12. 03. 2017.
BILI SMO ZAJEDNO, VOLELI SE KAO NIKO NIKADA I RASKINEMO. BEZ RAZLOGA, IZ HIRA…
Bili smo zajedno, voleli se kao niko nikada i raskinemo. Bez razloga, iz hira, mladi smo, treba još puno toga da proživimo. On svojim putem, ja svojim. Danas, ja u vezi, on takođe.
Nikad ga nisam zaboravila i kunem se, svaki dan sam mislila na njega. Ali jednostavno, nikad dovoljno hrabrosti da ga pozovem, dovoljno snage da krenemo ispočetka. I pre nekih mesec dana, nakon 5 godina od raskida, pozovem, doduše sakrijem broj, samo glas da mu čujem…javlja se, ne predstavljajući se, kažem da bih volela da ga vidim.
Kunem vam se samo mi je rekao stižem, izađi. Bio je ispred moje kuće, u mojoj ulici., iako se nisam predstavila, odmah je znao gde da dođe.. ja prilazim, otvaram vrata auta i ćutim… niko nijednu reč..a u meni se sve lomi… držimo se za ruke i ćutimo, znamo da je kasno za sve, da nas je ponos pobedio i naša ljubav zauvek izgubila… poljubili smo se i samo sam izašla i vratila se u kuću.. Bez reči..mada je sve oboma bilo jasno. Neke ljubavi ipak nemaju srećan kraj…
MENI JE OVO NAJBOLJA ČOKOLADNA TORTA SOČNA I ČOKOLADNA BAŠ ONOLIKO KOLIKO TREBA...
SASTOJCI
Biskvit ( x3 )
- 3 jaja
- 6 zlica secera
- 3 zlice ulja
- 3 zlice mlijeka
- 3 zlice kakaa
- 3 zlice glatkog brasna
- 1/2 praska za pecivo
Fil:
- 300 gr bijele cokolade
- 300 gr crne cokolade
- 1/2 l vrhnja za slag Dukat
- 125 gr margarina
- 3 dcl vode
- 7 zlica secera
- 1 dcl toplog mlijeka
- 1 zlica kakaa
Pecnicu ugrijte na 180 stupnjeva. Kalup promjera 28 cm oblozite papirom za pecenje i lagano namazite margarinom. Raditi cemo tri biskvita svaki od gore navedenih sastojaka.
Brasno, prasak za pecivo i kakao prosijemo. Mikserom umutimo 3 jaja sa secerom dok ne postane pjenasto i blijedo zuto. Dodamo ulje i sve malo promiksamo, zatim naizmjence ( smanjite mikser na najmanju brzinu ili spatulom umijesajte mjesavinu brasna i mlijeka ) dodamo mjesavinu brasna, kakaa i praska za pecivo i mlijeko.
Izlijemo u pripremljen kalup i pecemo 20 – 25 minuta. Postupak ponovimo tri puta, tako da dobijete 3 kore. Dok se biskviti peku pripremite fil.
Natrgajte bijelu i crnu cokoladu, prelijte slatkim vrhnjem. Na laganoj vatri mijesajte dok se sva cokolada ne otopi i smijesa postane glatka. Pred sam kraj dodajte na kockice narezan margarin. Sve promijesajte dok se margarin ne otopi ,a smjesa postane glatka i sjajna.
Neka malo odstoji jer je fil dosta rijedak, pa da se malo stisne. Tako ce vam biti lakse raspodijeliti fil po torti.
Sirup
Kuhajte secer i vodu 4 – 5 minuta. Za to vrijeme ugrijte mlijeko i u njmu rastopite 1 zlicu kakaa. Dodajte mlijeko i kakao u secer i vodu i nastavite kuhati na laganoj vatri 2 – 3 minute tj. dok se sve lijepo ne poveze.
Slaganje
Kora – sirup – fil – kora – sirup – fil – kora – sirup – fil!
Vazno je napomenuti da sirup stavljate malo po malo, bolje ce upijati. Nemojte sve odjednom. Ja sam sirup podijelila na tri priblizno jednaka dijela da mi bude lakse.
Ja sam slagala kore u kalup sa mehanizmom, a tek sam sutra dan premazala cijelu tortu.
Ukrasite tortu po zelji i uzivajte!
Izvor:http://yumagazin.info/
BAKLAVA SA PLAZMOM: OVO MORATE PROBATI JER JE STVARNO PREDOBRA !
Sastojci:
- 1 pakovanje kora za pite, od 500 gr
- 300 gr mlevene plazme
- 3 jaja
- 5 kasika secera
- 5 kasika ulja
- ulje za prskanje kora
Preliv:
- 1 l vode
- 800 gr secera
- 1 limun
1.
Prvo skuvajte preliv, stavite vodu i secer da provri, zatim dodajte limun isecen na kolutove i kuvajte agdu nekih 5 minuta, ne treba da bude gusta. Ohladite.Umutiti jaja sa secerom, dodati ulje, jos malo umutiti i umesati mleveni keks. Smesa ce biti bas, bas gusta.
Prebrojte kore i podelite..za svaki rolat vam treba tri kore (ja sam imala 6 rolata). Prvu koru poprskati uljem, staviti na nju drugu koru, poprskati i nju uljem i staviti trecu koru. Na trecu koru staviti smesu od plazma keksa, uzduzno (tesko se razmazuje, jer je gusta, pa ja prstima uz rub kore namestim). Cvrsto zarolati i redjati u blago nauljen pleh. Postupak ponoviti i sa ostatkom kora. Rolate iseci na zeljene velicine, pre pecenja, premazati blago uljem svaki rolat u plehu i peci u prethodno ugrejanoj rerni na 180 stepeni, dok lepo ne porumeni. Vrucu baklavu, preliti hladnim prelivom. Dobro ohladiti i uzivati :).
Posluživanje:
Najbolja je kada je doooobro ohladjena, nije preslatka, socna i brzo se napravi :).
VIC DANA:MUJO JE NAPOKON DOBIO POSAO U POLICIJI I PRVI DAN…
Mujo je napokon dobio posao u policiji i prvi dan dolazi na posao, a narednik ih sve postroji i zaurla:
– Oni sa srednjom školom desno, a oni s osnovnom lijevo!
Svi se rasporede, samo Mujo ostane stajati u sredini, pa vikne naredniku:
– A đe ć’ ja, ja nemam nikakve škole?
Narednik pogladi brk:
– Ti stan’ iza mene!
Nevjerovatno ukusna i brza za napraviti – Čokoladna keks torta
Nevjerovatno ukusna i jajko brza za napraviti Čokoladna keks torta, koja će se vašima mališanima, kao i naravno ostatku porodice itekako svidjeti. Toplo vam preporučujemo ovu čokoladnu poslasticu, koja će nadamo se postati svakodnevnica vaše kuhinje. NAdamo se da će vams e svidjeti, baš kao štp je i nama, i da ćete što prije uživati u ovoj poslastici koja obiluje nevjerovatno ukusnom čokoladom, koju svi volimo :))
Sastojci:
- 5 dcl. mlijeka
- 2 pudinga od čokolade
- 3 kašike šećera
- 100 g. čokolade za kuhanje
- 250 g. maslaca
- 4 žumanca
- 200 g. šećera u prahu
- 1 kašika kakao
- oko 600 g. petit keksa
- oko 3,5 dcl. skuhane jake kafe
- šlag krem od čokolade
Priprema:
U 5 dcl. mlijeka istopiti čokoladu i skuhati sa pudingom umućenim sa šećerom i malo mlijeka.
Pokriti najlon folijom direktno preko fila, ne preko oboda posude, i ostaviti da se ohladi do sobne temperature.
Pjenasto umutiti žumanca sa šećerom u prahu, dodati kakao i miješati na pari oko desetak minuta. Ostaviti da se ohladi pa sjediniti sa umućenim maslacem.
Spojiti oba fila i miješati mikserom velikom brzinom da se dobije glatka i homogena smesa. Ostaviti petnaestak minuta u frižider prije počekta filovanja.
Keks umakati u hladnu kafu, redati 5×4, filovati tako 4 reda keksa i tri reda fila.
Gore staviti umućen šlag krem od šokolade
Ako želite da promiješate puding to učinite dok se potpuno ne ohladi jer kada se miješa jako hladan i čvrst puding on ima to svojstvo da se razdvojii i dobićete tečnu kašu, a to ne želimo napraviti.
Pretplati se na:
Postovi (Atom)
Popularni članci
-
Osvježiti svoj dom i riješiti se negativne energije, možete uz ovaj jednostavan trik sa prirodnim sastojcima. Bolje je nego da koristite...
-
Zove Fata jedno jutro svoju svekrvu telefonom pa joj kaže: – Dobro jutro, gospođo… Cijelo jutro razmišljam i razbijam glavu al’ ne m...
-
Našla je majku i posljednjeg brata. A težak je to posao bio jer te 1992. obećala je samoj sebi da će pronaći i skupiti svih svojih osmer...
-
Naljutla se žena na muža i nabraja mu, e da znaš sad da ćeš odsad za sve da mi plaćaš, štagod da radim, morat ćeš da znaš platiti. ...
-
Tokom dana sam danas tipkao sa djevojkom, i to baš u trenutku dok je brijala svoju macu. Dok smo pisali, rekla mi je kako je ...
-
Lan ivoda su nevjerovatnak ombinacija, te kada bi je redovno konzumirali, a naročito žene, napravili bi nevjerovatan pomak, što se tiče ...
-
Od moje starije sestre svekrva je dno dan, znači, žena je neviđeni debil. Sestra se udala, pa sigurno ima već i 10 dana, i na dan vjenčan...
-
Kada dože zubobolja, onda nas sve boli, kompletna glava, te je osjećaj zaista nepodnošljiv. Peremo zube, uzimamo tablete, ali ništa ne p...