11. 03. 2017.

Jednostavan trik za čišćenje laminata..


Rezultat slika za CISCENJE  LAMINAT

Kako bi vaše kućanstvo bilo svježije i blistavije, isprobajte neke od naših savjeta. Nova porcija kućnih čarolija posebno će biti korisna vlasnicima nestrpljivih kućnih ljubimaca.Ako vaš kućni ljubimac obavi nuždu na tepihu umjesto vani, nastalu štetu najlakše ćete ukloniti uz pomoć vinskog octa, sode bikarbone i deterdženta za suđe.
Pomiješajte vodu i vinski ocat u omjeru pola-pola, tekućinu polako izlijte po tepihu i krpicom istrljate mrlju.
Zatim je pospite sodom bikarbonom, izribajte i ostavite da stoji pet minuta. Krpicom pokupite višak sode bikarbone, a mrlju isperite tekućim deterdžentom i vodom.



Održavanje laminata ne zahtjeva preveliku brigu. Perete li ga sredstvom za čišćenje laminata ili vodom, nakon pranja svakako ga prebrišite suhom krpom jer pretjerana vlaga može šteti njegovoj dekorativnoj površini.
A kako bi postigli što ugodniji miris u prostoriji, u vodu kojom ćete prijeći preko laminatne površine kapnite nekoliko kapi eteričnog ulja lavande te tako podarite cijeloj prostoriji ugodan i svjež miris.



Vaša kutijica za sapun uvijek je vlažna i prekrivena ostacima sapuna? Obična spužvica pomoći će vam da se riješiti ružnih sapunskih ostataka. Jedan sloj spužve odrežite na veličinu vaše kutijice. Stavite je u kutijicu kako bi upijala višak vlage i otopljenog sapuna.

Banane u kokosu za 10 minuta


Jednostavno,brzo i ukuso.....




Sastojci:
  • banana
  • vrhnje za slag ili vec gotovi umuceni slag iz casice
  • kokos



Priprema:
Umutiti vrhnje u slag,premazati bananu slagom i uvaljati u kokos.
Narezati na kolutice i posluziti.

DJECA ĆE VAM OVO TRAŽITI SVAKI DAN

DJECA ĆE VAM OVO TRAŽITI SVAKI DAN

Sastojci
  • Pakovanje Oreo keksa
  • 6 kašika putera, istopljenog
  • 230 ml krem sira
  • 30 g šećera
  • 2 kašike hladnog mleka
  • 350 ml šlaga
  • 2 pakovanja gotovog pudinga od čokolade
  • 300 ml hladnog mleka
  • 100 g čokoladnih mrvica




Priprema:
Dno pleha premažite puterom. Čokoladni keks sameljite ili jednostavno izmrvite tako što ćete ga ubaciti u kesu i izlupati o radnu površinu.



Dodajte istopljeni puter i mesite dok se ne stvori kompaktna masa. Utisnite masu na dno pleha i ubacite u frižider da se stegne.
Za to vreme u dubljoj posudi umutite krem sir i dodajte mleko i šećer. Mešajte dok se sve ne sjedini. Umutite polovinu šlaga i dodajte ga smesi. Prelijte preko korice i vratite u frižider na 10 minuta da se stisne.
Puding pomešajte sa hladnim mlekom i umutite dok ne dobijete kompaktnu masu. Prelijte preko fila sa šlagom, pa ponovo vratite u frižider na hlađenje. Na kraju premažite ostatkom šlaga, pospite čokoladnim mrvicama i poslužite hladno!

MOJ OMILJENI KOLAČ SA BANANAMA: BANANA ŠNITE

MOJ OMILJENI KOLAČ SA BANANAMA: BANANA ŠNITE

Sastojci:
Biskvit:
  • 7 zumanaca
  • 60 gr secera
  • vanilin secer
  • naribane korice limuna
  • 7 bjelanaca
  • 120 gr secera
  • 130 gr brasna
  • 20 gr kakaoa
  • 30 gr ulja



krema:
  • 500 ml mlijeka
  • 100 gr secera
  • 50 gr pudinga od vanilije u prahu
  • 2 zumanca
  • 150 gr cokolade za kuhanje
  • 50 gr secera
  • 250 gr maslaca
  • 2 kg banana
  • cokoladna glazura
Priprema:
Zumanca, secer( 60 gr ), vanilin secer i koricu limuna umutiti dobro.
Bjelanca sa 120 gr secera umutiti u snijeg pa sastaviti sa smjesom od zumanaca, dodati brasno kakao i na kraju ulje. Izmjesati , izliti u pleh i peci na 200C° jedno dvadesetak min.Ohladiti prerezati i poprskati svaku koru slatkom vodom (prokuhati malo secera i vode).




Za kremu: Dvije trecine mlijeka prokuhati. Ostatak mlijeka umutiti sa zumancima i pudingom pa dodati u prokuhano mlijeko ,mjesati 1-2 min da se zgusne. U medjuvremenu na pari istopiti cokoladu pa je sa secerom umjesati u jos toplu kremu. Maslac isjeci na kockice pa dodati i njega sve dobro izmiksati.
Prvu koru tanko premazati kremom poklopiti drugom pa i nju tanko premazati. Banane oguliti uzduz prerezati i redati po kremi. Preko banana namazati ostatak kreme pa preko nje glazuru od cokolade.

izvor : coolinarika.com

STRACCIATELLA – NAJBOLJI RECEPT!!!

Fotografija Jednostavni domaći recepti.

Sastojci:
BISKVIT:
  • 6 XXL bjelanjaka
  • 250 g šećera
  • 50 g gustina
  • 100 g brasna, pola ostro pola meko
  • 2 žličice praška za pecivo
  • 2 vanil šećera
  • 80 ml ulja
  • 1 žlica octa




STRACCIATELLA KREMA:
  • 1l slatkog vrhnja
  • 100 g tamne čokolade
  • 3 vrecice mljevene želatine
  • 400 g milerama ili kiselog vrhnja
  • 300 ml mlijeka
  • 35 g šećera
  • 2 vanil šećera
Priprema:
Bjelanjke cvrsto istuci s prstohvatom soli, dodati secer i vanil secer i prosijano prasno s praskom za pecivo i gustinom. Umijesati lagano kuhacom , dodati lagano ulje i na kraju ocat. Peci u velikom limu 38×32 cm 15 ak min na 170C.



Pomijesati zelatinu s 100ml vode i ostaviti da nabubri. Zakuhati mlijeko i secere , maknuti s vatre i umijesati zelatinu , mijesati dok se ne otopi ali ne na vatri.Izraditi slatko vrhnje , ako se mlijeko prohladilo umijesati mileram. Tu smjesu lagano ulijevati u slag mjesajuci mikserom. Naribati cokoladu u nju i razmazati po biskvitu. Ukrasiti po zelji, ja sam naribala jos 100 g cokolade.
Ovo je smjesa za veeeeliki kolac. Ako hocete manji samo prepolovite sastojke ali onda ide ona manja tepsija.

Izvor: coolinarika.com

Popularni članci

 

BAKINA KUHINJICA Template by Ipietoon Cute Blog Design