, odstranite foliju. Poslužite se ukrasnom vrpcom kojom ćete prekriti neuredne spojeve između piškota- zavežite mašnu, a odozgo ukrasite  čokoladnim nrvicama, ušećerenim laticama ruža, ...

Tikvice U Krompiru


Sastojci

  • 1 kom tikvica
  • 1 kom mrkva





  • 4-5 kom krompir
  • 4-5 prepelicja jaja ili 1-2 kokosja
  • mladi sir
  • sir Gouda
  • Vegeta, sol, vlasac
  • Maslinovo ulje


Priprema
1.Upalite pećnicu na 180-200°. Operite povrce.


Ogulite krompir i mrkvu.  U posudu izrendajte 3-4 krumpira i iscijedite mu sok koji pusti. Posolite ga i stavite vegete. Dodajte zlicicu mladog (zrnatog ili za mazanje) sira, jaje i izmjesajte.

2.Malo namazite kalupe i uokvirite iznutra mjesavinom rendanog krompira. U drugu posudu izmjesajte sastojke kojima ce se puniti kalupici.

3.Stavite npr. mladi sir, vlasac i komadice tikvice. Mozete tikvicu sjeci na trake po duzini i zarolati ih, izmedu stavljati komadice mrkve izrezane na tanko. Izrezite sami krompir na tanko pa izmedu dodavajte mrkvu ili mladi sir...kombinacija je po volji. Punjene malo postropite maslinovim uljem i pospite vegetom i vlascem.

4.Stavite peci na donji dio pećice da se i rendani krompir u kalupu pravovremeno ispece. Pece se dobrih 45 min.  Servirajte uz svjezi mladi sir, suhe nareske.. *Kalupice mozete dopuniti komadicima sunke ili speka, a vrh prekriti sirom ili parmezanom

5.Uzivajte :)

IZVOR: www.coolinarika.com

Popularni članci

 

BAKINA KUHINJICA Template by Ipietoon Cute Blog Design