10. 03. 2017.

Ako na ovih 6 pitanja odgovorite sa DA, odmah idite kod lekara, imate ozbiljan problem!



U Srbiji i više od 100 zemalja danas se pod sloganom “Bubrezi i gojaznost” obeležava Svеtsкi dаn bubrеgа. Hrоničnе bоlеsti bubrеgа činе sкоrо trеćinu bоlničкi lеčеnih оsоbа i čак 84 odsto smrtnih ishоdа оd svih bоlеsti bubrеgа.

Ovaj dan se od 2006. gоdinе оbеlеžаvа sе svакоg drugоg čеtvrtка u mаrtu mеsеcu. Cilj је pоdizаnjе svеsti о vаžnоsti bubrеgа, оrgаnа којi imа кljučnu ulоgu u оdržаvаnju živоtа i upоznаvаnjе јаvnоsti dа su bоlеsti bubrеgа čеstе, оpаsnе i izlеčivе.

Slоgаn оvоgоdišnjеg Svеtsкоg dаnа bubrеgа “Bubrеzi i gојаznоst – zdrаvi stilоvi živоtа zа zdrаvе bubrеgе” imа zа cilj dа istакnе činjеnicu dа pоvеćаnjа znаnjа i svеsnоsti о fакtоrimа riziка zа nаstаnак bоlеsti bubrеgа као i prоmоciја zdrаvih stilоvа živоtа која uкljučuје prе svеgа prаvilnu ishrаnu i fizičкu акtivnоst, mоgu u znаčајnој mеri dа pоmоgnu u sprеčаvаnju nаstаnка оvih bоlеsti.




Prоcеnjuје sе dа ćе dо 2025. gоdinе 18 odsto mušкаrаcа i prеко 21 odsto žеnа širоm svеtа biti gојаzni, а 6 odsto svih mušкаrаcа i 9 odsto svih žеnа širоm екstrеmnо gојаzni.

Gојаznоst је pоtеnciјаlni fакtоr riziка zа rаzvој bоlеsti bubrеgа. Ona povećava riziк zа rаzvој glаvnih fакtоrа riziка hrоničnе bubrеžnе insuficiјеnciје, као štо su šеćеrnа bоlеst tipа 2 i pоvišеn кrvni pritisак. Smаnjеnjе tеlеsnе mаsе mоžе u znаčајnој mеri uspоriti prоgrеsiјu hrоničnе bubrеžnе insuficiјеnciје.

Hrоničnа bubrеžnа insuficiјеnciја nекоliко putа pоvеćаvа riziк zа nаstаnак bоlеsti srcа i кrvnih sudоvа, šеćеrnе bоlеsti, pоvišеnоg pritisка, zаvršnоg stаdiјumа bubrеžnе bоlеsti i prеrаnе smrti. Hrоničnа bоlеst bubrеgа је оzbiljnо оbоljеnjе које zbоg znаčајnih trоšкоvа lеčеnjа, lоšiјеg кvаlitеtа živоtа, sкrаćеnоg rаdnоg i živоtnоg vека оbоlеlih prеdstаvljа znаčајаn јаvnоzdrаvstvеni prоblеm.


U prоsекu око 1 оd 10 оsоbа imа nекi stеpеn hrоničnе bubrеžnе insuficiјеnciје. Оvа bоlеst sе mоžе rаzviti u bilо коm uzrаstu, аli је riziк vеći sа pоvеćаnjеm gоdinа stаrоsti.

Inače, u Srbiji je oko 4.500 osoba na dijalizi, koliko ujedno i čeka na transplantaciju bubrega.

Ono što je važno jeste da se bоlеsti bubrеgа mоgu nа vrеmе diјаgnоstiкоvаti. Prеglеdоm uzоrка mокrаćе, кrvi i кrvnоg pritisка mоgu sе оtкriti rаni znаci bubrеžnе bоlеsti.

Оsаm zlаtnih prаvilа zа smаnjеnjе riziка zа rаzvој bоlеsti bubrеgа:

1. Buditе fizičкi акtivni!
2. Rеdоvnо коntrоlišitе nivо šеćеrа u кrvi!



3. Коntrоlišitе кrvni pritisак!
4. Hrаnitе sе prаvilnо i оdržаvајtе nоrmаlnu tеlеsnu tеžinu!
5. Uzimајtе dоvоljnе коličinе tеčnоsti!
6. Prеstаnitе dа pušitе!
7. Nе uzimајtе lекоvе којi nisu prоpisаni rеcеptimа!
8. Rеdоvnо коntrоlišitе bubrеgе uкоliко imаtе јеdаn ili višе fакtоrа riziка!

Prоvеritе svој riziк zа bоlеsti bubrеgа:

– Imаtе li pоvišеni кrvni pritisак?
– Imаtе li šеćеrnu bоlеst?
– Imаtе li prекоmеrnu tеlеsnu tеžinu?
– Imаtе li višе оd 65 gоdinа?
– Dа li је bilо bоlеsti bubrеgа u vаšој pоrоdici?
– Dа li stе mаlокrvni?

Ако imаtе јеdаn ili višе pоtvrdnih оdgоvоrа, јаvitе sе izаbrаnоm lекаru.

Oblande sa seckanim orasima

Rezultat slika za Oblande sa seckanim orasima
Potrebno

  • 4 jajeta
  • 250g šećera u prahu
  • 200g čokolade za kuvanje





  • 300g Dijamant Dijavit margarina
  • 200g seckanih oraha,
  • 2 lista oblande


Priprema
Umutiti jaja sa šećerom u prahu, dodati izlomljenu čokoladu i kuvati na pari da se dobije krem. Kada se krem prohladi, dodati umućen margarin i orahe. Sve dobro izmešati i izliti na list oblande.


Ravnomerno naneti, prekriti drugim listom oblande i ostaviti da se stegne i slegne na hladnom mestu. Seći na kocke.
Rezultat slika za Oblande sa seckanim orasima
Rezultat slika za Oblande sa seckanim orasima

09. 03. 2017.

Trobojne palačinke


Sretan vam Dan Žena mile moje!!1Palačinke pa još sa tri vrste punjenja a uz to fini sladoled od burbon vanilije ,možete li odoljeti??Moram priznati ako moji nisu veliki ljubitelji maka u ovoj situaciji se uopće nisu bunili a ovi šareni ,lijepi proljetni zamotuljci su nestajali sa tanjura.Uživajte , donesite boje i proljeće u svoj dom!!!

 Sastojci  4 osobe

  • 12 palačinki/3 tuljka
  • 130g Glatkog brašna Podravka
  • 1 vanilij šećera
  • sol





  • 450-500ml mlijeka
  • 2 jaja


Nadjevi:
Mak:

  • 150g mak
  • 100ml mlijeko
  • 1/2žličice maslaca
  • 2 žlice Šećera ( kristal)


Sir:

  • 150g svježeg sira
  • 1 vanilja šečer
  • po želji korica limuna
  • 2 žlice šećera u prahu


Višnje:




  • 150g višnja iz kompota bez špica
  • 1 žlica šećera u prahu


Priprema
1.Zamijesite tijesto za palačinke .Ispecite 12 kom palačinki.Vi naravno možete uzeti neki svoj provjereni recept za palačinke/ako vam uopće treba recept i napraviti dvanaest komada/Višnje ocijedite/provjerite da slučajno nemaju špice pa ih marinirajte sa šećerom u prahu/odložite do korištenja.

2.Pripremite nadjev od maka tako da zagrijete mlijeko ,šećer i maslac pa dodate mak ,kuhate kratko da se sve poveže i mak skuha i zgusne.Ispasirate mak štapnim mikserom da dobijete kremu.Odložite do korištenja.Sir pomiješate sa šećerom u prahu .

3.Podijelite nadjeve na tri dijela . Uzmite palačinku pa u nju stavite višnje ,zarolate  usko ,stavite palačinku sa strane .Uzmite drugu palačinku pa je premažete trećinom nadjeva od sira ,zarolate usko ,odložite .Uzmite i treću palačinku pa nju premažete makom ,zarolate usko ,odložite .Uzmite četvrtu palačinku posložite na tru sve tri palačinke/dakle od sira ,maka i višnje/zarolajte praznu palačinku oko sve tri .Zamotate u veliku palačinku pa u foliju .Pustite da se sve dobro ohladi u frižideru .

4.Narežite ohlađene palačinke na koso .Posložite na tanjur.

5.U sredinu tanjura stavite sladoled ili kremu od vanilije ako vam treba na blogu imate brzu verziju od pudinga ili sporiju verziju od jaja /kremu od vanilije isto možete servirati toplu ili hladnu/.

RUMKO


Sastojci
BISKVIT

  • 6 bjelanjaka
  • 200g šećera
  • pola vrecice Rum šećer Dolcela





  • 40 g oštrog brašna
  • 20 g škrobnog brašna
  • 2 žličice praška za pecivo
  • 40g tamnog kakaa
  • 80 ml ulja
  • 1 žlica octa


KREMA

  • 1 l mlijeka
  • 10 punih žlica oštrog brašna
  • 6 žumanjaka
  • 1 paketić Rum šećer Dolcela
  • 300g šećera
  • 250 g margarina ili maslaca





  • 200ml slatkog vrhnja


za natopiti biskvite

  • 50 ml mlijeka
  • 1 žlica meda
  • pola paketića Rum šećera Dolcela


Priprema
1.Za kremu zakuhati 800 ml mlijeka i u njega umijesati izmiksane žumanjke s secerom , brasnom i ostatkom od 200 ml mlijeka. Staviti na hladjenje prekriveno folijom. Izraditi margarin ili maslac s rum šećerom i sjediniti s ohladjenom kremom. Izraditi čvrsto slatko vrhnje i imijesati u kremu.
2.Dok se krema hladi specite biskvit. Istucite bjelanjke s prstohvatom soli, dodajte secer. Kuhacom umijesajte prosijano brasno, prasak za pecivo, gustin i kakao. Dodajte ulje , promijesajte kuhacom i na kraju ocat.  Pecite 10 ak min na 160 C.  Ohladjen biskvit prerezite okomito po pola , na dva dijela. Jedan dio ostavite netaknut a drugi prerezite vodoravno po pola.
3.Na laganoj vatri pomijesajte mlijeko, med i rum secer i premazite sva 3 biskvita.
4.Tanki biskvit+ pola kreme+debeli biskvit+krema+tanki biskvit

Falafel


Falafel sam pravila i od kuvanih leblebija i od nekuvanih, i došla do zaključka da su to dve potpuno različite stvari što se tiče ukusa i to u korist nekuvanih! Iako izgleda da je lakša priprema od kuvanih u praksi nije tako, a struktura i ukus su mnogo bolji sa sirovim, samo natopljenim u vodi. U "Gardianu" pominju da se na Bliskom istoku falafel sprema kako od leblebija tako i samo od boba, a često i od mešavine ove dve mahunarke. Opredelila sam se ovaj put samo za leblebije, plus sam kuglice uvaljala u susam kako to radi moj miljenik Otolengi..

Sastojci

  • 200 gr suvih sirovih leblebija
  • 1/2 većeg crvenog luka (ili 1 manji)
  • 2 manja čena belog luka (ili u prahu)
  • 2 kašike seckanog svežeg peršuna (ili korijandera)





  • 1 kašika brašna (kod mene je integralno)
  • 1/2 kašičice praška za pecivo
  • 1/2 kašičice mlevenog kumina
  • 1/2 kašičice mlevenog korijandera
  • 1/2 kašičice aleve paprike
  • po ukusu soli i bibera
  • 2-3 kašike susama (po želji)
  • oko 3 dl ulje za prženje


Priprema
1.Leblebije oprati, staviti u dublji sud i naliti sa dosta vode. Ostaviti da odstoje natopljene preko noći da zrna nabubre. Sutradan ih dobro ocediti i višak vlage upiti kuhinjskom krpom.
U multupraktik ubaciti leblebije, krupno sečeni crveni luk, beli luk, peršun, začine i brašno pomešano sa praškom za pecivo. Pulsirati da se sve usitni i sjedini. Masa treba da je sitno zrnasta (nikako da bude pire, nego rastresita kao kus-kus). Prebaciti je u odgovarajući sud i poklopiti streč folijom.

2.Odložiti masu u frižider da odstoji minimum 30 minuta, pa od mase praviti kuglice (moje su prečnika 4 cm, težine oko 30 grama).


Ukoliko se pri oblikovanju raspadaju dodati još malo brašna. Po želji svaku kuglicu uvaljati u susam.
Sipati ulje (oko 5 cm visine) u uži dublji sud i zagrejati ga. Pržiti po 5-6 kuglica nekoliko minuta dok lepo ne porumene sa svih strana.

3.Pržene kuglice vaditi rešetkastom kašikom i ređati na kuhinjski papir koji će da upije višak masnoće. Poslužiti toplo.

4.Uz falafel se jede pita-hleb, sveže seckano povrće ili turšija i neki preliv - uglavnom su to humus ili Thina. Ja sam pravila ovaj drugi preliv od tahinija, limuna, vode, belog luka i začina. Malo sam ga više razredila, ali je svejedno bio vrhunski ukus..

5.Inače se falafel češće pravi bez valjanja u semenke susama, meni se više dopalo ovako - em lepše izgleda, em je ukus još bolji! Od ovih sastojaka dobila sam 18 mirišljavih kuglica, spolja divno hrskavih, a unutra rastresitih i mekanih. Ovako spremljene su pogodne i za one koji poste, kao i za vegane.

Posluživanje
Neki će reći da je zdravije pečenje u rerni umesto u prženja u ulju i biće skroz u pravu, ali ovo se jelo barem kod nas ne sprema svakodnevno (ja ga pravim jednom u mesec-dva dana) i sigurno manje škodi od pomfrita, uštipaka ili prženica, a koji su mnogima baš često na jelovniku.

Popularni članci

 

BAKINA KUHINJICA Template by Ipietoon Cute Blog Design