11. 03. 2017.

MOJ OMILJENI KOLAČ SA BANANAMA: BANANA ŠNITE

MOJ OMILJENI KOLAČ SA BANANAMA: BANANA ŠNITE

Sastojci:
Biskvit:
  • 7 zumanaca
  • 60 gr secera
  • vanilin secer
  • naribane korice limuna
  • 7 bjelanaca
  • 120 gr secera
  • 130 gr brasna
  • 20 gr kakaoa
  • 30 gr ulja



krema:
  • 500 ml mlijeka
  • 100 gr secera
  • 50 gr pudinga od vanilije u prahu
  • 2 zumanca
  • 150 gr cokolade za kuhanje
  • 50 gr secera
  • 250 gr maslaca
  • 2 kg banana
  • cokoladna glazura
Priprema:
Zumanca, secer( 60 gr ), vanilin secer i koricu limuna umutiti dobro.
Bjelanca sa 120 gr secera umutiti u snijeg pa sastaviti sa smjesom od zumanaca, dodati brasno kakao i na kraju ulje. Izmjesati , izliti u pleh i peci na 200C° jedno dvadesetak min.Ohladiti prerezati i poprskati svaku koru slatkom vodom (prokuhati malo secera i vode).




Za kremu: Dvije trecine mlijeka prokuhati. Ostatak mlijeka umutiti sa zumancima i pudingom pa dodati u prokuhano mlijeko ,mjesati 1-2 min da se zgusne. U medjuvremenu na pari istopiti cokoladu pa je sa secerom umjesati u jos toplu kremu. Maslac isjeci na kockice pa dodati i njega sve dobro izmiksati.
Prvu koru tanko premazati kremom poklopiti drugom pa i nju tanko premazati. Banane oguliti uzduz prerezati i redati po kremi. Preko banana namazati ostatak kreme pa preko nje glazuru od cokolade.

izvor : coolinarika.com

STRACCIATELLA – NAJBOLJI RECEPT!!!

Fotografija Jednostavni domaći recepti.

Sastojci:
BISKVIT:
  • 6 XXL bjelanjaka
  • 250 g šećera
  • 50 g gustina
  • 100 g brasna, pola ostro pola meko
  • 2 žličice praška za pecivo
  • 2 vanil šećera
  • 80 ml ulja
  • 1 žlica octa




STRACCIATELLA KREMA:
  • 1l slatkog vrhnja
  • 100 g tamne čokolade
  • 3 vrecice mljevene želatine
  • 400 g milerama ili kiselog vrhnja
  • 300 ml mlijeka
  • 35 g šećera
  • 2 vanil šećera
Priprema:
Bjelanjke cvrsto istuci s prstohvatom soli, dodati secer i vanil secer i prosijano prasno s praskom za pecivo i gustinom. Umijesati lagano kuhacom , dodati lagano ulje i na kraju ocat. Peci u velikom limu 38×32 cm 15 ak min na 170C.



Pomijesati zelatinu s 100ml vode i ostaviti da nabubri. Zakuhati mlijeko i secere , maknuti s vatre i umijesati zelatinu , mijesati dok se ne otopi ali ne na vatri.Izraditi slatko vrhnje , ako se mlijeko prohladilo umijesati mileram. Tu smjesu lagano ulijevati u slag mjesajuci mikserom. Naribati cokoladu u nju i razmazati po biskvitu. Ukrasiti po zelji, ja sam naribala jos 100 g cokolade.
Ovo je smjesa za veeeeliki kolac. Ako hocete manji samo prepolovite sastojke ali onda ide ona manja tepsija.

Izvor: coolinarika.com

10. 03. 2017.

OVO JE NAJSLABIJA KRVNA GRUPA: Osobe koje joj pripadaju teško podnose bolesti

Rezultat slika za KRV


Ono što jednu krvnu grupu razlikuje od druge su njeni antigeni, odnosno omotač oko crvenih krvnih ćelija eritrocita koji pomaže telu da prepozna koje su krvne ćelije vaše.


Različitost krvnih grupa, odnosno postojanje četiri krvne grupe A, B, AB i 0 ima veze s evolucijskom prednošću. Austrijski doktor Karl Landsteiner 1900. otkrio je tri krvne grupe, A, B i 0. To je bilo ogromno otkriće te je Landsteiner 1930. osvojio Nobelovu nagradu za veliko dostignuće u medicini. Nekoliko godina kasnije otkrivena je i krvna grupa AB. Ono što jednu krvnu grupu razlikuje od druge su njeni antigeni, odnosno omotač oko crvenih krvnih ćelija eritrocita koji pomaže telu da prepozna koje su krvne ćelije vaše.



Dakle, ako pacijent s krvnom grupom A primi transfuziju donora krvne grupe B, antitela u pacijentovom organizmu odbiće primljenu krv jer im ne odgovara. Tada postoji opasnost od zgrušavanja krvi što može ugroziti život pacijenta. Postoje dva glavna antigena koja okružuju okružuju eritrocite, zvani A i B. Ako je vaša krvna grupa AB, u vašem telu nalaze se i A i B antitela. Krvnoj grupi 0, opet, nedostaje antigena A i B zbog čega će antitela pacijenta s krvnom grupom 0 da napadnu antitela krvne grupe A i B tokom transfuzije. Zbog toga osobe sa krvnom grupom 0 mogu primiti samo krv te iste krvne grupe.
Krvna grupa A najstarija je krvna grupa, a sve ostale krvne grupe nastale su kao rezultat mutacije koja je bila potrebna kako bi čovek preživeo, odnosno odupro se određenim bolestima. Tako je pre pet miliona godina nastala krvna grupa 0, a ubrzo nakon nje krvna grupa B. Veruje se da su te mutacije preživele zahvaljujući upravo svojoj otpornosti na određene bolesti. Naučnici su tako ustanovili da se ćelije zaražene malarijom ne vežu lako s krvnom grupom B ili 0, što znači da su osobe s krvnom grupom 0 i B otpornije na malariju nego osobe s krvnom grupom A. Zato se može reći da je krvna grupa A “slabija”od ostalih.

PILEĆE ĆUFTICE. TAKO UKUSNE DA ĆETE IH POŽELJETI SVAKI DAN!


SASTOJCI:
Pola kilograma pilćeg belog mesa,
2 manje izrendane tikvice,
2 do 3 mlada luka,



3 do 4 kašičce sitno iseckanog korijandera,
1 čen luka,
1 kašičica soli,
pola kašičice bibera,
maslinovo ulje.

PRIPREMA:
Piletinu, tikvice, luk, korijander, beli luk, so i biber iseckajte jako sitno i pomešajte u činiji.


Smesa bi trebala da sadrži dosta vode koju otpuštaju tikvice. Napravite kuglice ili mini pljeskavice od smese koju ste dobili. Zagrejete malo ulja na srednjoj vatri. Polako spustite kuglice u tiganj i pecite oko 20 minuta. Okrenite nekoliko puta tako da se isapeče svaka strana i držite na vatri sve sok ne dok ne budu porumenele na sredini.

BRZA ŠAMPITA. ZA 15 MINUTA!

Rezultat slika za SAMPITA
Sastojci
Šam:
7 bjelanca



1 kašika sirćeta

Šerbet:
300 g šećera
100 ml vode




I još:
150 g plazme
100 ml soka od pomorandže

Priprema
Bjelanca staviti u zdjelu, dodati sirće i umutiti u čvrst sneg. Skuvati šerbet i vruće sipati u umućena bjelanca. Mutiti najjačom brzinom 10 minuta. U pleh staviti keks koji potopimo u sok od pomorandže ili neki drugi po želji. Preko stavimo umućena bjelanca, isječemo i dekorišemo sa čokoladnim mrvicama. Staviti u frižider da se ohladi. Prijatno!

Savet:
Kad vam ostanu blelanca kao meni napravite ovu brzu poslasticu i uživajte.
Srodna slika
Rezultat slika za SAMPITA

Popularni članci

 

BAKINA KUHINJICA Template by Ipietoon Cute Blog Design