11. 03. 2017.
Jednostavan trik za čišćenje laminata..
Kako bi vaše kućanstvo bilo svježije i blistavije, isprobajte neke od naših savjeta. Nova porcija kućnih čarolija posebno će biti korisna vlasnicima nestrpljivih kućnih ljubimaca.Ako vaš kućni ljubimac obavi nuždu na tepihu umjesto vani, nastalu štetu najlakše ćete ukloniti uz pomoć vinskog octa, sode bikarbone i deterdženta za suđe.
Pomiješajte vodu i vinski ocat u omjeru pola-pola, tekućinu polako izlijte po tepihu i krpicom istrljate mrlju.
Zatim je pospite sodom bikarbonom, izribajte i ostavite da stoji pet minuta. Krpicom pokupite višak sode bikarbone, a mrlju isperite tekućim deterdžentom i vodom.
Održavanje laminata ne zahtjeva preveliku brigu. Perete li ga sredstvom za čišćenje laminata ili vodom, nakon pranja svakako ga prebrišite suhom krpom jer pretjerana vlaga može šteti njegovoj dekorativnoj površini.
A kako bi postigli što ugodniji miris u prostoriji, u vodu kojom ćete prijeći preko laminatne površine kapnite nekoliko kapi eteričnog ulja lavande te tako podarite cijeloj prostoriji ugodan i svjež miris.
Vaša kutijica za sapun uvijek je vlažna i prekrivena ostacima sapuna? Obična spužvica pomoći će vam da se riješiti ružnih sapunskih ostataka. Jedan sloj spužve odrežite na veličinu vaše kutijice. Stavite je u kutijicu kako bi upijala višak vlage i otopljenog sapuna.
Banane u kokosu za 10 minuta
Sastojci:
- banana
- vrhnje za slag ili vec gotovi umuceni slag iz casice
- kokos
Priprema:
Umutiti vrhnje u slag,premazati bananu slagom i uvaljati u kokos.
Narezati na kolutice i posluziti.
DJECA ĆE VAM OVO TRAŽITI SVAKI DAN
Sastojci
- Pakovanje Oreo keksa
- 6 kašika putera, istopljenog
- 230 ml krem sira
- 30 g šećera
- 2 kašike hladnog mleka
- 350 ml šlaga
- 2 pakovanja gotovog pudinga od čokolade
- 300 ml hladnog mleka
- 100 g čokoladnih mrvica
Priprema:
Dno pleha premažite puterom. Čokoladni keks sameljite ili jednostavno izmrvite tako što ćete ga ubaciti u kesu i izlupati o radnu površinu.
Dodajte istopljeni puter i mesite dok se ne stvori kompaktna masa. Utisnite masu na dno pleha i ubacite u frižider da se stegne.
Za to vreme u dubljoj posudi umutite krem sir i dodajte mleko i šećer. Mešajte dok se sve ne sjedini. Umutite polovinu šlaga i dodajte ga smesi. Prelijte preko korice i vratite u frižider na 10 minuta da se stisne.
Puding pomešajte sa hladnim mlekom i umutite dok ne dobijete kompaktnu masu. Prelijte preko fila sa šlagom, pa ponovo vratite u frižider na hlađenje. Na kraju premažite ostatkom šlaga, pospite čokoladnim mrvicama i poslužite hladno!
MOJ OMILJENI KOLAČ SA BANANAMA: BANANA ŠNITE
Sastojci:
Biskvit:
- 7 zumanaca
- 60 gr secera
- vanilin secer
- naribane korice limuna
- 7 bjelanaca
- 120 gr secera
- 130 gr brasna
- 20 gr kakaoa
- 30 gr ulja
krema:
- 500 ml mlijeka
- 100 gr secera
- 50 gr pudinga od vanilije u prahu
- 2 zumanca
- 150 gr cokolade za kuhanje
- 50 gr secera
- 250 gr maslaca
- 2 kg banana
- cokoladna glazura
Priprema:
Zumanca, secer( 60 gr ), vanilin secer i koricu limuna umutiti dobro.
Bjelanca sa 120 gr secera umutiti u snijeg pa sastaviti sa smjesom od zumanaca, dodati brasno kakao i na kraju ulje. Izmjesati , izliti u pleh i peci na 200C° jedno dvadesetak min.Ohladiti prerezati i poprskati svaku koru slatkom vodom (prokuhati malo secera i vode).
Za kremu: Dvije trecine mlijeka prokuhati. Ostatak mlijeka umutiti sa zumancima i pudingom pa dodati u prokuhano mlijeko ,mjesati 1-2 min da se zgusne. U medjuvremenu na pari istopiti cokoladu pa je sa secerom umjesati u jos toplu kremu. Maslac isjeci na kockice pa dodati i njega sve dobro izmiksati.
Prvu koru tanko premazati kremom poklopiti drugom pa i nju tanko premazati. Banane oguliti uzduz prerezati i redati po kremi. Preko banana namazati ostatak kreme pa preko nje glazuru od cokolade.
izvor : coolinarika.com
STRACCIATELLA – NAJBOLJI RECEPT!!!
Sastojci:
BISKVIT:
- 6 XXL bjelanjaka
- 250 g šećera
- 50 g gustina
- 100 g brasna, pola ostro pola meko
- 2 žličice praška za pecivo
- 2 vanil šećera
- 80 ml ulja
- 1 žlica octa
STRACCIATELLA KREMA:
- 1l slatkog vrhnja
- 100 g tamne čokolade
- 3 vrecice mljevene želatine
- 400 g milerama ili kiselog vrhnja
- 300 ml mlijeka
- 35 g šećera
- 2 vanil šećera
Bjelanjke cvrsto istuci s prstohvatom soli, dodati secer i vanil secer i prosijano prasno s praskom za pecivo i gustinom. Umijesati lagano kuhacom , dodati lagano ulje i na kraju ocat. Peci u velikom limu 38×32 cm 15 ak min na 170C.
Pomijesati zelatinu s 100ml vode i ostaviti da nabubri. Zakuhati mlijeko i secere , maknuti s vatre i umijesati zelatinu , mijesati dok se ne otopi ali ne na vatri.Izraditi slatko vrhnje , ako se mlijeko prohladilo umijesati mileram. Tu smjesu lagano ulijevati u slag mjesajuci mikserom. Naribati cokoladu u nju i razmazati po biskvitu. Ukrasiti po zelji, ja sam naribala jos 100 g cokolade.
Ovo je smjesa za veeeeliki kolac. Ako hocete manji samo prepolovite sastojke ali onda ide ona manja tepsija.
Izvor: coolinarika.com
Pretplati se na:
Postovi (Atom)
Popularni članci
-
Osvježiti svoj dom i riješiti se negativne energije, možete uz ovaj jednostavan trik sa prirodnim sastojcima. Bolje je nego da koristite...
-
Zove Fata jedno jutro svoju svekrvu telefonom pa joj kaže: – Dobro jutro, gospođo… Cijelo jutro razmišljam i razbijam glavu al’ ne m...
-
Našla je majku i posljednjeg brata. A težak je to posao bio jer te 1992. obećala je samoj sebi da će pronaći i skupiti svih svojih osmer...
-
Naljutla se žena na muža i nabraja mu, e da znaš sad da ćeš odsad za sve da mi plaćaš, štagod da radim, morat ćeš da znaš platiti. ...
-
Tokom dana sam danas tipkao sa djevojkom, i to baš u trenutku dok je brijala svoju macu. Dok smo pisali, rekla mi je kako je ...
-
Lan ivoda su nevjerovatnak ombinacija, te kada bi je redovno konzumirali, a naročito žene, napravili bi nevjerovatan pomak, što se tiče ...
-
Od moje starije sestre svekrva je dno dan, znači, žena je neviđeni debil. Sestra se udala, pa sigurno ima već i 10 dana, i na dan vjenčan...
-
Kada dože zubobolja, onda nas sve boli, kompletna glava, te je osjećaj zaista nepodnošljiv. Peremo zube, uzimamo tablete, ali ništa ne p...